Molnár Rajmond

2019. február 06., 15:29

Mielőtt számot kérnél a DJ-től

Érdemes-e zenét kérni a DJ-től, s mit él át az előadó, miközben egy éjszaka alatt több száz ember ízlésének kell megfeleljen, de sokan mégis számon kérnek rajta egy-egy le nem játszott zenét? Az előadó feladata nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokan gondolják.

Amióta létezik a DJ szakma, azóta részét képezi a zenekérés a közönség részéről. Nyilván az előadó dolga elsősorban a szórakoztatás, viszont gyakran tapasztalni, hogy egyesek „átesnek a ló túloldalára” e téren. DJ-ként úgy gondolom, jó néhány fontos kérdést letisztázni a témában, hátha ez a cikk segíthet abban, hogy a szórakozni vágyók tisztábban lássák, milyen kihívásokkal találkozik egy előadó egy este folyamán, s miért nem tanácsos zenét kérni, illetve ha mégis arra kerülne sor, hogyan érdemes azt.

A legtöbb DJ-nek ismerősen hangzik a következő jelenetsor: éppen zenét szolgáltat egy éjszakai rendezvényen, majd hirtelen a semmiből elé tör a következő szállóige: „Lehet számot kérni?”. A DJ felteszi a kérdést, hogy miben segíthet, majd jön is a kívánt szám, amely egyrészt lehet, hogy egyáltalán nem talál az ő stílusához, illetve az este tematikájához, másrészt teljesen felborítaná a buli menetét, amelyet addig gondosan felépített. A lemezlovas udvariasan közli az illetővel, hogy sajnálja, de nincs meg neki a kívánt zene, esetleg már elhangzott az este folyamán, a lényeg, hogy semmiképpen nem tudja lejátszani. Az ez utáni forgatókönyvre több variáció is létezik, a leggyakrabb viszont az szokott történni, hogy a vendég mérhetetlenül megsértődik, sarkon fordul és elmegy. Az is gyakori, hogy okostelefonos vagy internetkapcsolat révén kérik az adott zenét, de a már említett okok miatt ennek sem lehet sok beteljesülési esélye.

Legrosszabb esetben pedig – ami szintén gyakran előfordul – fenyegetőzni vagy erőszakoskodni kezd az illető.

Érdemes viszont tudni, ahhoz, hogy egy DJ egész estén át, vagy akár a fellépési ideje alatti egy-két óra leforgása alatt fenntartsa a közönség érdeklődését, fel kell vezesse az általa előadott zenei szettet, megfelelő adagokban kell lejátssza a nagyobb érdeklődést övező zenéket, s természetesen ügyelnie kell arra, hogy a zenéket úgy „mixelje össze”, hogy a közönség ne érezzen összeférhetetlenséget a váltások között. Sokszor egy-két perce van csak kiválasztani a következő zenét a több száz közül, közben figyelnie kell, hogy mozog e a közönség, mindemellett pedig technikásnak kell lennie, s esetlegesen reagálni a hozzá érkező kérésekre. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DJ egy adott zenei stíluson belül mozog, amibe nem fér bele, hogy az azon kívül álló zenéket játssza le. Ha analógiával élünk: a „mekiben” sajtburgert kérsz, és nem pizzát, mert tudod, hogy az ott nincs. Így van – vagy legalábbis így kellene legyen – a DJ-k, különböző előadók esetében is.

Több oka is van, amiért nem tanácsos a DJ-től számot kérni, de a legfontosabb az, hogy

tiszteld meg annyival a fellépőt, hogy rábízod a zenék választását, hiszen az esetek döntő többségében nem véletlenül ő áll a pult mögött.

A közönség érdeklődésének fenntartása nem egy egyszerű feladat, továbbá az sem, hogy az előadó a zenei szettjével megfeleljen több száz ember ízlésvilágának, s még a saját zenei stílusán – amelyet a zenéivel, az előadásával kíván képviselni – belül maradjon. Ha pedig tetszett az előadása, kifejtheted tetszésedet személyesen vagy akár a közösségi médián keresztül, ha pedig nem jött be, legközelebb olyan DJ-t választasz magadnak, aki jobban megfelel a te zenei ízlésednek.

De ha mindenképpen zenét szeretnél kérni, azt udvariasan tedd, olyant kérj, amelyet tudod, hogy szívesen játssz le a DJ. Amennyiben pedig az előadó szintén tisztelettudóan közli veled, hogy sajnálja, de nem tudja lejátszani az általad kért zenét, akkor harag nélkül fogadd ezt el, és szórakozz tovább.

A szerző újságíró, aki DJ Raymi néven lemezlovas is.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Tamás Attila 2019. február 19., kedd

Meghatározó sorozatélményeink: mi már tudjuk, hogyan végződnek

Naponta, hetente nézi, sőt mi több „darálja”, hiszen az igazi rajongó már rég nem a televízióban követi kedvenc sorozatát. A hihetetlen mennyiségű kínálatból nehéz kiemelni a legjobbakat, mi mégis teszünk egy próbát. Ajánlónak is beillő személyes sorozatélmények következnek.

Péter Beáta 2019. február 15., péntek

Székely rajzfilmek nyomában

A legendák tanítanak, az ezek alapján készült rajzfilmek pedig viszik hírünket a nagyvilágba. Míg korábban sokan kételkedtek abban, hogy meg tudják valósítani, ma már 17 animátorral és számos, különböző területekről jövő szakember bevonásával működik az első székelyföldi rajzfilmstúdió. Meglátogattuk.

Rédai Attila 2019. február 14., csütörtök

Szeress

Balázs A. Emma , Péter Beáta 2019. február 14., csütörtök

Feloldozás

Nánó Csaba 2019. február 12., kedd

A mélység, amely örökre elnyel

Amikor a bemutatót annak idején megtekintettem, első gondolatom az volt, hogy hálás lehetek a sorsnak, hogy kortársa vagyok ennek a kolozsvári társulatnak, és hogy láthattam Gorkij drámájának Yuri Kordonsky által színre vitt változatát.

Péter Beáta 2019. február 11., hétfő

Gyökerek ápolása a zenén keresztül: erdélyi tehetségeket gondozna Fejes Krisztina

Egy erdélyi zenei alapítvány létrehozását tervezi a magyarországi Fejes Krisztina zongoraművész, amelyen keresztül gyerekek, fiatalok zenei tehetséggondozását segítené. Első lépésként jótékonysági koncertet ad a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban.

Szász Cs. Emese 2019. február 11., hétfő

Pisszegés helyett: elektronikus zenét kevertek a kódexek között

Van eset, amikor egy többszázéves könyvtár ódon falai közt megengedik, hogy egy lemezlovas keverje a zenét egy órán át, és közben ezt élőben közvetítik a Facebookon. Így történt ez az Electric Castle fesztivál és a Teleki Téka közös projektjében is.

Tamás Attila 2019. február 07., csütörtök

Esélylatolgatás: kik nyernek idén Oscart?

Az év ezen időszakában többek között az Oscar-díjra esélyes filmek tartják izgalomban a filmrajongókat. A díjátadókról szóló hírek követése és a jobbnál jobb filmek megnézése mellett ez az időszak jó alkalom az esélylatolgatásra is, amiből mi sem szeretnénk kimaradni. A Liget Oscar-esélylatolgatója következik.

Tamás Attila 2019. február 01., péntek

Western-hétköznapok részletgazdag valósága – Red Dead Redemption 2

Több ezer programozó többéves megfeszített munkája egy olyan játék-univerzum, amibe ha belépünk, tátva marad a szánk. Amikor pedig feltárulnak a részletek, nem győzünk betelni vele. Beszippant, a részesévé tesz és hetekig, hónapokig nem enged, igaz, egy idő után rendesen elegünk lehet belőle.

Kovács Eszter 2019. február 01., péntek

Erdélyi cold rock A Dalban

A magyarországi dalverseny utolsó válogatójáig izgulhattak a székelyudvarhelyi Monyo Project rajongói, az együttes Run Baby Run című dalát ugyanis a legjobb harminc közé válogatták, így azt szombaton A Dal 2019 színpadán élőben is előadják.

Vélemény
Szász Cs. Emese: Miért ne vegyél el székely nőt? A taxis megmondja

Biztos, a szeretőjével beszél – állapítja meg a taxis kissé türelmetlenül arról az utcasarkon ...

Hallgassa online rádióinkat