Kvab: lávsztoriból született a „kicsiszobában” felvett lemez

Péter Beáta 2020. január 27., 17:57

Egymásnak írt dalok, melyeknek kötőanyaga a szerelem: a kétszemélyes Kvab zenekarnak jelent meg albuma az év elején. A hangfelvételeket az „otthon a kicsiszobában” stúdióban rögzítették. A Milyennek látsz című album Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád egymás és a zene iránti szerelmének lenyomata.

Kvab: lávsztoriból született a „kicsiszobában” felvett lemez
galéria
Lőrincz Árpád és Balázs-Bécsi Eszter. „Felelgetős” dalokból született meg az első albumuk Fotó: Forrás: KVAB

Balázs-Bécsi Eszternek már kiskorától az élete része volt a népdaléneklés és a zene. Negyedik osztályos korától zongorázni tanult, majd a középiskolában egy iskolai rockzenekar felkérte, hogy legyen a formáció énekese. A 19 éves csíkszeredai lány jelenleg Kolozsváron egyetemista színművészeti szakon. Mint mesélte, a zenekarnak köszönhetően ismerte meg Lőrincz Árpádot, aki a hargitafürdői hétvégi házukban minden évben zenetábort szervez.

„Elhívtak engem is, találkoztunk, együtt koncerteztünk ebben a táborban. Ebből a találkozásból pedig szerelem lett.

Ő már akkor írt számokat, és írt nekem is egyet. Aztán pár hónapra rá jött egy ilyen válasz az én részemről is, majd közösen kezdtünk dalokat írni. Úgy is írtunk, hogy Skype-on vagy Messengeren keresztül. Én még akkor Csíkszeredában suliztam, ő Kolozsváron volt egyetemista, és sok szám úgy született meg, hogy egyikünk itt, a másikunk ott” – eleveníti fel Eszter. A két fiatal egy idő után úgy gondolta, hogy elég daluk összegyűlt ahhoz, hogy kezdjenek velük valamit.

Lőrincz Árpád ötödéves hallgató az állatorvosi szakon, ő is kiskorától zenél különböző hangszereken. „Harmadikos voltam, amikor beírattak szintetizátorozni. A testvérem gitározott, én billentyűztem. Öt év után eljutottam arra a szintre, hogy akár hat óra lagzis zenét is lejátszottam, hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek slágereit. De tovább szerettem volna lépni, meggyőztem a szüleimet, hogy dobolhassak. Lett nekem is egy rockzenekarom, és minden évben kiköltözünk egy hétre Hargitafürdőre a nyaralónkba. Ott zenélgetünk, a hét végén pedig jönnek barátok, rokonok, ismerősök, és együtt koncertezünk. Mindig legalább nyolc-kilencen vagyunk a színpadon zenészek és énekesek” – avatott be.

Videó: Kvab

Saját dalokat három éve kezdett írni a 23 éves fiatalember, egyedül is megjelentetett egy albumot a saját számaiból. Ezeket is átdolgozták, és most ketten játsszák a koncerteken. A családi házukba egy „tojástartókkal” kibélelt stúdiót is berendezett, itt kapnak helyet a különböző zenecuccai: dobfelszerelés, a mandolin, a gitárok, szintetizátor, zongora, hangfalak. „Egy kicsi home made zenestúdió” – mondja kacagva Eszter, majd az első közös albumukról kezdenek mesélni. A Youtube-on elérhető dalokat ősszel rakták össze. „Ekkor kerültünk egy lakásba Kolozsváron, és ekkor fogtunk neki megzenésíteni a számokat, és pontra tenni, hogy koncertverzió is legyen belőle” – magyarázta Árpád.

A zene és a szerelem hozta össze őket Fotó: Forrás: KVAB

A szövegeket többnyire Eszter írja, Árpi szerzi a zenét. „Viszont ez nagyon sokszor összecsúszik, mert sok olyan dal van, amit én elkezdtem szövegileg és Árpi befejezte, vagy éppen fordítva. A legtöbb dalnál pedig az van, hogy ő kitalál egy akkordmenetet, megszületik a fejében, elkezdi pengetni, én próbálok erre valamilyen dallamot rádúdolni és a szöveget rátenni. Olyan is előfordul, hogy a dallamot én csinálom, de az összes hangszerelés az Árpi része. A koncerteken pedig folyamatosan fejlődünk. Mi kitaláljuk egyféleképpen, de az első koncerttől kezdve fejlődött több dal is, és most a stúdiófelvételkor is, mert sokkal komplexebben fel tudtuk venni. Élő koncerten Árpi nem tud egyszerre dobolni és gitározni is, a felvételeken viszont külön-külön fel tudtuk venni, és egy nagyobb zenekari hatása van az egésznek” – mutatott rá Eszter.

Mint mondják, szívesen mennek koncertezni, ha hívják, egyelőre még minden koncertjük egyfajta bemutatkozás.

Videó: Kvab

A Milyennek látsz című lemezen található egyik dalra már videóklipet is készítettek. Maga a lemez pedig a szerelem motívuma köré épül. „Az elején, amikor elkezdtük ezeket a dalokat írni, mind ebből indult. Ott volt a friss kapcsolat, mindkettőnknek a nagy érzelemzuhatag, és emiatt a dalok zöme e köré tematizálódik. Azért lett a lemez címe is ez.

Azok az érzelmek vannak kifejezve, amit egymás iránt érzünk és ahogy látjuk egymást”

– hangsúlyozta Eszter. Elmesélték, a formáció névadásakor arra törekedtek, hogy magyarul és angolul is jól szóljon, és bár van egy hosszú magyarázatuk arra, hogy miért épp a Kvab mellett döntöttek – egy angol szót alakítottak át – , de egyik barátjuk rámutatott, valójában a Kvab azt jelenti: „ketten vagyunk a bandában”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.