HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 21., péntek

Kegyetlen valóság a szemeink előtt – ilyen az élet szeretet nélkül?

A házastársak közti válás sosem könnyű. A válásról filmet forgatni pedig biztosan nagy kihívásokkal járó feladat. Az orosz Andrej Zvjagincev legújabb, Szeretet nélkül (Neljubov) címet viselő filmje a válás különböző aspektusainak mélységeibe nyújt betekintést.

Tamás Attila 2018. szeptember 19., szerda

A román filmes újhullám újabb hulláma

A filmszemlék többek között azért jók, mert ezeken olyan alkotásokat is megnézhet az ember, amik nem föltétlenül a nagyközönségnek készültek. A román filmgyártás az elmúlt években rengeteg különleges alkotást adott ki magából, amelyekből néhány a Filmszereda kínálatában is helyet kapott.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 17., hétfő

Budapest Noir: amikor a „szerkesztő úr” nyomoz

Izgalmas bűnügyi történet, nagyköltségvetésű kosztümös film, sötét hangulatú krimi, helyenként pedig ízig-vérig akciófilm. Ez mind a Budapest Noir, azonban bármennyire hangzatosak ezek a jelzők, a végeredmény messze nem tökéletes. Kritika Gárdos Éva filmjéről.

Tamás Attila 2018. szeptember 14., péntek

Pátosztenger északi fénnyel

Az, hogy mekkora hatása volt az emberiségre a második világháborúnak és az azt követő időszaknak, mi sem bizonyítja jobban, hogy még mindig vannak el nem mesélt, de emberi sorsokat megváltoztató történetek ebből a korszakból. Ezeket azonban pátosz nélkül is el lehetne mesélni.

Tamás Attila 2018. szeptember 11., kedd

Sharp Objects: a sorozat, ami éles tárgyként vág a lélekbe

Be-bevillanó nyomasztó képek, sötét atmoszféra, rejtélyes gyilkosságok és számos kérdőjel: többek között ezek összessége alkotja 2018 legnyomasztóbb, de ugyanakkor egyik legnagyszerűbb tévésorozatát. Sharp Objects kritika.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 05., szerda

7+1 prémium tévésorozat az őszi estékre

Lejárt a fesztiválszezon, megvoltak a nyaralások, szeptember beköszöntével pedig jönnek az egyre hosszabbodó őszi esték, amit mi mással, mint sorozatnézéssel lehet igazán feldobni. Nyolc különleges sorozatot ajánlunk az úgynevezett online videotékák kínálatából.

Tamás Attila 2018. augusztus 31., péntek

Vissza a középkorba: amikor a Simpson család alkotói már nem viccesek

Ha valaki az ismerős rajzfilmsorozat kapcsán kapja fel a fejét a címre, máris ki kell ábrándítanom: nem a sárga színű animációs figurákról, hanem alkotójukról és annak új sorozatáról lesz szó az alábbiakban. Megnéztük a középkori fantasy-világban játszódó Disenchantmentet.

Tamás Attila 2018. július 31., kedd

A szolgálólány lázadása

Modernkori szenvedéstörténet, öncélú borzongatás, vagy eltúlzott világkép? A Szolgálólány meséjének második évadára mindegyik jelzőt rá lehet aggatni, azonban kár lenne ennyivel leírni napjaink egyik legnagyszerűbb tévésorozatát. Kritika.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. július 25., szerda

Szuperhős-történet egyedi értelmezésben – tíz éves a Sötét Lovag

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt került romániai moziforgalmazásba Christopher Nolan Batman-trilógiájának második része, A Sötét Lovag (The Dark Knight). A denevérmaszkos „igazságosztó” és ellenfelének története immár végérvényesen elfoglalta helyét a filmtörténeti klasszikusok között.

Tamás Attila 2018. június 28., csütörtök

Westworld: hetente adagolt rejtélyhalmaz üresjáratokkal

Kirakósnak is megfelelő, balladai homállyal apelláló, véres, erőszakos, a realitástól teljesen elrugaszkodó, drámai elemekkel teletűzdelt és kellőképpen izgalmas az HBO egyik nagyágyújának kikiáltott Westworld sorozat, amely túl van a második évadán is. Kritika.

Tamás Attila 2018. május 16., szerda

A szolgálólány története: amikor a nőből szülőgép lesz

Letaglóz, elborzaszt és nem ereszt, mégis kíváncsian várjuk, hogy mi fog történni. Nyilván nem ez a legjobb ajánló egy tévésorozathoz, azonban ahogy a filmek között is vannak megrázó történetek, úgy a tévésorozatok világában is van, amit nem könnyed kikapcsolódási szándékkal nézünk meg.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. május 11., péntek

Nem diktatúra, disztópia. Avagy mit ér a fehér király, ha el sem lopják?

Van Dragomán György: A fehér király című regénye és van a regény alapján készült film. A mozgóképes adaptáció tipikus példája annak, hogy milyen, amikor egy adott történetet más kultúrkörben szocializálódott emberek teljesen átértelmeznek.

Tamás Attila 2018. március 01., csütörtök

Örök tél – a földi pokol, amit csak álmok nélkül lehet túlélni

Hogyan lehetett túlélni a szovjet Gupvi-munkatáborok szörnyűségeit? Hogy lehet embernek maradni a legnagyobb embertelenségben? Szabad-e álmodni a hazatérésről a világ legborzalmasabb helyén? – többek között erre próbál választ adni Szász Attila és Köbli Nobert új filmje, az Örök tél. Kritika.

Tamás Attila 2018. február 27., kedd

Az első szerelem talán még sosem volt ennyire szép

Ki nem kívánná azt a legszürkébb és legkilátástalanabb téli napokon, hogy fülledt melegben sétálgathasson egy olasz kisvárosban, vagy éppen a napsütötte udvaron reggelizzen? És arra, hogy szerelmes legyen? Kritika a Szólíts a neveden című filmről.

Tamás Attila 2018. január 11., csütörtök

Black Mirror – tényleg félnünk kell a jövőtől?

Korunk egyik legnagyszerűbb antológia-sorozata a Black Mirror (Fekete Tükör). A disztópikus jövőképet, alternatív valóságokat bemutató széria egyedülálló a maga nemében.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2017. december 13., szerda

A négyzet: fricska a polkorrektségnek

Minden téren különleges élmény, tabudöngető, ugyanakkor abszurd film a svéd Ruben Östlund legújabb filmje, A négyzet (The Square). Az Arany Pálma-díjas alkotás számos kérdést felvet a nyugati jóléti társadalomról.