Szuvenír Csíksomlyóról: hűtőmágnesen a pápa, maketten a kegytemplom

Péter Beáta 2019. május 31., 19:36

Történelmi pillanat előtt állunk: szombaton Szent Péter utóda a csíksomlyói nyeregben mutat be szentmisét. Az ide érkező zarándokok elsősorban a hitbéli élményt viszik magukkal haza, de sokan szeretnek kézzelfogható, tárgyi emléket is őrizni a fontos pillanatokról, különleges helyekről, ahol jártak. Annak néztünk utána, hogy a Ferenc pápa látogatása alkalmából Csíkba érkező zarándokok milyen szuveníreket szerezhetnek be. 

Hűtőmágnes és tükör - van miből válogatni Fotó: Veres Nándor

Noha a közterületeken nem engedélyezett az ajándéktárgyakkal való kereskedés, tehát mozgóárusok sem értékesíthetik az általuk kínált szuveníreket, ahogy az a csíksomlyói pünkösdi búcsú idején történni szokott, a kézművesek, kereskedők, grafikai műhelyek készültek az alkalomra, hogy a Ferenc pápa arcképével ellátott, valamint a csíksomlyói kegytemplomhoz kötődő, különböző tárgyi emlékeket magukkal tudják vinni a Szentatya látogatása alkalmából Csíkba érkező zarándokok.

A Petőfi utca közepén található ajándékboltban

a pápalátogatáshoz kapcsolódó többféle hűtőmágnes, kulcstartó, falióra, hőmérő található, de Ferenc pápát ábrázoló bögre és póló is szerepel a kínálatban.

Aki betér a csíksomlyói kegytemplom szomszédságában található kegytárgyboltba, szintén talál Ferenc pápa arcképével díszített hűtőmágnest és kulcstartót, és itt vásárolható meg a Csíksomlyó Magazin is. A 15. éve megjelenő lap a csíksomlyói pünkösdi búcsú alkalmából szokott napvilágot látni, ezúttal már a Szentatya látogatását megelőzően forgathatják az érdeklődők. Az igényes kivitelezéshez gazdag tartalom társult, kinyitva elsőként Ferenc pápa gondolatai olvashatók a hit átadásáról. Ez a lapszám e köré épül – fejtette ki Gulyás László főszerkesztő.

A 15. alkalommal megjelenő Csíksomlyó Magazin az elmúlt években a pünkösdi búcsúra jelent meg, ezúttal már a pápalátogatás előtt forgatható

Az ünnepi kiadásban Jorge Bergoglio, azaz Ferenc pápa életútjáról és tanításairól olvashatunk, de helyet kaptak a csíksomlyói pünkösdi búcsúról szóló beszámolók, a csíksomlyói Vitos Hajnal búcsúban készült fotói, a kegyhellyel kapcsolatos ismeretanyagok, közölnek írásokat a gyergyóalfalviak búcsújárásáról, és Lukács atyáról és Daczó Árpád néprajztudósról is megemlékeznek. Interjút közölnek Mirk László tanárral, az olvasó megismerheti a kőosztováta legendáját, felidézik a Nemzeti Színház tavaly nyáron a nyeregben előadott Csíksomlyói Passió előadását, Pál Gábor életútját, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (a magazin társkiadója) Boldogasszony kiállítását és alkotótáborát, valamint Gáll Tímea és Ádám Gyula Kölcsönkért kovász című könyvét is ajánlják az olvasóknak. Gulyás László elmondása szerint azzal a hittel állították össze Csíksomlyói Magazin ez évi számát, hogy hozzájárulhatnak ennek a különleges ünnepi évnek a tudatos megéléséhez, a megünnepléséhez.

Ugyancsak tartalmas olvasmányt kínál a Székelyhon napilap pénteki száma, amely kiemelten foglalkozik Ferenc pápa látogatásával.

A Szentatya csíksomlyói látogatása alkalmára tervezett hűtőmágnes és kiadvány Fotó: Gábos Albin

Egy csíkszeredai reklámgrafikai cég a Szentatya csíksomlyói látogatása alkalmából tervezett hűtőmágnest, amelyen Ferenc pápa alakja mellett látható a csíksomlyói Mária-kegyszobor, valamint a Hármashalom oltár keresztje. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak és a csíksomlyói ferences rendnek száz-száz darab hűtőmágnest adtak át. A hűtőmágnes mellett kiadványt is készítettek az alkotók magyar és angol nyelven Csíksomlyó és a kegyszobor történetéről.

Négy nyelvű fotóalbumot állított össze Ferenc pápa látogatása és a pünkösdi búcsú alkalmára Molnár Attila fotótörténész és Balogh László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának könyvtárigazgatója,

Csíksomlyó mint szakrális tér

címmel. A kiadvány, amely a könyvesboltokban vásárolható meg, igényes ajándék lehet a zarándokok számára. A szerzők ötletét a Petőfi 36 projekt karolta fel, a képek nagy részét magánszemélyek bocsátották rendelkezésükre, néhányat pedig a Csíki Székely Múzeum. A magyar, román, olasz és angol nyelvű kiadvány 76 fotót tartalmaz Csíksomlyóról és a vonzáskörzetében történt eseményekről. A felvételek közül a legrégebbi 1898-ban készült és a csíksomlyói kegytemplomot ábrázolja, ugyanakkor az első székely leány találkozó felvonulásáról megörökített fotó is látható. A fotók mellett számos képeslap is bekerült az albumba, ezeken a korabeli üdvözletek is olvashatók.

Csíksomlyóról és a vonzáskörzetében történt eseményekről készült fotókat, valamint korabeli képeslapokat tartalmaz az album Fotó: Gábos Albin

A Rizalit Grafikai Műhely egy érdekes termékkel készült: a székelyudvarhelyi csapat a csíksomlyói kegytemplom összecsukható modelljét készítette el. A modell egy mappában foglal helyet, amelyet ha kinyitunk, megjelenik előttünk az épület háromdimenziós modellje. A belső íven egy rövid leírást találunk a templom és a kegyszobor történetéről. A belíven levő rajzokat a kegytemplomról és a Mária szoborról Széles Ferenc készítette. Az alkotó elmondta, egy ilyen termék rengeteg kézi munkát vesz igénybe, mivel a modelleket egyenként rakják össze és illesztik be az elkészített borítóba. Széles Ferencnek és a grafikai műhelynek nem ez az első ilyen jellegű projektje: korábban elkészítették a Székelyudvarhely épített örökségét bemutató könyvüket, amely hasonló technikával ábrázol hat nevezetes épület.

“A tervezéskor rendkívül fontos, hogy úgy egyszerűsítsük le a megjeleníteni kívánt épületet, hogy formájában, jellegében felismerhető legyen, de ugyanakkor a túlzott részletesség ne menjen a gyártás és az összeszerelés rovására. Az alkalmazott technológia nagyon sok játékteret enged, de megvannak a tisztán behatárolható korlátai. Mindig szem előtt tartjuk azokat a jellegzetes elemeket, amelyek meghatároznak egy épületet és arra törekedünk, hogy a kész modelleken ezeket megjelenítsük, de sajnos a jelentős méretbeli csökkentés miatt kénytelenek vagyunk kihagyni olyan részleteket, mint például a falakat díszítő stukkók egy része vagy szoborfülkék”

– magyarázta Széles Ferenc a Ligetnek.

Ha kinyitjuk, meglepetésszerűen ugrik elő a kegytemplom makettje

Hozzátette, olyan embereknek szánják ezeket a korlátozott példányszámú emléklapokat, akik egy különleges emléktárgyat szeretnének magukkal vinni Csíksomlyóról vagy hazatérve igazi, a hely jellegét visszaadó ajándékkal szeretnék meglepni az otthon maradottakat. A terméket a csíksomlyói búcsúban, illetve a grafikai műhely Facebook oldalán lehet megvásárolni.

 

Pápai szuvenírek. Van, miből válogatni Fotó: Veres Nándor
Hőmérő is készült a különleges eseményre Fotó: Veres Nándor
A csíksomlyói kegytemplom makettje
Ferenc pápa életútjáról és tanításairól is olvashatunk a Csíksomlyó Magazinban
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ferenc pápa látogatása alkalmából készített bögrék Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Kulcstartó. Kis helyen is elfér Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
A kevésbé színes verziók Fotó: Veres Nándor
Ajándéksorok pápával Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Pólók Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat