COVID-trauma: élet bekapcsolt pánikgombbal

Péter Beáta 2020. november 27., 18:53

Az a nehéz ebben az időszakban, hogy nem csak hogy jelen van egy vírus, amelyről még mindig nem tudunk eleget, hanem ott van az a miliő is, amelyben mindannyian benne vagyunk, akarva-akaratlanul részeseivé váltunk ennek az egész folyamatnak, dinamikának – hangsúlyozta Surányi Zoltán életviteli tanácsadó, tréner, szervezeteket fejlesztő szakember, aki a vírushelyzet lelki hatásairól, az általa megélt élményekről és az önsegítő csoportok, a magunkkal való szembenézés fontosságáról mesélt a Ligetnek.

COVID-trauma: élet bekapcsolt pánikgombbal
galéria
„Öntudatlanul bekapcsolódott az a gomb, hogy ezt most túl kell élni, és teljesen más protokoll szerint működünk" Fotó: 123RF

Az erőnléte még nem tért vissza teljesen, de azok után, amin keresztülment, most már jól van – fogalmazott beszélgetésünk elején Surányi Zoltán, aki nem csak a vírushelyzetet, hanem magát a vírust is a saját bőrén tapasztalta meg.

„Az egész történet nagyon komplex, és van egy fél év mögöttünk, amely során olyan folyamatok indultak el bennünk, amelyekre sokszor nem is igazán volt tudatos rálátásunk. A mindennapi életünk részévé vált a pánik, a felfokozott félelem, és nem láttuk át azt, hogy mindez milyen pszichés terheket fog majd ránk róni akkor, amikor valóban szembesülünk a betegséggel” – mutatott rá az életviteli tanácsadó, aki saját bőrén élte meg nem csak a kollektív traumát, hanem a nagyon is egyéni betegséget is.

Surányi Zoltán szerint

a társadalomban a pszichés megterhelődések fokozatosan alakultak ki, és egy ideig nem is aktiválódtak.

„Én is éreztem, hogy ez a fél év hatott rám, még akkor is, ha szakmabeliként az ember figyel magára. De a mindennapi munkánk során és mókuskerekünkben nem vesszük észre teljesen ezeket a hatásokat mindaddig, amíg be nem üt a krach. És most kezdjük észrevenni, hogy a reakcióink nem teljesen a normalitás mentén működnek, hanem túlzóak, hirtelen pánikreakciónk van egy olyan hírtől, hogy lehet, hogy elkaptuk a vírust. Minthogyha minden, ami elkezdődött márciusban, most robbanna be. Ezért nem csak a vírus sunyi ebben a történetben, hanem a körülötte levő történések, ami kialakult, amin átmentünk, most fejtik ki a legjobban a hatásukat ránk nézve” – hangsúlyozta.

Hétvégi családok összezárva

Surányi Zoltán kiemelte: már a második ciklust töltjük úgy, hogy elszigetelődünk, érezzük a bezártságot, és a szociális kapcsolataink fokozatosan leépülnek, csak a szűk család marad – amennyiben van. És az is számít, hogy kinek milyen otthon a családi légkör. „Nagyon sok család hétvégi család volt eddig. Én sok emberrel foglalkozom, rengeteg élettörténetet ismerek, és többnyire nem a közösségi oldalakon mutogatott boldog családok ezek, hanem hétvégi, kiránduló családok. Ők hétköznap csak este vannak együtt valamennyire, most összekényszerültek szinte a nap huszonnégy órájában elég hosszú időre, és előjönnek azok a fajta aszinkronitások, amelyeket addig nem lehetett észrevenni. És az a baj, hogy családokon belül növekszik az agresszió, az erőszak.

Azok a feszültségek, amik idáig kiélődtek kocsmában, a barátok társaságában, netán szeretőben, ezek most nincsenek, otthon robban minden”

– fogalmazott a tanácsadó.

Kifejtette: az ilyen helyzeteknek a legnagyobb vesztesei a gyerekek, akik most iskolába se mehetnek el, tehát minden otthon történik. Eddig mindenki tette a dolgát, aztán hazament, volt egy rutin. Ez most teljesen megváltozott, az emberek egész másként viselkednek.

