HIRDETÉS
HIRDETÉS

DJ Raymi is keveri Tusványoson

Péter Beáta 2017. július 19., 16:19 utolsó módosítás: 2017. július 19., 18:11
HIRDETÉS

Hétközben sajtótájékoztatókra jár, interjúkat készít, majd a billentyűk közé csap és cikket ír, hétvégenként pedig összekeveri a zenéket, és igyekszik minél magasabbra emelni a buli hangulatát. Ő Molnár Raymond, a Csíki Hírlap újságírója, azaz DJ Raymi, aki szombaton Tusványoson a MIT-ÚNK-sátorban lesz a buli felelőse.

DJ Raymi: egy DJ-nek nevelő feladata is van, megismerteti a legújabb zenei irányzatokat a közönséggel Fotó: Facebook

A gyergyóditrói Molnár Raymond a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjaként költözött Csíkszeredába. Elmondása szerint mindig is szeretett a zenével foglalkozni, tetszettek neki a DJ léttel járó sajátosságok. Érdekesnek tartotta, hogy az általa kedvelt zenéket lejátszhatta nagyobb közönség előtt. Úgy véli, a zenélés lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására, hiszen ezerféleképpen, ezerféle sorrendben lehet összekeverni a zenéket.  

Kezdetben letöltöttem egy DJ programot a laptopomra, ezen gyakoroltam. Egyetemista éveim elején pedig valaki felajánlott egy lehetőséget, hogy egy bulin bizonyítsak, aztán következtek a további bulik.

Az elején nehezen jöttek a jó eredmények. Mint a legtöbb dologban, itt is a kudarcból tanul az ember, így aztán a sokadik buli után ráéreztem, hogy mit is tudok nyújtani a közönségnek a zenéim által, amiről rám ismernek, sőt a hangulat is jó lesz” – mesélte.

HIRDETÉS
Több stílust bevon

DJ Raymi a zenei szettjeibe szeret minél több stílust bevonni. Közel állnak hozzá a hip-hop és trap zenék, de ugyanakkor a keményebb EDM, azaz fesztiválzenék is, az ismert slágerekkel fűszerezve. Ezek variációit játssza. Olyan fellépéseket vállal el, ahol a közönség vevő az ilyen zenékre.
Kérdésünkre, hogy mire kell figyelnie egy DJ-nek egy parti során, elmondta, például arra, hogy milyen zenék találnak az adott közönséghez, azokat milyen sorrendben érdemes lejátszani, fontos továbbá fenntartani a közönség érdeklődését egész estén át, emellett pedig

úgy összekeverni két zenét, hogy azok üteme passzoljon egymáshoz, azaz a bulizók ne halljanak kattogást, összeférhetetlenséget a keverés során.

Továbbá naprakész kell lenni, hiszen nagyon hamar változnak az aktuális kedvencek, a zenei irányzatok. „Csíkszeredában például úgy látom, van egy nagyobb réteg a fiatalság körében – nagyobb mint más erdélyi városokban –, amely az elvontabb zenéket szereti, illetve van egy másik , amely az úgynevezett mainstream, slágeresebb zenéket kedveli. Ezek között próbálom megtalálni az arany középutat, úgy, hogy közben a saját stílusomhoz is hű maradok.”

Improvizálni is kell

Mint mondta, egy bulira nem lehet egy előre „legyártott” zenei csomaggal érkezni, mindig vannak váratlan helyzetek, sokszor improvizálni kell. A felkészülés nála abban áll, hogy próbál naprakész lenni a zenékkel, beszerezni azokat.

Egy DJ-nek mint zenei előadónak fontos, hogy legyen saját stílusa, amiről megismerik az emberek. Továbbá van egy nevelő feladata is a közönség felé, azaz hogy megismertesse velük az új zenei irányzatokat.

– mutat rá Raymi, aki úgy látja, hogy gyakran félreismerik ezt a szakmát. Az emberek általában azt gondolják, hogy egy DJ-nek könnyű a dolga, lejátszik pár zenét egy este alatt, és ezzel végzett is. Az újságíró-lemezlovas szerint ez nem egészen így van, mivel először is felkészültséget, naprakészséget feltételez az, hogy valaki jó hangulatot teremtsen adott közönségeknek, másodszor technikailag is felkészült kell legyen a keverést illetően, harmadszor jogtiszták kell legyenek a zenéi is, negyedszer pedig mint minden márka, vállalkozás, ő is is kell áldozzon a marketingjére. Utóbbi azt jelenti, jelen kell lenni a közösségi médiában, kell egyfajta promociós zenei anyag, amiről felmérik, hogy milyen zenéket is játszik, továbbá jó kapcsolatot kell ápoljon a szakma képviselőivel.

DJ Raymi rámutatott, ebből a szakmából jól megélni leginkább csak az tud, aki a zenélés mellett zenéket is szerkeszt, vannak saját zenéi. „Utóbbi egy nagyon komplex dolog, olyan zenét írni, amit befogad egy adott közönség, sláger lesz, rendkívül sok tanulást és jártasságot igényel. Nem beszélve a technikai háttérről, ami sokszor több ezer euróra rúg, legolcsóbb esetben. Székelyföldön kevés ilyen példát ismerek, de úgy látom, vannak jó irányú próbálkozások.”

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS