A korona és egyéb ínyencségek – őszi sorozatajánló S05E02 (Part 2)

Tamás Attila 2022. november 09., 18:10 utolsó módosítás: 2022. november 11., 19:56

Végre képernyőre került nagy presztízsű The Crown rég várt ötödik évada, érkezik a Dark alkotóinak új sorozata, de az Amazon is előrukkolt két ígéretes produkcióval a csalódást keltő Hatalom gyűrűi után, emellett a tavalyi év egyik nagy meglepetése, A Fehér Lótusz is folytatódik.

A korona és egyéb ínyencségek – őszi sorozatajánló S05E02 (Part 2)
galéria
Fotó: The Crown/Netflix

Meglehetősen erősre sikerült idén is az ősz második felének sorozatfelhozatala (és hol van még a december, amikor aztán tényleg jönnek az igazi nagyágyúk az ünnepi szezonban), ezúttal újabb nagyköltségvetésű produkciókkal, és ahogy az már manapság megszokott:

előzménytörténetekkel és folytatásokkal, spin-offokkal bombázzanak minket a streamingszolgáltatók.

Ezekből gyűjtöttük össze a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sorozatokat. A Liget nagy őszi sorozatajánlója, második rész.

A korona (The Crown) – Netflix

Rég várt ötödik évadával folytatódik szerdán a sokak kedvenc, a valóságon alapuló, ennek ellenére rengeteg fikciót tartalmazó királydrámája. A korona új évadát ráadásul a szokásosnál nagyobb érdeklődés fogja övezni, ami nézettségi rekordot is eredményezhet, hiszen a néhai II. Erzsébet szeptember 8-án bekövetkezett halálával gyakorlatilag a szemünk előtt zajlik a valóságbeli Korona „aktuális évada”, egész pontosan a monarchiát érintő változások a trónutódlás kérdésében, ahol Erzsébet fia, az idős III. Károly lesz várhatóan jövő nyártól a megkoronázott uralkodó.

A korona eseményei az ötödik évadban a kilencvenes évekig, egész pontosan Károly és Diana házasságának zátonyra futásáig és a királyi házat övező botrányokig ér, és ahogy egyre jobban halad előre a fél évszázadon keresztül zajló sztori, úgy öregednek a karakterek, így megjelenítésükhöz idősebb színészekre van szükség. Így veszi át most Erzsébet szerepét az Oscar-díjas Olivia Colmantól a Harry Potter-filmek ötödik részének Umbridge-ként híressé vált Imelda Staunton, Tobias Menzis után pedig a Ferenc pápát is eljátszó Jonathan Pryce bújik a néhai Fülöp herceg bőrébe, továbbá az új évadtól Elizabeth Debicki játssza majd Diana hercegnőt, míg Dominic West Károly herceget.

Mint ismert, érte már bírálat a sorozatot amiatt, hogy nem tüntette fel egyértelműen, hogy ez egy, a valóságon alapuló dramatizált fickió, ennek nyomán ezentúl jelezni fogja ezt a Netflix, hogy mindenki számára legyen ez nyilvánvaló, hiszen várhatóan még több bírálat érné őket Diana hercegnő halálának megjelenítése és dramatizált feldolgozása miatt. A lényeg azonban, hogy ismét készíthetjük a popcornt, és elmerülhetünk a valóságon alapuló királydrámában, ami a brit monarchia legfontosabb szereplőinek történetét viszi a képernyőre nagyon igényes kivitelezésben.

Videó: Netflix

1899 – Netflix

Végre láthatjuk a Dark alkotóinak új sorozatát november 17-étől, hiszen ekkor lesz a premierje a már jó ideje fejlesztett 1899-nek, ami a címet adó évben játszódik egy, az Amerikai Egyesül Államok felé tartó, emigránsokkal teli hajón, ahol megmagyarázhatatlan dolgok történnek az utasokkal.

A Baran bo Odar és Jantje Friese által írt és rendezett, a Darkhoz hasonlóan bonyolult történet első két részét már vetítették a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és azon szerencsések, akik már megnézhették, oda és vissza vannak a látottakért, továbbá az is beszédes, hogy bár a sorozat még meg sem jelent, az IMDb filmes adatbázis oldalán az egyik legvártabb őszi sorozat, ami ráadásul 9,2-es nézői értékeléssel rendelkezik közel kétezer szavazat alapján, és ez várhatóan a premierkor sem fog sokat csökkenni, amikor a tömegek kezdhetik értékelni a látottakat. Mivel netflixes sorozat, ezért az egész évad egyszerre érkezik, de mivel ezt is három évadosra tervezik, ezért várhatóan olyan befejezése lesz, ami miatt tűkön ülve várhatjuk majd a következő szezonokat, amik majd évek múlva érkeznek, és a Darkhoz hasonlóan egy kerek egész sztorit mesélnek majd el.

Videó: Netflix

A periféria (The Peripheral) – Amazon Prime

Miközben épp elkaszálták a negyedik – már „senki által nem nézett” – évad után a korábban meglehetősen szépreményű Westworldot, addig az HBO-konkurencia Amazonnál javában megy a Westworld alkotói, Jonathan Nolan és Lisa Joy új high-concept sci-fi sorozata.

