Ezeket a filmeket várjuk 2023-ban (1.) – blockbusterek

Tamás Attila 2023. január 03., 21:01 utolsó módosítás: 2023. január 03., 21:02

Brutális filmfelhozatal elé nézünk idén is, csak ha a popcornfilm-kínálatot vesszük számba. Idén sem lesz hiány szuperhősökből a vásznon, de kapunk új Indiana Jones-filmet, Adam Drivert dínókkal engedik össze, John Wicket negyedjére is megpróbálják megölni, de nézhetünk filmet az atombomba „atyjáról” és a rózsaszín Barbie-világról is. Ezt a tíz filmet semmiképp sem hagynánk ki az idei mozis évből. Ajánló.

Ezeket a filmeket várjuk 2023-ban (1.) – blockbusterek
galéria
Fotó: Liget-montázs

Elképesztő mennyiségű film érkezik idén is a mozikba, ráadásul ez az év nem járványügyi korlátozásokkal kezdődik, így

a filmstúdiók nem kell azon dilemmázzanak, hogy bemutassák-e a soron következő nagy dobásaikat, vagy inkább halasszák egy későbbi időpontra azokat.

Ahogy azt 2021 végén a Pókember: Nincs hazaút, 2022-ben pedig a Top Gun: Maverick, és a Marvel-filmek, év végén pedig az Avatar is bizonyította, az emberek „visszaszoktak” a mozikba, így a jó kritikákat kapó blockbusterek bevételei nincsenek veszélyben. Ami változott, az a mozi és a streaming közötti időablak: ami a pénztáraknál megbukik, az hamar felkerül az adott stúdióval szerződésben álló streamingfelület kínálatába, de

a jól teljesítő mozik digitális megjelenésére sem kell annyit várni, mint a járvány előtti években.

Összeállításunkban 2023 legnagyobb érdeklődésre számító blockbustereiből válogattunk. Ebbe nem kerül be a Mission Impossible idén érkező hetedik része, amit 2022-re vártunk, de a gyártó Paramount Pictures idénre halasztotta, ahogy a Pókember: A Pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse) animációs alkotás sem, amit szintén erre az évre halasztott a Sony, és ami egy kétrészes moziélmény első felvonása lesz, aminek a folytatása 2024-ben érkezhet. A főszereplő (Ezra Miller) botrányai miatt tologatott, de már elkészült Flash-filmet nem is említjük, ahogy azokat sem, amiknek nincs még leszögezett premierdátuma, vagy az év második felében, még nem tudni, hogy pontosan mikor érkeznek.

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) – Marvel Studios

Mindössze február közepéig kell várnunk a Marvel-univerzum következő nagy dobására, ami ezúttal Scott Lang, vagyis a Hangya mikrouniverzumába viszi a nézőt. Ez a film amiatt is lesz mérföldkő, mivel a főgonosz nem más benne, mint a Loki-sorozatban már beköszönt Kang, a Hódító, vagyis az egyik pusztítóbb variánsa, akivel előreláthatóan a majdani bosszúállóknak is meggyűlik majd a baja a várhatóan 2025-ben érkező Bosszúállók: A Kang-dinasztia mozifilmben, ami már a filmes univerzum hatodik fázisának részét fogja képezni. Az előzetes szerint Scott és lánya Casey, valamint Hank Pym, Janet és a Darázs szerkóját magára öltő Hope Van Dyne is kénytelenek lesznek szembenézni a kvantum-univerzumra leselkedő legnagyobb veszéllyel.

