Tamás Attila 2019. november 11., hétfő

Az ég óvjon mindenkit ezektől az ámokfutó fiataloktól!

Meggondolatlan, nihilista tinédzserek ámokfutása egy meglehetősen fura világban. Röviden így lehetne összefoglalni a Netflix rétegsorozatának lényegét. Az abszurd történetek kedvelőinek maximálisan ajánlott. Spoilermentes kritika a The End of the F***ing World második évadáról.

Tamás Attila 2019. november 05., kedd

Dicstelen királydráma, szarkavarással

Nagyívű, kosztümös történelmi drámával rukkolt elő november elsején a Netflix, ezúttal egy közismert Shakespeare-drámát adaptált filmre az inkább sorozatairól híres mozgóképes tartalomforgalmazó és -gyártó. Az alkotás látványosra sikerült, de vannak hibái is jócskán.

Tamás Attila 2019. október 21., hétfő

Ha nem Jokerről szólna ez a film, a kutyát sem érdekelné

Hogyan lesz egy elnyomott, pszichés problémákkal küzdő átlagemberből az egyik legismertebb fiktív gonosztevő? A káoszt megtestesítő Jokerről most Todd Phillips készített a néző retinájába és agyába égő, korszakalkotó filmet, olyat, amely tagadhatatlanul a popkultúra részévé vált. Kritika.

Tamás Attila 2019. október 14., hétfő

Breaking Bad: egy történet, amely két tökéletes lezárást is kapott

Miért kell egy tökéletesen lezárt tévésorozatot évek múltán egy filmmel is lezárni? Erre a kérdésre nyilván a pénz a legkézenfekvőbb válasz. De mi van akkor, ha a pénzkérdésen túl az újabb lezárás tényleg hozzáad valamit a már ismert történethez? Ez történt a Breaking Bad esetében. Kritika.

Tamás Attila 2019. október 08., kedd

Egyedül, a gyökeréig korrupt egészségügyi rendszer ellen. Újabb lehangoló helyzetkép Romániáról

Fontos és megdöbbentő játékfilm készült nemrégiben a Hexi Pharma-botrány alapján. Fontos, mert megnézése után újból ledöbbenhetünk azon, hogy az egészségügyet átszövő korrupció mennyi áldozatot szedhet, ugyanakkor ismét elkeseredhetünk azon, hogy miként is működik Románia.

Tamás Attila 2019. szeptember 30., hétfő

Don Quijote kálváriája

Úgy is mondhatnánk, hogy minden balszerencse, ami megtörténhet, meg is történt ezzel a filmmel. Nem amiatt vonult be a köztudatba, hogy milyen lett a végeredmény, hanem, hogy mennyi viszontagság történt, amíg elkészülhetett. The Man Who Killed Don Quixote kritika.

Tamás Attila 2019. szeptember 25., szerda

A különc, akinek mágikus erőt tulajdonítanak. Az albínó szereplő filmben és élőben

Csíkszeredában, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon tartották Szőcs Petra: Déva című filmjének romániai premierjét kedden este. A teltházas vetítésen az alkotás főszereplője, a Katót alakító Nagy Csengelle is jelen volt. A film főszereplőjével a vetítés után Mihály László beszélgetett.

Tamás Attila 2019. szeptember 24., kedd

Megteszed, vagy hallgatsz. Vígjáték sajátos romániai helyzetkomikummal

2019-es román vígjátékot láthatott a közönség a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál nulladik napján. A Faci sau taci (Megteszed, vagy hallgatsz) majdnem teltházas vetítésén a film rendezője Iura Luncașu, valamint két szereplője, Augustin Viziru és Levent Sali is jelen voltak.

Tamás Attila 2019. szeptember 18., szerda

Ennek az előzménysorozatnak minden egyes képkockáját kidolgozták

Szimpatikus, mindenre elszánt koboldok, visszataszító és ijesztő skeksisek, csigalassú, de nagyon bölcs misztikusok, fürödni nem akaró becők – igen, ezek egy tündérmese szereplői, akiket egy kitalált világ és egy különleges erővel bíró kristály köt össze.

Tamás Attila 2019. szeptember 02., hétfő

Sorozatgyilkosok, fantázialények, pankrátornők és időbevándorlók – őszi sorozatajánló

Mi is lenne jobb időtöltés a nyaralás utáni, egyre hosszabbodó őszi estékre, mint kedvenc sorozatainkkal elütni az időt, vagy épp új kedvenceket fedezni fel a rendkívül nagy kínálatból? Ehhez ajánlunk most néhány sorozatot a streamingszolgáltatók aktuális kínálatából.

Tamás Attila 2019. augusztus 19., hétfő

A szolgálólány harca

Idén sem maradtunk sötét, diktatórikus jövőkép nélkül, Margaret Atwood Gileádjában pedig még talán sosem volt ennyire kilátástalan a létezés. A Szolgálólány meséjének harmadik évada újabb mélységeket tár fel a kitalált elnyomó diktatúrából.

Tamás Attila 2019. augusztus 12., hétfő

Önpusztító tinik és arrogáns szuperhősök – ez a nyár két legjobb újoncsorozata

Alig túl az év felén, bátran jelenthetjük ki, hogy igencsak erősre sikerült a 2019-es év a sorozatok terén, nyáron pedig nemhogy pangás, de épp, hogy dömping van a folytatásos történetek palettáján, a felhozatal pedig már el is feledtette velünk, hogy az év elején mennyire a Trónok harca körül forgott szinte minden.

Tamás Attila 2019. augusztus 05., hétfő

Ez az ember mindenkin segíteni akar, de őt mindenki csak kihasználja

Gösta a legjobb ember a világon. Csendes, nem ártana a légynek sem és valamiért úgy érzi, hogy mindenkin segítenie kell, aki az útjába kerül. De családja, illetve a hozzá közel álló emberek történetesen mind olyanok, akiknek erre a csupaszív, segítőkész emberre van szükségük, hogy maximálisan kihasználják őt. Ajánl&a

Tamás Attila 2019. július 30., kedd

Szaporodó streamingplatformok: a Netflixen túl is van élet

Nem csak sorozatokból, hanem streamingszolgáltatóból is egyre több lesz, hiszen mindenki a saját felületén akarja eladni a nézőnknek az exkluzív tartalmakat. Már tudjuk, hogy a Netflixen túl is van élet, összeállításunkban a leendő és már létező legnagyobb streamingplatformokat vesszük górcső alá.

Tamás Attila 2019. július 23., kedd

Ezekkel a sorozatokkal próbálnak minket a jövőben a képernyő elé szögezni

Nem a következő két év lesz az, amikor a ránk zúduló irdatlan sorozatmennyiség alább fog hagyni, ugyanis a kisképernyős műfaj talán még sosem volt ilyen népszerű. A stúdiók időt és pénzt nem sajnálva népszerű történeteket ültetnek át mozgóképes formába. Mutatjuk, hogy miket fogunk nézni a jövőben.

Tamás Attila 2019. július 11., csütörtök

Stranger Things: színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint valaha

2016-ban egy olyan csupaszív, a nyolcvanas évek iránti nosztalgiahullámot meglovagló sorozat hódította meg a világot, aminek a közönségkedvenccé válása számos tényezőnek köszönhető. A harmadik évad magasabbra teszi a lécet: a Stranger Things színesebb, hangosabb, viccesebb, ijesztőbb és retróbb, mint korábban. Kritika.