HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. március 14., szerda

A Barátok közt után: karizmatikus nők bőrében Csomor Csilla

Mifelénk egy televíziós sorozatbeli szerepének köszönheti ismertségét, de múlt csütörtöki két telt házas előadása után színházi színésznőként is kivívta a közönség elismerését. Csomor Csilla elhivatásról, példamutatásról, missziós munkájáról vallott.

Kosztolányi Kata 2018. március 07., szerda

Evilági parancsolatversek: kötetbeharangozó beszélgetés Farkas Wellmann Évával

Tíz parancsolat, tíz vers, tíz díjnyertes grafika és tíz Evilági-dal: Parancsolatok a címe Farkas Wellmann Éva harmadik kötetének, mely a mózesi tízparancsolat etikai megközelítése a mai ember számára.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. március 06., kedd

Sajátos hangzás, különleges hangulat: nem járt le a lemez

Az audiofilek és az elektronikus zene rajongóinak körében ismét hódít a hanglemez – nem is tűnhetett el nyomtalanul, elvégre a huszadik század nagy részében mégiscsak ezt használták a zene sokszorosítására. Nyers esztétikuma dekorációk ihletforrása is lehet, de az egy másik történet.

Kosztolányi Kata 2018. február 28., szerda

Egy felvidéki lány Varságon: akinek hiányzik a knédli és a kofola

A légiesen modellalkatú, nyílt tekintetű, cserfes Smid Kitti hat éve Felvidékről költözött ide, no nem az Udvarhelyi Híradó tördelői állása miatt: az egyetemi tanulmányok hozták ide, és a szerelem marasztalta itt. Ez már megért egy beszélgetést, de aztán azt is megtudtuk, hogy miért jobb nekünk Erdélyben.

Kosztolányi Kata 2018. február 27., kedd

Művészi lószeretet egy életen át: 90 éves Nagy György

A szobájában öltönyösen üldögélt jöttömre várva Nagy György, azaz Gyuri bácsi. Előtte való nap nagy esemény volt: a képzőművészt 90 éves születésnapja alkalmából köszöntötték jelenlegi lakhelyén, Székelyudvarhelyen, a Szombatfalvi Református Öregotthonban.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. február 23., péntek

Turistaként Székelyudvarhelyen: rendhagyó idegenvezetés

Ahány turista, annyiféle idegenvezetés – állítja Péter Ildikó, a székelyudvarhelyi Tourinfo iroda munkatársa, aki az idegenvezetők napja alkalmából végigkalauzolt a belvárosban.

Kosztolányi Kata 2018. február 19., hétfő

Egyedi, színes, hangulatos: székelyföldi Tiffany-üveg

Százhetven éve, hogy megszületett az „összefoltozott” Tiffany-üveg névadója és kidolgozója, Louis Comfort Tiffany (1848–1933). A díszüvegezés műhelytitkairól a Farkaslakán élő Máthé fivérektől érdeklődtünk. 

Kosztolányi Kata 2018. február 14., szerda

Szeretetszolgáltatás extrákkal: vallomás a társkeresők túlsó oldaláról

Az alábbi történet meglehetősen bizarr. Főhőse azért keresett meg, hogy  lerántsa a leplet a fizetős üzenetküldésen alapuló társkereső oldalakról. Névtelenségben kívánt maradni, ezért hamis profilt találtunk ki neki, amilyet ő is használt, amikor a kliensekkel érintkezett. Aliz (22) ugyanis beépített ember, ún. operátor (üzenetkezelő) volt.

Kosztolányi Kata 2018. február 13., kedd

Vezetéknév-áldozat: erős elvárások, változó trendek

Manapság lazább a vezetéknév házasságkötés utáni alakulása, mint korábban. Régen magától értetődő volt, hogy a nő, mintegy alárendelve magát a férfinak, felveszi annak nevét. A családjog értelmében a házasulandóknak közösen dönteniük kell a névváltoztatásról.

Kosztolányi Kata 2018. február 07., szerda

A bariton nyugalma. Bartus Sándor pihenőzónáiról

Bartus Sándort, becenevén Bogyót úgy ajánlották figyelmembe, hogy érdekes figura. Székelyudvarhelyről Szombathelyre vetette a sors, majd a Magyar Állami Operaház énekese lett. Jelenleg Piliscsabán él boldogan. Pihenőzónába ért az élete. Erről (is) beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2018. február 06., kedd

Fényírda a 19. századból: időutazás a Kováts Fényképészetben

Több mint száz éve működik a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet, amely immár négy nemzedék örökségét őrző fotómúzeummá avanzsált, de a modern korral is tartja a lépést. Ide betérni valóban felér egy időutazással. ifj. Kováts Árpád kalauzol végig az épületen.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. február 05., hétfő

Dallamok a színházban: folyamatos körforgásban a zeneszerző

Ismeretségünk nem hétköznapi. A folyosón kúszott egy dalfoszlány, a varázslat nyomába eredtem, benyitottam a terembe, és ott volt Cári Tibor. Komponált. Ennek már jó pár éve, de nem sokat változott. Ugyanolyan magas, sármos, irigylésre méltón kiegyensúlyozott, és továbbra is szerény.

Kosztolányi Kata 2018. január 30., kedd

Világ a szalmakalap alól: Kőrispatakot sem kerülte el a globalizáció

A Szőcs-portán kürtőskaláccsal fogadnak, életmódváltásról beszélgetünk, Facebook-bejegyzéseket olvasgatunk, politizálunk. Valahányszor szóba hozom jövetelem okát, beszélgetőtársam mindannyiszor kitér előle. Kőrispatakon, a világ egyetlen szalmakalap-múzeumának megálmodójánál, Szőcs Lajosnál jártunk.

Kosztolányi Kata 2018. január 22., hétfő

Elrabolt időről a Vasszékely szobrászával

Szikár, kemény vonásai, barázdált arca láttán az jut eszembe, hogy mintázni való. De ez az ő szakterülete. Neki köszönheti Székelyudvarhely egyebek közt Benedek Eleket, Tamási Áront és a Vasszékelyt, persze művészi kivitelben. Szabó Jánossal beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2018. január 18., csütörtök

Az olvasás gyönyörűségéért ülnek össze

Olvasóklub alakult a nyár végén az egyik udvarhelyi könyvesboltban: minden hónap utolsó csütörtökén találkoznak, és kötetlen beszélgetés során kivesézik olvasmányaikat. Elmentünk az évnyitó ülésre, hogy megtudjuk, miért járnak össze kötelezőt olvasni.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. január 17., szerda

Takarítás tökélyre fejlesztve

Mindannyiunknak állandó nyűgje, hogyan tartsuk tisztán a lakásunkat. Na de amikor naponta húsz szobát kell tökéletesen tisztává varázsolni, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen módszert használunk. Hogy csinálják ezt a profik? Németországi hotelmunkára szakosodott hazai cégnél néztük meg.