Jánosi Matilda. Lány a Notting Hillből

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 23., 18:18 utolsó módosítás: 2022. szeptember 23., 20:06

Filmtekercsekből, bakelitkorongokból készült az első kollekciója, de dolgozott bicikligumival, és mint elárulja, napközben egy olyan saját tervezésű inget viselt, amelyen a londoni Spencer-házból lecserélt drapériadarab is fellelhető. Ez már luxuskategória a javából. A TildArt „öko-luxusmárka” megalapítójával, a hétvégén Székelyföldön is bemutatkozó Tilly Janosi London divatmárka megálmodójával, Jánosi Matildával beszélgettem.

Jánosi Matilda. Csekefalvából Londonba Fotó: Pintér Krisztián

Én vagyok a lány a Notting Hillből – mondja nevetve. Pörög, szenvedéllyel mesél, tele van tervekkel és álmokkal, ha akarná sem tudná elrejteni boldogságát. Ma már megteheti, hogy átadja magát a pillanatnak és élvezze azt, nem fél a nincstelenségtől, mert már tudja milyen, s azt is tudja, hogy kemény munkával minden áthidalható. Élettörténetével példát szeretne mutatni és reményt adni. Nemrégiben hazajárt, a fogadtatás pedig olyan volt, mint egy álom – érzékenyül el.

„Megnyitottam otthon egy ajtót, és a világ nyílt meg előttem”

„A szívem örül, hogy otthon ilyen nagy az érdeklődés irántam. Eddig mindig a nagyvilágban kilincselgettem, volt olyan ajtó, ami kinyílt, volt ami nem, de az a típus vagyok, aki visszamegy s ha nem nyílik az ajtó, akkor választom az ablakot. Otthon megnyitottam egy ajtót és a világ megnyílt előttem.

Ez számomra nem csak a karrierről szól, hanem arról is, hogy látom, mindennek van értelme, amit felvállaltam. Reményt tudok adni, példát tudok mutatni a fiataloknak, hogy kemény munkával és székely jellemmel tovább lehet jutni”

– mondja meggyőződéssel Matilda, amikor virtuálisan londoni lakásában lát vendégül.

Nehezen tudtunk megfelelő időpontot egyeztetni, divatesemény divateseményt követ, és ő maximálisan részese ennek a világnak. Éppen egy szusszanásnyi ideje van a nemrég véget ért London Divathét után, mert élete egyik legnagyobb lépésére készül: szülőföldjén mutatja be új divatmárkáját.

Idén szeptemberben a London Divathéten Fotó: Gokhan Goksoy - VR Agency

De nem tudunk úgy a jelenről beszélni, hogy ne elevenítsük fel az ide vezető utat. Így kerül szóba az a csekefalvi kislány, akit a székelyszenterzsébeti nagymamamája tanítgatott kötni, varrni, aki a babáinak varrt ruhát, és divattervező szeretett volna lenni, aki kamaszként lélegzet visszafojtva nézte a London luxusnegyedében, a Notting Hillben játszódó Sztárom a párom című filmet és a szereplők helyében képzelte magát.

Egy álom nyomában

Matilda 22 évesen döntött úgy, hogy elindul szerencsét próbálni, batyujában nagyon sok elszántsággal és székely makacssággal érkezett Budapestre, hogy divattervező legyen. Első perctől a fenntartható divat, az újrahasznosítás megszállottja, s ez is jelentette számára a névtelenségből való kiemelkedést. Kellemes emlékként éli át azt az estét, amikor egy divateseményen Vaspál Melinda a Fashiontime.hu szakújságíró, arról kérdezte, melyik divattervező ruháját viseli. A ruha saját tervezés volt, filmtekercsből és bakelitlemezből készült. Figyelemfelkeltő volt és extravagáns, pont elég indok, hogy újságcikk szülessen róla.

Moha – egy újabb izgalmas anyag, ami rátalált Fotó: Erdély Bálint Előd

„Az első bemutatómra Góg-Kiss Gabriella adott lehetőséget. Két hetem volt, hogy kitaláljam a márkanevemet, elkészítsem és befotózzuk az új kollekciót, a barátok segítségével mind sikerült. Barkóczi Renáta volt a mesterfodrász, Bertralan László a koreográfus, volt sminkes, aki magas volt és vékony, az volt a modell, de aki nem volt magas és vékony, az is modellkedett. Ők már tudják, ha a barátom vagy előbb utóbb a kifutón találod magad. Ezek a darabok nagyon látványosak voltak, fesztiválokra, show-műsorokra hívtak. Így indult Budapesten a karrierem, és így született meg a TildArt márka” – meséli.

Az anyag találja meg őt – mondja – így találtak egymásra a számára kincset jelentő használaton kívüli bakelitlemezekkel, filmszalagokkal, majd később Londonban bicikligumival, lecserélt drapériákkal.

