Modern tárgyak népi köntösben

Péter Beáta 2019. január 30., 15:00

Hogyan lehet ötvözni a hagyományos népi motívumokat a modern berendezési, használati tárgyakkal? – erre a kérdésre keresték a választ a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai, amikor négy évvel ezelőtt székelyföldi kézművesek számára hirdettek meg felnőttképzési programot. Azóta már a negyedik képzés is lezajlott, a „válaszokat” kiállításokon és egy katalógusban is bemutatták.

A hagyományos és modern ötvözete a konyhába

Hímzett textíliák, festett bútor és csempe, csuhéból készült lámpaernyő, üvegből, textilből, gyapjúból, agyagból, fából készült alkotásokon keresztül igyekezett bemutatni a legutóbbi képzésen résztvevő tizenkét kézműves, hogy egy modern konyhának is szép díszítőelemei lehetnek a népi motívumok. Ezúttal ugyanis a konyha került a középpontba, mivel minden évben egy adott tematika mellett zajlik a képzés.

„Különböző szakterületekről érkeztek a résztvevők. Az volt a jelentkezés feltétele, hogy gyakorlati tapasztalattal rendelkező legyen az illető, és ennek megfelelően a tárgyak köre is szerteágazó. A képzés arra nyújt segítséget, hogy ötleteket kapjanak, megbeszéljék a tevékenységet, teendőket. A közös alkotótevékenység részeként legutóbb egy hímző- , illetve egy kerámiaműhelybe látogattunk el. Ezúttal domináns volt a páva motívum, megjelenik kötényen, tányéron, festett poharakon, csempén. Volt itt bútorfestő, üvegfestő, szövő, hímző, csuhéfonó, kerámiakészítő, nemezelő, csipkekészítő, és mindenki hozzátette a saját munkáját ehhez.

A programnak az a lényege, hogy a népi motívumok tovább éljenek más formában, mai használati funkcióban. Mindig olyan tárgyak készülnek, amelyek akár saját lakásunkban is helyet kaphatnak”

– magyarázta Salló Szilárd, a program felelőse.

Régi használati tárgyak újragondolva: sulyokból készült fakanáltartó

Első évben hat kézműves jelentkezett, akik Bartos Tünde bútorfestő irányításával elméleti és gyakorlati órákon, valamint homoródmenti szakmai tanulmányúton vettek részt. A zárókiállításra egy kisebb társalkodóteret rendeztek be: az alkotásokon felfedezhetőek voltak a homoródmenti templomok festett kazettáinak motívumai, illetve az udvarhelyszéki varrottasok díszítőelemei. 2016-ban már kilencen jelentkezek, a kiállítás tematikája ezúttal a gyerekszoba volt. Az elkészült faragott és festett bútorok, textíliák, tárgyak és gyermekjátékok a Csík vidéki csíkos rokolyákat idézték. A következő évben a karácsonyra való készülődés jegyében zajlott a képzés 16 személy részvételével, akik a díszek mellett az ünnepi asztal kellékeit is elkészítették. A központi elem ezúttal a gránátalma volt.

A népi motívumok mai használatban című katalógus a 2015 és 2018 között megvalósult képzésekből nyújt ízelítőt a műhelymunkák, tanulmányutak, illetve kiállítások áttekintésével, nagy hangsúlyt helyezve a programban résztvevő kézművesek bemutatására és munkáira. A kiadványban 19 kézműves több mint száz munkája jelenik meg, az alkotóra és az alkotásokra vonatkozó adatok kíséretében.

Napjainkban a népi motívumoknak sokszínű felhasználási lehetősége van.

A képzések során gyakran elhangzott, hogy a népi motívumok felhasználása felelősségteljes munka – a kézművesek részéről tudást és tapasztalatot feltételez – hangsúlyozta a programfelelős.

A legutóbbi képzésen a páva volt a központi motívum

„Az életmód megváltozásával igényeink is megváltoztak. Lakókörnyezetünk komfortosabbá tételéhez új típusú tárgyakra, használati eszközökre, lakásdekorációs elemekre van szükségünk. A sorozatgyártású termékek elárasztják világunkat, azonban a természetes alapanyagokhoz való ragaszkodás továbbra is megmarad. A szép iránti igényünk a tárgyak formájában, díszítettségében mutatkozik meg.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.