Baricz Tamás Imola 2018. október 31., szerda

Elferdült hagyomány: veszélyes a halottak napi tűzgurigázás

Megoszlanak a vélemények arról, hogy régi hagyománya lenne annak, hogy halottak napja előestéjén tüzes kerekeket gördítenek le a gyergyói Gac-oldalon. Annak jártunk utána, hogy tulajdonképpen honnan is indul a tüzeskerék-eregetés szokása.

Baricz Tamás Imola 2018. augusztus 23., csütörtök

A baba és a babavárás ihlette

Egy kép ezer szót ér – ezt a címet kapta a gyergyócsomafalvi Korpos Andrea képzőművész egyéni tárlata, amely a babavárás és az ajándék megszületésének pillanatain vezeti keresztül a nézőt. A tárlatnyitón a hét hónapos Botond is részt vett, aki mint kiderült, rajzoláskor „tartotta” édesanyja kezét.<

Baricz Tamás Imola 2018. július 25., szerda

Filmkockákon a főpásztori életút

Dokumentumfilm készül Jakab Antal, a gyergyókilyénfalvi születésű gyulafehérvári főpásztor életéről és munkásságáról a Jakab Antal Keresztény Kör égisze alatt. Kedeményezői dr. Vencser László teológiai tanár és Varga Gabriella újságíró, a püspök unokahúga.

Baricz Tamás Imola 2017. december 04., hétfő

Beteljesült álom: itthon énekelhet Gáspár Zoltán

Az Amerikai Egyesült Államokból érkezik Gyergyószentmiklósra Gáspár Zoltán. Gáspi is több elszármazott zenésztársával együtt elsőre igent mondott a felkérésre: Mikulás napján a zene nyelvén szól a gyergyóiakhoz. Egy álma válik valóra ezzel a fellépéssel a Chicagóban élő énekesnek.

Baricz Tamás Imola 2017. november 27., hétfő

Mivel és hogyan etessük a madarakat, hogy ne okozzunk bajt?

Sok madár tölti itt a telet, hidegben még inkább rászorulnak az emberi segítségre, hiszen sokkal nehezebben találnak táplálékot. A felállított etetőket szívesen látogatják. De mit is kínáljunk a madaraknak? Mivel ne etessük egyáltalán? – ezen kérdéseket jártuk körül szakemberrel, Birtalan Istvánnal.

Baricz Tamás Imola 2017. november 22., szerda

Bicska a nagyvilágból: elszármazott frontemberével koncertezik az Incognito

Fiával és több elszármazott, illetve itthoni zenésztársával együtt áll színpadra szülővárosa ünnepén a kilencvenes évek népszerű gyergyószentmiklósi rockzenekarának, az Incognitonak a frontembere. Bicsak Tibor, „Bicska” családjával most ugyan Angliában él, de továbbra is Gyergyót tartja otthonának.