Lázár Anna

2019. március 08., 14:44

Nőnek, anyának, nagymamának lenni jó?

Felkért a Liget, hogy írjak valamit erről témáról, hisz közeledik a nők napja s az egyenjogúságé. Az első reakcióm az volt, hogy minden, a címben lévő szerepre udvariasan azt mondjam: nem könnyű. Aztán meg azt, hogy tényleg nem könnyű. Harmadszorra meg hogy kimondottan nehéz. Kivéve talán a nagymamai. Vagy mégsem? Elgondolkoztam. A férfiaknak sem könnyű. Olyan környezetben szocializálódtak, ahol azt tanulták a fiúgyermekükért aggódó anyák s példakép apák százezreitől, hogy a férfi, ha munka után belehuppan a fotelbe, fáradt a lelkem, a családért törte magát össze. A hokimeccsen is. És kiabálta rekedtre magát a focimeccsen.

Ahol férfinak jogosan van hidegrázása a mosogatástól, porszívózástól, teregetéstől,

s egyetlen kinti, a ház körüli tevékenysége – megfelelő morgásmennyiséggel körítve – a szemét le- és kivivés fontos feladata. S ja, és benti feladatként a sörkupakok megfelelő szerszámmal való felpattintása, a sörösdobozok kibontása, s ha vendégek vannak, a borosüveg kidugaszolása, és ha finom a vacsora, bezsebelni azzal a babérokat, hogy „erre is én tanítottam az asszonyt”. És igen, a konyhai feladatok között van még az is, hogy a gőzelszívót kihúzza és bekapcsolja. Ja nem a készülő étel miatt, a sörhöz cigaretta is jár, s jó tudni, hogy a gőzelszívó a férfiaknak füstelszívóként működik. S bár a férfi tele van technikai tudással – bizonyítékként ott vannak a távirányítók kezelésének a nehézségei –, a mosógép és mosogatógép feltöltésének és kiszedésének, beprogramozásának és kikapcsolásának nehéz vizsgáján mindig elbukik. Mintha a Marsra készülő űrjárműtesztelése lenne ez! De anyukám, ehhez te jobban értesz, öleli meg kedvesen az asszonyt, egyébként már csak ilyenkor, mert az elején, egyszer már megmondta, hogy szereti, és szól majd, ha az elkövetkezendő ötven évben valami változik. Kackiás bajusza alatt kajánul vigyorogva azt motyogja: na úgy, kellett nektek egyenjogúság!

A szerző feleség, anya, nagymama és vállalkozó

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gergely Imre 2019. május 22., szerda

Autórestaurálás mint életforma

Saját bevallásuk szerint nem értenek az autószereléshez, ehhez képest életforma lett számukra a veterán autók felújítása. Amerikai oldtimer járgányok születnek újjá a gyergyószentmiklósi Garage Petrol Steam műhelyében a Rusz testvérek munkája által.

Rédai Attila 2019. május 21., kedd

Új gasztrófesztivál, új fesztiválhelyszín

Új fesztiválhelyszín jelent meg a székelyföldi rendezvénypalettán azzal, hogy a sepsiszentgyörgyi BBQ gasztrófesztivál az oltszemi Mikó-kastély udvarára költözött. Körülnéztünk a helyszínen.

Pinti Attila 2019. május 14., kedd

Peugeot 206: a forma vitte sikerre

Az ezredforduló legikonikusabb sorozatgyártású autóinak képzeletbeli dobogóján bebetonozott helye van a Peugeot 206-nak – a gépnek, melynek népszerűsítéséhez egyrészt minden idők egyik legjobb reklámfilmjét készítették, másrészt beírta magát az autósport történelmébe. Pedig sikerének igazi kulcsa a telital&a

Rédai Attila 2019. május 13., hétfő

Szezonon kívül: májusi élmények a román tengerpartról

Itt van, viszonylag közel, beülünk az autóba reggel, és délutánra már ott vagyunk. De megéri-e felkeresni? Még mindig rászolgál-e rossz hírére, vagy már tapasztalható a fejlődés? A román tengerparton egy májusi hosszú hétvégén átélt tapasztalatainkat osztjuk meg.

Péter Beáta 2019. május 10., péntek

A pék, akihez beszél a kenyér

Milyen szerepet tölt be napjainkban a gasztronómiában a kenyér? Van-e kedvencünk, és odafigyelünk-e arra, hogy milyet vásárolunk? Egyáltalán eszünk-e kenyeret? Régen imába foglalták, ma viszont hogyan tekintünk a kenyérre? És hogyan látja mindezt egy pék? Bocskor István pékmestert látogattuk meg.

D. Balázs Ildikó 2019. május 10., péntek

Tulipán áruház: 45 év. Új idők, új kihívások (x)

1974. május 10-én minden bizonnyal nagy érdeklődésre tartott számot Csíkszeredában a Központi áruház megnyitása. Bár ez esetben az évek múlása a javára szolgált, a ma 45 éves Tulipán áruház ugyanolyan fontossággal bír a megyeszékhely és a környező települések életében, mint korábban.

D. Balázs Ildikó 2019. május 07., kedd

Májusi teendők a kiskertben: a kertészmérnök tanácsai

Május nem csak a természet csodálatáról szól: megsokasodnak a kerti teendők. Hogyan gondozzuk a gyepet, miként ültessük a rózsákat, és hogy alakítsuk ki a veteményest? Burista Csilla kertészmérnököt arra kértem, igazítson el a májusi kerti teendők között.

D. Balázs Ildikó 2019. május 03., péntek

Amikor a cipész álmodik

A székelyföldi kis műhelyből kézzel készített, egyedi női és férficipők kerülnek ki, viselőjük legnagyobb boldogságára és nem utolsósorban büszkeségére. A cipőkészítés rejtelmeibe Ruzsa Lehel vezetett be.

Simon Virág 2019. május 03., péntek

Matematika erdélyi magyar lelkülettel

Matematikus és költő, aki vallja, hogy a matematika és irodalom világa között át lehet járni. Optimista, aki szerint Erdély egy jó hely, ahol a tudás hatalom, és ahol élhető közösségeket lehet és kell létrehozni. Bencze Mihály négyfalusi matematikussal és költővel beszélgettünk.

Pinti Attila 2019. május 03., péntek

Funkcionalitás mindenek felett: Škoda Octavia Combi II

Mértéktartó és színvonalas: a Škoda második generációs zászlóshajója egy remek elképzelés végletekig kiforrott megvalósulása, klasszikus formavilág mellett elképesztő helykínálattal. Egy 2005-ös, kuriózumszámba menően benzinmotorral futó változatot teszteltünk.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...