Otthonülős videók az otthonokból, 2. rész: zenei csemegék és egy kis tánc

Péter Beáta 2020. május 08., 15:49 utolsó módosítás: 2020. május 08., 15:55

Április közepén mutattunk be olvasóinknak néhány „karanténvideót”, amelyben táncosok, zenészek, énekesek és humoristák biztattak az otthonülésre. Folyamatosan születnek ilyen jellegű felvételek, kollázsok, örömmel látjuk, hogy nem lankad a művészek alkotókedve. Ismét összeszedtünk egy csokorral – és reméljük, többre nem lesz szükség.

Otthonülős videók az otthonokból, 2. rész: zenei csemegék és egy kis tánc
galéria
Fotó: Liget-montázs

Az Ineffable zenekarral kezdjük az otthon készült videók sorát. Sánta Miriám 45.94°N 24.96°E című versét dolgozták fel ineffablésan. Régi ismerőseink ők, a fiatal zenekart közel két éve mutattuk be a Ligeten , fél évvel ezelőtt pedig annak kapcsán írtunk róluk, hogy megjelent első, csak saját dalokat tartalmazó nagylemezük, illetve három videóklipjük. Mindenképp itt a helyük tehát.

A zenekar tagjai: Regián Réka Kata (ének, fuvola), Lukács Márton Örs (billentyűs hangszerek), Szereceán Tihamér (basszusgitár, synth bass), Szereceán Osszián (dobok). Zenekarmenedzser: Bodó István. Hang-utómunka: Lukács Márton Örs. Videószerkesztés: Sharp Production

Igencsak direkt módon fogalmaz a Szuverén Krú legújabb klippjében. Ha valami, akkor ez abszolút karanténdal. Zene, szöveg: Szuverén Krú, karc: Chocolate, mix/master/videó: Potyautas

Egy különleges videót is beválogattunk a sorba. A Joke's On You – TLT ArtLife Quarantine Project a tánc világnapjára készült, csíki táncosok közreműködésével. Koreográfus: Zaiba Anikó. Táncosok: Barabás Anna Gabriella, Schulleri Kamilla, Silló Kriszta Boglárka, Hăineală-Szebeni Lenke, Váncsa Orsolya, Szécsi Bernadett, Tóth Beáta, Balázs-Bécsi Aliz, Portik Andrea, Szabó Andrea, Molnár Emőke, Kovács Dóra, Kovács Tímea, András Dóra, Bán Abigél, Zaiba Anikó. Előadó: Charlotte Lawrence.

„Onnan jött az ötlet, hogy éreztem, hogy már nagyon kellene csinálni valamit a gyerekekkel. Először volt a költészeti napi összeállításunk, és a tánc világnapja közeledtével megkérdeztem a táncosaimat, hogy lenne-e kedvük egy videó elkészítéséhez”

– magyarázta Zaiba Anikó koreográfus, táncoktató.

Mint mondta, rövid volt az idő, két nap alatt kellett megtanulni a koreográfiát, felvenni és összevágni. „Elküldtem a lányoknak egy videós útmutatót, amelyben megmutattam a táncot, és az volt a feladat, hogy azt tanulják meg. Nem csak a hiphop csoportoknak küldtem el, a musical csoportnak is, jazzbalettos lány is van be, és mivel nem egyforma a technikájuk, szabadon értelmezhették a koreográfiát. Nem is törekedtünk szinkronra, mert ahhoz, hogy szinkron legyen egy koreográfia, kell lássuk és érezzük egymást, és nagyon pontosan kell megtanulni. Így mindenki alkothatott is, azért is raktam bele egy improvizációs részt, amikor mindenki teljesen mást csinál, hogy egy kicsit mindenki mutathassa meg azt, ami neki jön. Lelkesen küldték a lányok a videókat, örültek nagyon az ötletnek. Nem volt nehéz koreográfia, ilyen rövid idő alatt nem lehetett túlkomplikálni. Ez volt az első ilyen jellegű próbálkozásunk, érdekes élmény volt, jó kihívás” – mesélt az alkotásról a Ligetnek a kezdeményező.

Igazi zenei csemege az Involved Channel – Quarantē Mousikē #2 felvétele, borongós és napsütötte időben is ajánljuk Ercsei Zsolt és Szabó Lóránt játékát.

Bizonyára jókedvre derít, ha megnézzük, meghallgatjuk Luiza Zan és a Jazzpar Trio What A Little Moonlight Can Do c. felvételét. Akár még táncra is perdülhetünk. Luiza Zan (ének), Gáspár Csaba (hegedű), Gáspár Álmos (gitár), Vitályos Lehel (nagybőgő).

Noha ezúttal elmaradt a Szent György Napok fesztiválhete, de Sepsiszentgyörgy önkormányzatának kezdeményezésére 51 művész megmutatta, hogy a jelenlegi helyzetben is csodálatos dolgok születhetnek összefogásból. Ebből a célból született a két nyelven, magyarul és románul énekelt dal, a Ne félj, csak élj! Trăiește!

Dalszöveg: Kátai Judit. Román átdolgozás: Anna Popa. Zene: Kátai Judit és Sándor Tibor. A hanganyag a Popas Production stúdiójában készült, a videót pedig Ürmösi Levente Mihály és Kerekes Csanád (Misa Foto KFT) készítették. Koordinátorok: Barta Mónika, Kolcsár József.

Résztvevő művészek: Maria Andraş, Daniel Ardeleanu, Balogh Tímea, Bedő Botond, Dancs Annamari, Dénes Dorottya, Erdei Gábor, Erőss Judit, Fazakas Levente, Fazakas Zsolt, Fehér Katalin, Gábor Szabolcs, Gáspár Álmos, István Ildikó, Kátai Judit, Kerezsi Csanád, Kerezsi Csongor, Kertész Huba, Kertész János, Kolcsár József, Kolcsár Linda, Kolumbán Zenge, Kovács Zsolt, Kovács-Vajda Bence, Kovács-Vajda István, Diana Logofătu, Lőfi Gellért, Lőrincz Imre, Luppinger Attila, Makkai Kálmán, Sebastian Marina, Adelina Munteanu, Nagy B. Sándor, Monica Opra, Orbán Ferenc, Pál Gábor, Pál Zakariás, Pakot István, Anca Pitaru, Anna Popa, Elena Popa, Marius Popa, Ráduly Botond Manó, Sándor Tibor, Sebestyén Lázár Enikő, Sebestyén Lázár Regina, Szilágyi Zsolt Herbert, Tasi Nóra, Ticusan János, Anna Ungureanu, Zöldi Lara.

És már bizonyára többször is megnéztük, de a biztatás, hogy hamarosan ismét személyesen is találkozhatunk barátainkkal, elmehetünk koncertre, mindig jól jön, ezzel zárjuk hát ezt a „karanténvideós” összeállításunkat (ha nem látszana az alábbi beágyazás, ezen a linken):

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.