Lázár Anna

2019. március 08., 14:44

Nőnek, anyának, nagymamának lenni jó?

Felkért a Liget, hogy írjak valamit erről témáról, hisz közeledik a nők napja s az egyenjogúságé. Az első reakcióm az volt, hogy minden, a címben lévő szerepre udvariasan azt mondjam: nem könnyű. Aztán meg azt, hogy tényleg nem könnyű. Harmadszorra meg hogy kimondottan nehéz. Kivéve talán a nagymamai. Vagy mégsem? Elgondolkoztam. A férfiaknak sem könnyű. Olyan környezetben szocializálódtak, ahol azt tanulták a fiúgyermekükért aggódó anyák s példakép apák százezreitől, hogy a férfi, ha munka után belehuppan a fotelbe, fáradt a lelkem, a családért törte magát össze. A hokimeccsen is. És kiabálta rekedtre magát a focimeccsen.

Ahol férfinak jogosan van hidegrázása a mosogatástól, porszívózástól, teregetéstől,

s egyetlen kinti, a ház körüli tevékenysége – megfelelő morgásmennyiséggel körítve – a szemét le- és kivivés fontos feladata. S ja, és benti feladatként a sörkupakok megfelelő szerszámmal való felpattintása, a sörösdobozok kibontása, s ha vendégek vannak, a borosüveg kidugaszolása, és ha finom a vacsora, bezsebelni azzal a babérokat, hogy „erre is én tanítottam az asszonyt”. És igen, a konyhai feladatok között van még az is, hogy a gőzelszívót kihúzza és bekapcsolja. Ja nem a készülő étel miatt, a sörhöz cigaretta is jár, s jó tudni, hogy a gőzelszívó a férfiaknak füstelszívóként működik. S bár a férfi tele van technikai tudással – bizonyítékként ott vannak a távirányítók kezelésének a nehézségei –, a mosógép és mosogatógép feltöltésének és kiszedésének, beprogramozásának és kikapcsolásának nehéz vizsgáján mindig elbukik. Mintha a Marsra készülő űrjárműtesztelése lenne ez! De anyukám, ehhez te jobban értesz, öleli meg kedvesen az asszonyt, egyébként már csak ilyenkor, mert az elején, egyszer már megmondta, hogy szereti, és szól majd, ha az elkövetkezendő ötven évben valami változik. Kackiás bajusza alatt kajánul vigyorogva azt motyogja: na úgy, kellett nektek egyenjogúság!

A szerző feleség, anya, nagymama és vállalkozó

0 HOZZÁSZÓLÁS
D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 20., péntek

Vegyszermentesen a „világ legfinomabb” zakuszkájáért

Szőcs Zsófia és Levente hét szezont dolgozott Svájcban egy zöldségfarmon, majd hazatértek, és Csíkvacsárcsi határában vegyszermentes zöldségtermesztésbe kezdtek.

Péter Beáta 2019. szeptember 20., péntek

Szaladni jó! A boldogság egy futásra van

Míg sokan úgy gondolják, hogy nem bírnák, így meg sem próbálják, sokan pedig csak fontolgatják, hogy „majd holnaptól”, egyre többen vannak azok, akiknek az életük részévé válik: a futás napjaink egyik közkedvelt mozgásformája.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 13., péntek

Az életet nem lehet megúszni. Hagyományos szülésről, bábaságról Bernád Ilonával

Az erdélyi gyökerekkel rendelkező, ma Budapesten élő Bernád Ilona szívügye a természetes és hagyományos szülés, születés. Bába, természetgyógyász, néprajzos, szakíró, akivel a Biztonságban szülni és születni című csíkszeredai konferencián beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 11., szerda

Ahol és ahogy a legfinomabb a pisztráng

Bár a brassói Erdészeti Egyetemen tanult ugyan a haltenyésztésről és halnevelésről, minden bizonnyal akkor még maga sem gondolta, hogy néhány év múlva pisztrángokkal fog foglalkozni. Kedves Zsolt udvarán ma hárommedencés tenyészet működik.

Pinti Attila 2019. szeptember 10., kedd

Némi szerencsével jó vétel: Opel Corsa C (2004)

Kicsi, könnyű, olcsón fenntartható – szólnak az érvek a romániai használtautó-piacon jelentős „részesedéssel” bíró Corsa C mellett. Érdemes fokozott figyelemmel belevágni egy vételbe, ezer eurós „szalonállapotú” Opel csak a hirdetések szövegében létezik.

2019. szeptember 09., hétfő

A sólymok szeretete: ember és madár ősi barátsága

Búza Tibor majdnem harminc éve foglalkozik sólyomtenyésztéssel. A dubaji évek után most szülőföldjén, Vajdaságban tenyészt ragadozómadarakat. 2006-ban Zentán megépült Európa legnagyobb röpdéje. Ő mesél most nekünk erről az ősi barátságról, idomítási módszereiről, tapasztalatairól.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 06., péntek

Gedő Mária: a hibából is tanul a kézműves

Formára vág, reszel, hajtogat, nyitol, zsanért forraszt, kézügyben vannak mindig a lombfűrészek, fúrók, reszelők, fogók, a forrasztópisztoly. Gedő Mária angol-német szakos tanár, de szabadidejében rézből bizsukat, ezüstből ékszereket készít.

Antal Erika 2019. szeptember 04., szerda

A természet közelsége, a gyógyfürdő és az állatpark izgalma: Nyíregyháza

Fürdő, kalandpark, múzeumfalu, állatpark, városi múzeum – dióhéjban így lehetne elmondani, hogy miért érdemes Nyíregyházára látogatni. Ehhez még hozzájönnek a gasztronómiai élmények, a színház vagy a belvárosban szervezett fesztiválok, emlék- és ünnepnapok, rendezvények.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 02., hétfő

Orotvai varázslat: akiket megszólítottak a gyógynövények

A hetvenes években a halasági Csibi Imre hetedhét határban is híres saját készítésű gyógynövényes kenőccsel gyógyította a sebeket. Tevékenységét a hatóságok nem mindig nézték jó szemmel, de Imre bácsi tudására sokaknak szüksége volt. Hagyatékát ma leszármazottai viszik tovább.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 30., péntek

Helytállni a végeken: Vaszi Levente

Nyitott szemmel jár-kel, keres, kutat, kosmotol, ahogy ő mondja. Öt évvel ezelőtt a népszerű Fölszállott a páva című műsor közönségdíjasa volt a kosteleki Vaszi Levente. Ma három gyermek édesapjaként tesz azért, hogy a végeken is megmaradjon a kis csángó magyar közösség. Vaszi Leventével beszélgettünk.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...