Tamás Attila 2019. március 19., kedd

Malevil: élet egy atomkatasztrófa után

Vaskossága miatt nem épp egy hívogató olvasmány, azonban megéri elkezdeni, hiszen onnantól kezdve nehéz lesz letenni. Hihetetlenül jól megírt disztópia, amelyben az ismert világ megsemmisül, egy maréknyi túlélő pedig ebben a fiktív valóságban próbál jövőt építeni. De sikerülni fog nekik? Malevil könyvajánló.

Tamás Attila 2019. március 12., kedd

Heroes of Might and Magic III: a körökre osztott stratégiai játékok legjobbja

Az idő rohamos múlását mi sem jelzi jobban, mint amikor rájövünk, hogy például 1999 óta már nem csak egy évtized telt el. Erre eszméltem rá a napokban, amikor rájöttem, hogy a kedvenc, gyerekkori számítógépes játékom éppen most „töltötte” a húszat. Ennek apropóján ülök most fel a nosztalgiavonatra.

Tamás Attila 2019. február 25., hétfő

Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ki a legjobb filmnek a 91. Oscar-díjátadón.

Hallgassa online rádióinkat
Tamás Attila 2019. február 19., kedd

Meghatározó sorozatélményeink: mi már tudjuk, hogyan végződnek

Naponta, hetente nézi, sőt mi több „darálja”, hiszen az igazi rajongó már rég nem a televízióban követi kedvenc sorozatát. A hihetetlen mennyiségű kínálatból nehéz kiemelni a legjobbakat, mi mégis teszünk egy próbát. Ajánlónak is beillő személyes sorozatélmények következnek.

Tamás Attila 2019. február 07., csütörtök

Esélylatolgatás: kik nyernek idén Oscart?

Az év ezen időszakában többek között az Oscar-díjra esélyes filmek tartják izgalomban a filmrajongókat. A díjátadókról szóló hírek követése és a jobbnál jobb filmek megnézése mellett ez az időszak jó alkalom az esélylatolgatásra is, amiből mi sem szeretnénk kimaradni. A Liget Oscar-esélylatolgatója következik.

Tamás Attila 2019. február 01., péntek

Western-hétköznapok részletgazdag valósága – Red Dead Redemption 2

Több ezer programozó többéves megfeszített munkája egy olyan játék-univerzum, amibe ha belépünk, tátva marad a szánk. Amikor pedig feltárulnak a részletek, nem győzünk betelni vele. Beszippant, a részesévé tesz és hetekig, hónapokig nem enged, igaz, egy idő után rendesen elegünk lehet belőle.

Tamás Attila 2019. január 07., hétfő

Ezeket a sorozatokat várjuk 2019-ben

Sorozatrajongóként nem lehetett okunk panaszra 2018-ban, hiszen elképesztő mennyiségű folytatásos történet jött a képernyőkre még úgy is, hogy több presztízssorozat nem rukkolt elő új évaddal. Idén többek között ezek folytatódnak, de számos új produkció érkezik.

Tamás Attila 2018. december 18., kedd

Roma – múltba révedés az ártatlanság szemüvegén keresztül

Újabb fehér-fekete, Oscar-esélyes alkotás? Meglehet, hogy a szakma szerint Alfonso Cuarón Roma-ja lesz 2018 legjobb filmje, de az a tény, hogy nem moziban jut el a tömegekhez, jelentősen ront az esélyein. Kritika.

Tamás Attila 2018. november 21., szerda

Sorozatok a téli bekuckózáshoz

Most, hogy beköszöntött a tél, ki ne vágyna arra, hogy egy hosszú nap után egy bögre teával vagy kakaóval bekuckózzon a tévé vagy laptop elé, és jó sorozatok nézésével töltse az estét? Ehhez ajánlunk néhány nem túl hosszú folytatásos történetet.

Tamás Attila 2018. november 19., hétfő

Abszurd történetek a Vadnyugatról

Váratlan fordulatokat felvonultató, meghökkentő fináléval végződő abszurd westerntörténetek Ethan és Joel Cohentől? Miért is ne? A minisorozatnak indult, végül filmként debütáló The Ballad of Buster Scruggs egyfajta mozgókép-hibrid, amire érdemes időt szakítani. Kritika.

Tamás Attila 2018. november 08., csütörtök

Forradalom a páncélajtó mögött

Az ’56-os forradalom zűrzavarában elvesznek az állami trezor kulcsai, ahol az emberek dossziéit őrzik. Egy börtönben ülő betörő megbízást kap az állambiztonságiaktól, majd elkezdődik a macska-egér játék. Kritika a Trezor című magyar játékfilmről.

Tamás Attila 2018. október 18., csütörtök

Aranyélet: amikor az örökség mindenkit utolér

Mivel az Amerikai Egyesült Államoktól jó távolra eső Kelet-Európában készült ez a sorozat, így be kell érnie azzal, hogy nagyrészt magyar nyelvterületen ismerik el a nagyszerűségét. Merthogy a széria harmadik, befejező évada túlzás nélkül nagyszerűre sikeredett. Kritika.

Tamás Attila 2018. szeptember 25., kedd

Alternatív történelemlecke: amikor egy cigány járt az űrben

Bizonyára már sokan tudják, hogy az űrutazások alternatív történelmében nem Gagarin volt az első, aki a sztratoszférán túlról csodálhatta meg először a földet. A mindig is a csillagok közé vágyó cigány „történetét” egy magyar film meséli el. Kritika.

Tamás Attila 2018. szeptember 21., péntek

Kegyetlen valóság a szemeink előtt – ilyen az élet szeretet nélkül?

A házastársak közti válás sosem könnyű. A válásról filmet forgatni pedig biztosan nagy kihívásokkal járó feladat. Az orosz Andrej Zvjagincev legújabb, Szeretet nélkül (Neljubov) címet viselő filmje a válás különböző aspektusainak mélységeibe nyújt betekintést.

Tamás Attila 2018. szeptember 19., szerda

A román filmes újhullám újabb hulláma

A filmszemlék többek között azért jók, mert ezeken olyan alkotásokat is megnézhet az ember, amik nem föltétlenül a nagyközönségnek készültek. A román filmgyártás az elmúlt években rengeteg különleges alkotást adott ki magából, amelyekből néhány a Filmszereda kínálatában is helyet kapott.

Tamás Attila 2018. szeptember 17., hétfő

Budapest Noir: amikor a „szerkesztő úr” nyomoz

Izgalmas bűnügyi történet, nagyköltségvetésű kosztümös film, sötét hangulatú krimi, helyenként pedig ízig-vérig akciófilm. Ez mind a Budapest Noir, azonban bármennyire hangzatosak ezek a jelzők, a végeredmény messze nem tökéletes. Kritika Gárdos Éva filmjéről.

Hallgassa online rádióinkat