Nem mindegy, kinek milyen az összezárva maradt családjában a hangulat Fotó: 123RF

„Megváltozott az egész miliő, és észre sem vesszük, de pszichésen túlélési üzemmódba kapcsoltunk. Mert maga a pánikhelyzet, a bezártság, az online oktatás, a rengeteg megváltozott körülmény rövid idő alatt változtatta át az addigi szokásainkat. A legtöbb helyről pedig az az információ jut el hozzánk, hogy baj van. És mint minden megterhelő helyzet, minden válsághelyzet hat az emberi pszichére,

és már nem a normális, megszokott dinamika szerint élünk. Hanem öntudatlanul ott van bennünk, hogy átkapcsolunk vészhelyzeti protokollra.

A vészhelyzeti működésünk pedig mindig ösztönös. Nem a kognitív részünk irányít, hanem azok a tanult, családból hozott túlélési praktikák, forgatókönyvek, amikre nagyon sokszor nincsen rálátásunk, csak érezzük a hatását” – mutatott rá Surányi Zoltán.

Hozzátette, amit most látunk, érzünk az emberek viselkedésében, többnyire túlélési elemek. Például van, aki túlféltővé válik, van, aki hárít, hogy a vírus nem is létezik, badarság, és nem is akar a helyzettel szembesülni. Az, hogy ki hogyan tudja kezelni ezt a helyzetet, függ attól, hogy milyen örökséggel érkezett, mit hozott a családjából és mit tanult, olvasott, sajátított el az évek során. „Azért látunk ekkora zavart mindenkiben, mert senki sem a normális, tudatos, laza énjével van benne ebben a helyzetben, hanem öntudatlanul bekapcsolódott az a gomb, hogy ezt most túl kell élni, és teljesen más protokoll szerint működünk. Ez a baj ebben a pszichés történetben, hogy megváltozik a viselkedésünk, és észre sem vesszük. Nem tudatosodik bennünk, hogy álljunk meg, mert nem normál működésben vagyunk, hanem egy vészhelyzetet akarunk túlélni. Nem szembesülünk vele, mert azt mondjuk, hogy éljük a normál mindennapjainkat. Pedig nem, senki nem éli a normál mindennapjait,

nem azokkal a játékszabályokkal játszunk, mint előtte.Ezt kellene megértenünk. 

Mert aktiválódott a vészhelyzeti protokoll a túlélés érdekében.”

Kórházi napok és éjszakák

A székelyudvarhelyi tréner arról is mesélt, hogy amikor szembesült azzal, hogy egy viszonylag közeli ismerősének pozitív lett a koronavírus-tesztje, akkor ő maga is önkéntes karanténba vonult, és átállt az otthoni munkavégzésre azzal a gondolattal, hogy lehet, hogy ő is elkapta a vírust.

Halálközeli élmény sem kell a traumatizálódáshoz Fotó: Haáz Vince

„Innen kezdődött a cifraság, mert azt vettem észre magamon, hogy elindul egy pánikreakció, még semmi tünetem nem volt, de egy megmagyarázhatatlan erős félelem volt bennem, hogy mi van ha…

Ez egy túlzó reakció volt tőlem abban az állapotban, és itt éreztem meg annak a fél évnek az erejét, amiben éltem eddig. Ekkor éltem meg annak a súlyát, hogy az, amit hallottam, itt nyüzsgött körülöttem állandóan, hogy ebbe bele lehet halni.

De ez még csak pusztán arra a hírre, hogy van a közelembe egy olyan ember, akinek tünetei vannak, és akivel én kapcsolatba léptem”– mesélte.