Videó: Marvel Entertainment

65 – Sony/Columbia

Mondhatni, hogy a semmiből érkezett decemberben a Hang nélkül (A Quiet Place) íróitól és producereitől a 65 című blockbuster előzetese, amit március 10-én mutatnak be a mozik, és amiben Adam Driver egy űrhajóst alakít, aki egy aszteroidával való ütközés következtében a 65 millió évvel ezelőtti Földre érkezik, amikor épp a dinoszauruszok uralkodnak. Az űrhajós egy kislányt talál a bolygón, akivel közös céljuk visszajutni a jelenbe, ez azonban nem lesz egyszerű a mindenhol rájuk vadászó dinoszauruszok miatt. Igazából mindegy is, hogy jó lesz-e vagy sem, a lényeg, hogy ebben a filmben az elmúlt években A-listás sztárrá avanzsált Adam Driver futurisztikus fegyverekkel dinoszauruszok ellen harcol. Ennél több mélységet nem is nagyon várunk ettől a sci-fi bőrbe bújtatott Jurassic Park-utánérzéstől.

Videó: Sony Pictures Entertainment

John Wick: 4. felvonás (John Wick: Chapter 4) – Lionsgate

Március 24-én megtudhatjuk, hogy kinyírható-e a Keanu Reeves által alakított John Wick, ami úgy néz ki, hogy a negyedik felvonással újabb szintet lép. Az elpusztíthatatlan bérgyilkos, és a vele szemben álló, egyre nagyobb méreteket öltő kartell újra összecsapnak a rég várt negyedik részben, és az előzetes alapján ezúttal sem kell nélkülöznünk a menő zenei aláfestésekre történő, véget nem érő pisztolypárbajokat és csontropogtató közelharcokat. John Wick ezúttal az egyre szebb filmes karriert befutó Bill Skarsgård által alakított rosszarcú gengszterrel és bandájával száll szembe, és bár tudjuk, hogy egy ceruzával egy egész hadsereget képes lenne kiirtani, azért ezúttal sem hiányozhatnak mellőle a Ian McShane, Lance Reddick és Laurence Fishburne által játszott Winston, Charon és Bowery King, akik most is megadják neki az eszközöket, amire szüksége van ahhoz, hogy ne ő húzza a rövidebbet a végén. És ha a negyedik résszel sem telítődünk még a John Wick-univerzumból, akkor jó tudni, hogy sorozat is készül Ballerina munkacímen ebben a világban, aminek főszerepére Ana De Armast igazolták le, de szerepelni fog benne a The Walking Dead-sorozatból ismert Norman Reedus is, na meg jónéhány, a filmekből ismert karakter is.

Videó: Lionsgate

Super Mario Bros.: A film (The Super Mario Bros. Movie) – Nintendo/Illumination

Már meg sem lepődünk azon, hogy a mindent is kiaknázó és feldolgozó hollywoodi filmipar a Super Mario-franchiseból is filmet készít, méghozzá a jogokat birtokló Nintendo játékipari vállalattal közösen. Március 7-én érkezik ugyanis az egészestés Mario-animációs film, amiben kedvenc piros sapkás vízszerelőnk a mozivásznat is meghódítja, és itt is szembenéz a tüskéspáncélú Bowserrel, és szédületes tempóban menti meg Peaches hercegnőt a világot minden rendelkezésére álló eszközzel, ahogy azt a játékokban is tette azáltal, hogy átküzdötte magát a különböző pályákon. Az animációs figuráknak olyan sztárok kölcsönzik a hangjukat, mint Chris Pratt, Anya-Taylor Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen, Keegan-Michael-Key és Fred Armisen. Az első előzetes megjelenésekor a rajongóknak csalódniuk kellett amiatt, hogy Chris Pratt a saját hangján, és nem egy olasz akcentusú Mario-ként szólal meg a filmben, de mivel mi nagy valószínűséggel magyar szinkronnal nézhetjük majd, ezért ilyen „apróságon” nem fogunk fennakadni.

Videó: Illumination

A galaxis őrzői vol. 3. (Guardians of the Galaxy Vol. 3) – Marvel Entertaintment/Walt Disney Studios

Harmadszorra és egyben utoljára állnak össze a világ, vagyis a galaxis megmentésére a James Gunn-féle A galaxis őrzői. A Marvel filmes univerzumban is mérföldkőnek számító film május 5-én érkezik a mozikba, és megtudhatjuk belőle többek között, hogy hogyan kerül vissza a csapatba a Végtelen Háborúban feláldozott Gamora (vagyis egy párhuzamos univerzumbeli mása), de mivel ez egy „sorozatzáró” is lesz, ezért egyik fontos karakter halálára is számíthatunk a humort és a szívhezszóló cselekményt várhatóan ezúttal sem nélkülöző filmtől. Star Lordék már kaptak egy karácsonyi különkiadást a Disney+-on, az azonban egy kis rövid kis szkeccs volt ahhoz képest, hogy mi vár rájuk a mozivásznon. Ahogy azt az időközben a konkurens DC-stúdió fejesévé avanzsáló James Gunntól megszokhattuk, epikus zeneválogatásból és abszurd humorból, na meg látványos akciójelenetekből ezúttal sem lesz hiány.

Videó: Marvel Studios

Elemi (Elemental) – Pixar/Disney

Június 16-án mutatkozik be a Pixar újabb nagy dobása, és valószínűleg az év animációs alkotása, a magyarul kissé félreértelmezhető elemi, ami ezúttal az Agymanókban személyiséget kapó érzelmek után a természeti elemeket mutatja be mindennapi életet élő figurákként. Bár az Agymanók hivatkozási alap lett a Pixar-rajzfilmek történetében, ez nem mondható el az ezt követő, és a járványhelyzet miatt 2020 decemberében streamingre száműzött Lelki ismeretekről (Soul) ami mozibemutató híján nem lett annyira közismert, emellett a tavaly streamingen és moziban is bemutatott Pirula Panda pedig nem lett annyira jó, mint a legtöbb Pixar-film. Mivel az Elemi már biztosan a mozikba érkezik, megvan rá a lehetőség, hogy egy új klasszikus szülessen amit még számtalanszor nézhetünk majd újra, ha ezúttal tényleg egy korszakalkotó alkotást sikerült összehozni a Pixarnál, az őt birtokló Disney fennállásának 100-ik évfordulójára, és aminek első kedvcsinálójában az egymás teljes ellentétének számító Parázs és Hullám találkoznak.

Videó: Pixar

Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) – Walt Disney Studios

A „hozzuk vissza Harrison Fordot minden fiatalkori szerepének újraeljátszására-projekt” mondhatni tökéletesen halad, hiszen láthattuk már az idős Han Solóként az új Star Wars-trilógia első részében, Az ébredő erőben, de a megöregedett Rick Deckardként is tiszteletét tette a Szárnyas fejvadász 2018-as folytatásában. Bár Indiana Jonesként a klasszikus filmek után 2008-ban újra feltűnt az idősebb Indy-ként a Kristálykoponya királyságában, a Disneynél úgy döntöttek, hogy érdemes egy újabb körre elvinni az öreg kincsvadászt, ezúttal James Mangold (A nyughatatlan, Logan - Farkas, Az aszfalt királyai) rendezésében. A június 30-án érkező új Indiana Jones filmben Harrison Ford legendás kincsvadászának ezúttal is a nácikkal kell szembenéznie, ezúttal 1969-ben, a főgonosz szerepét pedig Mads Mikkelsenre osztották. A filmben szerepet kapó színészlegendák mellett azonban a produkció leigazolta az egyik legtehetségesebb angol író- és színésznőt, Phoebe Waller-Bridge-t, aki Indy keresztlányát fogja alakítani. Reméljük, hogy ezúttal egy újabb jó Indiana Jones-filmet sikerült összehozni, és nem az újkori Star Warsok kudarcát ismétli meg a legendás franchise újabb bőrlehúzása.

