Molnár Rajmond 2019. szeptember 27., péntek

A klasszikus DJ szerep már kevés. Agytágító lemezlovasokról egy lemezlovastól

Míg régen csak a zenék sorrendjéért, illetve a köztük elhangzó konferálásért felelt egy lemezlovas, manapság nem csak a dalok mixeléséhez, hanem  marketinghez, brandépítéshez is kell értenie egy DJ-nek, persze amellett, hogy jó technikai felszerelése van. De hogyan is alakult ki a szakma?

Molnár Rajmond 2019. július 22., hétfő

Munkahelyi jelenség: kiégés. Hivatalosan is betegség immár a lelki ártalom

Nagy a hajtás és a teljesítménykényszer manapság környékünkön is, egyre többeket érint a munkahelyüktől való mentális eltávolodás, a kiégés. Noha térségünkben még újnak számító fogalomról van szó, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fokozottan jelen.

Molnár Rajmond 2019. február 06., szerda

Mielőtt számot kérnél a DJ-től

Érdemes-e zenét kérni a DJ-től, s mit él át az előadó, miközben egy éjszaka alatt több száz ember ízlésének kell megfeleljen, de sokan mégis számon kérnek rajta egy-egy le nem játszott zenét? Az előadó feladata nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokan gondolják.

Molnár Rajmond 2019. január 17., csütörtök

Megosztó, vitatott, de kereslet van rá: homeopátia

Régóta vitatéma, hogy hatékony-e a homeopátiás kezelés vagy sem. Az alternatív gyógymód Székelyföldön is jelen van, a lapunk által megszólaltatott gyakorlói szerint pedig van rá kereslet. Annak ellenére, hogy hatásosságát tudományos és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá.

Molnár Rajmond 2018. december 10., hétfő

Fontos is legyen, de érdekes is? Mit lapoznának szívesebben a diákok?  

Noha nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kortárs irodalmi alkotásokra, így megszerettetve az olvasást a diákokkal, a tanügyi rendszerben a klasszikus műveken van a hangsúly. Egyes pedagógusok rengeteg házi olvasmányt megkövetelhetnek, mások kevésbé foglalkoznak ezzel.

Molnár Rajmond 2018. november 22., csütörtök

Matek helyett személyiségfejlesztés?

Azt a matematikát , amit nálunk hetedikben tanulnak az iskolások, egyes nyugat-európai országokban csak egyetemi szinten oktatják. De nem csak a számokkal van a baj, szakértők szerint egy csomó fölösleges tantárgyat ki kellene söpörni a tananyagból.

Molnár Rajmond 2018. november 15., csütörtök

Depressziót okozhat, ha sokat figyeljük mások Facebook-posztjait

Szorongáshoz, lerombolt önképhez, de akár depresszióhoz is vezethet a közösségi média túlzott használata, mivel ha az ember folyamatosan a mások által posztolt tartalmakat nézi, könnyedén arra a következtetésre juthat, hogy mások élete sokkal menőbb vagy jobb, mint a sajátja.

Molnár Rajmond 2018. október 09., kedd

Miért nem tanulnak meg románul a székelyföldi fiatalok?

Mi áll annak a több generációra visszanyúló problémának a hátterében, hogy sok székelyföldi magyar fiatal az iskolai tanulmányai befejeztével sem tudja megtanulni a román nyelvet? – erre kerestük a választ Murányi Péter nyelvtanár segítségével.

Molnár Rajmond 2018. június 15., péntek

Az internet hasznos, de nem háziorvos

Akár hasznos is lehet, ha a páciensek az interneten – hiteles forrásból – tájékozódnak tüneteikről, esetleges betegségükről, a háziorvosok azonban egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a gyógyítást, kezelést csakis a szakemberrel való konzultáció után szabad megkezdeni.

Molnár Rajmond 2018. április 13., péntek

Telefonfüggőség: egyre több embert érint világszerte

Mindennapi életünkben egyre gyakrabban támaszkodunk az okostelefonunkra, amelyet telefonálás helyett már inkább használunk társas kapcsolatok fenntartására, videók nézésére vagy épp hírek olvasására. Ez azonban függőséghez vezethet.

Molnár Rajmond 2018. január 18., csütörtök

Felelőtlen antibiotikumfogyasztás: eljöhet az idő, amikor már nem hatnak a gyógyszerek

Egyre ellenállóbbak a baktériumok az antibiotikumos készítményekkel szemben, így eljöhet az időszak, amikor a betegségeket okozó baktériumokra már nem hatnak a gyógyszerek. Románia az Európai Unióban második helyen áll az antibiotikum-fogyasztás tekintetében, a jelenség alól pedig mi sem képezünk kivételt.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 28., hétfő

Youtube: népszerűbb a fiatalok körében a tévéknél. De miért?

A fiatalabb generációk körében egyre inkább átveszi a televízió szerepét a Youtube videómegosztó portál. Utóbbin manapság már a tévéműsorok minőségét megközelítő tartalmakat gyártanak az önjelölt fiatal videóbloggerek, amelyekre sok esetben több százezren kíváncsiak.

Molnár Rajmond 2017. augusztus 10., csütörtök

Más lenne az Y generáció? – Hidegen hagyja őket a politika és a közélet

Az Y generáció tagjai (1980-1995) között születettek individualisták, legtöbbjüket hidegen hagyja a politika és a közélet – erre mutat rá több a témával foglakozó kutatás is. Az általunk megkérdezett szakember szerint noha a mi térségünkben is érződik ez a generációk közötti különbség, itt inkább az 1990 ut&a

Molnár Rajmond 2017. június 29., csütörtök

Videojátékok: megtalálni az arany középutat

Rossz vagy jó hatással vannak a videojátékok az emberi agyra? – tevődik fel a kérdés egyre gyakrabban. Szakértők bevonásával és a kérdéssel kapcsolatos kutatások áttekintésével jártuk körbe a témát.