Elindulni az ismeretlenbe

28 éves volt, már számon tartották a divat világában, de még mindig többet akart. Hirtelen döntéstől vezérelve egy kis kézipoggyásszal, zsebében tíz fonttal Londonba költözött anélkül, hogy lett volna nyelv- és helyismerete, vagy kecsegtető jövőképe.

2009, Design Fesztivál, Budapest Fotó: Pál Zsuzsa

„Már a családi környezetből kiszakadni is keserves volt, de mindig arra biztattam a szüleimet, hogy bízzanak bennem, mert nekem van egy megvalósításra váró álmom. Hittek bennem. Nyilván nem meséltem senkinek sem a nehézségekről, sokszor szégyellettem is, de attól féltem, ha megtudják, hogyan élek, hazahívnak.

Inkább senkitől sem kértem segítséget, bármilyen körülmények között is éltem, mert azt is tudtam, ha egészséges vagyok és dolgozni tudok, minden rendben lesz. Mivel volt időszak, amikor nincstelenségben éltem, ma már nem félek az ilyen jellegű élethelyzetektől.

Sokan rettegnek attól, mi történik, ha nem lesz otthonuk, nem lesz amit egyenek. Én már voltam ilyen helyzetben, és itt vagyok”.

2009, Design Fesztivál, Budapest Fotó: Pál Zsuzsa

A brit fővárosba érkező ifjú hölgy barátnőjének, Máriának köszönhetően egy riksabázison kapott munkát, riksát bérelt, és évekig riksásként dolgozott. Volt, amikor az otthonát is ez a kis háromkerekű, akkor még lábbal hajtható jármű jelentette, esténként pedig sokszor kapott olyan éttermemből élelmet, amelyek a nap végén a rászorulóknak ajánlották fel a megmaradt ételeket.

A riksabázison talált rá a használt bicikligumira, amiből szabadidejében egy kapszulakollekciót tervezett, s ezt nevezte be egy kanadai öko-divatbemutatóra.

Ez a vancouveri meghívás hozta el számára a régen vágyott ismertséget, és innen araszolgatott felfelé a divatvilág lépcsőfokain. A riksázásnak köszönheti egyébként azt is, hogy kapcsolatba léphetett a London központjában lévő Savile Row egyik világhírű szabójával, akit mentoraként emleget. Derűs vidámsággal meséli, hogy az újrahasznosítás úttörőjeként abba a szerencsés helyzetbe került, hogy egy alkalommal azzal keresték meg, dolgozhat a Spencer-ház lecserélt függönyeivel, nekiajándékozzák.

2009, Design Fesztivál, Budapest Fotó: Pál Zsuzsa

„Korábban a filmszalagból, bakelitlemezből, bicikligumiból 12 darabos kollekciókat készítettem, a függönyanyagból, amihez használtam olyan organikus anyagokat, mint a pamut vagy a bambuszselyem, kapszulakollekciót raktam össze, s ezzel született meg tulajdonképpen az új márkám, a Tilly Janosi London. Az ötdarabos kapszulakollekcióm már igazán luxuskategóriába került, hordható darabok voltak” – mondja, és mutat is egy inget. A fehér ingen a gallér, a mandzsetta és a mellrészen lévő zseben köszön vissza az angol arisztokrácia világát jelképező drapéria anyaga.

Ökodivat és fenntarthatóság 

Az ökodivat és a fenntarthatóság egyik fontos alapköve számára az anyagválasztás mellett az, hogy ne gyártsunk le olyan extra darabokat, amelyekre nincs szükség. Az első kollekciói különböző show-műsorokra születtek, de később a bicikligumit is sikerült luxuskategóriába fejlesztenie, miután azt kettéhasította, bélést rakott bele, és gyapjúval összefonta. És így ez már nem csak látványos volt, hanem meleg, hordható. És nem csak ruhadarabokat készített ebből, hanem táskát is. Akkoriban a Sütő Enikő modelliskolával dolgozott együtt – emeli ki –, amelynek vezetője biztosította számára e darabok bemutatásához a modelleket és a koreográfust.

2009, Design Fesztivál, Budapest Fotó: Pál Zsuzsa

A filmszalagból készült a kollekció darabjai jelmezszerűek voltak – fűzi hozzá –, és őt egyre jobban kezdte érdekelni ez a világ. Sőt abban a szerencsében van része, hogy egy ideje ő is dolgozhat a West Enden játszott, Az operaház fantomja című darab jelmezein az erdélyi származású Andrészek Istvánnak is köszönhetően, ő mutatta ugyanis be a darab készítőinek. „Érdekes volt az állásinterjú is, elmondták, hogy az anyagok az anyagraktárban vannak a pincében, kezembe adták a terveket, az anyagmintákat, kaptam egy varrógépet és egy szobát, ahol dolgozhatok, és az előadásra el kellett készüljenek a jelmezek. Ekkor szerettem bele ebbe a varázslatos világba. A Tilly Janosi London valahol a divat és a jelmezek világa között van” – magyarázza.