Nemsokára elkezdtek tünetei lenni, de ameddig volt munkája, addig napközben jól telt, de éjszaka rosszul, mert az mindig a félelmekkel és a tünetekkel való vívódás volt. „Amikor lejárt a munka, már eléggé rosszul éreztem magam, belázasodtam, fájtak az ízületeim, éreztem, hogy nagyon nem fog jól alakulni. Ez már a negyedik nap volt. Akkor kerültem be az ügyeletre, ott állapították meg, hogy enyhe tüdőgyulladásom van, és bent tartottak. Bekerültem egy elszigetelt helyre, a tamponzónába, másnap reggel teszteltek, este jött meg az eredmény. Enyhe tüneteim voltak, de már elkezdték adni óvatosan a kezelést. Amikor megjött a pozitív teszt, átkerültem a COVID-osztályra, ahol az egészségügyi személyzet »szkafanderbe« van öltözve, csak a szemüket látni.”

Rá két napra állapota rosszabbra fordult. Ráadásul éjszaka nem tudott aludni, úgy vélte, ebbe az egyik gyógyszer mellékhatása is közrejátszott, meghalt mellette az egyik szobatársa, és mindez hozta a pszichikai és fizikai megterhelődést, az elfáradást. „Ami bent nagyon összekavart, az a halállal való szembesülés, ami egyértelműen összekapcsolódott az én halálfélelmemmel.

Végignézni egy haláltusát, ugyanakkor ott volt már a fizikai fáradtság a nem alvástól, és mindez egy olyan folyamatot indított el bennem, hogy kezdtem elveszíteni a realitásérzékemet,

nem tudtam, hogy mi a valóság és az álom között a különbség. Víziószerű álmaim voltak. Többször hallottam, hogy a COVID-dal való láz, bár nem magas, nagyon ki tudja ütni az embert, és egyfajta beszűkült tudatállapotba kerül ilyenkor. Nagyon keveset kommunikáltam a külvilággal, annyira fáradt voltam, hogy a telefont sem tudtam tartani” – emlékezett.

Surányi Zoltán: azt a félelmet, a megélt sokkot és traumatikus élményt nem kívánom soha többet Fotó: Antal Zsombor - Forrás: Surányi Zoltán személyes archívuma

Egyre kevesebb emberrel tartotta a kapcsolatot, szorongás uralta, és persze a halálfélelem. Pedig nem voltak még a betegségből adódó légzési nehézségei, csak a pszichésen generált félelem és pánik okozta légzési nehézség. „Nálamnál sokkal súlyosabb esetek voltak bent. Ekkor felhívtam a pszichoterapeuta barátaimat, mert éreztem, hogy ez így nem lesz jó, és velük kezdtem el beszélgetni telefonon, hogy valamilyen kapaszkodót nyerjek arra nézve, hogy akkor hogyan is billenjek vissza a realitásba valamilyen szinten. Az még a nehéz bent, hogy nagy a pörgés, és noha a nővérek nagyon kedvesek és nagyon figyelnek, de néhány percük van rád, olyan sok a beteg. Közben meg látod a fáradtságot rajtuk, alig látnak ki a maszkból, két kesztyűben kell megtalálják a vénát. Hősök. De az információhiány felerősítette a bizonytalanságot, a fantáziavilággal töltődött ki, és ebben a pánikos világomban a legrosszabb forgatókönyvvel dolgozott. Külső segítség nélkül megborultam volna rendesen” – ecsetelte Surányi Zoltán.

A türelem a kulcsszó

Amiután javult az állapota, átkerült egy másik szobába, itt már keveset aludni is tudott. Ez szombaton volt, hétfőn megkapta a kórházi kibocsájtót. Otthon azzal szembesült, hogy bizonyos gyógyszerekre elvonási tünetek jelentkeztek.

„Én soha nem függtem semmitől, és egészen új élmény volt, hogy hiányoznak. Ennek a lecsengése is eltartott három-négy napig, mire elkezdtem nyugalmat találni. De az állapotom nem javult, továbbra is köhögtem, nem éreztem jól magam, visszamentem, következő hét keddre kaptam időpontot, kiderült, hogy még mindig tüdőgyulladásom van. Kaptam további tíz napra antibiotikumot, és mondták, hogy még két hétre különüljek el. Nem fektettek be, de mondták, hogy ha rosszul vagyok, hívjam a 112-őt.

Ekkor a gyászfolyamatra még egy gyászfolyamat elindult, nagyon dühös voltam, hogy egyrészt nem kapok megfelelő információt, hogy nem gyógyultan engedtek el, mert kellett az ágy, hogy visszaestem, és indul elölről az egész.

