Kiemelkedik a tömegből: Nissan Qashqai

Pinti Attila 2022. szeptember 16., 18:38 utolsó módosítás: 2022. szeptember 16., 18:39

Egy fokkal visszavett macsóssággal, leheletnyivel megnövelt méretekkel, nagyon merev karosszériával és egy rendhagyó soros hibridrendszerrel „támad” a Nissan kompakt szabadidő-autója, a Qashqai harmadik nemzedéke.

Kisebbnek tűnik, pedig nagyobb: minden irányba nőtt az elődjéhez képest Fotó: Pinti Attila

A futurisztikusabbra vett vonalvezetésnek is köszönhetően az új Qashqai, a japánok SUV-csodafegyvere nemhogy nagyobbnak, hanem épp szelídebb méretűnek tűnik a kissé robusztus elődjéhez képest, holott 35 millimétert nyúlt hosszában, harminckettőt széltében, és a magasabb is lett két és fél centiméterrel – mindezt úgy, hogy nem „hízott”, hiszen több karosszériaelem is alumíniumból, illetve kompozit anyagból készült, a merevséget pedig egy ultramodern hegesztési technológia alkalmazásával növelték a második generációhoz képest számottevően meg.

Látványos, mégis szolid az orr-rész, egyedül a hátsó lámpák emlékeztetnek az elődökre. Kellett is a vérfrissítés, hiszen az elmúlt években gombamód elszaporodó kompakt hobbiterepjárók között egyre nehezebb kimagaslót alkotva utat törni, sok a kiváló rivális, Európától Dél-Koreáig, sőt lassan a kínaiak is felzárkóznak. Mivel lehet kitűnni?

Csak precízen

A Qashqait főleg

az a végtelen precizitás teszi különlegessé, ami megtalálható a külső illesztések mellett az utastér minden milliméterén

– kitűnő az anyagválasztás és -felhasználás, aprólékosan kidolgozott minden egyes varrás az ajtókon, kormánykeréken, amit a kezek elérnek, az szinte kivétel nélkül puhított felületű, és talán ami a legfontosabb, a Nissan nem állt be a minél több gombot, vezérlőt „tapimonitorra” száműzők sorába, hanem maradtak normális kezelőszervek, amelyek minőségi kattanással kapcsolhatók. Kijelzőből persze jutott a Qashqainak is, a középkonzol fölé például egy 22,5 centiméteres, és a 31 centis műszerfal is digitális – utóbbi lassan megkerülhetetlen az autóiparban, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy szinte kötöttségek nélkül személyre szabjuk mindazt, amit szeretnénk, hogy megjelenjen előttünk menet közben.

A két – középkonzoli és műszerfali – kijelző mellett maradtak szép számmal gombok is Fotó: Pinti Attila

A kompakt Nissan ráadásul HUD-rendszert, azaz szélvédőre vetített, fantasztikus minőségű kijelzőt is kínál, akárcsak vezeték nélküli telefontöltőt a váltókar előtti részen. Apropó telefon: az IPhone-tulajdonosok az Apple CarPlay-t vezeték nélkül, az „androidosok” pedig kábellel csatlakoztathatják az AndroidAutót. Az akár masszázsfunkcióval is kérhető vezetőülés egyedülállóan kényelmes, a tengelyek közötti 2,66 méteres távolságnak hála hátul is bőven van hely. Az egyedüli átlagos rész a csomagtartó – a pótkerék miatt 436 literre csökken a tér, és ennél sokan tudnak már többet. Az üléseket természetesen osztottan lehet dönteni, több mint másfél köbméteresre növelve az űrt.

Picit hibrid

A Qashqai már nem kapható dízelmotorral, benzinesből pedig az előző generációban már megismert 1,3 literes, négyhengeres turbós benzinmotorok választhatók 138 vagy 156 lóerős változatban.

Valamennyi szikragyújtású Qashqai úgynevezett lágy hibrid, azaz egy apró kisegítőrendszert kapcsoltak a hajtáshoz, ami főleg indításkor és induláskor segít, fékezéskor pedig hasznosítja a lassítási energiát.

A gyengébb erőforráshoz csak elsőkerék-hajtás jár, az izmosabbhoz választható állandó összkerékhajtás is – nem gombról kapcsolható, mint például a Duster esetében, hanem egy intelligens, útviszonyokhoz, vezetési stílushoz igazodó rendszer, a fokozatválasztó kar mögötti tekerőgombról kapcsolható módokkal, attól függően, hogy hóban, aszfalton vagy épp földúton haladunk.

