Ezeket a sorozatokat várjuk 2019-ben

Tamás Attila 2019. január 07., 17:00

Sorozatrajongóként nem lehetett okunk panaszra 2018-ban, hiszen elképesztő mennyiségű folytatásos történet jött a képernyőkre még úgy is, hogy több presztízssorozat nem rukkolt elő új évaddal. Idén többek között ezek folytatódnak, de számos új produkció érkezik, annak is köszönhetően, hogy a streaming-szolgáltatók között megindul a verseny. A három „óriás”: Netflix, Amazon, Hulu mellett a Disney és az Apple is saját mozgóképes platformot tervez indítani 2019-ben. Összeállításunkban a legnagyobb érdeklődésre számot tartó folytatásokat és néhány ígéretesnek ígérkező újoncot veszünk gorcső alá.

Fotó: HBO
Game of Thrones (8. évad)

Rajongók milliói várják tűkön ülve, hogy ki ül végül a Vastrónra (már ha egyáltalán számítani fog ez) a Trónok Harca befejező, hatrészes évadában. Az egy éves kihagyást követően (érhető okokból, hiszen annyira grandiózussá vált a produkció, hogy az elkészítése jóval időigényesebb, mint az első évadoké) idén április-májusban ismét megelevenedik előttünk a Hét Királyság története, és pont kerül a történet végére: összecsapnak a holtak az élőkkel, várhatóan kő kövön nem marad, a sorozat egyik színésze, a Briennet alakító Gwendoline Christie szerint a sorozat megnézése után terápiára kell járniuk a nézőknek.

És hogy mi lesz utána? Várhatóan öt spin-off sorozat, amik szintén Westeros világában játszódnak. Az első valószínűsíthetően 2020-ban érkezik, és a „történelem előtti időkről” fog szólni, egyik főszereplője pedig Naomi Watts lesz.

A Trónok Harca utolsó évada áprilisban érkezik, egyelőre csak egy rövid teaser és egy aprócska jelenet van belőle az HBO idei promóvideójából. (az alább tárgyalt Watchmenből is van benne pár képkocka)

Stranger Things (3. évad)

Fotó: Netflix

A szilveszteri felfokozott állapotot meglovagolva január elsején egy rövid, sejtelmes videóval jelentette be a Stranger Thingst forgalmazó Netflix, hogy a sorozat legújabb, harmadik évada július 4-én debütál. Ez azért sem rendhagyó, mivel 2018 kivételével mindig Halloweenre időzítették a premiert. Ezúttal azonban nem töklámpás fényében, hanem remélhetőleg egy meleg nyári estén borzonghatunk újra a hawkins-i gyerekek 1985 nyarán játszódó kalandjain, ha úgy döntünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt ledaráljuk az egy napon érkező nyolc részt, amelyek címeit is elárulták már a készítők.

True Detective (3. évad)

Fotó: HBO

A listázott sorozatok közül ennek van a legközelebb a premierje: január 13-án (nálunk 14-én) érkezik az HBO-ra az új évad első része. A három idősíkon játszódó történet semmilyen formában nem kapcsolódik a sorozat első két évadához, így az is bátran nekiugorhat, aki nem látta a True Detective – a kritikusok és a nézők szerint is – zseniális első, és az inkább megosztó és már nem annyira jó második felvonását. Az újabb történet főszerepeit ezúttal a Moonlight című filmben nyújtott szerepéért Oscar-díjat nyert Mahershala Alira (aki egyébként friss Golden Globe díjas is lett hétfőn hajnalban) és a számos filmből ismerős Stephen Dorffra osztották. Ha hihetünk a premier előtti kritikáknak, a harmadik évad „visszatér a gyökerekhez” és olyan nagyszerű lehet, mint az egekig dicsért első.

American Gods (2. évad)

Fotó: Amazon Prime

A Neil Gaiman nagysikerű regényéből készült adaptáció szintén egy év kihagyással érkezik március 10-én a képernyőkre. A korunk Amerikájában, a régi és új istenek összecsapásáról szóló, helyenként horror- és fantasy-elemekkel apelláló történet újabb mozgóképes fejezete várhatóan nem fogja feldolgozni az elég vaskos könyv hátralevő részét, így lesz még muníció egy esetleges harmadik-negyedik évadra is a sikertől függően. A Ian McShane és Ricky Whittle főszereplésével készült sorozatot a Starz csatorna készíti és az Amazon Prime forgalmazza.

Dark (2. évad)

Fotó: Netflix

A 2017. december elsején mondhatni a semmiből érkezett német sorozat készítői beletrafáltak: jókor voltak jó helyen, így a Netflixnek készíthették el a meglehetősen nyomasztó hangulatú, európai, időutazós sorozatukat, amely forgalmazója révén eljutott a nemzetközi piacra is. A kissé döcögősen induló, egyre feszesebb tempójú, hihetetlen nagy csavarral végződött első évad után rögtön néztük volna a folytatást, ezt azonban csak idén tehetjük meg, még egyelőre kitűzött premierdátum és bármiféle előzetes nélkül. De ami késik, nem múlik.

Kingdom (1. évad)

Fotó: Netflix

Zombik a középkori Koreában? A szebb időket is megélt Walking Dead rajongói érthető, ha felkapják erre a fejüket. És mivel már posztapokaliptikus (zombi)filmekkel már Dunát lehetne rekeszteni, a Netflix által forgalmazott Kingdomnak azért érdemes esélyt adni, hogy a nem megszokott történelmi „beágyazása” révén hátha meg tud lepni azzal, hogy még milyen újdonságokat lehet kihozni a zsánerből. De mindezen elvárások nélkül is, már eleve roppant élvezetesnek tűnik a feudális keleti társadalom megbirkózása a zombiapokalipszissel. A sorozat teljes évada január 25-étől lesz elérhető a Netflixen.

 

Watchmen (1. évad)

Fotó: HBO

2018 egyik nagy bejelentése volt, hogy Damon Lindelof (többek között a Lost és a Leftovers alkotója) sorozatot készít a népszerű Watchmen képregényből, tíz évvel annak egészestés filmadaptációja után, amit Zack Snyder még a DC-filmek univerzumteremtő próbálkozása előtt rendezett. A noiros képregényfigurák újabb mozgóképes megjelenítéséhez olyan nevet sikerült megszerezni, mint Jeremy Irons, aki színészként már tett le egyet s mást az asztalra, legutóbbi emlékezetes tévés szereplése a VI. Sándor pápa megformálása volt a Borgiákban, most pedig Ozymandias szerepében bizonyíthat. Az HBO műhelyében készülő Watchmennek még nincs premierdátuma, de valószínűsíthetően az őszi sorozatdömpinggel érkezik.

Good Omens (minisorozat)

Fotó: Amazon Prime

Egy angyal és egy démon próbálja megakadályozni az apokalipszist? Ez a felütés nem ismeretlen a Supernatural-rajongók számára, most azonban Neil Gaiman és Terry Pratchett közös regényéből, az Elveszett próféciákból fejlesztett (limitált?) sorozatot az Amazon Prime Michael Sheen és David Tennant főszereplésével, de a Mad Menből ismert Jon Hamm is feltűnik Gábriel arkangyal szerepében. A történelmi időket is felelevenítő, de nagyrészt a jelenben játszódó sorozat szinopszisa szerint: „közeleg az Apokalipszis, itt a Végső Ítélet, a Jó és a Gonosz felállítja seregeit, Atlantisz kiemelkedik a habokból, minden az isteni terv szerint történik, azonban egy angyal és egy démon ezért nincs annyira oda, és megtesz mindent a világvége megakadályozása érdekében, és a Sátán fia is elkeveredett valahol.

A természetfeletti angyalos-démonos történetek rajongóinak kötelező. Premier valamikor 2019-ben.

Too Old To Die Young (1. évad)

Fotó: Amazon Prime

Az elborult, erőszakos, vérben tocsogó stílusáról ismert dán Nicolas Winding Refn (a Pusher-trilógia, a Bronson, a Drive, Only God Forgives és a Neon Démon rendezője) Los Angeles alvilágáról készít tízrészes sorozatot az Amazonnak. A kiadott, inkább a hangulatra építő előzetes alapján csöppet sem kendőzetlen és meglehetősen véres történet instant 18-as korhatár-besorolású lesz, tehát egyáltalán nem széles közönségnek készül. Fegyverek, gyilkosság, erőszak, brutalitás, mindez pedig Winding Refn stílusával megspékelve. Egy próbát mindenképp megér. Valamikor 2019 folyamán érkezik.

 

The Mandalorian (1. évad)

Fotó: Disney

A Disney idén tervezi beindítani saját streaming-szolgáltatóját, amit saját, exkluzív tartalmakkal dob piacra, így a Star Wars-, Marvel- és a mese-univerzum további kiaknázására számíthatunk a következő években, emellett minden Disney-tartalom átkerül a Netflixről ide.

A platform egyik zászlóshajója a Mandalorian-sorozat lesz, aminek fejlesztését Jon Favreaura bízták, és egy fejvadászról fog szólni (valószínűleg emiatt esett kútba a tervezett Bobba Fett film). Főszereplője a Trónok Harcából és a Narcosból is ismert Pedro Pascal lesz, időrendben pedig a Birodalom elbukása és az Első Rend felemelkedése előtt fog játszódni a galaxis peremvidékén. Egyelőre csak három teaser-fotó van róla és az ígéret, hogy gőzerővel készül. Ha még nincs elegünk az egyre jobban kizsigerelt űropera újabb felvonásaiból, akkor 2019-ben ez a sorozat is ott kell szerepeljen a megnézendők között.

Amiket még várunk, de nem részletezzük: Umbrella Academy (Netflix, premier: február 15.), Black Monday (Showtime, premier január 20.), Catch 22 (Hulu, ismeretlen premierdátum), City on a Hill (Showtime, ismeretlen premierdátum), Deadly Class (SyFy, premier: január 16. – már nézhető az HBO Go-n), The Witcher (Netflix, ismeretlen premierdátum).

2019-ben sajnos két nagy sorozatot is nélkülöznünk kell: várhatóan nem érkezik új évad sem a Handmaid’s Taleből, sem a Westworldból. Ezek fejlesztése a produkciók nagyságrendje miatt a Trónok Harcához hasonlóan időigényesebb folyamat, így mindkét sorozat esetében a 3. évad premierjére 2020-ig kell várni.

Búslakodásra azonban nincs ok: a szolgálólányok tortúráján és a western-androidok lázadásán túl is van élet, a fent felsoroltak mellett pedig még számos érdekes sorozat kezdődik el, vagy folytatódik 2019-ben.

Ön melyik sorozatot várja a leginkább?

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat