Keleti különutas: Mazda6 III Sportkombi (2014)

Pinti Attila 2019. augusztus 13., 15:22

Az autóipari Góliátok között Dávid szerepében rendületlenül küzdő Mazda kitartása becsületre méltó: pénzt és energiát nem kímélve újra meg újra bebizonyítja, hogy ismeretlen számára a lehetetlen fogalma. A közel egy évtizedes, még manapság is úttörőnek számító – a maga idejében pedig egyenesen megvalósíthatatlannak gondolt – műszaki részleteket felvonultató Skyactiv technológiát teszteltük a hirosimai gyártó egyik legkívánatosabb formatervű modelljében.

Ívek, amelyek az évek alatt semmit sem „fakultak”. Ma is megfordulnak utána az utcán Fotó: Pinti Attila

Elég a forgódugattyús, közismertebb nevén Wankel-motort említeni, hogy megértsük, már évtizedek óta mennyire különutas szerepet tölt be a Mazda a globális autópiacon. Míg a hatvanas években Kelet-Németországban a hatszáz köbcentis, kéthengeres, kétütemű, 26 lóerős Trabantok hódítottak, Japánban sorozatgyártásba küldték az egyliteres, 110 lovas forgótárcsás motorral szerelt Mazdákat. A Wankel-motor hosszú ideig ugyanúgy „egybeforrt” a Mazdával, mint a boxermotor a Subaruval. Noha a kenési és így a megbízhatósági problémákat százszázalékosan soha nem sikerült orvosolni, a Wankel-motornak is köszönhetjük olyan legendák létezését, mint a Mazda RX-7 vagy RX-8.

Aztán a kétezres évek első évtizedének végén a japánok gondoltak egy nagyot, és tiszta lappal indulva a nulláról megterveztek egy motorcsaládot, hozzájuk a megfelelő váltókat, illetve egy moduláris platformot.

Egy olyan pici gyártó, mint a Mazda a létezését kockáztatta volna, ha mellényúl – de nem hibáztak,

a Skyactive Technologyra keresztelt új műszaki megvalósítások összessége döbbenetesen jó lett. Elöljáróban csak annyit: a Skyactiv benzinmotorok brutálisan magas, már-már kivitelezhetetlennek tartott 14:1-es kompresszióviszonnyal „dolgoznak”, akárcsak a dízelmotorok – csakhogy utóbbiaknál ez meglehetősen alacsony értéknek számít.

Már a külseje eladta volna

A – megbízható – műszaki kuriózumok azonban önmagukban fabatkát sem érnek, ha nem társul melléjük egy fokozott nyáltermelést előidéző test. Ez fordítva is igaz, elvégre a Fiat Stilo vagy Alfa Romeo 159 is „dizájnínyencségnek” számított, mégis kivédhetetlen torpedóként ütöttek kínszenvedések árán befoldozható lyukakat az olasz anyacég hírnevén az egymást érő meghibásodások.

a Skyactiv Technology mellé egy még manapság is gyönyörűnek tűnő kasztnit készítettek Fotó: Pinti Attila

A Mazda az új 6-os szériával 2012 végén lendült „duplafrontos” támadásba: a Skyactiv Technology mellé egy még manapság is gyönyörűnek tűnő kasztnit készítettek.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

A közel ötméteres külsőt a hosszú motorháztető, a feszes, hibátlanul megrajzolt ívek, a meredeken lejtő tető és a hatalmas kerekek jellemzik, mérsékelten agresszív orr-, tökéletes arányú oldal-, illetve mesterien kivitelezett farrésszel. A tesztelt, 2014-es évjáratú, 113 ezer kilométert futott Mazda6 öt év után fáradásnak semmi jelét nem mutatja, mindössze a fényezés két-három pontján viseli apró kőfelverődések nyomait. A lemezek alatt minden egyben, közkedvelt autóhirdetési kifejezéssel élve „nem zörög, nem kopog”. Tény: nem hagyatkoztak a Mazdánál arra, hogy már a külseje eladja.

Fejre vigyázni beüléskor

Van a japán autóknak egy nehezen magyarázható és indokolható hátránya az Európában készülő gépkocsikhoz képest: a beltérben valamiért előszeretettel ötvözik az ultramodern és az idejétmúlt elemeket, legyen szó kijelzőről, nyomó- vagy tekerőgombról, formai megoldásokról, esetleg szellőzőrostélyról.

Tipikus japán beltér – még ha ez hordoz is magában némi negatívumot Fotó: Pinti Attila

A Mazda6 ugyanis egyrészt kellemes ergonómiával, elsőrangú összeszereléssel, a tapintható helyeken minőségi anyagokkal kényeztet, másrészt mégis fellelhető benne egy enyhe kuszaság. Szerencséje, hogy ennyivel tulajdonképpen ki is meríthetők a kritikát érdemlő részek, mert a két első ülés elég keményen párnázott, megfelelő hosszúságú és combtámaszt nyújtó ülőlappal, jó oldaltartással, sportautósan alacsony vezetési pozícióval, ráadásul hátul is hatalmas a hely – főleg ami a lábteret illeti.

A hátsó üléseket mélyre pozicionálták, okkal: a lejtő tetővonal miatt magasabbaknak nem jutott volna fejtérből Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

A hátsó üléseket mélyre pozicionálták, okkal: a lejtő tetővonal miatt magasabbaknak nem jutott volna fejtérből, így viszont mélyre kell hajolni beüléskor, illetve lendületet kell venni, ha ki akarunk szállni. A csomagtér tekintélyes, noha a maga 502 literével nem kategóriabajnok, cserébe viszont könnyen megközelíthető és szinte az utolsó milliméterig kihasználható.

A csomagtér tekintélyes, noha a maga 502 literével nem kategóriabajnok Fotó: Pinti Attila

Közbeavatkozik, ha muszáj

Az ismert és javarészt kötelezőnek is számító biztonsági rendszerek, mint a blokkolásgátló, menetstabilizáló vagy vészfékasszisztens mellett a Mazdában sávelhagyás-figyelmeztető is helyet kapott – a kategóriatársakkal ellentétben azonban a japán nem avatkozik közbe, azaz nem húzza finoman vissza a kormánykereket, ha közrevesszük a záróvonalat, hanem csak hang- és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet. A sebességtartó automatika radaros távolságfigyeléssel segít, a rendszer „mellékágaként” pedig intelligens városi vészféksegéd is rendelkezésre áll – ez elsősorban a ráfutásos balesetek kockázatát csökkenti. A – kikapcsolható – stop/start rendszerhez i-ELOOP nevű energia-visszatápláló egység is dukál: amint elvesszük a gázt, a generátor – akkumulátor helyett – egy jókora kondenzátort kezd tölteni, amellett hogy finoman fékezi az autót. A kondenzátor töltöttsége a műszerfalról követhető. A gyári adatok szerint egyébként

a tárolt feszültség akár percekig képes ellátni az autó összes működő elektromos berendezését.

Mindezek mellett jár az autóhoz érintőképernyős navigáció, guminyomásmérő, kétzónás automata légkondi hátsó szellőzőrostélyokkal, fűtött visszapillantó tükör, első-hátsó parkolószenzor, négy elektromos ablakemelő, fűtött első ülések, központi számítógép és tizenegy hangszórós, prémium audiorendszer – utóbbi igazi koncertteremmé képes varázsolni az utasteret.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

A lényeg

A korábbi változat továbbfejlesztése helyett egy alapjaiban megújult széria jött ki a hirosimai gyárból hét éve, a piaci megjelenéskor.

A harmadik generációs 6-os Mazda elődjéhez képest száz kilogrammot (!) fogyott,

miközben merevsége több mint harminc százalékkal meghaladja azét. Ez már a Skyactiv technológiával járó nagy szilárdságú acél érdeme. A korábbi első kettős keresztlengőkaros futóművet McPherson váltotta, hátul maradt egy átdolgozott többlengőkaros futómű, hosszabb rugóutakkal. A gyakorlatban picit feszes, de cseppet sem rázós, kanyarokban viszont hibátlanul tart, az oldaldőlés minimális. A kézi sebességváltó kapcsolási útja mindössze 4,5 centiméter, csuklómozdulattal, meggyőző fémes érzéssel kattan mind a hat gang a helyére.

A kézi sebességváltó kapcsolási útja mindössze 4,5 centiméter, csuklómozdulattal, meggyőző fémes érzéssel kattan mind a hat gang a helyére Fotó: Pinti Attila

Az ötödik és hatodik fokozat hosszú áttételezésű, a 150 lóerős motor óránként 180 kilométeres tempónál hatodikban alig forog többet háromezernél – a 210 km/órás gyári végsebesség valószínűleg a japánok szerénysége miatt ennyi, a kipróbált Mazda6 minden bizonnyal többre képes. No és akkor a Skyactiv másik fő eleme: a mai szemmel hatalmasnak minősülő – 2,2 literes –, kétlépcsős feltöltésű, közös nyomócsöves dízelmotor nagyon alacsonynak számító, 14:1-es sűrítési aránnyal.

Az érdekesség kedvéért megér egy rövid kitérőt a kínálatban elérhető kétliteres, 165 lóerős, 210 Nm csúcsnyomatékú szívó benzinmotor, szintén 14:1-es kompresszióval: a szikragyújtásos erőforrásoknál Forma–1-es magasságokat jelentő sűrítési viszony elképesztő mérnöki kihívások elé állította a tervezőket. A könnyűfémből készült, láncos vezérlésű, változó szelepvezérlésű, közvetlen befecskendezésű motor rétegezett töltést és különleges kialakítású dugattyúkat használ az úgynevezett kopogás kiküszöbölésére – ekkora sűrítésnél ugyanis a benzin-levegő keverék „normális esetben” már magától begyulladna, ami ugyebár a gázolajas motorok jellemzője. A rendhagyó motor egyébként bizonyítottan kiállta az idő próbáját.

A magas hatásfokú benzinmotor „társaként” érkezett az azonos kompressziójú dízel, ami a tesztautóban is szolgált. Az ebben az esetben alacsonynak számító sűrítés egyik fő előnye, hogy a dízelnek alig hallani a hangját, még magas, percenként ötezres fordulatszám környékén is visszafogott zajjal üzemel – pedig a motortérben alig van zajcsökkentő szigetelőanyag. A 2,2 literes gázolajas emellett semmivel sem torkosabb, mint mondjuk egy 500 köbcentivel kisebb lökettérfogatból gazdálkodó motor: a hosszú tesztúton 6,6 literes átlagfogyasztást mértünk.

A műszaki bravúrnak minősülő közös nyomócsöves erőforrás fő ellensége elméletileg az alacsony környezeti hőmérséklet,

hiszen ilyen alacsony sűrítéssel a gázolaj csak ímmel-ámmal lenne hajlandó az öngyulladásra – ezt a Mazdánál úgy küszöbölték ki, hogy hideg motornál a szívóütem alatt nyitva marad az egyik kipufogószelep, visszaáramoltatva egy optimális mennyiségű kipufogógázt a hengerekbe.

Azt el kell ismerni, hogy bejött a Mazda kockázatos lépése az innovatív motorokkal, a nehezen kifogásolható 6-os modell pedig egyszerre szép, minőségi és megbízható – nem csoda, hogy a típus jól tartja az árát. A tesztelt ötéves autó áfás ára 12 500 euró, további jellemzői az autovit.ro oldalon találhatók.

Csoda a műanyagborítás alatt. Széles fordulatszám-tartományban használható a jókora dízelmotor Fotó: Pinti Attila

Mazda6 III Sportkombi 2.2 CVDI Skyactiv i-ELOOP 150 LE (2014)
Gyári adatok 2.2 CVDI Skyactiv i-ELOOP (2191 cm³)
Teljesítmény (4500 fordulat/percnél) 111 kW/150 LE
Forgatónyomaték (2000 fordulat/percnél) 380 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 9,1 mp
Végsebesség 210 km/óra
Sebességváltó Hatfokozatú kézi
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4800/1840/1480 mm
Tengelytáv 2750 mm
Abroncsméret 225/55 R17
Csomagtér 502 liter
Üzemanyagtartály 62 liter
Önsúly 1420 kg
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.