Tamás Attila 2019. július 11., csütörtök

Stranger Things: színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint valaha

2016-ban egy olyan csupaszív, a nyolcvanas évek iránti nosztalgiahullámot meglovagló sorozat hódította meg a világot, aminek a közönségkedvenccé válása számos tényezőnek köszönhető. A harmadik évad magasabbra teszi a lécet: a Stranger Things színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint korábban. Kritika.

Tamás Attila 2019. július 04., csütörtök

Időutazós sztori nem volt még ennyire tökéletes

Egy kisvárosban megmagyarázhatatlan dolgok történnek: emberek tűnnek el, senki sem érti, hogy mi történik. Aztán kiderül, hogy egy időkapun keresztül 33 évet előre vagy vissza lehet utazni az időben. Izgalmasan hangzik? Akkor még semmit sem mondtunk napjaink egyik legjobban megírt Netflix-sorozatáról.

Tamás Attila 2019. június 27., csütörtök

Csernobil, ahogy a túlélők emlékeznek rá

Letehetetlen könyv, de nem az izgalmas, szövevényes cselekmény miatt. Egy megrázó, milliókat érintő katasztrófa dokumentációja, a leghitelesebb forrásból: a túlélők történeteiből. Szvetlana Alekszijevics dokumentumkötete, most, hogy Csernobil tragédiája ismét bekerült a köztudatba, mondhatni, kötelező olvasmánynak számít.

Tamás Attila 2019. június 25., kedd

Ha ilyen lesz a jövő, akkor köszönjük szépen, nem kérünk belőle

Tévésorozat az elképzelt, egyáltalán nem biztató, sötét jövőképről? Ismerős valahonnan? Nem, ez nem a Black Mirror, hanem valami sokkal jobb. A Years and Years mondhatni a semmiből érkezett, hogy összefüggéseiben mutassa meg nekünk a következő, igencsak kedvezőtlennek tűnő évtizedet. Kritika.

Tamás Attila 2019. június 12., szerda

Ez a tükör már nem is annyira fekete

Emlékszünk, hogy milyen érzés borzongani a lehetséges sötét jövő és az elborult fiktív technológia negatív hatásainak láttán a Black Mirror (Fekete Tükör) korábbi évadaiban? Na, az új évad nézése közben elfelejthetjük ezt az érzést.

Tamás Attila 2019. május 21., kedd

Trónok harca: az eddig megtett út vége

Megkaptuk a rég várt befejezést és bár jogosan lehetünk elégedetlenek azzal, amit a fináléban láttunk, kár lenne ez alapján megítélni a sorozatot, ami immár megkerülhetetlen mérföldkőnek számít. Egy nagybetűs élmény volt. Spoileres kibeszélő az sorozatzáró epizódról.

Tamás Attila 2019. május 14., kedd

Trónok harca: amikor elszabadul az őrület

Megvalósításában kitűnő, forgatókönyv szempontjából viszont annál sutább, finálét felvezető részt kaptunk a Trónok harcában. Kaptunk egy új főgonoszt is, az pedig továbbra sem nyilvánvaló, hogy ki ül végül a Vastrónra. Spoileres kibeszélő a nyolcadik évad ötödik epizódjáról.

Tamás Attila 2019. május 07., kedd

Trónok harca: kávéspohár és váratlan fordulatok

Hiába volt egy, a régi Trónok harca részeket megidéző epizód a nyolcadik évad negyedik felvonása, ha úgyis arra fogunk emlékezni, hogy ez volt az a rész, amiben a készítők egy műanyag Starbucks-poharat felejtettek forgatás közben az egyik asztalon. Vigyázat, spoileres kibeszélő!

Tamás Attila 2019. április 30., kedd

Trónok harca: a tűz és a jég összecsapása

A nyolcadik évad harmadik epizódja volt a Trónok harca történetének legsötétebb része. Szó szerint a legsötétebb, hiszen időnként alig lehetett bármit is látni a képernyőn. A reakciókat látva azonban elég megosztóra sikeredett.

Tamás Attila 2019. április 23., kedd

Trónok harca: szívmelengető pillanatok a végjáték előtt

Már csak négy rész, és véget ér a világ legnépszerűbb fantasy-sorozata, a Tűz és Jég dala könyvsorozat mozgóképes adaptációja. A várakozás és az izgalom mondhatni a tetőfokán van, hiszen utoljára láthattuk a szívünkhöz nőtt karaktereinket békében, a küszöbön álló háború előtt.

Tamás Attila 2019. április 16., kedd

Trónok harca: rég várt találkozások

Több mint másfél évet kellett várni, hogy folytatódjon a világ legnagyobb érdeklődésre számot tartó tévésorozata. A hosszú várakozást egy korrekt, humort és drámai fordulatokat nem nélkülöző, várva várt találkozásokat bemutató résszel hálálták meg a készítők. Spoileres kibeszélő.

Tamás Attila 2019. április 08., hétfő

Felzárkóztató a Trónok harca utolsó évada elé

E cikk megjelenésekor már kevesebb, mint egy hét van a – túlzás nélkül – milliók által várt fantasy-sorozat nyolcadik és egyben utolsó évadáig. De hol tart most a történet, és mi vár ránk a fináléban? Ezt próbálom összefoglalni.

Tamás Attila 2019. április 03., szerda

Ragnar és fiai: viking kalandok középszerűen

A szegény ember Trónok harca sorozataként szoktak hivatkozni rá csupán amiatt, hogy sem történetében, sem nagyságában nem ér fel a megkerülhetetlen és rengetegszer hivatkozási pontként említett nagyívű fantasy-sorozathoz. De nem is ez a célja. Vikingek sorozatkritika.

Tamás Attila 2019. március 19., kedd

Malevil: élet egy atomkatasztrófa után

Vaskossága miatt nem épp egy hívogató olvasmány, azonban megéri elkezdeni, hiszen onnantól kezdve nehéz lesz letenni. Hihetetlenül jól megírt disztópia, amelyben az ismert világ megsemmisül, egy maréknyi túlélő pedig ebben a fiktív valóságban próbál jövőt építeni. De sikerülni fog nekik? Malevil könyvajánló.

Tamás Attila 2019. március 12., kedd

Heroes of Might and Magic III: a körökre osztott stratégiai játékok legjobbja

Az idő rohamos múlását mi sem jelzi jobban, mint amikor rájövünk, hogy például 1999 óta már nem csak egy évtized telt el. Erre eszméltem rá a napokban, amikor rájöttem, hogy a kedvenc, gyerekkori számítógépes játékom éppen most „töltötte” a húszat. Ennek apropóján ülök most fel a nosztalgiavonatra.

Tamás Attila 2019. február 25., hétfő

Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ki a legjobb filmnek a 91. Oscar-díjátadón.