HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. június 20., szerda

Két autót is megér ez a jelvénygyűjtemény

Különleges gyűjteményt rejt egy panellakás: ifj. Gergely László apja örökségét vitte tovább, és ma huszonnégyezernél több jelvény büszke tulajdonosa. Becslése szerint két autót is megér az egész, legnagyobb álma pedig, hogy kijusson egy olimpiai faluba csereberélni.

Kosztolányi Kata 2018. június 15., péntek

Nagy Imre és a román orvos esete

Egy román orvos lett volna Nagy Imre orvosi tanácsadója, ha a szovjet tankok nem törnek be Budapestre, így törölték a Băneasa reptérről induló járatot. Ioan Precup Szovátán találkozott a későbbi magyar miniszterelnökkel: ezt a nem mindennapi történet is elmeséli számunkra a román orvos fia.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. június 11., hétfő

Aquapónia: ahol a hal kertészkedik

Erdélyben egyedülinek számító vállalkozás működik Kisgalambfalván, Szabó-Bilibók Attila aquapóniája egy természetes körforgáson alapuló zárt rendszer, ahol a halak és növények egymást tartják fenn.

Kosztolányi Kata 2018. május 17., csütörtök

Anger Zsolt: a színház az igazi „aranyélet”

Annyi mindennel foglalkozik – játszik, rendez, forgat, oktat, fotóz, főz, ír –, mégis időt szakított egy kisvárosi társulatra. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban színre vitt Főfőnököt úgy érzi, pontra tette, és elárulta, miért érezte jól itt magát. Anger Zsolttal beszélgettem.

Kosztolányi Kata 2018. május 14., hétfő

Tájházak lenyűgöző történetekkel

Kiemelnek, felmutatnak tárgyakat, amelyek az adott kisrégióra jellemző vagy jellemző volt. Helytörténeti múzeumoknak is beillenek azok a tájházak, amelyekből Székelyföldön is egyre több van, és mindeniknek megvan a saját lenyűgöző története. Néhányukat meglátogattuk.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. április 23., hétfő

„Szakmabeliek” ajánlják: három olvasnivaló a könyv világnapjára

Április 23. a könyv (és a szerzői jogok) világnapja, amelyet katalán javaslatra 1995-ben nyilvánított ünneppé az UNESCO. Az alkalomból a könyvek őrzője, terjesztője és maga az író ajánl egy-egy olvasnivalót.

Kosztolányi Kata 2018. április 20., péntek

Találkozás egy „szertelen” szirénnel

Formabontó, rebellis, szabadszájú, tabudöntögető, bohó, sokoldalú – ezekkel a jelzőkkel szokták illetni Karafiáth Orsolyát. Székelyudvarhelyi fellépése előtt beszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2018. április 16., hétfő

A színészpalánta, aki megidézte Cseh Tamást

„Emberek, emberek, emberek, nem látták itt ezt a férfit?” Nos, emberek, ha nem látták volna, bemutatom Pásztort Márkot. Költészet napi Cseh Tamás-estjét látva-hallva állítom, hogy ez a huszonéves színészpalánta tud valamit. Nemcsak énekelni és gitározni, hanem belső remegést okozni.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. április 09., hétfő

Ellenszer a matekfóbiára? Az udvarhelyi feltaláló megszeretteti a számokat

Biró G. Albert tanár negyven éve dolgozik a matektanítás és -tanulás hatékonyságán, egy életen át bosszantotta ugyanis, hogy egy osztályból öt érti a matekot, a többi meg rosszul van tőle. A székelyudvarhelyi tanár és feltaláló azonban nem csak bosszankodott, megpróbált tenni is ellene.

Kosztolányi Kata 2018. március 30., péntek

Mézes tojások: húsvétra hangolás karácsonyillattal

Amikor egy hagyomány kezd kifulladni, a megszokás pedig fullasztani, érdemes kissé máshonnan megközelíteni, a kreativitást híva segítségül. Nagy Évának az az ötlete támadt, hogy a karácsonyt és a húsvétot összehozza, és a hímes tojásokat ezúttal mézeskalácsból készíti.

Kosztolányi Kata 2018. március 23., péntek

A boldogság hetedik lépcsőfokán: ami a számok mögött van

Az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozások Szövetsége boldogságkonferenciát szervezett a boldogság világnapjára. Vitaindítónak az a kutatási jelentés szolgált, amelyet dr. Szabó Árpád közgazdász, egyetemi tanár állított össze egy internetes felmérés alapján. De mi van a számok mögött? Erről k&e

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. március 21., szerda

A rocktól a népi tánczenéig. Van még kutatnivaló Pávai István etnomuzikológus szerint

Hagyományosan a nemzeti ünnep alkalmával osztják ki a magyar állami kitüntetéseket. A tavaly alapított Martin György-díj a kiemelkedő népművészeti munkásságért jár. Idén Pávai István etnomuzikológust tüntették ki, akivel negyvenéves munkásságáról is elbeszélgettünk.

Kosztolányi Kata 2018. március 20., kedd

A verskalandor: jól megfér benne a költő és a közgazdász

Új kötettel jelentkezett év elején a székelyudvarhelyi ifjú költő, Bálint Tamás, akit Orbán János Dénes neovillonnak nevez a Hibalista című könyv fülszövegében. Ennek apropóján aztán sok minden szóba került: a jövőbeni tervek, a helyi irodalmi élet állóvize, a feltörekvő slammerek.

Kosztolányi Kata 2018. március 19., hétfő

Palotások forradalma. Könyv és filmsorozat a kastélyvisszafoglalókról

Végveszélyben levő magyar peremtelepülések, a szabadságharc mészárlásainak helyszínei egyaránt voltak a Margittai–Major házaspár kutatásainak helyszínei. Akárcsak a nemesek kastélyai, amelyek egy nemrég bemutatott könyv és egy filmsorozat témájául is szolgálnak.

Kosztolányi Kata 2018. március 14., szerda

A Barátok közt után: karizmatikus nők bőrében Csomor Csilla

Mifelénk egy televíziós sorozatbeli szerepének köszönheti ismertségét, de múlt csütörtöki két telt házas előadása után színházi színésznőként is kivívta a közönség elismerését. Csomor Csilla elhivatásról, példamutatásról, missziós munkájáról vallott.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. március 07., szerda

Evilági parancsolatversek: kötetbeharangozó beszélgetés Farkas Wellmann Évával

Tíz parancsolat, tíz vers, tíz díjnyertes grafika és tíz Evilági-dal: Parancsolatok a címe Farkas Wellmann Éva harmadik kötetének, mely a mózesi tízparancsolat etikai megközelítése a mai ember számára.