Tilly Janosi London. Egy következő fejezet

Így jutott el a kitartó munka révén Matilda karrierjének egy újabb fejezetéhez: megszületett és hivatalossá vált a Tilly Jánosi London divatmárka.

Izgatottan készül a hétvégi miklósvári divatbemutatóra, melynek házigazdája Kálnoky Tibor gróf, ő látja vendégül Jeff Garner malibui divattervezőt, aki elhozza Erdélybe fenntartható divatmárkáját, a Prophetik-et.

Matilda pedig itt mutatja be Az erdőn túl (Beyond the Forest) nevet viselő kollekciójának finálédarabját, amelyről túl sok részletet nem árul el. „Mivel sokáig virágkötő voltam, kombináltam a virágkötészetet a divattal. Használok például mohát, erdei bogyókat, a ruha organikus anyagból készült” – mondja, s nevetve meséli, többek között a leveleket, az erdei bogyókat, a mohát, de más anyagokat is Székelyföldről vitte magával, furcsállották is a reptéren kézipoggyásza tartalmát. Az esemény szervezésében nagyon sok segítséget kapott, de azt izgatottan emeli ki, hogy különösen hálás Oláh Ildikónak.

2009, Design Fesztivál, Budapest Fotó: Pál Zsuzsa

Vannak még álmai, szeretne jelmeztervezőként dolgozni a filmvilágban, de az is eltökélt szándéka, hogy bevigye a fenntarthatóságot ebbe az iparágba. „Én tudom, hogy küldetésem van, azért vagyok a világon, hogy valami olyant hozzak, ami jó lehet a jövő számára. Elértem egy olyan szintre, amikor már tényleg segíthetek, amikor olyant tehetek, ami a következő generáció életét is jobbá teheti.”

Honnan jövünk, és hová tartunk?

Nincs, ahogy ne vegyem észre a háta mögött a kis asztali díszt, egy faragott székelykaput, sőt a londoni kis lakásban házi áldás is függ a falon. Fontos, hogy tudja, merre tart – jegyzi meg –, de ugyanilyen fontos, hogy ne feledje, honnan érkezett, ezért hálával és tisztelettel tekint vissza a múltba, mondván,

bármilyen nehéz is volt egy-egy időszak, annak, aki mára lett, nagyon erős alapköve a származása.

Nagy örömmel mutatja, megvásárolta Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának angol nyelvű kiadását, hogy szigetországbeli barátainak mesélhessen szülőföldjéről, gyökereiről.

Spencer Kapszulakollekció Fotó: Pintér Krisztián

Matilda jelenleg egy nagy nevű divatcégnél dolgozik szabóként, mellette a saját márkájával foglalkozik, megrendelésekre készít különböző darabokat, jelmezeket tervez és felkérésre fellépőruhákat készít zenészeknek.

Hogy mire tanít annak a kicsi lánynak a története, aki a székelykeresztúri kötődében színes fonalakkal játszadozott, amíg édesanyja dolgozott? Például arra, hogy a sikernek kemény ára van, hogy fontos fölvállalni saját magunkat, és talán mindennél fontosabb túllépni félelmeinken. „Sokan csak azt látták, hogy sokfelé megfordultam, eseményekről posztoltam, és csak arra gondoltak, hogy nekem milyen jó. Mert régen tényleg csak azt mutattam meg, ami szép és jó volt, de rájöttem idővel, hogy az igazság a legfontosabb. Csak felvállalva önmagunkat, félretéve a félelmeinket tudunk hiteles, autentikus példák lenni” – búcsúzik.

Az erdőn túl
A miklósvári bemutató szeptember 24-én, szombaton este fél hétkor kezdődik. Jeff Garner és Jánosi Matilda mellett Kálnoky Anna grófnő is bemutatkozik, neki a Transylvanicum elnevezésű kollekcióját is meg lehet majd tekinteni. Zenei előadóként a Tiberius Quartett lép fel. Az esemény nyitott, de a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni rá az ArtWise Facebook-oldalon lehet.
Spencer Kapszulakollekció •  Fotó: Pintér Krisztián
Spencer Kapszulakollekció Fotó: Pintér Krisztián
Spencer kapszulakollekció •  Fotó: KrisJPhotography
Spencer kapszulakollekció Fotó: KrisJPhotography
2013-ban Vancouverben az első divatbemutatón •  Fotó: Steven Sheperd
2013-ban Vancouverben az első divatbemutatón Fotó: Steven Sheperd
Filmtekercsek, bakelitlemezek, gumik. 2013-ban Vancouverben az első divatbemutatón •  Fotó: Steven Sheperd
Filmtekercsek, bakelitlemezek, gumik. 2013-ban Vancouverben az első divatbemutatón Fotó: Steven Sheperd
Jánosi Matilda, a TildArt ökoluxus márka megalapítója, a Tilly Janosi London divatmárka megálmodója •  Fotó: KrisJPhotography
Jánosi Matilda, a TildArt ökoluxus márka megalapítója, a Tilly Janosi London divatmárka megálmodója Fotó: KrisJPhotography
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport