Tér, amely a gyermekekért van

Péter Beáta 2019. augusztus 01., 18:00 utolsó módosítás: 2019. augusztus 01., 18:02

Bizonyára sok, a gyerekkorát városban töltött felnőttnek van emléke a mászókákon való lógándozásokról, a játszótéren való bandázásokról, vasból készült csónakhintákról, körforgók által kiütött fogról, vagy éppen egy olyan játszótéri elemről, mint amilyen az egykori székelyudvarhelyi Matild-csúszda. És noha az utóbbi években egyre több helyen létesítenek falvakon is, a játszótér elsősorban az urbánus környezet sajátossága. Egy biztos, amióta játszóterek léteznek, mindig aktuális volt a téma volt. Egy kis játszótér-történelem.

Gellérthegy játszótér 1931-ben Budapesten Fotó: Forrás: Fortepan

A mai értelemben vett játszóterek bő száz évvel ezelőtt jöttek létre, addig a gyerekek az utcákon, a szabad tereken gyűltek össze játszani. Elsőként a lipcsei Schreiber doktor indított el mozgalmat az 1860-as években, hogy a gyerekek számára külön tereket hozzanak létre, ahol szabadon mozoghatnak, levegőn tartózkodnak. Ekkor alakultak meg az ún. homokkertek.

A mászókák, csúszdák mindig is fontos elemei voltak a játszótérnek - Budapest, 1938 Fotó: Forrás: Fortepan

„Érdekes, hogy amióta léteznek játszóterek, léteznek szabályzók is. Elsőként az Amerikai Egyesült Államokban vezettek be törvényeket a játszóterekre vonatkozóan. 1906-ban megalakult a Playground Association of America (Amerikai Játszótér Egyesület), és megfogalmazták, hogy a játszótér egy olyan szabadtéri hely, ahol meghatározott keretek között a gyermekek társas érintkezésre és interakcióra képesek szülői felügyelet nélkül.

Megfogalmazták a célját is a játszótereknek: a gyerekek jó szokásokat sajátítsanak el, szocializációs folyamatokban vegyenek részt, hogy elősegítse a mentális és fizikai jólétüket és azt, hogy öröm legyen gyereknek lenni.

Az első játszóterek focipályák voltak tulajdonképpen. A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy milyen is kell legyen egy ideális játszótér. Ez azóta nem szabadott volna változzon ebben a több mint száz évben, de sajnos nagyon megváltozott. Aztán később Európában is kezdtek játszótereket létrehozni, főleg a skandináv országokban, Németországban, és ott is átvették ezeket az elveket, hogy egy ideális játszótér fel van osztva kor szerinti terekre, mosdók kell legyenek, árnyékos helyek, sőt még medence is” – magyarázta Biró Hanna csíkszeredai tájépítész a Cseperedők családi fesztiválon tartott Játszóterek régen és most című előadásában.

A homokozó is része a játszótérnek - Budapest, 1940 Fotó: Forrás: Fortepan

Mint mondta, az ipari forradalom, az urbanizáció is hozzájárult, de legfőképp a motorizáció miatt jött létre a játszóterekre való igény, mert amíg lovas kocsikkal közlekedtek az emberek, félre lehetett ugrani, de az autók megjelenésével nem lehetett többé az úton játszani. Mivel az autók mellett gyalog is kellett közlekedni, létrehozták a járdákat.

A budapesti Hattyú utca 1945-ben, szemben a Budai Apolló mozi romja. Ma játszótér van a helyén Fotó: Forrás: Fortepan

„A gyermekek felszorultak ide, illetve beszorultak a lakásokba, ami az 1900-as évek elején nem volt számukra nagy élmény. New Yorkban például az első játszótereket az épületek tetején hozták létre, mert máshol nem volt fizikai tér. Az már le volt fektetve a törvényben, hogy nagy tér kell legyen, ahol szaladgálni tudnak, így kitalálták, hogy a játszóterek legyenek az épületek tetején. A felnőttek hozták létre ezeket, és szem előtt tartották, hogy legyen benne kihívás, izgalom, némi veszély és feladatok, amelyeket meg kell oldani. Arra is figyeltek, hogy legyen fű vagy valami puha felület, de a játékon volt a lényeg, illetve a fizikai kihívásokon. Az első játszóterek elemei nem ritkán instabil szerkezetek voltak, fémből, rozsdásodó vasból készültek, nem ritkán tele hegyes élekkel, szegekkel – ezek ma már tiltólistán vannak. Később megjelentek a »barátságosabb« anyagok, a beton, tégla, fa, műanyag.”

A Kinizsi utcai foghíj telek a Közraktár utcánál Budapesten 1949-ben. A hinta állványa is kitűnő mászóka volt Fotó: Forrás: Fortepan

A tájépítész rámutatott, a játszóterek esetében is divatirányzatok jöttek létre az évek során, az első ilyen a „junk” játszótér volt. Már az első világháború után elindult ez a folyamat, de mivel olyan gyorsan jött a második világégés, csak később bontakozott ki. A negyvenes években a városok tele voltak ledőlt épületekkel, szétbombázott területekkel, de a nagy nyomorúságban észrevették a felnőttek, hogy a gyermekek ezt kimondottan élvezik. Reggeltől estig ott játszottak, és kialakították maguknak a saját tereiket. Ebből egy egész mozgalom lett, és hamar elterjedt. A junk (hulladék – szerk. megj.) játszóterek lényege az volt, hogy egy olyan mikrovilágot teremtettek ott maguknak a gyermekek, ahol a saját törvényeik szerint működtek. Hasonló a Pál utcai fiúk grundjához. Abból építkeztek, amit a szétbombázott épületekből összeszedtek maguknak. Nagyon szépen, organikusan működött, és eléggé elterjedt egész Európában – fejtette ki.

Játszótér 1952-ből Fotó: Forrás: Fortepan

Amerikában ezzel egyidőben létrehozták az adventure playground-okat, azaz a kalandjátszótereket. Ezeket már építészek, tájépítészek kezdték tervezni. „Ezek is jól működtek, de aztán jöttek az újkori játszóterek. Rájöttek, hogy a kalandjátszóterek veszélyesek, mert téglával megdobálják egymást, előfordultak különböző balesetek, így betiltották ezeket, és kezdték tervezni az ideális játszótereket. Ezeken már volt csúszda, mászóka, de egyáltalán nem természetesek.

Figyelmen kívül hagyták azt, hogy a gyermeki lét lényege, hogy legyenek kihívások, megoldandó feladatok, kockázat, tehát mindaz, ami felkészíti őket a felnőtt életre.

Mert egy jó játszótérnek ez a lényege, hogy átvezesse őket, mint a mesében, az akadályokat le kell győzni. Mert a felnőtt élet nem arról szól, hogy van egy korlát, és még véletlenül sem tudunk leesni, vasból van, hogy a szálka ne menjen a kezünkbe, lecsúszunk s kész. S csodálkozunk, hogy a mai huszonévesek nem tudnak mit kezdeni magukkal, nem találják a helyüket a világban. Aztán rájöttek a felnőttek is, hogy ezeket a játszótereket nem nagyon használják, mert a gyermekeknek nincs sikerélményük, nincs meglepetés, nincsenek terek, nem lehet felfedezni dolgokat. Egy amerikai felmérés szerint egy ottani gyerek átlagban kevesebb, mint hét percet tölt kint a szabadban. Harminc évvel ezelőtt ugyanez az átlag több mint másfél óra volt. Sok minden hozzájárul ehhez, nagyon komplex, nagyon sokrétű a probléma. Míg régebb olyan lakások voltak, hogy nem volt amiért bent ülni, most már kényelmes bent lenni, nincs motivációja a gyermeknek, hogy kimozduljon. És sajnos ehhez a nem megfelelően kitalált játszóterek is hozzájárulnak.”

Magasra röpít a libikóka - Budapest 1955 Fotó: Forrás: Fortepan

Arra is kitért, hogy a McDonald’s volt az első olyan óriáscég, ahol rájöttek arra, hogy a családokat úgy tudják odavonzani, ha kimondottan a gyermekek számára építenek valamit. Így jöttek létre a híres McDonald’s játszóterek.

Ó, azok a csónakhinták. 1960 Fotó: Forrás: Fortepan

„Később arra is rájöttek, hogy mégiscsak rejt veszélyeket magában egy ilyen játszótér is, úgyhogy nagyon szigorú törvényeket hoztak arra vonatkozóan, hogy milyen anyagból lehet az elemeket elkészíteni, miből lehet a burkolat, amire esnek a gyerekek, hogy be kell keríteni stb. Ennek is volt előnye, mert akkor születtek meg azok a szabályok, hogy nem lehet cigizni és alkoholt fogyasztani itt, kutyát bevinni, hogy 14 év fölöttiek nem használhatják. Aztán egyre többen látták be azt, hogy egy játszótér nem csak kiegészítője a parknak, az iskolaudvarnak, hanem külön létesítményként is megállja a helyét. Nagy divatja lett, hogy az építészek, tájépítészek játszótereket tervezzenek.”

Micsoda pingpong meccsek zajlottak! 1960 Fotó: Forrás: Fortepan

A legújabb divatirányzat a természetes játszótér, az arra való törekvés, hogy a természetet is „visszavigyék” ezekbe a terekbe, mert a gyermekeknek szükségük van arra, hogy lássanak zöldet, fogják meg a füvet stb. Ugyanakkor praktikus szempontokat is figyelembe vesznek azáltal, hogy szorgalmazzák, hogy fa is kell egy játszótérre, mert nyilvánvaló, hogy nyáron a felhevült csúszdán nem fognak lecsúszni a gyerekek.

Nem csak a gyermekek, az anyukák találkozási helye is. 1964 Fotó: Forrás: Fortepan

„Ez egy nagyon jó út, de az EU-s szabványok nagyon ellentmondanak ennek. Évente valamit változtatnak. 2007-ben vezették be az első nagyon szigorú szabályokat, akkor jöttek be a gumiszőnyegek, és csak azt szabadott használni eséscsillapítónak. Négy éve megengedőbbek lettek, most már négyféle anyagot lehet használni, apró kerek kavicsot, homokot, kérget a gumiszőnyegen kívül. Tavaly vezették be azt, hogy csak akkor forgalmazható egy adott játszóelem, ha egyenes, magas hőfokon kezelt fából készült, mert a görbe fából is kiállhat szálka, illetve, hogy milyen festékkel lehet kezelni. A nagy kihívás számunkra, tervezők számára az, hogy elképzelünk egy nagyon kreatív, mesére épülő játszóteret, amelyiknek van egy tematikája, de úgyis csak a standardizált elemeket tudjuk a gyártótól megvenni, és akkor már nem lesz olyan, ahogyan elterveztük. És akkor sokan olyannal próbálkoznak, hogy ha az elem csak ilyen lehet, akkor legalább a környezet legyen valamennyire izgalmas és változatos. Mindenképp a legfontosabb, hogy egy játszótér a gyermeket kell szolgálja” – összegzett Biró Hanna.

Biró Hanna tájépítészként öt éve tervez játszótereket Fotó: Gábos Albin

Egyenesen ki az űrbe! 1965 • Fotó: Forrás: Fortepan
Egyenesen ki az űrbe! 1965 Fotó: Forrás: Fortepan
Lakótelepi játszótér. Budapest, 1966 • Fotó: Forrás: Fortepan
Lakótelepi játszótér. Budapest, 1966 Fotó: Forrás: Fortepan
1968 • Fotó: Forrás: Fortepan
1968 Fotó: Forrás: Fortepan
Délutánonként megtelt a tér - Szeged, 1959 • Fotó: Forrás: Fortepan
Délutánonként megtelt a tér - Szeged, 1959 Fotó: Forrás: Fortepan
Télen is népszerű helyszín. 1976 • Fotó: Forrás: Fortepan
Télen is népszerű helyszín. 1976 Fotó: Forrás: Fortepan
Játszótér Kolozsváron 1968-ban • Fotó: Forrás: Fortepan
Játszótér Kolozsváron 1968-ban Fotó: Forrás: Fortepan
Tűző napon nem volt kellemes lecsúszni. Kolozsvár, 1968 • Fotó: Forrás: Fortepan
Tűző napon nem volt kellemes lecsúszni. Kolozsvár, 1968 Fotó: Forrás: Fortepan
Homokozó - 1955 • Fotó: Forrás: Fortepan
Homokozó - 1955 Fotó: Forrás: Fortepan
Modernebb elemekkel - 1980 • Fotó: Forrás: Fortepan
Modernebb elemekkel - 1980 Fotó: Forrás: Fortepan
1976 • Fotó: Forrás: Fortepan
1976 Fotó: Forrás: Fortepan
1968 • Fotó: Forrás: Fortepan
1968 Fotó: Forrás: Fortepan
1968 • Fotó: Forrás: Fortepan
1968 Fotó: Forrás: Fortepan
Játszótér napjainkban • Fotó: Lőrincz Csaba
Játszótér napjainkban Fotó: Lőrincz Csaba
Legyen színes, izgalmas, tele kihívással • Fotó: Beliczay László
Legyen színes, izgalmas, tele kihívással Fotó: Beliczay László
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport