Soha ennyien még nem szurkoltak egy rablóbandának

Tamás Attila 2021. december 07., 19:31 utolsó módosítás: 2021. december 09., 14:19

Öt évadon folyó macska-egér harc végére tett pontot a napokban a Netflix, ugyanis egyáltalán nem váratlanul befejezték az egyik legnépszerűbb európai sorozatukat, ami korábban előre nem látott népszerűségi bravúrt vitt végbe. És hogy miként végződik a fél világ által ismert Dalí-maszkos rablók története, azt spoilermentes kritikánkban próbáljuk kifejteni.

Fotó: Netflix

Újabb sorozattörténeti mérföldkőhöz érkeztünk a napokban, ugyanis véget ért a La Casa de Papel, közismertebb nevén a Money Heist, a sorozat, ami az elmúlt években bravúros karriert futott be a Netflixnek köszönhetően.

Tulajdonképpen ez volt a Squid Game „before it was cool” verziója, vagyis

az a sorozat, amit a streamingszolgáltató úgy emelt be a kínálatába, hogy nem is sejtette, mekkora piedesztálra fog emelkedni a népszerűség tekintetében.

A Harry Potter, Jégvarázs, Star Wars, Trónok harca és egyéb népszerű franchise-ok mellett a Money Heistről sem túlzás kijelenteni, hogy ott van mindenhol, hiszen szinte nincs olyan használati tárgyakat forgalmazó üzlet manapság, ahol ne lenne legalább egy

Dalí-maszkos rablót ábrázoló bögre, toll, táska, vagy bármilyen hétköznapi eszköz, amit a Netflix népszerű sorozatának piros overallos bankrablóival próbálnak eladni.

A Bella Ciao mára már egy népszerű sláger, és már az is találkozott valamilyen formában a Nagy pénzrablás valamelyik aspektusával, aki soha életében nem fizetett elő még a Netflixre, vagy a sorozatnézés nem tartozik a hétköznapi elfoglaltságai közé.

Fotó: Netflix

Most pedig elérkeztünk ennek a történetnek is a végéhez, már nem kell aggódnunk azon, hogy a szívünkhöz nőtt, imádnivaló rablóinkkal mi fog történni a spanyol jegybank falain belül, és hogy a tenyérbemászó Tamayo ezredes még milyen aljas praktikákat vet be ellenük, ugyanis a december 3-án elérhetővé vált ötödik szezon utolsó öt része

lezárta a három évada húzott-nyúzott, minden eddiginél grandiózusabb és a legnagyobb tétekkel bíró rablás történetét.

A Professzort és csapatát mondhatni a lehetetlenre vállalkoztatták az első két évad sikerén felbuzdult írók és a sorozat alkotója – Álex Pina –, akik úgy szőtték tovább a tulajdonképpen befejezett történetet, hogy emelve a téteket, továbbvitték azt, ami az újravágott – és a Netflixen elérhető – első két évadot olyannyira népszerűvé tette.

„Hőseink” elfogott társuk kiszabadításáért és egy újabb mesés vagyon ígéretéért vágnak bele az újabb rablásba, de azért az adrenalin is hajtja őket, valamint a lázadás, hogy ismét borsot tudnak törni az egyébként töketlen hatóságok és a korrupt, kizsákmányoló államvezetés orra alá, azonban hamar kiderül, hogy a spanyol nemzeti aranytartalék meglovasítása jóval nagyobb kihívásnak bizonyul, mint a végtelen pénz nyomtatása a királyi pénzverdében (ami szintén nem volt sétagalopp), és azzal is szembesülniük kell, hogy

mindannyiuk élete veszélyben van, és nem biztos, hogy az újabb kaland végén élve sikerül elhagyniuk a rablás helyszínét a példátlan hatósági- és öntörvényű zsoldosok offenzívája miatt.

Az ötödik évad szeptember elején leadott első öt része ezt a hadviselést mutatja be, természetesen nem hanyagolva a karakterek közti drámát, a párkapcsolati szálakat és a pátoszt sem. Tanúi lehettünk annak, hogy a harmadik évadban érkező

Bogotá, Marseille és Palermo is mennyire elengedhetetlen részei lettek a csapatnak, de Manila és Sierra nyomozó is nélkülözhetetlenné váltak a rablóbanda számára, akik már a lehetetlent kísértették.

Emellett egy családi mellékszálat is beemeltek a készítők, amik a második évadban eltávozott, de rendkívül összetett Berlin és a Professzor viszonyát mélyítették, és kapcsolták össze a két – nagy téttel bíró – rablást.

