HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. január 18., csütörtök

Az olvasás gyönyörűségéért ülnek össze

Olvasóklub alakult a nyár végén az egyik udvarhelyi könyvesboltban: minden hónap utolsó csütörtökén találkoznak, és kötetlen beszélgetés során kivesézik olvasmányaikat. Elmentünk az évnyitó ülésre, hogy megtudjuk, miért járnak össze kötelezőt olvasni.

Kosztolányi Kata 2018. január 17., szerda

Takarítás tökélyre fejlesztve

Mindannyiunknak állandó nyűgje, hogyan tartsuk tisztán a lakásunkat. Na de amikor naponta húsz szobát kell tökéletesen tisztává varázsolni, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen módszert használunk. Hogy csinálják ezt a profik? Németországi hotelmunkára szakosodott hazai cégnél néztük meg.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. január 16., kedd

Címeresek a nyomdában: elfeledett gyűjteményre bukkantunk

Van egy elfeledett címergyűjteménye a székelyudvarhelyi Kabdebó nyomdának. Kabdebó Sándor, akinek keze munkáját dicséri a több mint hetven bekeretezett címerrajz, két éve elhunyt, és sajnos utódai nem sokat tudtak mesélni a részletekről.

Kosztolányi Kata 2018. január 15., hétfő

Tisztán, becsülettel kilencvennégy éven át

Mindig is azt gondoltam, csak úgy szeretnék megöregedni, mint Bányai Éva néni. Sikkesen. Ahogy 93 évesen szolid eleganciával, egyenes tartással, sétabotjának egyenletes koppanása közepette tipeg végig a Kossuth utcán. Székelyudvarhely emblematikus asszonyával beszélgettem.

Kosztolányi Kata 2018. január 08., hétfő

A táncoló szék, avagy csakazért is lesz Udvarhelyen bábszínjátszás

A bábjáték, akárcsak az árnyjáték, a színjátszás egyik legősibb formája, Székelyföldön mégis alig akad bábelőadás. A Tomcsa Sándor Színház hat színésze azonban elhatározta, csakazértis lesz Udvarhelyen bábszínjátszás. 

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. január 04., csütörtök

Nyomot hagyó túrázók: nem csak a levegőért gyalogolnak

Évnyitó túra keretében emlékkövet állított a Szarkakőre, Székelyudvarhely legmagasabb pontjára az Erdélyi Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi szervezete. Ebből az alkalomból hetven főnél többen értek fel 888 méterre. Baktatás közben Kovács-Kendi Lehel elnökkel beszéltünk.

Kosztolányi Kata 2017. december 28., csütörtök

Az Iphone volt a 2017-es év slágere

A korábbi évekhez viszonyítva kisebb volt a kereslet karácsony tájékán a mobiltelefonok iránt, még a köztudottan gyengébb nyári hónapokhoz mérten is alig volt forgalom – tudtuk meg az egyik szaküzletben, ahol a telefonvásárlási szokásokról és a 2018-ra várható újdonságokról érdeklődtünk.

Kosztolányi Kata 2017. december 18., hétfő

Karácsonyi kirakatnézőben voltunk: elmaradt a wow-érzés

Nyakunkon a karácsony, de ahhoz képest, hogy ez az év legforgalmasabb, legeseménydúsabb időszaka,  még nem mindegyik bolt hangolódott rá az ünnepre, több helyen a régi díszeket kotorták elő,  a giccs kategória fődíját pedig egy Mikulás-lámpának adtuk gondolatban.

Kosztolányi Kata 2017. december 11., hétfő

Kiszolgálói etikett: igazi pincérnek születni kell

Fél óráig nyomát se leled, vagy épp ellenkezőleg, azonnal letámad. Folyton a telefonján lóg, otthoni gondjaival traktál, megoldások helyett kifogásokkal szolgál, unott képet vág, ápolatlan, átver. Nem az ideális pincér tulajdonságai. De milyennek kellene lennie? Egy igazi régivágású pincértől tudjuk meg.

Kosztolányi Kata 2017. december 11., hétfő

Kulisszák mögül a rivaldafénybe

Potméter, parciális memóriák, effektek, hurok, dimmer, spot – ehhez hasonló kifejezések kísérik Toásó István magyarázatát, amikor a vezérlőfülkében munkaeszközét mutatja. A Tomcsa Sándor Színház világosítója húsz éve űzi a szakmát, bizonyosan jól, mert nemrég díjban is részesült.

Kosztolányi Kata 2017. december 07., csütörtök

Nem fanatikusnak való az idegenlégió

A francia idegenlégió romantikája már a múlté. Legalábbis ez lehet a benyomásunk, miután elbeszélgettünk azzal a férfival, aki tíz évet is lehúzott a seregben. Figyelem, mítoszromboló beszélgetés következik!

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. december 06., szerda

Pszichológussal a Mikulás-hitről: traumát okoz-e a nyers valóság?

 Materializmus ide-oda, a kéményen leereszkedő Mikulás, a virgácsosztó manók, a csengető Angyal népszerűsége nem kopik. Annak ellenére sem, hogy a felvilágosult szülők évről évre azon dilemmáznak: meddig tartsák fenn a látszatot, mikor és hogyan adagolják be a lehangoló verziót, traumát okoz vagy sem a nyers valóság?

Kosztolányi Kata 2017. december 04., hétfő

Kaktuszvárium a nappaliban, avagy hobbiból lett vállalkozás

Mini botanikus kert épült ki egy fiatal házaspár s otthonában, a hét éve kedvtelésből indult balkonkertészkedés lényege, hogy különleges növényeket termesztenek az eredeti élőhelyüket kisebb léptékben utánzó környezetben, egész pontosan egyenként kigondolt, házilag készített terráriumokban.

Kosztolányi Kata 2017. november 22., szerda

Házikedvenc helyett munkakutya: Székelyföldön vadítják vissza a komondort

A küllemre irányuló kultúrtenyésztés következtében többségében kihaltak a komondorok ősi pásztorkutyás tulajdonságai, és mára inkább mutatós házikedvencekké váltak. A vélt vagy valós végveszélytől próbálják megmenteni most a komondort azzal, hogy Székelyföldre telepítenek példányokat.<

Kosztolányi Kata 2017. november 20., hétfő

Műhelytitkok egy keramikustól

Egy barátságos kerámiaműhely és galéria bújik meg a székelyudvarhelyi Villanytelep utcában. A Kreamánia egyik működtetője fogadott a helyszínen, és miközben körbevezetett a pislákoló mécsesek és kiállított tárgyak között, a fazekasságról, alapanyagokról, különféle technikákról mesélt.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2017. november 16., csütörtök

A zene élteti a legszebb magyar dal énekesnőjét

A legszebb erdélyi dalok 2017-es versenyén diadalmaskodott Simó Annamária és zenekara: az EMKE ifjúsági szervezetének vetélkedőjén a 25 év felettiek kategóriájában nyerte el a díjat. Az elismerés jó apropóul szolgált egy találkozáshoz: a székelyudvarhelyi énekesnővel beszélgettünk.