Videó: Lucasfilm

Oppenheimer – Universal Studios

Nagy nap lesz a mozirajongók számára július 21-e. Ezen a napon érkezik ugyanis a Warnernek hátat fordító rendezőlegenda, Christopher Nolan új filmje, ami az atombomba atyjáról, J. Robert Oppenheimerről szól majd. A tényleg nagybetűs sztárszereposztással készülő film ezúttal is egy grandiózus alkotás lesz, ami részben IMAX-kamerákkal forgott, és Nolan jó szokásához híven ezúttal sem mocskolja be a kezét holmi olcsó és parasztvakító CGI-trükkök használatával, hanem ahogy olvashattunk róla, atomrobbanást „szimulált” az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó határán levő új mexikói-sivatagban. A Nolannel több filmben is együtt dolgozó Cillian Murphy főszereplésével érkező film a premierjekor számíthat a legfanatikusabb moziba járók és a Nolan-rajongók figyelmére, azonban az átlag mozizó kegyeiért, a rivaldafényért, és a bevételi forrásokért már egy másik, ugyanaznap bemutatott filmen kell osztoznia. Ez pedig nem más mint a Barbie-mozi.

Videó: Universal Pictures

Barbie – Warner Bros. Pictures

Igen, épp a Nolannel összevesző stúdió engedi moziba a legnagyobb nyári blockbusterét, a Barbie-t, ugyanazon a napon, amikor az Oppenheimer is megjelenik. Mint köztudott, Nolan azért rúgta össze a port a Warnerrel, mert nem egyezett a véleményük a pandémia alatt és után abban, hogy a moziba küldött filmjeket párhuzamosan streamingen is közzétették annak érdekében, hogy minél több emberhez eljuthassanak, ha már csak az óvintézkedések betartásával lehetett csak mozizni. Nolan kitartott amellett, hogy a filmjeit először csak moziban kell vetíteni, a Warnernél pedig ezt épp akkor nem úgy gondolták, ezért Nolan az akkor még tervezett Oppenheimer filmötletével más stúdiót keresett, és meg is találta azt a Universal „személyében”. A Warnertől ez a fricskának is beillő húzás azért is érdekes, mert a Barbie egy minden téren rendhagyó filmnek ígérkezik, ami vagy az év egyik legjobb filmje lesz, vagy egy hatalmas blöff. A rózsaszín látványilággal, és a Ryan Goslingot Kenné tevő alkotók nem kispályások: az eddig főként függetlenfilmekben utazó üdvöske a feminista Greta Gerwig rendezi és Noah Baumbach alkotó- és élettársával együtt írja, és ahogy az első, az egyenesen a 2001: Űrodüsszeia előtt tisztelgő előzetes alapján kiderült, tényleg egy rendhagyó alkotásról van szó. Hogy az Oppenheimer mellett sikerül-e kasszát robbantania, az majd eldől a nyár legforróbb időszakában. Ja, és Barbie-t nem más alakítja mint a sokoldalú tehetségét az elmúlt években megmutató Margot Robbie, aki legközelebb a Damien Chazelle-rendezte Babylonban brillírozik.

Videó: Warner Bros. Pictures

Dune: Part Two – Warner Bros. Pictures

És akkor jöjjön a legjobban várt film 2023-ból, a november 3-án érkező Dűne folytatása, aminek forgatását nemrég fejezték be többek között Magyarországon és a jordániai Rum vádi sivatagban. Az eleve grandiózus első film után hatalmasak az elvárások, tekintve hogy Dennis Villeneuve sci-fi adaptációjának első része igencsak magasra tette a lécet. A második film a Dűne-regény izgalmasabb és akciódúsabb részét dolgozza fel, és számos, eddig nem látott karaktert hoz be a képbe, akiknek eljátszására olyan sztárokat sikerült megnyerni, mint Florence Pugh, Léa Seydoux, Christopher Walken és az Elvis Presleyt szenzációsan eljátszó Austin Butler, szóval lehetett még fokozni az amúgy is páratlan sztárszereposztást. A Dűne folytatásában várhatóan láthatunk majd homokférgeket meglovagoló fremeneket, és a nézők számára is teljes egészében feltárul Frank Herbert egyedi világának története, amit a kanadai rendező a tőle megszokott igényességgel és pazar látványvilággal mutat meg a vásznon. Csak győzzük kivárni a még nagyon messze levő premierdátumot.

Fotó: Warner Bros. Pictures

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.