Szabadulójáték az elméből – haladóknak

2017. május 18., 16:38 utolsó módosítás: 2017. május 19., 10:09

Életünk során mindannyian szembesülünk negatív érzésekkel, félelmekkel, szorongással, letargiával, és sokszor nem is tudatosítjuk, hogy egy-egy érzelmi állapot hátterében régóta tévesen rögzült gondolatok, hiedelmek állnak. A kognitív viselkedésterápia járható út lehet azok számára, akik felismerték ezeket a gátló tényezőket, és készek arra, hogy tegyenek is életminőségük javítása érdekében. A módszerről Cosma István marosvásárhelyi pszichológust kérdeztük, egy személyes beszámoló alapján pedig egészen közelről betekinthetünk a kulisszák mögé.

Szabadulójáték az elméből – haladóknak
galéria
Aki azt hiszi, hogy a pszichológus megoldja a problémáját, az téved, a terápia sikerességéhez ugyanis elengedhetetlen a páciens aktív együttműködése Fotó: annachandyindia.wordpress.com

A pszichológus szerint fontos előzetesen megérteni, hogy az egész negatív ciklus a gondolatok–érzések–viselkedés tengelyén épül fel, vagyis a negatív gondolatok rossz érzésekhez vezetnek, amelyek alapvetően hibás válaszreakcióban vagy viselkedésben csapódnak le.

A kognitív viselkedésterápia (KVT) rendszere címszavakban így hangzana: rövid, jelen idejű és gyakorlatias.

„Egy strukturált, időben is behatárolt módszer. Ez tíz-húsz terápiás ülésszámot szokott jelenteni, de ezt nyilván mindig meghatározza a probléma, a kérdés, amivel érkezik a kliens. Több pszichés betegségre, pszichológiai problémára alkalmazható: elég gyakran szorongásos zavarok, pánikrohamok, depressziós megbetegedések esetében is alkalmazzák. Fontos felismerni és tudatosítani, hogy az egyén milyen gondolatok, hiedelmek mentén működik. Elsősorban a jelenre, az aktuális problémákra fókuszálunk, ugyanakkor időnként megnézzük, hogy hogyan alakultak ki ezek a hiedelmek, illetve mik azok a tényezők, amelyek ezeket fenntartják. Ezenkívül pedig olyan szempontból talán gyakorlatiasabb, hogy nem ritkák a házi feladatok, amelyeket a különböző terápiás üléseken a kliensnek szükséges elvégeznie” – vázolta a szakember a KVT legfontosabb jellemzőit.

Egy fiatal vallomása

Egy neve elhallgatását kérő, húszas éveiben járó személy hosszú utat járt be, amíg megoldásként rátalált a kognitív viselkedésterápiára.

„Kisiskolás voltam, amikor a tanító néni megfogalmazta, hogy ugyanolyan szinten vagyok, mint a kitűnő tanulók, csak lassúbb. Az egyetem befejezését követően az első munkahelyemről azért kellett másra váltanom, mert nem tudtam kellőképpen figyelni a részletekre, és a munkám ezért sosem volt hibátlan. Aztán a jelenlegi munkahelyemen újra éreztem, hogy egy körrel folyton le vagyok maradva a többiekhez képest” – mesélt lapunknak saját tapasztalatáról a fiatal.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) szemléltető címkefelhője Fotó: theodysseyonline.com

Sokáig meg volt róla győződve, hogy benne van a hiba, majd egy internetes keresgélés eredményeként felismerte magán a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) tüneteit, amelyekhez szorongás és önbizalomhiány is kapcsolódott. Pszichológushoz fordult, aki megerősítette a diagnózist, majd elkezdtek közösen dolgozni a megoldáson.

„Ahhoz, hogy lépést tudjak tartani, és ne kelljen megint munkahelyet váltanom, meg kellett oldanom a problémát. ADHD-ra alkalmazott gyógyszeres kezelés lett volna az egyik választás és a kognitív viselkedésterápia a másik. Nem vagyok nagy gyógyszerpárti, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az utóbbit fogom választani” – mesélte.

