Tamás Attila 2020. január 13., hétfő

Egy válásnak csak vesztesei vannak

Bár az ügyvédek és a jogi procedúra úgy állítja be, egy válásnak nincsen egyértelmű vesztese vagy nyertese. Hiába, hogy kompromisszum születik az eljárás végén, a közben levő adok-kapok komoly lelki sérüléseket okozhat mindkét fél számára.

Tamás Attila 2019. december 30., hétfő

Ezek voltak az év legjobb és legrosszabb film- és sorozatélményei

Annyi film és sorozat készül napjainkban, hogy lehetetlenség lenne az egészet végignézni szabadidős tevékenység gyanánt. 2019 pedig kifejezetten jó év volt filmes és sorozatos szempontból úgy mennyiségileg, mint minőségileg. Az alábbiakban az idei film- és sorozatélményeimet összegzem.

Tamás Attila 2019. december 20., péntek

Watchmen: álarcos igazságosztók és önbíráskodó „szuperhősök” hatalmi játszmái

Elvitathatatlan, hogy kockázatos projekt, ami nagyrészt rajongóknak készült. Az HBO Watchmen sorozata elsőre talán érthetetlennek és keszekuszának tűnik, a végére azonban helyükre kerülnek a kirakós darabkái. Ajánló.

Tamás Attila 2019. december 09., hétfő

A legvadabb képzeletünket is felülmúlják Gileád újabb borzalmai

Margaret Atwood neve már egyre kevesebbek számára lehet teljesen ismeretlen. Korunk egyik legnagyobb írója már egyszer megbotránkoztatta a világot azzal, hogy egy sötét disztópiáról írt, most pedig ennek a folytatását is kiadta a kezei közül. Testamentumok kritika.

Tamás Attila 2019. december 04., szerda

Az ír: megfiatalított maffiózók harcai, öreg gengszterek kudarcai

Bár mozifilmnek készült, rövid moziforgalmazás után vált mindenki számára elérhetővé vált Martin Scorsese legújabb filmje, annak köszönhetően, hogy a Netflix forgalmazza az alkotást. A film azonban nem annyira az érdemei miatt, hanem a forgalmazási körülményei és a vele szemben álló trendek miatt került be a köztudatba.

Tamás Attila 2019. december 02., hétfő

Valan – nyomozás a múlt által kísértett, magára hagyott bányavárosban

Ízig-vérig erdélyi alkotás, amit minden erdélyi magáénak érezhet, megnézése után pedig a néző retinájába ég a hegyek által körülvett téli Balánbánya képe. Fiktív történet egy kitalált városban, ami a torokszorító valóságból indul ki. Valan kritika.

Tamás Attila 2019. november 28., csütörtök

A legjobb jóbarátaink. Sikersorozat huszonöt év távlatából

Egyesek szerint a világ legjobb sitcomja, mások szerint túlhájpolt, középszerű vígjátéksorozat. Van, aki nem látta és nem is akarja, van, aki nem tud betelni vele, és van, aki ezután fogja megnézni. A benne felvázolt élethelyzetek huszonöt év távlatából is aktuálisak, hiába, hogy 1994-ben került képernyőkre az első évad.

Tamás Attila 2019. november 19., kedd

Zombiapokalipszisből szappanopera

Meghalt, de még mindig él: ez a kijelentés ugyanúgy igaz a The Walking Dead sorozat zombijaira, mint magára a szériára. A történet már csak árnyéka a korábbi önmagának, a nézők többsége is elpártolt a sorozattól, azonban mégis készülnek belőle az újabb évadok. Sorozat-elemzés.

Tamás Attila 2019. november 11., hétfő

Az ég óvjon mindenkit ezektől az ámokfutó fiataloktól!

Meggondolatlan, nihilista tinédzserek ámokfutása egy meglehetősen fura világban. Röviden így lehetne összefoglalni a Netflix rétegsorozatának lényegét. Az abszurd történetek kedvelőinek maximálisan ajánlott. Spoilermentes kritika a The End of the F***ing World második évadáról.

Tamás Attila 2019. november 05., kedd

Dicstelen királydráma, szarkavarással

Nagyívű, kosztümös történelmi drámával rukkolt elő november elsején a Netflix, ezúttal egy közismert Shakespeare-drámát adaptált filmre az inkább sorozatairól híres mozgóképes tartalomforgalmazó és -gyártó. Az alkotás látványosra sikerült, de vannak hibái is jócskán.

Tamás Attila 2019. október 21., hétfő

Ha nem Jokerről szólna ez a film, a kutyát sem érdekelné

Hogyan lesz egy elnyomott, pszichés problémákkal küzdő átlagemberből az egyik legismertebb fiktív gonosztevő? A káoszt megtestesítő Jokerről most Todd Phillips készített a néző retinájába és agyába égő, korszakalkotó filmet, olyat, amely tagadhatatlanul a popkultúra részévé vált. Kritika.

Tamás Attila 2019. október 14., hétfő

Breaking Bad: egy történet, amely két tökéletes lezárást is kapott

Miért kell egy tökéletesen lezárt tévésorozatot évek múltán egy filmmel is lezárni? Erre a kérdésre nyilván a pénz a legkézenfekvőbb válasz. De mi van akkor, ha a pénzkérdésen túl az újabb lezárás tényleg hozzáad valamit a már ismert történethez? Ez történt a Breaking Bad esetében. Kritika.

Tamás Attila 2019. október 08., kedd

Egyedül, a gyökeréig korrupt egészségügyi rendszer ellen. Újabb lehangoló helyzetkép Romániáról

Fontos és megdöbbentő játékfilm készült nemrégiben a Hexi Pharma-botrány alapján. Fontos, mert megnézése után újból ledöbbenhetünk azon, hogy az egészségügyet átszövő korrupció mennyi áldozatot szedhet, ugyanakkor ismét elkeseredhetünk azon, hogy miként is működik Románia.

Tamás Attila 2019. szeptember 30., hétfő

Don Quijote kálváriája

Úgy is mondhatnánk, hogy minden balszerencse, ami megtörténhet, meg is történt ezzel a filmmel. Nem amiatt vonult be a köztudatba, hogy milyen lett a végeredmény, hanem, hogy mennyi viszontagság történt, amíg elkészülhetett. The Man Who Killed Don Quixote kritika.

Tamás Attila 2019. szeptember 25., szerda

A különc, akinek mágikus erőt tulajdonítanak. Az albínó szereplő filmben és élőben

Csíkszeredában, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon tartották Szőcs Petra: Déva című filmjének romániai premierjét kedden este. A teltházas vetítésen az alkotás főszereplője, a Katót alakító Nagy Csengelle is jelen volt. A film főszereplőjével a vetítés után Mihály László beszélgetett.

Tamás Attila 2019. szeptember 24., kedd

Megteszed, vagy hallgatsz. Vígjáték sajátos romániai helyzetkomikummal

2019-es román vígjátékot láthatott a közönség a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál nulladik napján. A Faci sau taci (Megteszed, vagy hallgatsz) majdnem teltházas vetítésén a film rendezője Iura Luncașu, valamint két szereplője, Augustin Viziru és Levent Sali is jelen voltak.