Megosztó, vitatott, de kereslet van rá: homeopátia

Molnár Rajmond 2019. január 17., 17:22 utolsó módosítás: 2019. január 17., 21:32

Régóta vitatéma, hogy hatékony-e a homeopátiás kezelés vagy sem. Az alternatív gyógymód Székelyföldön is jelen van, a lapunk által megszólaltatott gyakorlói szerint pedig van rá kereslet. Annak ellenére, hogy hatásosságát tudományos és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá.

Kinek van igaza? A homeopata orvosok szerint hatásos a kezelés, a tudomány azonban ezt cáfolja Fotó: 123RF

Létezése óta vita tárgyát képezi, hogy van-e kézzelfogható eredménye a homeopátiás kezelésnek, mennyire tekinthető az alternatív gyógymód a modern orvostudomány egyik ágazatának. A homeopátia Erdélyben, így Székelyföldön is jelen van, igaz, a térségben kevesen foglalkoznak vele. Hargita megyében csak Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen van néhány képviselője. Maros megyében  valamivel népszerűbb ez az alternatív gyógymód, Marosvásárhelyen például számos orvos foglalkozik ezzel.

Fontos megjegyezni, hogy

számos tudományos kutatás szerint nincs meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának.

Valamint ezek szerint a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placeboeffektussal magyarázható. Emellett a hagyományos orvostársadalom nagy része is ellenzi, mivel szerintük a homeopátia akár tartósan eltántoríthatja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Van rá kereslet

A gyógymód székelyföldi művelői szerint a személyes tapasztalataik azt bizonyítják, hogy a homeopátia igenis működik, illetve egyre többen fordulnak hozzájuk. „Egy hónapra előre elő vannak jegyezve nálam a páciensek” – mondta érdeklődésünkre Nagy Kinga székelyudvarhelyi homeopata orvos, aki a Székelyudvarhelyi Városi Kórház fertőző betegségek osztályán főorvos is.

Véleménye szerint azok a tanulmányok, amelyek cáfolják a homeopátia gyógyhatását, nem voltak helyesen elvégezve,

ugyanis nem vették azt számításba, hogy a homeopátia esetében minden betegségnél személyre kell szabni a kezelést, egy kórra több mint ötven gyógyszer is alkalmazható. Ugyanakkor vannak helyesen elvégzett tudományos kísérletek is, amelyek bizonyítják, hogy valóban hatásos a homeopátia” – emelte ki. Kérdésünkre közölte, „elég nagy az ellenállás a homeopátia iránt” a székelyföldi orvostársadalomtól, viszont egyben sok kollégája van, akik nyitottak ez irányba. Megtudtuk, Székelyudvarhelyen rajta kívül még két homeopata orvos rendel.

„Igenis, hatásos!”

Csíkszeredában egy képviselője van a homeopátiának, Molnár Orsolya. „Én személy szerint azt érzékelem, hogy egyre nő az igény erre Székelyföldön. Főleg az értelmiségi, fiatal szülők hozzák el hozzám a gyerekeiket. Orvoskollégák és családjaik is jelentkeznek konzultációra” – magyarázta Molnár Orsolya. Viszont – folytatta – ő úgy tapasztalta, hogy csak a homeopátiából nem lehet megélni a térségben, ő próbálta, két évig csak ezzel foglalkozott. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a gyógymódot cáfoló tudományos munkákról, úgy fogalmazott, hogy

szerinte a homeopátia hatásos, ezt a tapasztalatai is bizonyítják,

illetve tud olyan kutatásokról, amelyek a módszer hatékonyságát támasztják alá. Molnár Orsolya elmondta, sokszor találkozik azzal, hogy a kollégái rosszalló szemmel néznek rá a homeopátia miatt.

„Nekem homeopata orvosként nagyon nehéz a dolgom, mert szeretnék együttműködni a kollégákkal, mivel a homeopátiát lehet együtt végezni a hagyományos orvoslással kiegészítő kezelésként, viszont ők sokszor nem elfogadóak  eziránt” – panaszolta.

Hígított hatóanyagok. A gyógymódot csak magánrendelésben szabad végezni Fotó: Pixabay.com

Felméri Judit Marosvásárhelyen működtet homeopata magánrendelőt, elmondása szerint már több mint tíz éve ezzel foglalkozik, s jelenleg is számos páciense van. „Gondolom azért, mert meggyógyultak az emberek, akik hozzám fordultak. Románia-szerte nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel, s amikor nekikezdtem, akkor is sokan ellenezték a módszert” – magyarázta.

Csupán placebo

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője szerint a homeopátia egyfajta placebohatás, ennél nem több.

„Nincs tudományos bizonyíték, hogy működne, viszont nem mondhatom, hogy káros. Aki azáltal gyógyul, hogy hisz ebben, annak természetesen hasznos, de a komoly szervi problémákat nem tudja megoldani”

– nyilatkozta.

Ugyanakkor hangsúlyozta, az orvostudomány bizonyítékokon alapszik, a hagyományos orvoslásba nem vezethető be semmilyen készítmény, amelynek nem bizonyított a hatása a betegségek kezelésében vagy a tünetek enyhítésében. „Ezt a gyógymódot csak magánrendelésben szabad végezni a hatályos rendelkezések szerint, ugyanakkor nem része az egészségbiztosítási rendszernek. Országszerte több orvos is foglalkozik kiegészítőtevékenységként a homeopátiával, de vigyázni kell, nem lehet egyetemben végezni ezt a hagyományos orvoslással, mert a kettő együtt etikátlan” – zárta Tar Gyöngyi, aki szerint tőlünk nyugatabbra már jó ideje nincs rá nagy kereslet, s hamarosan a térségünkben sem lesz.

Soós Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke szerint nincs kompetenciája arra, hogy ítélkezzen, ám meglátása szerint a homeopátiás termékek mindenképpen csak kiegészítő kezelésként vethetők be a hagyományos, bevizsgált orvosságok mellett.

De mi is a homeopátia?

Az egységes meghatározás szerint a homeopátia egy önálló gyógyítási rendszer, ami a szervezet öngyógyító törekvéseit serkenti. A Webbeteg.hu portál cikke kiemeli, a homeopátia egy görög eredetű kifejezés, mely szó szerinti fordításban „hasonló szenvedést” jelent. A szó a hasonlóság elvére utal, melyet már a Kr. e. 5. században Hippokratész is megfogalmazott, és melyet a 18. században Hahnemann német orvos dolgozott ki részletesen. A hasonlósági elv azt jelenti, hogy a beteg összes tünetére – testi, lelki, szellemi – választanak gyógyszert, mégpedig olyat, ami egészséges emberekben pont ezeket a tüneteket okozta.Vagyis a homeopátiás készítmények mögött meghúzódó gondolat lényege: ugyanaz, ami a betegséget okozza, meg is gyógyítja azt. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a homeopátiás a készítmények gyakorlatilag nem tartalmaznak hatóanyagot.

Az eljárás wikipédiás szócikkében is több tudományos kutatásra hivatkozva állítják:

a homeopátia placebohatáson túli hatásosságát tudományos és klinikai vizsgálatok nem támasztják alá.

A homeopátiás készítmények gyakran oly mértékig vannak hígítva, hogy az eredeti oldatból csak csekély valószínűséggel kerül akár egyetlen molekula is a végtermékbe, így az ezen szerekkel végzett kezelés farmakológiai hatása valószínűtlen, és alapvető mai tudományos elveket sért.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat