Nem is az összebogozódott kábelekről szól: új klip és új lemez a Kvabtól

Péter Beáta 2021. május 27., 18:39 utolsó módosítás: 2021. május 28., 18:08

Első nagylemezével készül a nyárra a Kvab zenekar: a Nyár című album június közepére várható. De addig is új videóklippel örvendeztették meg a rajongóikat, a Ketten egy fülhallgatóval című néhány napja jelent meg. A zenekar két tagja, Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád avatott be a részletekbe.

Nem is az összebogozódott kábelekről szól: új klip és új lemez a Kvabtól
galéria
Ketten. Lőrincz Árpád és Balázs-Bécsi Eszter Fotó: Forrás: a KVAB archívumából

Tavaly év elején mutattuk be a Ligeten a csíkszeredai Kvab zenekart, azt, hogy hogyan találkoztak, és hogyan született az akkor megjelent albumuk. Az egyre ismertebb páros zeneileg is sokat fejlődött, új dalok és klip is született azóta, az erdélyi rádiókban is hallani Kvab-dalokat, és még mindig tart a lávsztori is. Legújabb videóklipjükben piros kábelek „kötik” össze őket.

„A karantén időszakában született meg a dal, amikor Hargitafürdőn voltunk alkotótáborban mi ketten. Már az előző klipünket is Csiki István Zsolttal forgattuk, most is őt kerestük meg. Csatlakozott hozzánk Márton Erika díszlet- és jelmeztervező, ő volt az ötletgazdája ennek az egész »kábelesdinek«, ő tervezte meg a látványvilágot. Négyen kimentünk Hargitafürdőre hatszáz méter piros villanykábellel, és leforgattuk a klipet” – mesélte Balázs-Bécsi Eszter.

A hangfelvétel, keverés és maszter Kacsó Tibor (Noisebrush Studio), a látvány Márton Erika, a felvételek, vágás Csiki István Zsolt (Obszkura Video Production) munkáját dicséri.

A dal szövegét Eszter írta, a zenéjét Árpád szerezte. „Az alkotótáborban készítettünk egy akusztikus verziót, és amikor eldöntöttük, hogy megyünk Kacsó Tibihez felvenni, akkor csináltam meg a fejemben a hangszerelést, hogy hány gitár, dob stb. legyen. Szeptemberben öltött végleges formát a dal, a szöveg és a zenei alap nagyon hamar egymásra talált, hamar összeraktuk” – emlékezett vissza Árpád. Mint mondták, egyelőre maradnak ebben a felállásban, kettesben, majd, ha lesz nagyobb színpadi fellépésük, szeretnének session zenészekkel dolgozni.

A Ketten egy fülhallgatóval forgatásán. Csiki István Zsolt és Márton Erika Fotó: Forrás: a KVAB archívumából

„Ennél a dalnál nagyon hasonlít az élő verzió arra, amit az albumra felraktunk. De sok dallal az van, hogy feljátsszuk a stúdióban, van benne öt gitár, dob, szinti, három éneksáv, és akkor az nem olyan, mint élőben. De ez a dal igen, ennél például nincs szükségünk session zenészekre, de a későbbiekben mindenképp bővítenénk a zenekart” – fűzi hozzá Árpi.

Kacagva meséli, hogy sokáig úgy gondolta, hogy ez a dal arról szól, hogy ő mennyire nem szeret kábeleket bogozni, amikor a stúdióban vannak. „Mindig odaadok Eszternek egy nagy bog kábelt, tessék, csináljad, bogozd ki, én foglalkozok mással. És egy fél évig azt hittem, hogy erről szól a dal. És az egyik tehetségkutatón egyik zsűritag mondta, hogy milyen jó ez a dal, mert jól leírja az egymásra hangolódást, azt, amikor két fiatal ugyanazt a zenét hallgatja és egymásra talál, vagy amikor valamiben ugyanarra gondolunk. És én álltam a színpadon, hogy jó, akkor erről is szólhat.”

A fiatal zenekarnak ez a harmadik albuma, de az első nagylemeze.

A Nyár című albumon tíz dal található majd, a lemezborítót Hatházi Rebeka készítette. A lemeznek lesz Napos oldala és Esős oldala, voltak olyanok dalok, amelyekről egyértelmű volt, hogy melyik oldalra kerülnek, de például az Emlékeső című a Napos oldalra kerül, mert zeneileg, hangulatilag oda talál – avatott be Árpi.

Fellépés a ZeneSzereda keretében Fotó: Nagy Barna

„Nagyon sok zenei műfaj megtalálható benne, amiről úgy éreztünk, hogy megbírja, beleszúrtuk, például tettünk bele kemény rockzenei elemeket, de finom popos hangzásokat is. Eléggé szövegcentrikusak vagyunk, az erősségünk még mindig a szöveg, de amikor leültem meghallgatni a dalokat, egy idő után már nem figyeltem a szövegre, hanem az a hangulat, az érzés számított, amit a zene visszaadott, és eszerint raktuk össze az albumot. Ugyanakkor megpróbáljuk összekötni a dalokat természetbeli zajokkal – eső, madárcsicsergés –, ha már nyár, akkor érzékeltessük hangban, hangulatban is, hogy milyen az, amikor esik, vihar van, reggel, vagy éppen süt a nap.

Szeretnénk, hogy legyen egy ilyen kerete is az albumnak. A nyár hangjai végigkísérik a zenéket, illetve azok kötik össze.”

És ha már nyár, kíváncsiak voltunk, hogy mivel töltik ezt az időszakot. Eszternek vizsgaidőszak következik, Árpinak pedig az államvizsga-dolgozat megvédése. De tervben van, hogy workshopon vesznek részt, és koncerteket is tartanak. Az augusztust Magyarországon töltik, igyekeznek ott is egy-két fellépést szervezni. „A járványhelyzet ellenére, és hogy fiatal zenekar vagyunk, nagyon jó évet tudhatunk magunk mögött. Dalokat írtunk, videóklipjeink jelentek meg, összeállítottuk ezt az albumot, és még fellépéseink is voltak. Mivel ketten vagyunk a zenekarban, mindig készen állunk a fellépésre, volt olyan, hogy három nappal koncert előtt hívtak fel, és mentünk. Volt nagyobb koncertünk is nemrégiben Csíkban, a ZeneSzeredán, nagyszínpadon, ami számunkra nagy helyszínnek számított” – magyarázta Eszter.

A Kvab nagylemezének borítóját Hatházi Rebeka tervezte Fotó: Forrás: Kvab

Árpi úgy véli, sokat fejlődtek az elmúlt egy évben, főként Eszter. „Amikor elkezdtük a közös zenélést, akkor én már benne voltam abban, hogy koncerten éneklés közben még gitározok, három pedált bekapcsolok stb. Eszter tudott zongorázni és énekelni, de külön-külön. Most koncerteken előtte is ott van mindenféle kütyü, effekteket vált, kapcsol, stb., ebbe is jól beletanult. És nagyon jól tudunk dolgozni elemekkel, hogy mit teszünk be, mit veszünk ki, belülről és koncertélményből mindenképp fejlődtünk. A nagylemez után ősszel egy koncertanyagot is ki szeretnénk adni” – árulta el. De addig is gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Nyár eljusson a közönséghez.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.