Molnár Rajmond

2019. február 06., 15:29

Mielőtt számot kérnél a DJ-től

Érdemes-e zenét kérni a DJ-től, s mit él át az előadó, miközben egy éjszaka alatt több száz ember ízlésének kell megfeleljen, de sokan mégis számon kérnek rajta egy-egy le nem játszott zenét? Az előadó feladata nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokan gondolják.

Amióta létezik a DJ szakma, azóta részét képezi a zenekérés a közönség részéről. Nyilván az előadó dolga elsősorban a szórakoztatás, viszont gyakran tapasztalni, hogy egyesek „átesnek a ló túloldalára” e téren. DJ-ként úgy gondolom, jó néhány fontos kérdést letisztázni a témában, hátha ez a cikk segíthet abban, hogy a szórakozni vágyók tisztábban lássák, milyen kihívásokkal találkozik egy előadó egy este folyamán, s miért nem tanácsos zenét kérni, illetve ha mégis arra kerülne sor, hogyan érdemes azt.

A legtöbb DJ-nek ismerősen hangzik a következő jelenetsor: éppen zenét szolgáltat egy éjszakai rendezvényen, majd hirtelen a semmiből elé tör a következő szállóige: „Lehet számot kérni?”. A DJ felteszi a kérdést, hogy miben segíthet, majd jön is a kívánt szám, amely egyrészt lehet, hogy egyáltalán nem talál az ő stílusához, illetve az este tematikájához, másrészt teljesen felborítaná a buli menetét, amelyet addig gondosan felépített. A lemezlovas udvariasan közli az illetővel, hogy sajnálja, de nincs meg neki a kívánt zene, esetleg már elhangzott az este folyamán, a lényeg, hogy semmiképpen nem tudja lejátszani. Az ez utáni forgatókönyvre több variáció is létezik, a leggyakrabb viszont az szokott történni, hogy a vendég mérhetetlenül megsértődik, sarkon fordul és elmegy. Az is gyakori, hogy okostelefonos vagy internetkapcsolat révén kérik az adott zenét, de a már említett okok miatt ennek sem lehet sok beteljesülési esélye.

Legrosszabb esetben pedig – ami szintén gyakran előfordul – fenyegetőzni vagy erőszakoskodni kezd az illető.

Érdemes viszont tudni, ahhoz, hogy egy DJ egész estén át, vagy akár a fellépési ideje alatti egy-két óra leforgása alatt fenntartsa a közönség érdeklődését, fel kell vezesse az általa előadott zenei szettet, megfelelő adagokban kell lejátssza a nagyobb érdeklődést övező zenéket, s természetesen ügyelnie kell arra, hogy a zenéket úgy „mixelje össze”, hogy a közönség ne érezzen összeférhetetlenséget a váltások között. Sokszor egy-két perce van csak kiválasztani a következő zenét a több száz közül, közben figyelnie kell, hogy mozog e a közönség, mindemellett pedig technikásnak kell lennie, s esetlegesen reagálni a hozzá érkező kérésekre. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DJ egy adott zenei stíluson belül mozog, amibe nem fér bele, hogy az azon kívül álló zenéket játssza le. Ha analógiával élünk: a „mekiben” sajtburgert kérsz, és nem pizzát, mert tudod, hogy az ott nincs. Így van – vagy legalábbis így kellene legyen – a DJ-k, különböző előadók esetében is.

Több oka is van, amiért nem tanácsos a DJ-től számot kérni, de a legfontosabb az, hogy

tiszteld meg annyival a fellépőt, hogy rábízod a zenék választását, hiszen az esetek döntő többségében nem véletlenül ő áll a pult mögött.

A közönség érdeklődésének fenntartása nem egy egyszerű feladat, továbbá az sem, hogy az előadó a zenei szettjével megfeleljen több száz ember ízlésvilágának, s még a saját zenei stílusán – amelyet a zenéivel, az előadásával kíván képviselni – belül maradjon. Ha pedig tetszett az előadása, kifejtheted tetszésedet személyesen vagy akár a közösségi médián keresztül, ha pedig nem jött be, legközelebb olyan DJ-t választasz magadnak, aki jobban megfelel a te zenei ízlésednek.

De ha mindenképpen zenét szeretnél kérni, azt udvariasan tedd, olyant kérj, amelyet tudod, hogy szívesen játssz le a DJ. Amennyiben pedig az előadó szintén tisztelettudóan közli veled, hogy sajnálja, de nem tudja lejátszani az általad kért zenét, akkor harag nélkül fogadd ezt el, és szórakozz tovább.

A szerző újságíró, aki DJ Raymi néven lemezlovas is.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2019. április 17., szerda

Kaland az orgonával: Rákász Gergely

A közvetlen és magával ragadó orgonakoncerteket tartó Rákász Gergely magyarországi koncertorgonistával közelgő erdélyi körútja kapcsán ültünk le beszélgetni.

Tamás Attila 2019. április 16., kedd

Trónok harca: rég várt találkozások

Több mint másfél évet kellett várni, hogy folytatódjon a világ legnagyobb érdeklődésre számot tartó tévésorozata. A hosszú várakozást egy korrekt, humort és drámai fordulatokat nem nélkülöző, várva várt találkozásokat bemutató résszel hálálták meg a készítők. Spoileres kibeszélő.

Nánó Csaba 2019. április 15., hétfő

A láthatatlan láthatósága. Kollázs-előadás Kolozsváron

Ismét megtekinthető a kolozsvári színház stúdiójában a Lát(hatatlan) című előadás. Ha új színházi kifejezési módokra vagyunk kíváncsiak, feltétlenül nézzük meg a produkciót! És most nyerhetünk is jegyet rá a Ligettel.

Szász Cs. Emese 2019. április 11., csütörtök

Bebújni a „boszorkány” bőrébe: filmezési élményekről Ritziu Ilka Krisztinával

Wass Albert Nucáját sokan ismerjük A funtineli boszorkány lapjairól. A szép havasi leány, akinek különböző csodás képességeket tulajdonítottak az emberek, egyesek szerint szent, mások szerint boszorkány. Wass Albert legnépszerűbb regényét Poór István filmesítette meg, erdélyi színészek játszanak benne.

D. Balázs Ildikó 2019. április 10., szerda

A szervező elégtétele: büszke a Csíki Jazzre az év dzsesszmenedzsere

Azt kérdezem, boldog-e, noha látom, hogy az. Olyan magas szinten ismerték el munkáját, amire tán maga sem számított. A bukaresti Muzza Alapítvány részéről nemrégiben igen rangos szakmai elismerésben részesült Szilágyi Nóra, a Csíki Jazz fesztivál szervezője. Vele, azaz az év dzsesszmenedzserével beszélgettem.

Rédai Attila 2019. április 09., kedd

Levadászni Bonnie-t és Clyde-ot: különleges filmes időutazás

Filmek tucatjai választották témaként az elhíresült amerikai gengszterpáros, Bonnie és Clyde történetét, ezúttal azonban az ámokfutásuknak véget vető rangerek szemszögéből láthatjuk a történetet. Kevin Costner és Woody Harrelson alkot párost a Netflix friss „mozijában”. The Highwaymen-ajánló.

Szász Cs. Emese 2019. április 09., kedd

A versmondás nem szavalás. Nyerj jegyet a vers rehabjára!

A közönséget a versekre, a színészeket a versmondásra szerették volna visszaszoktatni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, ahol éppen egy évvel ezelőtt, a költészet napján kezdődött a „vers rehabja”. Az idei költészet napja sem telhet el költemények nélkül, s a Liget olvasói még jegyet is nyerhetnek a De szeretnék gazdag lenni

Tamás Attila 2019. április 08., hétfő

Felzárkóztató a Trónok harca utolsó évada elé

E cikk megjelenésekor már kevesebb, mint egy hét van a – túlzás nélkül – milliók által várt fantasy-sorozat nyolcadik és egyben utolsó évadáig. De hol tart most a történet, és mi vár ránk a fináléban? Ezt próbálom összefoglalni.

Péter Beáta 2019. április 05., péntek

Bodor Ádám: a határvidék mindig izgalmasabb

Az olvasás egy intim dolog, a határvidék mindig izgalmasabb, mint egy ország belseje, és a szabadság érzete ritka pillanat – véli Bodor Ádám, akivel Csíkszeredában volt alkalmunk beszélgetni.

Tamás Attila 2019. április 03., szerda

Ragnar és fiai: viking kalandok középszerűen

A szegény ember Trónok harca sorozataként szoktak hivatkozni rá csupán amiatt, hogy sem történetében, sem nagyságában nem ér fel a megkerülhetetlen és rengetegszer hivatkozási pontként említett nagyívű fantasy-sorozathoz. De nem is ez a célja. Vikingek sorozatkritika.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...

Hallgassa online rádióinkat