A William Gibson azonos című regényéből készült, nyolcrészes széria a közeli és távoli jövőben játszódik, és olyan tekervényes már az alaphelyzete, hogy az első két évad után is belefájdul az ember feje, ha meg akarja érteni. A gyerekszerepekből az utóbbi években kinőtt Chloë Grace Moretz főszereplésével készült sorozat a 2030-as években játszódik, ahol a Ready Player One-hoz hasonló virtuális játékterekben lehet a létszükségletek fedezéséhez szükséges anyagiakat előteremteni, ám a Moretz által játszott Flynne Fisher egy csúcstechnológiás virtuális játéktérben egy sötét és ijesztő világba csöppen, amiről kiderül, hogy a 2100-as évek Londonja, ahol a segítségét kérik egy nyomozáshoz. A periféria egy újabb ígéretes sci-fi az Amazonnál, ami valamelyest feledteti, hogy mennyire meggyalázták a szintén itt készült sorozattal a Gyűrűk ura-világát.

Videó: Amazon Prime

Cabinet of Curiosities – Netflix

Guillermo del Toro a Netflixnek készít horror-antológiát: röppent fel a hír pár éve. Ezt most láthatjuk is, hiszen a nyolc különálló epizódból álló évad, fejezet, minisorozat (vagy nevezzük ahogy akarjuk) több rendező horror-próbálkozásait mutatja be, vagyis azt, hogy mit sikerült kihozniuk egy adott horrorsztori feldolgozásából, amiken még rengeteg sminkes, díszlettervező és vizuális effektes is dolgozott, hogy meglehetősen félelmetes legyen a végeredmény. A nyolc epizód között – ahogy az lenni szokott – vannak jobbak és kevésbé jobbak, akik pedig a Halloween farvizén bizarr horrortörténeteket fogyasztanának, azok nem igazán nyúlhatnak mellé ezzel a néznivalóval.

Videó: Netflix

A Fehér Lótusz (The White Lotus) – HBO Max

2021 egyik nagy meglepetése volt a streamingpiacból magának nagyobb szeletet követő HBO-nál a Fehér Lótusz, ami egy kitalált szállodalánc egyik egységébe érkező vendégek elsővilágbeli problémáit mutatja be. Ez folytatódik most hétről hétre új szereplőgárdával, az egyetlen visszatérő mindössze az Amerikai Pitében Stifler mamáját alakító Jennifer Coolidge, aki ráadásul az összeállításunk egy másik sorozatában is játszik, tehát mondhatni, hogy „második eljövetelét” éli a képernyőn. A Fehér Lótusz új évadához ráadásul olyan nevek csatlakoztak, mint az Oscar-díjas F. Murray Abraham vagy Hollywood egyik nagyon szerethető egyedisége, Aubrey Plaza, de Tom Hollandert, Theo Jamest és Michael Imperiolit is láthatjuk a Fehér Lótusz új karaktereinek szerepében. A számos Emmy-díjat (a sorozatok Oscarját) bezsebelő sorozat hét új epizódja várhatóan lesz annyira szórakoztató, mint amilyen az első hat volt.

Videó: HBO

The Winchesters – HBO Max

Ki gondolta volna, hogy a 15 évadon át futó Supernatural-univerzumot is tovább bővítik 2022-ben, az eredeti sorozat befejezése után két évvel? Márpedig most pont ez történik, ugyanis előzménysorozatban mutatják be Dean és Sam szüleinek történetét, illetve megnézhetjük, hogy milyen volt a démon és szörnyvadászat a 70-es években. John Winchester és Mary Campbell találkozása és kalandjaik pedig, amint a mellékelt sorozat is mutatja, rengeteg potenciált tartogatnak annak a végzetes estének a történetéig, amikor is a sárgaszemű démon megöli Mary-t, és apjuk eltűnése után a Winchester-fiúk is a démonvadászat útjára lépnek. Már csak az a kérdés, hogy elég jó lesz-e a nézettség ahhoz, hogy több évadot is berendeljenek ebből a történetfolyamból. A sorozatot készítő The CW tévécsatornát birtokló Warneren ez nem múlik, hiszen HBO Max-en is elérhetővé teszi az epizódokat a tévés premierjükkor.

Videó: The CW

The Watcher – Netflix

Kertvárosi nagy házba költöző család, ugyan mi rossz történhet velük? – nem először látunk ilyen felütéssel kezdődő horrort. Ryan Murphy most igazán nagyot megy a Netflixen, hiszen a Dahmer után nem sokkal ez a sorozata is elérhetővé vált a Netflixen. Ezesetben is egy igaz történetet habosítottak fel, hogy öt és fél órában meséljék el a Brannock család sztoriját, akik mindenüket egy lapra feltéve megvásárolnak egy hatalmas a családi házat, amit valakik már a múlt század óta megfigyelés alatt tartanak, és ezt az aktuális megfigyelő a család tudomására is hozza fenyegető levelek formájában. Ha ez még nem lenne elég, akkor ott vannak még a kattant szomszédok is, hogy megkeserítsék a négytagú család mindennapjait. A főszerepekre Naomi Watts-t és Bobby Cannavale-t castingolták, de fontos szerepekben tűnik fel benne a klasszikus Rosemary gyermekéből is ismert Mia Farrow és a korábban, a Fehér Lótusz visszatérőjeként is említett Jennifer Coolidge. A horrorisztikus, misztikus és nyomasztó történetek kedvelőinek mindenképp ajánlott.