 A terápiás terv

 „A terápiának az első ülésein van a problémafeltárás, a kérdés, amivel érkezik a kliens, illetve annak megvizsgálása, hogy ez a kérdés hogyan befolyásolja az életét, min szeretne változtatni, és ennek a változásnak az érdekében megszületik ez a terápiás szerződés, egyezség, ahol egyértelműek a célok” – magyarázta Cosma István.

Szerinte fontos egy olyan ütemterv meghatározása, amelyben a rövid távú célok összhangban vannak a távlati céllal, de ez sosem egy merev rendszer, mindig igazodik a páciens fejlődési ritmusához. Kisebb mérföldkövek útjelzőkként való meghatározása lényeges lehet a páciens motivációjának fenntartása szempontjából, elérésük sikerélményt jelenthet.

„Azonkívül mindig fontos a házi feladatok megbeszélése, hogy milyen volt, könnyű vagy kevésbé könnyű, milyen mértékben sikerült, melyek voltak a gátló tényezők” – tette hozzá. Hogy mindez hogyan néz ki a páciens nézőpontjából, abba a neve elhallgatását kérő fiatal avatott be.

„Első alkalommal felmértük a helyzetet, a pszichológus elmondta, hogy nem egészséges nagyon hosszú távban gondolkodni, ami a terápiás alkalmak számát illeti, mivel nem az a cél, hogy függőség alakuljon ki, hanem inkább az, hogy olyan módszereket sajátítsak el, amelyekkel a terápia befejeztével is könnyen boldogulok majd.

Nekem 12 alkalomra volt szükségem ahhoz, hogy feltárjuk, egészen pontosan mivel van problémám. A nehézségeket rangsorolni kellett a legkevésbé kellemetlentől, hogy aztán később ebből kiindulva kezdjem gyakorlatba ültetni a módszereket, amelyek beváltak”

– mondta a fiatal.

A páciens–terapeuta viszony

Aki azt hiszi, hogy a pszichológus megoldja a problémáját, az nagyon téved, a terápia sikerességéhez ugyanis elengedhetetlen a páciens aktív együttműködése. A páciens–terapeuta közötti viszony a bizalmon és a cél érdekében tett közös erőfeszítésen alapszik. „Ez közös munka, és azt hiszem, nagy szerencsém volt azzal is, hogy a pszichológusommal nagyon gyorsan megtaláltuk a közös hangot, így nyilván könnyebb volt megnyílni előtte, és együtt dolgozni” – fogalmazott a fiatal.

A negatív gondolatok rossz érzésekhez vezetnek, amelyek hibás válaszreakcióban vagy viselkedésben csapódnak le Fotó: wisegeek.com

A pszichológus úgy látja, hogy rendkívül fontos a kliensnek a motivációja, hogy hogyan érkezik, illetve melyek az elvárásai, mik a kérdései, min szeretne változtatni. Azontúl pedig nyilván a pszichológus részéről fontos az elfogadás, az empátia, illetve a támogatás, a páciens kísérése ebben a terápiás folyamatban.

Fontos a pszichoedukáció is, hogy megértse a kliens, hogy mi az, ami történik, tehát hogyan függnek össze a gondolatok, érzések és a viselkedés. „Amellett, hogy nagyon figyelünk a kliensre, vannak bizonyos modellek, amelyeket használunk az adott kérdésekre, problémákra.

A kudarc, a megtorpanások ugyanakkor részei a terápiás folyamatnak, és hatalmas a terapeuta felelőssége abban, hogyan kezeli ezt, miközben a döntés egyértelműen a kliens kezében van”

– mondta a szakember.

Terápiás lehetőségek

A szakirodalom említ bizonyos tipikus gondolkodási hibákat: mindent vagy semmit-típusú (fekete-fehér) gondolkodás, katasztrofizálás, pozitívumok lekicsinylése, leértékelése, gondolatolvasás.