Aztán beállt otthon egy rutin, figyeltem magamra, és teltek a napok ” – vázolta.

Arra is kitért, hogy a betegség és a jelenlegi helyzet sok mindennel szembesítette. Például azzal, hogy eddig mindig mindenhová rohant. És hogy több türelme kell legyen. „Mivel innovációval foglalkozom és többnyire a jövőben élek, mindig valahol a jövőben hozok létre valamit, amit utána próbálok áthozni a jelenbe, ez egy folyamatos türelmetlenséget szül bennem.

De ez a folyamat engem nagyon megtanított türelmesnek lenni. Kivárni a gyógyulásomat, majd a felépülésemet, egyértelműen segített abban, hogy megtanuljam, mi az a türelem. Megváltoztatott a szenvedés, felhozott olyan dolgokat, amiket végérvényesen el kell hagyjak. Ez a nyeresége ennek az egésznek.

Minden pszichés szenvedésnek van nyeresége, ha az ember felismeri és feldolgozza. A harminc nap szenvedése végül pozitívvá válik, de azt a félelmet, a megélt sokkot és traumatikus élményt nem kívánom soha többet se magamnak, se senkinek. Nagyon-nagy az ára ennek az egésznek. Az én szerencsétlenségem, hogy nagyon sok minden alakult balgán az én történetemben, így terhelődtem túl. Ez nem feltétlenül a COVID-történet, hanem a körülmények, amibe bekerültem.”

Segíteni egymásnak

Surányi Zoltán szeretne önsegítő csoportokat létrehozni, ahol nyíltan lehet beszélni arról, hogy amiben most épp vagyunk, az nem az, amit eddig megszoktunk. Rámutatott, mivel nem csupán a vírus az, ami megterhel bennünket, hanem ez az egész állapot, ami átalakította az életünket, ez olyan terheket ró ránk, amelyeket nem tudunk a megszokott stratégiáinkkal kezelni, mert nincs eszközünk rá.

Koronavírusos beteget szállító mentő. Félelmetes látvány Fotó: Veres Nándor

„Fontosnak tartom ezeket a csoportokat elindítani, hogy ki lehessen mondani, hogy amiben most vagyunk, nem normális, anélkül, hogy elítélnének, hogy panaszkodunk, megrónának, hogy milyen gyengék vagyunk. Hogy legyen egy felület, ahol az önsegítő beszélgetésekben el tudunk oda jutni, hogy az általunk észlelt szubjektív valóságok mégis más valóságokká állnak össze. Hogy van bennünk most egy olyan pánikreakció, ami lehet, hogy felnagyít dolgokat, és nem is kéne félnünk annyira. Ha ilyen pontokat tudunk egymásnak adni, tükröket, akkor mindjárt könnyebbé válik a helyzet kezelése.

De ha nem tehetem meg, ha szégyen segítséget kérni, szégyen félni, szégyen úgy érezni, hogy nem bírom, hogy ez engem meghalad, akkor elfojtom magamban, és addig tolom a szekeret, amíg nem reccsenek meg.

Amikor összeomlottam, lehet, hogy már olyan állapotba kerülök, ami az életemet veszélyezteti. Mert nem kértem időben segítséget, nem álltam meg időben, és nem dolgoztam fel ezt az egészet” – hangsúlyozta a tréner.

Surányi Zoltán szerint azt kell átlátnunk, hogy sokkal, de sokkal több terhet kapunk, mint normál környezetben. Most egy válság, egy vészhelyzeti időszak van, amit el is ismerünk. Ha kimondanánk, hogy jobban terhelődünk, mint átlagosan, és elismernénk azt, akkor el tudnánk azt is ismerni, hogy jobban fáradunk, jobban félünk, pánikolunk, esetleg túlzott reakcióink vannak. „Akkor tisztán el tudnánk viselni, hogy ez van, ezzel tudunk valamit kezdeni. Ha szembesülünk vele és dolgozunk, akkor pszichésen sokkal jobb állapotban leszünk” – fogalmazott.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. november 27-én.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport