HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. november 20., hétfő

Műhelytitkok egy keramikustól

Egy barátságos kerámiaműhely és galéria bújik meg a székelyudvarhelyi Villanytelep utcában. A Kreamánia egyik működtetője fogadott a helyszínen, és miközben körbevezetett a pislákoló mécsesek és kiállított tárgyak között, a fazekasságról, alapanyagokról, különféle technikákról mesélt.

Kosztolányi Kata 2017. november 16., csütörtök

A zene élteti a legszebb magyar dal énekesnőjét

A legszebb erdélyi dalok 2017-es versenyén diadalmaskodott Simó Annamária és zenekara: az EMKE ifjúsági szervezetének vetélkedőjén a marosvásárhelyi Vecker zenekarral osztozkodtak a dicsőségben. Az elismerés jó apropóul szolgált egy találkozáshoz: a székelyudvarhelyi énekesnővel beszélgettünk.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. november 10., péntek

Okosabb lesz a gép, mint az ember? Udvarhelyi MI-kutatóval beszélgettünk

A mesterséges intelligencia (MI) az evolúció következő lépcsőfoka vagy az emberiség végromlása? Folyhat a dilemma,  de lassan egyetlen üzletág sem vonhatja ki magát hatása alól. Az elsőgenerációs robotok repülőket vezetnek, autókat raknak össze, a Marson járnak, műtéteknél segédkeznek...

Kosztolányi Kata 2017. november 03., péntek

Menedzserből lett buddhista szerzetes Bara Ágnes

Ha Bara Ágira gondolok, a barátságos, kék szemű lányt látom, akivel az Irish Pubban táncikálunk, kirándulgat a nagyvilágban, vagy rafinált menedzserként teszi következetesen a dolgát, most meg Csong Dzsin néven Szöulban él, és buddhista szerzetes. Erről a váltásról (táv)beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2017. október 31., kedd

Pedagógiai eszmék az önálló Bolyai utolsó évfolyamából

A tanítóképzés negyvennégy éven át volt a szívügye, megírta hattyúdalát, de nyugdíjasként sem tétlenkedik. Szabó K. Attilánál jártam, azaz Tillunál, ahogy diákjai a háta mögött hívták, s amiről persze neki is tudomása volt.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. október 30., hétfő

Ha megsértődöm a világra, elvonulok egy kamerával

Egyszer csak összecsomagolt, vonatra ült, és Kolozsváron találta magát. Érett felnőttként kijárta a filmkészítés magasfokú iskoláit, és a dokumentumfilm magányos műfaja mellett kötelezte el magát. Csibi László székelyudvarhelyi, jelenleg Kolozsváron élő rendező nem a szokványos utat járja.

Kosztolányi Kata 2017. október 25., szerda

Mikor először jöttek, még nem dőlt a falból pénz

Fiatalosak, nyitottak és jókedvűek – ez az első benyomásom a hollandokról, amikor a Hegyi család nappalijába lépek. Rögtön feltűnik a beszédes piros-fehér-kék-narancsszínű dekoráció, és a „Welkom 25” (Isten hozott – 25) felirat. Három puszival indítunk, mert náluk ez a szokás.

Kosztolányi Kata 2017. október 24., kedd

Székelyföldi kutató az idei fizikai Nobel-díjasok nyomában

Különleges gravitációs hullámot észleltek augusztusban egy műhold segítségével, a felfedezéshez pedig egy székelyudvarhelyi születésű kutató is hozzájárult. A felfedezés jelentőségéről, munkájáról Veres Péterrel beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2017. október 18., szerda

A jövő múltja: Commodore 64

Volt neki kemény 64 kB RAM-ja, és a televízió keresőjén a 32-es csatornán lehetett befogni. Igen, ez volt a legendás, kultikus Commodore 64 személyi számítógép. Belebotlottunk egy elfelejtett példányba, ezért összeszereltük és kipróbáltuk. Megérte.

Kosztolányi Kata 2017. október 16., hétfő

Amikor az élet dramaturgiája mindent felülír

Nem tud sokáig egyhelyben maradni, olyannyira, hogy ez az interjú is két részletben készült vele: félig Ivóban, majd Szarajevóban. A székelyudvarhelyi születésű Gálovits Zoltán újságíró is volt, jelenleg Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó művészeti vezetője.

Kosztolányi Kata 2017. október 03., kedd

Zakariás Zalán: fő a világ történéseit követő éberség

Zakariás Zalán rendezőnek több előadást is köszönhet a székelyudvarhelyi közönség. A 2017/2018-as évadtól ő a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője. Miértekről és hogyanokról beszélgettünk, mint ahogy a színház lényege is az szerinte.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. szeptember 22., péntek

Az életmentésnek él: az orvos, aki huszonnégy embert hozott vissza már a halálból

Az udvarhelyi mentőszolgálat vezetője, Ambrus József szívélyesen fogad a felújított mentőállomás épületében, körbevezet, aztán az irodájába-pihenőjébe invitál. A főorvossal hivatásáról, embert próbáló munkájának a legnehezebb és legfelemelőbb pillanatairól beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2017. szeptember 19., kedd

Londoni kiállítása után New Yorkról álmodozik Szőke Beatrice

Búgó hangja, no meg a blogján közzétett fényképek alapján egy vampot vártam. Aztán előttem termett egy kis törékeny nő, széles mosollyal, őzbarna szemekkel, fejkendő alá rejtett, kopaszra nyírt kobakkal. Vizuális művész létére Szőke Beatrice világképe kissé átláthatatlan, hitvallása is alakulóban.