HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. március 01., csütörtök

A lokálpatrióta, akihez csodálkozni jöttek a kommunisták

Harmincöt évig volt a csíkmadarasi iskola igazgatója Ördögh Imre, aki tanári, intézményvezetői munkája mellett a helyi és tágabb közéletben is aktív szerepet vállalt. Azt mondja, mindig Csíkmadaras érdekében igyekezett tevékenykedni, és vallotta, hogy az oktatáson áll vagy bukik egy közösség sorsa.

Kovács Attila 2018. február 02., péntek

A darabos és aprólékos között: Imets László különleges fametszetei

Noha rajzolt és festett is, végül a fametszés, a lapdúcra vésett, kézi erővel történő nyomtatással előállított képek készítése mellett kötelezte el magát a csíkszeredai Imets László. Márton Áron püspök is szerzett neki papírt, később a Szekuritáté tiltotta el az alkotástól.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2017. december 07., csütörtök

Biológusnak tanult, mégis költő, író lett Ferenczes István

Ifjúkorában nem a versek, hanem inkább a természet, a növények, állatok foglalkoztatták Ferenczes Istvánt, aki biológusnak tanult, és csak a főiskola utolsó szakaszában fordult az irodalom felé. Életműve, amely a kortárs magyar irodalom kiemelkedő jelentőségű alkotói közé emelte, bizonyítja, hogy ez jó választás volt.

Kovács Attila 2017. november 09., csütörtök

Lószeretet háromféleképpen. A lipicaiakra esküszik Antal Vidor

Fizikatanárnak készült, aztán teljesen másképp alakult minden az 1949-ben Csíkdánfalván született Antal Vidor számára. A ló lett tevékenységének központi eleme, mégpedig háromféleképpen: állatorvosként, állattartóként és fogathajtóként is bizonyított.

Kovács Attila 2017. október 12., csütörtök

Sziklamászás túl a hetvenen is

Erdőjáróként kezdte, magashegyi túrázóként és sziklamászóként folytatta. Volt hegyimentő, feljutott Európa és Ázsia több ismert hegycsúcsára. A csíkszeredai Tőke Dénes úgy tartja, a hegyet természetes közegnek, élettérnek kell felfogni, aminek lelke van. Ehhez tartja magát túl a hetven éven is.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2017. szeptember 14., csütörtök

Bábos, karikaturista és állatvédő: Orendi Éva sikerei és elégtételei

Műszaki rajzolóként dolgozott, és közben hódolt egyik hobbijának, a karikatúra-készítésnek is. Bábelőadásban és a cserkészmozgalomban vett reszt, majd állatotthont hozott létre. Orendi Éva aktív közösségi emberként mindent lelkesedéssel, kitartással végzett, és úgy érzi, munkájának volt eredménye.

Kovács Attila 2017. június 22., csütörtök

A közösség erejére támaszkodott a volt iskolaigazgató

Gáll Jenő nyugalmazott testnevelő tanár közel három évtizeden át volt a csíkszentdomokosi iskola igazgatója, illetve aligazgatója, ahol nemcsak a fejlesztésekből vette ki részét, hanem a helyi közösség aktív tagjaként is tevékenykedett. Vele beszélgettünk.

Kovács Attila 2017. május 25., csütörtök

Hetvenöt évesen sem tudja abbahagyni a csíkrákosi néptáncoktató

Az utóbbi ötven év csíki néptáncéletének egyik meghatározó alakja, a csíkrákosi Fodor Csaba táncmester nemzedékeknek tanított néptáncot. Hivatásos és diák néptáncegyüttesek alapításában vállalt szerepet. Azt vallja, a hangulat hozza ki az emberből a táncot, amellyel ő egy életre elkötelezte magát.