Az összkerékhajtás nem kapcsolható, intelligens Fotó: Pinti Attila

Utóbbi csak jó minőségűn javasolt, hiába ugyanis a „négyszernégy”, a szabad hasmagasság „csupán” 18 centiméter – az összehasonlítás kedvéért: a Dacia Dusteré közel négy centivel több. Az alapváltozatokhoz 17, a csúcsfelszereltség mellé 19 vagy 20 hüvelykes könnyűfém-felnik dukálnak, széles, peres (235/50-es vagy 235/45-ös) abroncsokkal, ezek sem kifejezetten offroadbarátok. A hátsó futómű sem egyforma valamennyi Qashqaiban, a legnagyobb felnikhez és az összkerékhajtású verzióhoz többlengőkaros rendszer csatlakozik, az elsőkerekesek be kell érjék csatolt lengőkarral.

Ilyen egy jó CVT

A több Renault, Mercedes-Benz, Nissan és Dacia modellben is szolgáló motor kiváló konstrukció, csendes, viszonylag takarékos, de komoly erőket is képes mozgósítani. A fokozatmentes – CVT – váltók fejlődését prímán mutatja a Qashqaiban szolgáló egység, hiszen míg egy másfél évtizeddel ezelőtti Primera azonos alapelvű rendszere gázadásra először felbőgő motort, majd némi késéssel gyorsulást eredményezett, addig a kompakt SUV váltója finoman, kiszámíthatóan dolgozik, sokkal nagyobb hasonlóságot mutatva például az amúgy abszolút más technológiájú, Renault-féle duplakuplungos EDC-hez.

Villanyautó benzinmotorral

A Nissan a Qashqaiban végre Európába is elhozta a Japánban már brutális eladási számokat produkáló ePower soros hibridrendszert, amely a bírálói szerint egy villanyautó gyári aggregátorral, rajongói viszont forradalmi megoldásként tekintenek rá – és nem véletlenül. Kezdjük a lényeggel: az ePower annak a Naoki Nakada motorfejlesztőnek köszönhető, akinek a kisujjában van minden fontos hajtáslánctípus: az ő vezetésével született meg a méltán legendás Nissan R35 GT-R utánozhatatlan VR38DETT motorja, majd megalkotta a Leaf villanyautó hajtásrendszerét, és a tapasztalatokat egyesítve kitaposta az utat a kettő egyesítéséhez – de egy teljesen más megközelítést alkalmazva, mint a hagyományos párhuzamos hibrid rendszerek. Az ePower tulajdonképpen az átmenetet hivatott biztosítani a belsőégésű motorral szerelt és a teljesen elektromos autók között.

Kellemes erő: az 1,3-as benzinmotor remekül viszi a közel 1,6 tonnát Fotó: Pinti Attila

De hogyan működik? A motorháztető alatt ugyan ott lapul egy fenomenális, ötven százaléknál is magasabb hatásfokú, változó sűrítésű benzinmotor, annak viszont egyetlen feladat jut: tölteni egy akkumulátort, amely az áramot egy villanymotornak továbbítja, az pedig a kerekekre küldi az erőt.

Azaz a belsőégésű motor semmilyen mechanikus kapcsolatban nincs a kerekekkel – és így az úttal.

A rendszer fő előnye, hogy a benzinmotor tulajdonképpen mindig a lehető legmagasabb hatásfokon üzemeltethető – amikor egyáltalán szükség van a működésére –, kilengések nélkül, optimális üzemanyag-használat mellett, hiszen közvetlenül nem veszi ki a részét a gyorsításból, és a „hagyományos” elektromos autókhoz képest sokkal kisebb, könnyebb akkumulátorcsomag is elég a folyamatos haladáshoz. A Qashqai ePower 188 lóerős rendszerteljesítménnyel kapható.

A tesztautót a csíkszeredai Mida márkakereskedés bocsátotta rendelkezésünkre (mida.ro).

Nissan Qashqai 1.3 4WD 156 LE
Gyári adatok  1.3 X-Tronic CVT (1332 cm³)
 Teljesítmény (5500-as fordulat/percnél)  116 kW/156 LE
 Forgatónyomaték (1800-as fordulat/percnél)  270 Nm
 Gyorsulás (0–100 km/óra)  9,9 mp
 Végsebesség  190 km/óra
Üzemanyag-fogyasztás (vegyes használat)  7 liter
 Szén-dioxid kibocsátás  158 g/km
 Sebességváltó  fokozatmentes automata (X-Tronic CVT)
 Hosszúság/Szélesség/Magasság  4425/1835/1625 mm
 Tengelytáv  2665 mm
Üzemanyagtartály 55 liter
Csomagtér 436–1518 liter
Abroncsméret 235/50R19 vagy 235/45R20
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
• Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.