Videó: Netflix

Halott vagy (Dead to Me) – Netflix

A még 2019-ben, az akkori sorozatkínálatban üdítő színfoltként indult Halott vagy  (Dead to Me) egy meglehetősen nem mindennapi alaphelyzetű történetfolyam: a Christina Applegate (Kelly Bundy a Rém rendes családból) által alakított Jen Harding férje autóbalesetben veszíti életét. Gyilkosa az a Judy Hale (a rendkívül aranyos és szerethető Linda Cardellini alakításában), akivel Jen a gyászterápián ismerkedik meg és barátkoznak össze, és míg Jen a gyásszal, addig Judy az őt körülvevő káosszal és őrülettel próbál megküzdeni. Mindez jórészt a bűnöző exférjének köszönhető, aki a gázolás éjszakáján rávette őt, hogy hajtsanak el a baleset helyszínéről. A harmadik és egyben utolsó évadához érkező sorozat nagyon szövevényes, emellett pedig nagyon szerethető, a csetlő-botló, abszurd helyzetekbe keveredő két főszereplő miatt. Christina Applegate épp a napokban azzal tarolta le a netet, hogy a 2021 nyarán diagnosztizált gyógyíthatatlan beteségéről, a szklerózis multiplexről beszélt, és elmondta, hogy emiatt az utóbbi időben 18 kilót szedett fel magára, és már csak bottal tud járni, mindezek ellenére azonban azt is bejelentette, hogy egy közelgő eseményen nyilvánosan is részt vesz, ahol bottal fog megjelenni (valószínűsíthetően a Dead to Me premierjén). A színésznő állapotát ráadásul a sorozat harmadik évadának forgatása alatt diagnosztizálták, ennek ellenére nem hagyta ott a produkciót, hanem végigcsinálta az ő feltételeivel, így többek között olyan jeleneteket írtak a számára, ahol sérültként kellett feküdnie, így nem kellett sokat mozognia a forgatás alatt. A Halott vagy teljes harmadik évada november 17-étől lesz nézhető a Netflixen, és várhatóan korrekt lezárást kap a sorozat.

Videó: Netflix

The English – HBO Max (Amazon Prime)

Ha vadnyugati történetekre gondolunk, nem az erős női karakter az első, ami eszünkbe jut erről a műfajról. A november 11-én érkező, hatrészes The English egy bosszúszomjas anyáról és egy indián őslakosról szól, akik összefognak annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassanak az őket ért sérelmek és veszteségek miatt. A fiát elvesztő anyát nem más alakítja, mint az elmúlt évtizedben megkerülhetetlen A-listás színésznővé vált Emily Blunt, akitől nem idegen a kemény és harcedzett nők megformálása (lásd A holnap határa, Hang nélkül, stb.), őslakos szövetségesét pedig a Twilight-sagából (Alkonyat-filmsorozat) ismerős Chaske Spencer játssza. Az első epizódban a rosszarcú szerepben feltűnik Ciarán Hinds (Trónok harca, Róma, Terror), de mivel BBC-sorozat, amit az HBO Max-en (nemzetközi színtéren az Amazon Prime-on) lehet nézni, ezért több kevésbé ismert, vagy éppen feltörekvő brit színész is feltűnik a sorozatban.

Videó: Amazon Prime

Wednesday – Netflix

A Netflix november végi nagyágyúja egyértelműen a sötét és sajátos hangulatú hollywoodi filmes, Tim Burton Addams Family-jének egyfajta folytatása, vagy ha úgy tetszik, újragondolása, ezúttal az egyik családtagra, a meglehetősen mogorva Wednesdayre fókuszálva. A mindig feketében levő, a színeket nem kedvelő morcos lány iskolai viszontagságát követhetjük olyan színészek alakításában, mint a napjainkban igencsak befutott fiatal színésznő, Jenna Ortega, de láthatjuk a speciális adottságokkal rendelkező iskola igazgatónőjeként Gwendoline Christie-t (Trónok harca, Star Wars, The Sandman), de a korábbi Addams Family-filmekben Wednesdayt alakító Cristina Ricci is szerepet kapott a szériában, de most Wednesday karaktere helyett mást kell eljátszania. Morticia Addamsként Catherine Zeta-Jonest, míg Gomez Addamsként Luis Guzmánt láthatjuk, de várhatóan lesz még egy csomó kikacsintás úgy a szereposztás, mint poénok vagy utalások tekintetében a korábbi The Addams Family-filmekre. Az biztos, hogy jól fogunk szórakozni ezen a sötét, gótikus, egyedi látványvilágú, de a humort nem nélkülöző sorozaton, aminek ráadásul négy epizódját maga Tim Burton rendezi.

Videó: Netflix

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.