Fotó: Netflix

Szeptemberben egy háborúnak is beillő eseménysorral hagyták szüszpanszban a sorozat rajongóit a készítők, ráadásul olyan fontos karaktert kinyírva a végén, akinek kiírására nem sokan fogadtak volna nagy összegben. A kegyetlen húzást azért is léphették meg, hogy még inkább meglovagolják a sorozat által keltett hatalmas népszerűségi hullámot, és hogy

a Money Heistről is elmondható legyen, hogy egyik fontos karaktere sincs biztonságban, és könnyen „trónok harcás” halált halhat.

Ez azonban már nem több, mint olcsó írói húzás, amely a fokozott figyelem fenntartását, a karakter iránt rajongók szívébe a tőr beleszúrását és annak megforgatását jelenti, pláne a végkifejlet tükrében. Lehet persze azzal takarózni, hogy a szükséges áldozathozatal és a csapat megmentésének érdeke volt ez, de a mai sorozatnézési szokásokat elnézve

ez az írói szadizmus csakis az érdeklődés fenntartását szolgálja az adott sorozat iránt

(ahogy a sorozat utolsó évadának két részben leadása is ezt a célt szolgálta).

Fotó: Netflix

Túllépve mindezen, sikerült a sorozatot jól lezárni, még ha tele is volt az utolsó öt epizód kapkodásokkal, elnagyolt és kényelmes írói húzásokkal, rengeteg plot twist armorral (ami ugye a fontos karaktereket védi) és

olyan egyértelmű megvezetésekkel, amikről ordít, hogy a hatásvadászat miatt lett olyan, amilyen.

Ezekkel alapjáraton nincs is baj, hiszen manapság senki nem akar a Trónok harca készítőinek sorsára jutni, hogy mindenhol virtuális lincselések áldozatává váljanak az általuk készített produkció végkifejlete miatt, ugyanakkor

nem is érdemes olyan befejezést írni egy népszerű sorozatnak, ami teljesen szembemegy a rajongói elvárásokkal.

Fotó: Netflix

Így a Money Heist befejezése is olyan lett, mint a mesebeli okos lány: bátor, merész is, meg nem is, elfogadható, meg nem is, egyszóval langyos és kiszámítható, amit nem is érdemes spoilermentesen tovább ecsetelni.

Amiben viszont kiemelkedőt tudott nyújtani a sorozat, az a karakterek megrajzolása és a köztük levő kémia és harmónia kiaknázása, na meg azok a fránya, kapcsolatokat próbára tevő emberi húzások, amik még a legnagyobb veszélyek közepette is fenyegetni merészelte az összhangot, ami

a történet elején még egymásnak idegen szereplők az évek során egymáshoz közelkerülése eredményezett.

Fotó: Netflix

Ezek a kapcsolatok ennyi szereplő esetében azonban mondhatni, hogy az évadok során kissé elsatnyultak, háttérbe szorultak, és a készítők is inkább az új és az újdonság erejével ható viszonyrendszerek kibontására összpontosítottak. Az ötödik évad végére ez, a karakterek közötti kémia a Professzornak és Sierra nyomozónak jutott, akikkel még simán el lehetne adni egy spin-off sorozatot, ami a Money Heist világában, ezzel a két szereplővel játszódik.

Fotó: Netflix

A „tehénfejés” tényleg nem marad el, hiszen a rajongók megkapják az említett spin-off sorozatot jövőben, ez azonban

a második évad végén eltávozott, és meglehetősen ambivalens érzéseket kiváltó Berlin karakteréről fog szólni, várhatóan fontosabb Money Heist szereplők időnkénti feltűnésével is.

Egyszóval nem maradunk Nagy pénzrablás nélkül jövőben sem, viszont ezúttal Berlin múltbeli rablásaival és azok kitervelésével és végigvitelével kell majd beérnünk, ami a remények szerint hozza majd valamelyest az anyasorozat szintjét, hiszen hatalmas rajongóbázisnak kell megfeleljen.

Fotó: Netflix

A Professzortól és a többiektől azonban most búcsút vehettünk, és már nincs, ahogy ebben a formában együtt lássuk őket, hiszen siker ide vagy oda, a készítők és a stúdió is úgy döntött, hogy itt és most, egy ilyen grandiózus kalanddal kell lezárni a történetüket, ami teljesen rendben van, figyelembe véve, hogy

amennyiben még újabb évadokon át húzzák, már nem lehetett volna ilyen befejezéssel előrukkolni, aminek forgatását ráadásul a járványhelyzet is alaposan próbára tette.

Nem túlzás tehát, hogy a csúcson sikerült abbahagyni, a befejezés pedig sok népszerű sorozattal ellentétben nem fog közutálatnak örülni, viszont a „nagy” sorozatok magasságába sem fog emelkedni. De ez teljesen rendben van így.

•  Fotó: Netflix
Fotó: Netflix
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.