Ugyanakkor a páciens számára fontos olyan megküzdési stratégiák kialakítása, amelyekre hosszú távon támaszkodhat, és amelyek segítségével kontrollálhatja gondolati útvesztőit és érzelmi ingadozásait. Ezek a technikák nyilván az egyén problémájától függően nagyon különbözőek lehetnek.

Cosma István néhány gyakorlati példával szemléltette, milyen módszerek segíthetnek a különféle pszichés zavarokban szenvedőknek. Amikor szorongásos problémáról van szó, akkor nagyon gyakran azokra a gondolatokra összpontosítunk, amelyek a szorongás hátterében vannak, és megfigyeljük az érzelmi komponenst: milyen mértékű a szorongás, illetve megnézzük a viselkedést.

Depressziós megbetegedések esetében nagyon fontos szempont, hogy legyen egy napi rutin, akár leírva.

Az is lehet egy házi feladat, hogy az egyén észrevegye, melyek azok a történések, amikor örömöt érez, kicsit változik a lehangoltságérzése, és hogy milyen mértékben, tehát az érzéseit beazonosítsa. Szociális szorongás esetében például a kommunikációs tréning is célravezető lehet.

Szakember és páciens egyaránt kiemelte a naplóírás jótékony hatását.

Cosma István szerint a napló tud segíteni abban, hogy az egyén felismerje az adott helyzetben megjelenő gondolatokat és az ezekhez kapcsolódó érzéseket, illetve könnyen nyomon tudja követni a terápia során elért eredményeket, változásokat. A lapunknak mesélő fiatal a naplóírással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg.

„Ez abból állt, hogy akárhányszor kellemetlenül éreztem magam valamilyen helyzetben, minden alkalommal lejegyeztem a gondolataimat, amelyek a helyzet közben születtek. Szörnyűek voltak. Egy egyszerű beszélgetéstől a kollégáimmal ebéd közben, képes voltam odáig eljutni gondolatban, hogy nincs létjogosultságom. Ezeket a gondolatokat kellett átstrukturálni. Nagyon sokat segít az, hogy leírom magamnak, mit szeretnék elérni és azt hogyan fogom tenni. Ha nem lett volna a terápia, lehet, hogy sosem tudtam volna meg, hogy az írással ennyi mindent meg lehet oldani” – fejtette ki a fiatal.

Élet a terápia után

A terápia próbája az élet: a terápiás kapcsolat felbomlása után derül ki igazán, mennyire sikerült beépíteni, rutinná alakítani az új szokásokat, gondolkodási mintákat, módszereket. A neve elhallgatását kérő fiatal beszámolójából kiderül, nem lehet hátradőlni, ezt is edzeni kell, mint egy izmot, de a kitartó munka eddig nem tapasztalt öröm- és szabadságérzethez vezet.

„Mióta vége a terápiának, boldogan gyakorlom az ott tanultakat, és folyamatos kihívásoknak teszem ki magam. Edzeni kell, különben visszaesek. A pszichológusom mindig azt mondta, hogy tartsam szem előtt, hogy a szorongás bennem van, úgy képzeljem el, mint a függőséget: aki egyszer függő, az bármikor visszaeshet, ezért kétszer annyira kell vigyáznia arra, hogy ne essen vissza. Csodálatos érzés az, hogy már nem izgulok annyira. Azóta sokkal többet járok idegen emberek közé, bulizni és mindenhová, ahová azelőtt nem mertem egyáltalán vagy csak nagyon hosszas erőlködés árán, és akkor sem éreztem jól magam, nem tudtam jelen lenni. Egyre közelebb érzem magam ahhoz az emberhez, akinek szeretném, hogy lássanak. És amire tényleg nem számítottam, hogy ezzel a módszerrel az életem sok más területét is birtokolni fogom és kézben tudom tartani.

Úgyhogy én el merem mondani, hogy a terápia segítségével feloldozást nyertem. Megtanultam emberi mértékben értékelni az életet”

– mesélt a pozitív változásról a fiatal.

Cosma István pszichológust a Familia Centrumnál, Marosvásárhelyen a Rózsák tere 61. szám alatt lehet megtalálni.

 

Kozma Ágnes

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport