HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. augusztus 01., szerda

Az utca királya: a tuningautó

Adott egy BMW E36 318 IS motorral, 1993-ból. És adott egy fiatalember, akinek meg az a hobbija, hogy feltuningolja. Sándor Zsolt, a Street Kingz tagja vallott arról, hogy miről is szól ez az őrület, mennyire legális, és éppen mi a divat.

Kosztolányi Kata 2018. július 24., kedd

Ősei nyomában Áprily Lajos dédunokája

Egy keskeny lépcsőn ücsörgünk. Szűkszavúnak találom, szigorúnak (de lehet, csak a vastag fekete keretes szemüvege téveszt meg) és visszahúzódó léleknek, mégis hamar beenged. Az interjú is kissé úgy készül, ahogy a családregénye készülhetett: lassan, mozaikokból áll össze.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. július 18., szerda

Ember a dollármilliók mögött: Juszif Seroussi

Juszif Seroussi, a június végén elhunyt szudáni-kanadai üzletember textilkereskedőként 1965-ben jött először Romániába. Gyöngyössy Judittal, Mihály Jánossal és Joseph Sawayáva beszélgetve idézzük fel emlékét: hogy milyen ember állt a számok és dollármilliók mögött.

Kosztolányi Kata 2018. július 12., csütörtök

A digitalizáció színe és fonákja: jövőlatolgató beszélgetés Gálffy Csabával

Székelyudvarhelyiként az egyik legismertebb magyarországi online informatikai hírmagazin főszerkesztője. Munkája főként a nagyvállalati számítógépes rendszerek alkalmazott technológiáinak, trendjeinek és piacának elemzéséből áll.

Kosztolányi Kata 2018. július 10., kedd

A gombás étkek változatosságáért: tábor leendő szakértőknek

Csak ugyanazt az öt-hat közismert fajtát szedjük le, pedig nem is azok a legfinomabbak. Az éttermek étlapjairól is azért hiányoznak, mert nincsen elég gombaszakértő. Hogy ez megváltozzon, azért szerveznek gombásztábort is. Meglátogattuk.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. június 29., péntek

A Moszkvától az Anna and the Barbies menedzseléséig: Dénes Adél

A székelyudvarhelyi származású Dénes Adél menedzseri karrierje a kultikussá vált Moszkvával kezdődött Nagyváradon. Aztán az élete egy turkálóban vett fordulatot: ott találkozott Pásztor Annával, és most az Anna and the Barbies menedzsereként váltja valóra álmait.

Kosztolányi Kata 2018. június 26., kedd

A színházban nincs lehetetlen: búcsúinterjú Antal D. Csabával

Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően lett 2009-ben a Tomcsa Sándor Színház tagja. Most pedig kilenc év után közönségdíjjal távozik a székelyudvarhelyi társulattól. Mit hagy itt, és mit vár a jövőtől – ezekről beszélgettünk Antal D. Csaba színművésszel.

Kosztolányi Kata 2018. június 20., szerda

Két autót is megér ez a jelvénygyűjtemény

Különleges gyűjteményt rejt egy panellakás: ifj. Gergely László apja örökségét vitte tovább, és ma huszonnégyezernél több jelvény büszke tulajdonosa. Becslése szerint két autót is megér az egész, legnagyobb álma pedig, hogy kijusson egy olimpiai faluba csereberélni.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. június 15., péntek

Nagy Imre és a román orvos esete

Egy román orvos lett volna Nagy Imre orvosi tanácsadója, ha a szovjet tankok nem törnek be Budapestre, így törölték a Băneasa reptérről induló járatot. Ioan Precup Szovátán találkozott a későbbi magyar miniszterelnökkel: ezt a nem mindennapi történet is elmeséli számunkra a román orvos fia.

Kosztolányi Kata 2018. június 11., hétfő

Aquapónia: ahol a hal kertészkedik

Erdélyben egyedülinek számító vállalkozás működik Kisgalambfalván, Szabó-Bilibók Attila aquapóniája egy természetes körforgáson alapuló zárt rendszer, ahol a halak és növények egymást tartják fenn.

Kosztolányi Kata 2018. május 17., csütörtök

Anger Zsolt: a színház az igazi „aranyélet”

Annyi mindennel foglalkozik – játszik, rendez, forgat, oktat, fotóz, főz, ír –, mégis időt szakított egy kisvárosi társulatra. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban színre vitt Főfőnököt úgy érzi, pontra tette, és elárulta, miért érezte jól itt magát. Anger Zsolttal beszélgettem.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 14., hétfő

Tájházak lenyűgöző történetekkel

Kiemelnek, felmutatnak tárgyakat, amelyek az adott kisrégióra jellemző vagy jellemző volt. Helytörténeti múzeumoknak is beillenek azok a tájházak, amelyekből Székelyföldön is egyre több van, és mindeniknek megvan a saját lenyűgöző története. Néhányukat meglátogattuk.

Kosztolányi Kata 2018. április 23., hétfő

„Szakmabeliek” ajánlják: három olvasnivaló a könyv világnapjára

Április 23. a könyv (és a szerzői jogok) világnapja, amelyet katalán javaslatra 1995-ben nyilvánított ünneppé az UNESCO. Az alkalomból a könyvek őrzője, terjesztője és maga az író ajánl egy-egy olvasnivalót.

Kosztolányi Kata 2018. április 20., péntek

Találkozás egy „szertelen” szirénnel

Formabontó, rebellis, szabadszájú, tabudöntögető, bohó, sokoldalú – ezekkel a jelzőkkel szokták illetni Karafiáth Orsolyát. Székelyudvarhelyi fellépése előtt beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2018. április 16., hétfő

A színészpalánta, aki megidézte Cseh Tamást

„Emberek, emberek, emberek, nem látták itt ezt a férfit?” Nos, emberek, ha nem látták volna, bemutatom Pásztort Márkot. Költészet napi Cseh Tamás-estjét látva-hallva állítom, hogy ez a huszonéves színészpalánta tud valamit. Nemcsak énekelni és gitározni, hanem belső remegést okozni.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. április 09., hétfő

Ellenszer a matekfóbiára? Az udvarhelyi feltaláló megszeretteti a számokat

Biró G. Albert tanár negyven éve dolgozik a matektanítás és -tanulás hatékonyságán, egy életen át bosszantotta ugyanis, hogy egy osztályból öt érti a matekot, a többi meg rosszul van tőle. A székelyudvarhelyi tanár és feltaláló azonban nem csak bosszankodott, megpróbált tenni is ellene.