Lázár Anna

2019. március 08., 14:44

Nőnek, anyának, nagymamának lenni jó?

Felkért a Liget, hogy írjak valamit erről témáról, hisz közeledik a nők napja s az egyenjogúságé. Az első reakcióm az volt, hogy minden, a címben lévő szerepre udvariasan azt mondjam: nem könnyű. Aztán meg azt, hogy tényleg nem könnyű. Harmadszorra meg hogy kimondottan nehéz. Kivéve talán a nagymamai. Vagy mégsem? Elgondolkoztam. A férfiaknak sem könnyű. Olyan környezetben szocializálódtak, ahol azt tanulták a fiúgyermekükért aggódó anyák s példakép apák százezreitől, hogy a férfi, ha munka után belehuppan a fotelbe, fáradt a lelkem, a családért törte magát össze. A hokimeccsen is. És kiabálta rekedtre magát a focimeccsen.

Ahol férfinak jogosan van hidegrázása a mosogatástól, porszívózástól, teregetéstől,

s egyetlen kinti, a ház körüli tevékenysége – megfelelő morgásmennyiséggel körítve – a szemét le- és kivivés fontos feladata. S ja, és benti feladatként a sörkupakok megfelelő szerszámmal való felpattintása, a sörösdobozok kibontása, s ha vendégek vannak, a borosüveg kidugaszolása, és ha finom a vacsora, bezsebelni azzal a babérokat, hogy „erre is én tanítottam az asszonyt”. És igen, a konyhai feladatok között van még az is, hogy a gőzelszívót kihúzza és bekapcsolja. Ja nem a készülő étel miatt, a sörhöz cigaretta is jár, s jó tudni, hogy a gőzelszívó a férfiaknak füstelszívóként működik. S bár a férfi tele van technikai tudással – bizonyítékként ott vannak a távirányítók kezelésének a nehézségei –, a mosógép és mosogatógép feltöltésének és kiszedésének, beprogramozásának és kikapcsolásának nehéz vizsgáján mindig elbukik. Mintha a Marsra készülő űrjárműtesztelése lenne ez! De anyukám, ehhez te jobban értesz, öleli meg kedvesen az asszonyt, egyébként már csak ilyenkor, mert az elején, egyszer már megmondta, hogy szereti, és szól majd, ha az elkövetkezendő ötven évben valami változik. Kackiás bajusza alatt kajánul vigyorogva azt motyogja: na úgy, kellett nektek egyenjogúság!

A szerző feleség, anya, nagymama és vállalkozó

0 HOZZÁSZÓLÁS
D. Balázs Ildikó 2019. március 22., péntek

A fegyvertartás nem presztízskérdés

Férfiasabb egy férfi, ha fegyvere van? És ha már van, miként kell azt használni, tárolni, egyáltalán milyen utat kell bejárni ahhoz, hogy valaki fegyvertulajdonos legyen? A fegyvertartásról, a fegyverek tárolásáról, a fegyverhasználat négy alapvető szabályáról András Róbert lövészetoktató mesél.

D. Balázs Ildikó 2019. március 22., péntek

Amikor az agancs lelke életre kel

Fogászati fúrókkal, csiszolókkal dolgozik, de bármennyire is meglepő, nem fogorvos, nem fogtechnikus. Ezekkel az eszközökkel Szász Róbert Szilárd csontot farag, úgy is fogalmazhatnánk, hogy az elhullott szarvasagancs rózsáját kelti életre.

D. Balázs Ildikó 2019. március 21., csütörtök

A sízés szabadságára voksol a zenepedagógus

Képzeljék el, hogy mínusz húsz fokban, erős szél kíséretében hátukra veszik a síbakancsot, a síléceket, és felgyalogolnak egy meredek hegyoldalon, hogy aztán onnan leereszkedjenek. Ádám Rebeka egyike azoknak, aki ezt nem csak elképzeli, hanem meg is teszi. És nem is akárhogyan.

Szász Cs. Emese , Simon Virág 2019. március 21., csütörtök

Nézz ránk: emberek vagyunk, nem ufók :)

Felemás, színes zoknival igyekeznek felhívni a figyelmet a Down-szindróma világnapján arra, hogy a genetikai rendellenességgel született gyerekek, felnőttek itt élnek köztünk, ők is részesei a társadalomnak. Romániában tavalyi adatok szerint 4420 Down-szindrómás személy él, közülük 2611 gyerek.

Rédai Attila 2019. március 18., hétfő

Egy korszak vége: viszlát, hívásrögzítés!

Csak saját hangomat veszi, és azt se tudom, kivel beszéltem. Ez csak egy az friss elégedetlen fogyasztói visszajelzések tömkelege közül az androidos hívásrögzítő appok egyikénél. Március elejétől ugyanis új korszak köszöntött be: befellegzett a hívások szabad rögzítésének.

Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., péntek

Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szóba álltunk néhány fiatallal, s  arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma  a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

D. Balázs Ildikó 2019. március 15., péntek

A huszárbecsület nem játék

Tudják, hogy miért magas a huszárcsákó? Hát azt, hogy miért nincs a zászlósnak sarkantyúja? Hogy miből áll a huszáröltözet, és ennek milyen funkciója van? Egyáltalán mit jelent ma huszárnak lenni? Minderről Szőcs Elek, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kapitánya mesél.

D. Balázs Ildikó 2019. március 14., csütörtök

Mert szaladni jó. Egy veterán atléta kitartása

Immár hatodik éve, hogy rendszeresen rajthoz áll a különböző, veteránoknak kiírt versenyeken. És ha már indul, sok esetben dobogós helyezést is ér el. Vákár Lajos legendás jégkorongozó unokája, Csiszér Csongor mesél a szaladásról, hasznos tanácsokat is adva azoknak, akik fontolgatják kipróbálását.

Katona Zoltán 2019. március 11., hétfő

Kultikus „zarándokhelyek” sok-sok zenével. Liverpoolban a Beatles nyomában

Ha a pop-rockzenéről beszélünk, a Beatles nem is mérföld-, hanem alapkő e műfajok történetében. Ezen alapkőnek a legelső fontosabb helyszínén jártunk, hiszen Liverpoolban lépten-nyomon a négy gombafejű emlékeibe ütköztünk. Szubjektív, zenés kultúrtörténeti séta a Beatles-tagok szülővárosában.

D. Balázs Ildikó 2019. március 08., péntek

Hasprés, súlyzók és társai: nőiesen az edzőteremben

Nőként edzőterembe járni? A válasz változó, van, aki számára ez teljes mértékben természetes, de van, aki ennek még a gondolatát is határozottan elutasítja. Mindezek ellenére az edzőtermekben egyre gyakrabban látni ma már nőket is, mi meg annak jártunk utána, nőies dolog-e vagy sem edzőteremben edzeni.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...

Hallgassa online rádióinkat