Mi az a perinatális szaktanácsadó, és miért kell nekem?

Szász Cs. Emese 2017. szeptember 07., 15:28 utolsó módosítás: 2017. szeptember 08., 15:50

Egy gyermeket váró, frissen szült édesanyának, friss családnak számtalan kérdése van, amellett, hogy sokszor elvész az információk rengetegében, ez egy sérülékenyebb, érzékeny időszak is, amikor sok új helyzetben kell helyt állni. Ezekben az esetekben segít többek közt a perinatális szaktanácsadó. Bár ez az egészen friss szakma még furcsának tűnhet, Marosvásárhelyen már nem csak képviselői vannak, nemrégiben egy perinatális egészségközpont is megnyitotta kapuit.

Mi az a perinatális szaktanácsadó, és miért kell nekem?
galéria
A három kezdeményező a központ megnyitóján: Adina Iancu, Szőcs Beáta és Alexandra Lațcu Fotó: Facebook/My Happy Family

Orvostudomány, pszichológia, szociológia, etológia, kultúrantropológia – számtalan szakterületet magába foglal a szülés, születés időszakával holisztikusan foglalkozó új tudományág, a perinatális tudomány.

A gyermekvállalás gondolatától a kisgyerekkorig

A kifejezés maga tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, jelentése születés, szülés körüli.

Tágabb értelemben véve azonban a perinatális időszakba tartozik a fogantatás, a magzati lét, a születés/szülés, várandósság, a korai gyermekévek, sőt a fogantatás előtti időszak is, mikor felmerül a párban a gyermekvállalás gondolata, tudjuk meg az interneten elérhető irodalomból.

Szőcs Beáta marosvásárhelyi általános asszisztensként egy évvel ezelőtt végezte el a perinatális tanácsadói képzést egy bukaresti egyesületen keresztül, azóta tartott témába vágó beszélgetéseket, találkozókat, de az álma végig egy olyan központ létrehozása volt, amelyhez bármikor fordulhatnak problémákkal, kételyekkel vagy akkor is, ha csak hiteles információra vágynak a családtervezők, friss családosok. Az álom akkor vált valósággá, amikor két másik perinatális szaktanácsadó kereste meg Beátát, hogy csatlakozzon egy ilyen egészségközpont létrehozásához.

Van, kihez fordulni egy igen érzékeny élethelyzetben Fotó: Facebook/My Happy Family

„Alexandra Lațcu gyerekorvos rezidens és Adina Iancu független szülésznő kerestek meg a kezdeményezéssel, hogy társuljunk. Velük együtt végeztük el a perinatális képesítést Bukarestben. A céljuk az volt, hogy ők képviselik a központban a román vonalat, én meg a magyart. Nyilván a magyar érdeklődők is elmehetnek a román programokra, de lehet, hogy nyelvi akadályok miatt inkább a magyart választanák, s akkor erre is van lehetőség” – magyarázza Szőcs Beáta.

Várandósoknak – és nem csak

Az elképzelés közben valósággá vált, a My Happy Family és a Noé Projekt egyesületek közreműködésével múlt héten megnyitotta kapuit az első perinatális egészségközpont Marosvásárhelyen. A Gyulafehérvár utca 36. szám alatt egy barátságos három szobás házban várják az érdeklődőket.

„Perinatális felkészítőket szeretnénk tartani, nem csupán a várandósokat célozzuk meg, de nyilván ők az elsődleges célcsoport. Reményeim szerint az egészségügyi szakemberek figyelmét is megragadja a kínálat”

– mondja a szakember. Hozzáteszi: a szülés körüli témákkal foglalkoznak egészen a családtervezéstől a várandósságon át a szülésre való felkészülésig, de a szoptatás, az újszülött ellátása, a hozzátáplálás, a kisgyermekkori fejlődés támogatása terén mind tudnak majd segítséget nyújtani. Lesznek csoportos felkészítők, de lehet egyéni felkészítőre is igényt tartani, amely akár a szülők otthonában is megtörténhet.

Szoptatásklinika

A központ egyik újdonsága és az

egyik legfontosabb projektje lesz a szoptatásklinika.

Szőcs Beáta elmondása szerint szeretnék orvosolni a szoptatáskor felmerülő nehézségeket, esetleg kiiktatni az ehhez kapcsolódó tévhiteket. Éppen ezért működtetik a szoptatásklinikát, amelyet bárki felhívhat, ha gondja van,  hogy majd személyesen is megpróbáljanak segíteni a felmerülő nehézségeken.

A központ nagy újdonsága a szoptatásklinika Fotó: Facebook/My Happy Family

Mindemellett minden hónap elején leközlik a programot, hogy milyen témákban milyen beszélgetéseket, előadásokat, felkészítőket tartanak. Szeptemberben például a gátvédelem, a szülés arcai, a hozzátáplálás is szóba kerül, de tartanak női jógát, babamasszázst és még kreatív kézműves klubot is. A központ részletes programjáról a Moncsi Klub Facebook-oldalán értesülhetünk.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.