Molnár Rajmond

2019. február 06., 15:29

Mielőtt számot kérnél a DJ-től

Érdemes-e zenét kérni a DJ-től, s mit él át az előadó, miközben egy éjszaka alatt több száz ember ízlésének kell megfeleljen, de sokan mégis számon kérnek rajta egy-egy le nem játszott zenét? Az előadó feladata nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokan gondolják.

Amióta létezik a DJ szakma, azóta részét képezi a zenekérés a közönség részéről. Nyilván az előadó dolga elsősorban a szórakoztatás, viszont gyakran tapasztalni, hogy egyesek „átesnek a ló túloldalára” e téren. DJ-ként úgy gondolom, jó néhány fontos kérdést letisztázni a témában, hátha ez a cikk segíthet abban, hogy a szórakozni vágyók tisztábban lássák, milyen kihívásokkal találkozik egy előadó egy este folyamán, s miért nem tanácsos zenét kérni, illetve ha mégis arra kerülne sor, hogyan érdemes azt.

A legtöbb DJ-nek ismerősen hangzik a következő jelenetsor: éppen zenét szolgáltat egy éjszakai rendezvényen, majd hirtelen a semmiből elé tör a következő szállóige: „Lehet számot kérni?”. A DJ felteszi a kérdést, hogy miben segíthet, majd jön is a kívánt szám, amely egyrészt lehet, hogy egyáltalán nem talál az ő stílusához, illetve az este tematikájához, másrészt teljesen felborítaná a buli menetét, amelyet addig gondosan felépített. A lemezlovas udvariasan közli az illetővel, hogy sajnálja, de nincs meg neki a kívánt zene, esetleg már elhangzott az este folyamán, a lényeg, hogy semmiképpen nem tudja lejátszani. Az ez utáni forgatókönyvre több variáció is létezik, a leggyakrabb viszont az szokott történni, hogy a vendég mérhetetlenül megsértődik, sarkon fordul és elmegy. Az is gyakori, hogy okostelefonos vagy internetkapcsolat révén kérik az adott zenét, de a már említett okok miatt ennek sem lehet sok beteljesülési esélye.

Legrosszabb esetben pedig – ami szintén gyakran előfordul – fenyegetőzni vagy erőszakoskodni kezd az illető.

Érdemes viszont tudni, ahhoz, hogy egy DJ egész estén át, vagy akár a fellépési ideje alatti egy-két óra leforgása alatt fenntartsa a közönség érdeklődését, fel kell vezesse az általa előadott zenei szettet, megfelelő adagokban kell lejátssza a nagyobb érdeklődést övező zenéket, s természetesen ügyelnie kell arra, hogy a zenéket úgy „mixelje össze”, hogy a közönség ne érezzen összeférhetetlenséget a váltások között. Sokszor egy-két perce van csak kiválasztani a következő zenét a több száz közül, közben figyelnie kell, hogy mozog e a közönség, mindemellett pedig technikásnak kell lennie, s esetlegesen reagálni a hozzá érkező kérésekre. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DJ egy adott zenei stíluson belül mozog, amibe nem fér bele, hogy az azon kívül álló zenéket játssza le. Ha analógiával élünk: a „mekiben” sajtburgert kérsz, és nem pizzát, mert tudod, hogy az ott nincs. Így van – vagy legalábbis így kellene legyen – a DJ-k, különböző előadók esetében is.

Több oka is van, amiért nem tanácsos a DJ-től számot kérni, de a legfontosabb az, hogy

tiszteld meg annyival a fellépőt, hogy rábízod a zenék választását, hiszen az esetek döntő többségében nem véletlenül ő áll a pult mögött.

A közönség érdeklődésének fenntartása nem egy egyszerű feladat, továbbá az sem, hogy az előadó a zenei szettjével megfeleljen több száz ember ízlésvilágának, s még a saját zenei stílusán – amelyet a zenéivel, az előadásával kíván képviselni – belül maradjon. Ha pedig tetszett az előadása, kifejtheted tetszésedet személyesen vagy akár a közösségi médián keresztül, ha pedig nem jött be, legközelebb olyan DJ-t választasz magadnak, aki jobban megfelel a te zenei ízlésednek.

De ha mindenképpen zenét szeretnél kérni, azt udvariasan tedd, olyant kérj, amelyet tudod, hogy szívesen játssz le a DJ. Amennyiben pedig az előadó szintén tisztelettudóan közli veled, hogy sajnálja, de nem tudja lejátszani az általad kért zenét, akkor harag nélkül fogadd ezt el, és szórakozz tovább.

A szerző újságíró, aki DJ Raymi néven lemezlovas is.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Tamás Attila 2019. augusztus 19., hétfő

A szolgálólány harca

Idén sem maradtunk sötét, diktatórikus jövőkép nélkül, Margaret Atwood Gileádjában pedig még talán sosem volt ennyire kilátástalan a létezés. A Szolgálólány meséjének harmadik évada újabb mélységeket tár fel a kitalált elnyomó diktatúrából.

Tamás Attila 2019. augusztus 12., hétfő

Önpusztító tinik és arrogáns szuperhősök – ez a nyár két legjobb újoncsorozata

Alig túl az év felén, bátran jelenthetjük ki, hogy igencsak erősre sikerült a 2019-es év a sorozatok terén, nyáron pedig nemhogy pangás, de épp, hogy dömping van a folytatásos történetek palettáján, a felhozatal pedig már el is feledtette velünk, hogy az év elején mennyire a Trónok harca körül forgott szinte minden.

Rédai Attila 2019. augusztus 09., péntek

Világot romboló álhírek: a Cambridge Analytica sztori

Álhírek mindig is voltak, de valahogy mégsem volt ekkora balhé belőlük, mint manapság. Miért nagyobb a baj, mint régebb? Mert rombolják a demokráciát – mondja például Székedi Levente egyetemi adjunktus. Hogy miképpen, arra éppen a Brexit és a benne szerepet vállaló Cambridge Analyitca az egyik legjobb példa.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 07., szerda

A sósivatagban tükröződő Tejút: a hónap asztrofotójának története

Fodor István fül-orr-gégész szakorvos, osztályvezető főorvos több tucat kiállításon van túl, fotóalbuma jelent meg, előadásokat, úti beszámolókat tart. Beszélgetésünk apropójául pedig az szolgált, hogy júliusban egy Fodor-fotó volt a hónap asztrofotója a National Geografic online kiadásban.

Tamás Attila 2019. augusztus 05., hétfő

Ez az ember mindenkin segíteni akar, de őt mindenki csak kihasználja

Gösta a legjobb ember a világon. Csendes, nem ártana a légynek sem és valamiért úgy érzi, hogy mindenkin segítenie kell, aki az útjába kerül. De családja, illetve a hozzá közel álló emberek történetesen mind olyanok, akiknek erre a csupaszív, segítőkész emberre van szükségük, hogy maximálisan kihasználják őt. Ajánl&a

Tamás Attila 2019. július 30., kedd

Szaporodó streamingplatformok: a Netflixen túl is van élet

Nem csak sorozatokból, hanem streamingszolgáltatóból is egyre több lesz, hiszen mindenki a saját felületén akarja eladni a nézőnknek az exkluzív tartalmakat. Már tudjuk, hogy a Netflixen túl is van élet, összeállításunkban a leendő és már létező legnagyobb streamingplatformokat vesszük górcső alá.

Péter Beáta 2019. július 30., kedd

Vásáros utak kereszteződésében (9.): a vármegyeközpont és a vasúti közlekedés

Hogyan is alakult át a közigazgatás a 19. század végi Szeredában? Honnan került elő a Vármegyeháza nagy címere? És mit jelentett a szeredaiaknak a vasút megjelenése, illetve milyen fontosabb, ma is létező épületekről tudhatunk meg többet?

Liget 2019. július 29., hétfő

Dob-Ban Ritmusfesztivál: íme a fellépők

Ismét lesz ritmusfesztivál a csíkszeredai Mikó-várban, ahol, ahogy már megszokhattuk, helyi tehetségeket és a zenei élet nemzetközi élvonalába tartozó produkciókat is megtekinthetünk. De kik is ők az idén?

Rédai Attila 2019. július 29., hétfő

Tusványos: koviubi-leves és egyéb érdekességek

Miközben egyre több Erdélyben a fesztivál, harmincadik kiadására a Tusványos az maradt, ami egyik évben a szlogenje is volt: egy biztos pont. Miközben minden évben van egy kis, előnyére váló újdonság.

2019. július 29., hétfő

Ilyen se volt még a Nyárádmentén (x)

Ígéretes programsorozaton vehetnek részt azok, akik augusztus elseje és negyedike között ellátogatnak a Nyárádmenti Fesztiválra. Zene, sport, hagyományőrzés – közel félszáz programból válogathatnak az érdeklődők, így minden adott a kikapcsolódáshoz Nyárádszeredában és környékén.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...