A besárgult könyvlapok adventi élete

Hajnal Csilla 2018. december 03., 17:12 utolsó módosítás: 2018. december 03., 17:15

December első napján lefújom a port a tavalyi textilekből készített adventi naptárról, keresek egy jó helyet neki a gyerekszobában, és visszaszámlálás indul. Ebben az évben egy ajándékba kapott angol lakberendezési magazin ihletett meg.

Az ünneppel járó rítusok évről évre való ismétlődésében van valami mélyen gyökerező nyugalom. Biztonságérzetet ad, hogy szinte mindig ugyanaz történik az évnek ebben az időszakában. S bár van úgy, hogy december 24-re legszívesebben kifutnék a világból a sok száncsengős, girlandos reklámtól és idétlen Mikulásnak öltözött palitól, a végén mégsem megyek sehová. Pont az a lényege az ünnepi készülődésnek, ami számomra legalább annyira izgalmas, mint maga december 24-e, hogy a mi ízlésvilágunknak idegen giccs között kialakítsuk a saját életszagú szokásainkat, megleljük azokat a dekorációkat, amelyekre még karácsony napján is jó ránézni, és ünnepi hangulatba öltözteti az otthonunkat.

Fotó: Haáz Vince

Ezért december első napján lefújom a port a tavalyi textilekből készített adventi naptárról, keresek egy jó helyet neki a gyerekszobában, és visszaszámlálás indul. Minden napra kerül bele egy-egy családi feladat, amelyeket előtte gondosan összeírok, mert ennek örülnek a legjobban a gyerekek ebben az időszakban. Hogyne örülnének, amikor például egyik nap az a feladat, hogy reggelizzünk együtt az ágyban vagy nézzünk meg együtt egy karácsonyi filmet, igyunk forró csokit a nappaliban a földön, közben meséljünk magunkról valamit. Szóval nagy élmény számukra, hisz az együttléten van a hangsúly, és maga a várakozás is ünnepi lesz ettől.

Fotó: Haáz Vince

Ebben az évben egy ajándékba kapott angol lakberendezési magazin ihletett meg egy túlságosan is napsütéses novemberi reggelen, miközben a kávémat kortyolgattam, és még nagyon-nagyon távolinak tűnt a karácsony. Sosem állt közel hozzám a csillogó műanyag-világ, jobban érzem magam a természetes anyagok közelében, ezért idén is főként szárított narancskarikák, fenyőtobozok és a festett faágak díszítik a lakást. Azért becsempészek egy-egy nem túl harsány fényfűzért is, hisz a hangulatvilágítás a legjobb dekoráció egy otthonban. Szóval ennek az angol magazinnak a mellékletében bukkantam rá a papírdíszekre is, amelyek sosem mozgatták meg a fantáziámat.

A papírból készült dekorelemeket mindig kicsit unalmasnak tartottam. Eddig.

Ezek valamiért mégis megragadták a figyelmemet. Régi könyvlapokból készültek, és egyszerűségükben rejlik ünnepi hatásuk, ezeket osztanám most meg. Ugyanezeket bármilyen más papírból is el lehet készíteni, de a régi, megfakult és besárgult papírlapok hangulatát semmi nem múlja felül.

Fotó: Haáz Vince

Kezdetnek válasszunk egy olyan régi könyvet, amelyet a nagymama sem sajnál – lehetőleg ne a vizsolyi bibliát vagy egy múzeumi kódexet vágjunk szét – én például egy olyan regényt találtam, amelynek hiányzott a borítója, estek szét a lapjai, még a címe sem volt meg, ezért irtó csúnyán nézett ki a polcon is. Így hát, se szó, se beszéd, neki estem, és szétvágtam, úgysem olvastam volna ki soha, hisz annyi más könyv van a bakancslistámon, hogy ha hét életem lenne, akkor sem érnék a végére. Előre bocsánatot kérek könyvtáros olvasóinktól, megrázó képsorok következnek.

  1. Szedjük lapjaira a könyvet, és hajtsunk félbe pár lapot.
  2. Rajzoljuk meg a fél fenyőfát a hajlatnál, majd vágjuk ki.
  3. Varrjuk össze a közepét, és hajtogassuk szét a lapokat.
  4. Voilá! Kész is a háromdimenziós, pihekönnyű fenyőfánk, amelyet bárhová felakaszthatunk, sőt a karácsonyfa látványos dísze is lehet. Én a konyhai és a gyerekszobai csillárokra aggattam, de a nappalink fapolcán is remekül mutat.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Tipp: használjunk vékony arany színű cérnát, mert az sokkal szebben mutat, ahogy néha megcsillan a rávetődő fényben. A maradék oldalakból csillagokat vágtam ki, felfűztem egy aranycérnára, és készen is lett a legklasszabb girland, amit valaha karácsony tájékán láttam.

Fotó: Haáz Vince

De ne ragadjunk le a fenyőfánál, készíthetünk angyalkát, házikót, csillagot, gömbkarikát, de még gömbhalat is. A nagy fiam éppen Vuk-lázban égett ezekben a napokban, így ő egy kis papírrókát kért az ágya fölé. Megkapta. :) A legjobb az egészben, hogy nem kell órákat vesződni velük, körülbelül öt percet vesz igénybe egy papírfenyőfa elkészítése.

Fotó: Haáz Vince

Az advent tehát idén arról szól nálunk, hogy papírdíszeket készítek a reggeli kávé mellett, miközben listákat állítok össze a fejemben az ajándékokról, a decemberi teendőkről, amelyek szinte mind a téli ünnepekről szólnak, megrendelem a karácsonyi süteményeket, s nyugtázom magamban, hogy minden a legnagyobb rendben van, hiszen a munka oroszlánrészén, vagyis a terveken már túl vagyok. Ebből a fahéjillatú ködfelhőből csak nagyhéten lábalok ki, amikor hirtelen rájövök, hogy még semmit sem valósítottam meg az impozáns terveim közül, ajándékaim még a boltban vannak, s mindjárt itt a karácsony. De addig is legalább élvezem a besárgultan, megfakultan szép papírdíszeimet.

Fotó: Haáz Vince

•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.