Megnyugtató az állatok közelsége a Babusgatóban

Katona Zoltán 2021. október 06., 18:51 utolsó módosítás: 2021. október 06., 18:54

„Szemtelenkedő” őzike és bárány, nyugis csacsi és szuszogó nyuszika: a zeteváraljai Állatbabusgató nemcsak a gyerekek számára ad érdekes kikapcsolódást, hanem a felnőtteknek is. Nagyon nem baj az, ha meglepődünk, mert éppen az emu veszi ki a magot a kezünkben tartott etetőtálból. Így megy ez, ezért szeretjük.

Igen, ilyen közel jönnek Fotó: Katona Zoltán

Tényleg odajön az őz és az emu, hozzád dörgölőzik a kecske és az izlandi ló – amíg nem vagy ott a helyszínen, talán hihetetlennek is tűnik a háziasított, illetve háziállatok közelsége. Az állatkertekben egészen más állatok és szabályzat, belső házirend van, például tilos etetni az állatokat – ennek ellenére például Marosvásárhely legnagyobb pufulec-és popcorn-fogyasztói az állatok, hiszen nem állhat idomár és felügyelő minden egyes ketrecnél, s mint tudjuk, a szép szó az hiábavaló egyeseknél. Nagyon hangulatos a vásárhelyi állatkert is, ám az állatokat nem lehet megérinteni, s ez így is van rendjén.  

„Adsz kaját...?” Fotó: Katona Zoltán

Nap mint nap sokan keresik fel a tavasz óta megnyílt zeteváraljai Állatbabusgatót, amely kifejezetten olyan céllal létesült, hogy az állatokat meg lehessen érinteni a látogatóknak. Éppen ezért

az itteni jószágok főleg háziállatok, illetve olyan egyedek, amelyeknek volt már dolguk az ember közelségével.

Itt is be kell tartani bizonyos szabályokat, de pont az állatok jámborsága és a hely jellege miatt ez sokkal  könnyebb. Ahogy autóval vagy kerékpárral elhagyjuk az Ivóba és a Madarasi Hargitára vezető eltérőt, nem is kell kimenni a víztározóig, jobboldalt a Fecske utca (ez is milyen stílusos..!) vezet a bekerített részhez. Kívülről is nagyon szép látványt nyújt a terület, amelyhez egy szép domboldal is tartozik, jó esetben az őzikék ott is ugrándoznak.

Éppen a nyúlketrec előtt kószál az állat Fotó: Katona Zoltán

A belépő 15 lej felnőtteknek, 10 a gyerekeknek (2 éven aluliaknak ingyenes), a belépőjegy mellé jár egy kis műanyagtál is, amely magokat (kukorica, napraforgó), illetve zöldség- és gyümölcsdarabokat (sárgarépa, káposzta, alma, stb.) tartalmaz. Ahogy beléptünk a kapun, a „legszemtelenebb” állatok oda is sereglenek, több felnőtt vagy gyerek félve vagy nevetve reagál a közeledésre. Nyilván hogy nem ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy egy hosszúnyakú, gyerektenyérnyi csőrrel rendelkező emu a kezünkben levő kaja után kapkod. De nem kell félni, néha elég egy határozott szó, és továbbáll az állat. Mondjuk egy másik látogatóhoz...

Ez a csacsi annyira nyugodt... Fotó: Katona Zoltán

Tágas, jó nagy hely áll az emberek és az állatok rendelkezésére. A harapós, problémásabb állatok egy olyan helyre vannak bekerítve, ahonnan nem tudnak kijönni (itt néhány pónilovat, egy emut és egy kecskét láttunk elkülönítve), a babusgató területén több kis karám is van: ezekben malacok, illetve kecskék és bárányok vannak. Malac nem, de kecske és bárány szabadon is kószál az emberek között, akárcsak az izlandi ló vagy a szamár. Utóbbi annyira jámbor, hogy még akkor se mozdult meg, amikor egy másfél éves kisgyerek egyensúlyát vesztve a szó szoros értelmében lefejelte a hátát.

...hogy a kisgyerek is megfoghatja a fejét! Fotó: Katona Zoltán

Felnyergelt lovak is vannak, ezekre a gyerekeket természetesen fel lehet ültetni, akárcsak a talicskákra, ilyenből több is várja a látogatókat. Bárki elveheti, meghordozhatja a gyereket benne, csak vissza kell vinni a helyére. A nyúlketrecekben több, különböző színű nyúl is van, ezek is veszélytelenek – a kisgyerekek előszeretettel nyúlnak az orrához és a pofijához, murkot és káposztát itt is szívesen elfogadnak. Sok-sok elképzelést valóra válthat egy ilyen létesítmény, például egy iskolai biológiaórát itt tartani meg egészen vagány élmény lehetne.        

A Babusgató egy szép domboldal alatt van, az őzek néha oda is felkapnak Fotó: Katona Zoltán

Az autók rendszámaiból és az elcsípett beszélgetésfoszlányokból ítélve meglehetősen vegyes a látogatók társasága, nem nagyon lehet különbséget tenni hétköznap és vasárnap között sem, egyformán látogatott az állatbabusgató.

„Szapora állat, Jocóéknak is ilyen van otthon..!”, „Te, ezek a cuguk nem vótak itt a múlt héten..!”, „Fii atent, mă”

– hogy csak néhány elcsípett mondattal szemléltessük a sokszínűséget. Az állatok is sokszínűek, hiszen a nagytestű emlősökön kívül például tengerimalacok is vannak a bejárathoz közel levő kis ketrecekben. Ezek mellett pedig néhány fedett asztalon enni is lehet, hiszen büfé is áll a vendégek rendelkezésére. De számítsunk arra, hogy ha nekifogunk mondjuk egy palacsintát megenni, egy őz vagy egy bárány előbb-utóbb megjelenik az asztalnál...

Több kis karám is van a területen Fotó: Katona Zoltán

Az örvendező, mosolygó gyerekarcok, a kacagó és csodálkozó felnőttek jókedve mellett még van valami, ami talán másutt sehol sem ilyen mértékben: a béke.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.