Molnár Rajmond

2019. február 06., 15:29

Mielőtt számot kérnél a DJ-től

Érdemes-e zenét kérni a DJ-től, s mit él át az előadó, miközben egy éjszaka alatt több száz ember ízlésének kell megfeleljen, de sokan mégis számon kérnek rajta egy-egy le nem játszott zenét? Az előadó feladata nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokan gondolják.

Amióta létezik a DJ szakma, azóta részét képezi a zenekérés a közönség részéről. Nyilván az előadó dolga elsősorban a szórakoztatás, viszont gyakran tapasztalni, hogy egyesek „átesnek a ló túloldalára” e téren. DJ-ként úgy gondolom, jó néhány fontos kérdést letisztázni a témában, hátha ez a cikk segíthet abban, hogy a szórakozni vágyók tisztábban lássák, milyen kihívásokkal találkozik egy előadó egy este folyamán, s miért nem tanácsos zenét kérni, illetve ha mégis arra kerülne sor, hogyan érdemes azt.

A legtöbb DJ-nek ismerősen hangzik a következő jelenetsor: éppen zenét szolgáltat egy éjszakai rendezvényen, majd hirtelen a semmiből elé tör a következő szállóige: „Lehet számot kérni?”. A DJ felteszi a kérdést, hogy miben segíthet, majd jön is a kívánt szám, amely egyrészt lehet, hogy egyáltalán nem talál az ő stílusához, illetve az este tematikájához, másrészt teljesen felborítaná a buli menetét, amelyet addig gondosan felépített. A lemezlovas udvariasan közli az illetővel, hogy sajnálja, de nincs meg neki a kívánt zene, esetleg már elhangzott az este folyamán, a lényeg, hogy semmiképpen nem tudja lejátszani. Az ez utáni forgatókönyvre több variáció is létezik, a leggyakrabb viszont az szokott történni, hogy a vendég mérhetetlenül megsértődik, sarkon fordul és elmegy. Az is gyakori, hogy okostelefonos vagy internetkapcsolat révén kérik az adott zenét, de a már említett okok miatt ennek sem lehet sok beteljesülési esélye.

Legrosszabb esetben pedig – ami szintén gyakran előfordul – fenyegetőzni vagy erőszakoskodni kezd az illető.

Érdemes viszont tudni, ahhoz, hogy egy DJ egész estén át, vagy akár a fellépési ideje alatti egy-két óra leforgása alatt fenntartsa a közönség érdeklődését, fel kell vezesse az általa előadott zenei szettet, megfelelő adagokban kell lejátssza a nagyobb érdeklődést övező zenéket, s természetesen ügyelnie kell arra, hogy a zenéket úgy „mixelje össze”, hogy a közönség ne érezzen összeférhetetlenséget a váltások között. Sokszor egy-két perce van csak kiválasztani a következő zenét a több száz közül, közben figyelnie kell, hogy mozog e a közönség, mindemellett pedig technikásnak kell lennie, s esetlegesen reagálni a hozzá érkező kérésekre. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DJ egy adott zenei stíluson belül mozog, amibe nem fér bele, hogy az azon kívül álló zenéket játssza le. Ha analógiával élünk: a „mekiben” sajtburgert kérsz, és nem pizzát, mert tudod, hogy az ott nincs. Így van – vagy legalábbis így kellene legyen – a DJ-k, különböző előadók esetében is.

Több oka is van, amiért nem tanácsos a DJ-től számot kérni, de a legfontosabb az, hogy

tiszteld meg annyival a fellépőt, hogy rábízod a zenék választását, hiszen az esetek döntő többségében nem véletlenül ő áll a pult mögött.

A közönség érdeklődésének fenntartása nem egy egyszerű feladat, továbbá az sem, hogy az előadó a zenei szettjével megfeleljen több száz ember ízlésvilágának, s még a saját zenei stílusán – amelyet a zenéivel, az előadásával kíván képviselni – belül maradjon. Ha pedig tetszett az előadása, kifejtheted tetszésedet személyesen vagy akár a közösségi médián keresztül, ha pedig nem jött be, legközelebb olyan DJ-t választasz magadnak, aki jobban megfelel a te zenei ízlésednek.

De ha mindenképpen zenét szeretnél kérni, azt udvariasan tedd, olyant kérj, amelyet tudod, hogy szívesen játssz le a DJ. Amennyiben pedig az előadó szintén tisztelettudóan közli veled, hogy sajnálja, de nem tudja lejátszani az általad kért zenét, akkor harag nélkül fogadd ezt el, és szórakozz tovább.

A szerző újságíró, aki DJ Raymi néven lemezlovas is.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rédai Attila 2019. június 17., hétfő

Sziporkázó fesztiválbemutatkozás: világszínvonal Oltszemen

Világszínvonalú szervezés és lebonyolítás, világsztárok: tetszetős az erdélyi és ezen belül székelyföldi fesztiválpaletta legújabb színe. Az oltszemi DiMansions slágerzenei fesztivál túl van a bemutatkozáson, és igencsak jól vizsgázott.

Péter Beáta 2019. június 14., péntek

Miklósa Erika: mindent megteszek, hogy ne csalódjanak ebben a műfajban

Az operáról sokan tartják úgy, hogy egy poros műfaj, de szerencsére vannak olyan egyéniségek, személyiségek, akiken keresztül nagyon széles réteget lehet megszólítani. Egy ilyen operaénekesnő Miklósa Erika is.

Péter Beáta 2019. június 13., csütörtök

Ötletkönyv, amelyben nem csak a szerző lehet szerző

Hit, kapaszkodók, szerencse, kitartás, kerti munkák, háztartási tippek: hatvan év sűrített élettapasztalatát foglalta össze Botár Csilla az Élj könnyedén! – Komolytalan, interaktív kézikönyv az élet nevű játékhoz című, nemrég megjelent kiadványában.

Tamás Attila 2019. június 12., szerda

Ez a tükör már nem is annyira fekete

Emlékszünk, hogy milyen érzés borzongani a lehetséges sötét jövő és az elborult fiktív technológia negatív hatásainak láttán a Black Mirror (Fekete Tükör) korábbi évadaiban? Na, az új évad nézése közben elfelejthetjük ezt az érzést.

Péter Beáta 2019. június 07., péntek

Máriával a világ körül

Több ezer vallásos tematikájú, főként Szűzmáriához és Jézushoz kötődő tárgy képezi a magyarországi Gera Olga magángyűjteményét, amelynek egy részét a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében lehet megtekinteni június 9-éig.

Nánó Csaba 2019. június 07., péntek

Menni vagy maradni – ez itt a kérdés! A kivándorlás dilemmája Dragomán drámájában

Június 10-én 20 órától tűzte műsorára a Kolozsvári Magyar Színház társulata Dragomán György Kalucsni című drámáját Visky András rendezésében. A darab egy letűnt korszakot idéz, amikor bőven volt félnivalójuk az embereknek a kommunista Romániában.

Katona Zoltán 2019. június 06., csütörtök

Indult Szombatfalváról. Kilépett a Marthy Dharma a „munkaerőpiacra”

Székelyudvarhelyen is fellépett zenekarával múlt héten Marthy Barna – ez volt az első alkalom, amikor a Budapesten működő, viccesen Marthy Dharma nevet viselő együttes a frontember szülővárosában állt színpadra. A 43 éves Marthy Barna azonban nem a zenekar 2016-os megalakulásakor kezdte a muzsikálást, illetve a dalszövegírást.

Péter Beáta 2019. június 05., szerda

Amikor a kimondott szó egyben tett is volt

Komolytalan-e a mese, igaz-e, hogy csak gyerekeknek szól? Mit mentettek át számunkra a mesék az előző évszázadokból, és miről mutatnak modelleket? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Katona József Álmos A népmesék és az anyanyelv című előadásában.

Katona Zoltán 2019. június 04., kedd

Aki éhezett és aki főz: ízlik az étel a magyar írók szájában?

Ha szeretsz olvasni és enni, akkor ki ne hagyd a székelyudvarhelyi múzeumban megnyílt kiállítást – a minden részében érdekes és különleges tárlatot augusztus 9-éig lehet megnézni a Haberstumpf-villában.

Szász Cs. Emese 2019. május 31., péntek

Vacsoraszínház. Eszik-e vagy isszák?

Míg sok színházban éppen azért küzdenek, hogy semmit se igyon és egyen a közönség előadás alatt, addig Marosvásárhelyen egy kis csapat azon fáradozik, hogyan találkoztassa a színházat és a gasztronómiát. Meg is volt az első vacsoraszínházi bemutatójuk: francia bohózat mellé pedig francia kulináris élmények járt

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...