HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. január 07., hétfő

Ezeket a sorozatokat várjuk 2019-ben

Sorozatrajongóként nem lehetett okunk panaszra 2018-ban, hiszen elképesztő mennyiségű folytatásos történet jött a képernyőkre még úgy is, hogy több presztízssorozat nem rukkolt elő új évaddal. Idén többek között ezek folytatódnak, de számos új produkció érkezik.

Tamás Attila 2018. december 18., kedd

Roma – múltba révedés az ártatlanság szemüvegén keresztül

Újabb fehér-fekete, Oscar-esélyes alkotás? Meglehet, hogy a szakma szerint Alfonso Cuarón Roma-ja lesz 2018 legjobb filmje, de az a tény, hogy nem moziban jut el a tömegekhez, jelentősen ront az esélyein. Kritika.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. november 21., szerda

Sorozatok a téli bekuckózáshoz

Most, hogy beköszöntött a tél, ki ne vágyna arra, hogy egy hosszú nap után egy bögre teával vagy kakaóval bekuckózzon a tévé vagy laptop elé, és jó sorozatok nézésével töltse az estét? Ehhez ajánlunk néhány nem túl hosszú folytatásos történetet.

Hallgassa online rádióinkat
Tamás Attila 2018. november 19., hétfő

Abszurd történetek a Vadnyugatról

Váratlan fordulatokat felvonultató, meghökkentő fináléval végződő abszurd westerntörténetek Ethan és Joel Cohentől? Miért is ne? A minisorozatnak indult, végül filmként debütáló The Ballad of Buster Scruggs egyfajta mozgókép-hibrid, amire érdemes időt szakítani. Kritika.

Tamás Attila 2018. november 08., csütörtök

Forradalom a páncélajtó mögött

Az ’56-os forradalom zűrzavarában elvesznek az állami trezor kulcsai, ahol az emberek dossziéit őrzik. Egy börtönben ülő betörő megbízást kap az állambiztonságiaktól, majd elkezdődik a macska-egér játék. Kritika a Trezor című magyar játékfilmről.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. október 18., csütörtök

Aranyélet: amikor az örökség mindenkit utolér

Mivel az Amerikai Egyesült Államoktól jó távolra eső Kelet-Európában készült ez a sorozat, így be kell érnie azzal, hogy nagyrészt magyar nyelvterületen ismerik el a nagyszerűségét. Merthogy a széria harmadik, befejező évada túlzás nélkül nagyszerűre sikeredett. Kritika.

Tamás Attila 2018. szeptember 25., kedd

Alternatív történelemlecke: amikor egy cigány járt az űrben

Bizonyára már sokan tudják, hogy az űrutazások alternatív történelmében nem Gagarin volt az első, aki a sztratoszférán túlról csodálhatta meg először a földet. A mindig is a csillagok közé vágyó cigány „történetét” egy magyar film meséli el. Kritika.

Tamás Attila 2018. szeptember 21., péntek

Kegyetlen valóság a szemeink előtt – ilyen az élet szeretet nélkül?

A házastársak közti válás sosem könnyű. A válásról filmet forgatni pedig biztosan nagy kihívásokkal járó feladat. Az orosz Andrej Zvjagincev legújabb, Szeretet nélkül (Neljubov) címet viselő filmje a válás különböző aspektusainak mélységeibe nyújt betekintést.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 19., szerda

A román filmes újhullám újabb hulláma

A filmszemlék többek között azért jók, mert ezeken olyan alkotásokat is megnézhet az ember, amik nem föltétlenül a nagyközönségnek készültek. A román filmgyártás az elmúlt években rengeteg különleges alkotást adott ki magából, amelyekből néhány a Filmszereda kínálatában is helyet kapott.

Tamás Attila 2018. szeptember 17., hétfő

Budapest Noir: amikor a „szerkesztő úr” nyomoz

Izgalmas bűnügyi történet, nagyköltségvetésű kosztümös film, sötét hangulatú krimi, helyenként pedig ízig-vérig akciófilm. Ez mind a Budapest Noir, azonban bármennyire hangzatosak ezek a jelzők, a végeredmény messze nem tökéletes. Kritika Gárdos Éva filmjéről.

Tamás Attila 2018. szeptember 14., péntek

Pátosztenger északi fénnyel

Az, hogy mekkora hatása volt az emberiségre a második világháborúnak és az azt követő időszaknak, mi sem bizonyítja jobban, hogy még mindig vannak el nem mesélt, de emberi sorsokat megváltoztató történetek ebből a korszakból. Ezeket azonban pátosz nélkül is el lehetne mesélni.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 11., kedd

Sharp Objects: a sorozat, ami éles tárgyként vág a lélekbe

Be-bevillanó nyomasztó képek, sötét atmoszféra, rejtélyes gyilkosságok és számos kérdőjel: többek között ezek összessége alkotja 2018 legnyomasztóbb, de ugyanakkor egyik legnagyszerűbb tévésorozatát. Sharp Objects kritika.

Tamás Attila 2018. szeptember 05., szerda

7+1 prémium tévésorozat az őszi estékre

Lejárt a fesztiválszezon, megvoltak a nyaralások, szeptember beköszöntével pedig jönnek az egyre hosszabbodó őszi esték, amit mi mással, mint sorozatnézéssel lehet igazán feldobni. Nyolc különleges sorozatot ajánlunk az úgynevezett online videotékák kínálatából.

Tamás Attila 2018. augusztus 31., péntek

Vissza a középkorba: amikor a Simpson család alkotói már nem viccesek

Ha valaki az ismerős rajzfilmsorozat kapcsán kapja fel a fejét a címre, máris ki kell ábrándítanom: nem a sárga színű animációs figurákról, hanem alkotójukról és annak új sorozatáról lesz szó az alábbiakban. Megnéztük a középkori fantasy-világban játszódó Disenchantmentet.

Tamás Attila 2018. július 31., kedd

A szolgálólány lázadása

Modernkori szenvedéstörténet, öncélú borzongatás, vagy eltúlzott világkép? A Szolgálólány meséjének második évadára mindegyik jelzőt rá lehet aggatni, azonban kár lenne ennyivel leírni napjaink egyik legnagyszerűbb tévésorozatát. Kritika.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. július 25., szerda

Szuperhős-történet egyedi értelmezésben – tíz éves a Sötét Lovag

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt került romániai moziforgalmazásba Christopher Nolan Batman-trilógiájának második része, A Sötét Lovag (The Dark Knight). A denevérmaszkos „igazságosztó” és ellenfelének története immár végérvényesen elfoglalta helyét a filmtörténeti klasszikusok között.