HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. október 16., kedd

Fájdalomnapló: leukémiás fiatal videósorozata

Szilárd 18 éves, és a multimédia iránt érdeklődik. Indíttatása viszont nem a pályaválasztás. Azt szeretné, hogy akik hozzá hasonló betegségben szenvednek, több információt kaphassanak, így spórolva meg a temérdek fájdalomból. Varga Szilárd betegségének diagnózisa: akut limfoblasztos leukémia.

Balázs Katalin 2018. október 11., csütörtök

El Camino-szabadság: személyre szabott élmény

Van valami vonzó abban, ha a nap előtt kel az ember, és más dolga nincs, mint felváltva „rakocsálni” a lábait. Lehetőleg egyiket a másik elé. Csak az irányt tudja, hogy merre tart, azt nem is sejtheti, hogy mi ötlik eszébe, ki szegődik mellé, mit eszik és melyik este ki lesz a hálótársa. Ez a Camino szabadsága.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. szeptember 24., hétfő

Nem legenda a pisis rongy: népi gyógymódok Gyergyóremetéről

Só, ecet, juhfaggyú, libazsír és emberi vizelet egyaránt szerepel abban a népi patikában, bátran mondható, kollektív tudástárban, ami Gyergyóremetén fellelhető. Nem titkolják, megosztják a gyógymódokat, de újabbak megismerésétől sem határolódnak el.

Balázs Katalin 2018. szeptember 14., péntek

Danaliszyn József: aranylakodalom a mikrofonnal

Ötven esztendeje fogott először kezében mikrofont Danaliszyn József, akinek neve összefonódik a maroshévízi és gyergyószentmiklósi műkedvelő színjátszással, de a Hóvirág néptánccsoporttal és a könnyűzenével is. Fél évszázad alatt a rendszerek változtak, az emlékük megmaradt. Erről lesz szó az alábbi össze&

Balázs Katalin 2018. augusztus 17., péntek

Háborús helyeken békeidőben: Szerecsenszikla, a hajdani hadszíntér

Három szinten tervezték meg a védelmet. A Maros bal partján faházaknak álcázott fegyverlerakatok, szemben, a sziklás hegyoldalban középmagasságban és a csúcson is lőállások, bunkerek épültek ki. 1941-ben történt mindez, és bár a magyar állam hosszabb távra tervezett, a tulajdon és békeidő három évig tartott.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. augusztus 07., kedd

Összeér a kutyamancs és embertenyér

Három esztendeje ismerkedtünk. Az évszakok menyasszonyait álmodta meg, természetes anyagokba, virágba öltöztetve az arákat. Hónapokig készültek a kreációk, és egy fotózás ideéig tartottak. Mert semmihez sem kell ragaszkodni – mondta akkor. Ezt mondja ma is, csak most másra érti.

Balázs Katalin 2018. augusztus 02., csütörtök

Múlttemetés jeltelen sírokba: kalákában zajlik a történelemmásítás

Nemrég Gyergyóremetén mérték fel az örmények sírhelyeit. Név szerint számon akarják tartani azokat, akik az őshazából érkezve itt éltek bármikor és bármennyit is. Kicsit hátrébb, a temető végében az őshonos székelyek kőkeresztjei halomban. Kegyelet helyett burján övezi. Remete nem a kivétel, hanem a szokás erősítője

Balázs Katalin 2018. július 20., péntek

Hol vannak a Novákok, a Sáskák?

1817-et írtunk. Gyergyóremete központjában egy kis asztal mögül kínálta portékáját a szentmiklósi Mélik: csecsebecséket, cseréppipát, dohányt. Pár év múlva már háza volt a településen. 2018-at írunk. Az örmény családok sírjait veszik számba táborozó fiatalok a temetőben.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. június 06., szerda

Kapuba faragott vágy és humor

Nem hagyományos székely kapu készült Szárhegyen, hisz gazdája sem hagyományos fafaragó. Gál-Pál László műkedvelő színjátszó és humorista, az Orotvai komák egyike ezúttal keze nyomát mutatta meg a világnak.

Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Értékesebbé válhat a magyar stílus, a magyar ló

A magyar lóé, a jó lovasé és az egyensúlyban lévő, egyenes férfié a jövő Gőblyös István szerint. A Nemzeti Lovasakadémia alapítója úgy véli: zajlik a kultúrateremtés. Nem is csoda, hiszen manapság a lóval már nem a férfiak mennek háborúzni, egyre több nő ül nyeregbe.

Balázs Katalin 2018. április 27., péntek

Csak csonkok és ördögbogok

Történt, hogy Berecz András Székelyföldet járva és megszeretve nagy búsulással fogadta, hogy Hazug Pista innen továbbállt, és nyitva tartotta a fülét, hogy újabb remetéről halljon. Talált is.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. április 05., csütörtök

Szóra bírt házak: menedék a 249-es szám alatt

Van egy ház Gyergyóalfaluban, a Fenek útján: olyan, mint a hallgatag öregemberek, kik a figyelő szemre nyílnak meg. Minap leültünk a küszöbére.

Balázs Katalin 2018. február 28., szerda

A víz gyógyító ereje: Kneipp-kúrák akár otthon is

„Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását, amely segítségetekre lesz ott, ahol az még lehetséges” – üzeni Kneipp. Számos bajra javasolt kúráiból kaphatunk ízelítőt Péter Máriától, azaz Imelda nővértől.

Balázs Katalin 2018. január 26., péntek

Tükör a léleknek. Nem az üléseken zajlik a pszichoterápia

Van egy küszöb, melynek átlépéséhez sokaknak hosszú ideig kell erőt gyűjteni, főleg a megbélyegzés miatt. Amíg gyűl az erő, egyre rosszabbá válik az állapot, egyre nehezebb a talpra állás. Mi átléptük a küszöböt, Babos Judit pszichoterapeutánál jártunk.

Balázs Katalin 2018. január 25., csütörtök

Megmaradnak maradinak. Kimaradnak a trágárságokból az Orotvai komák

Az Orotvai komák – így ismerik a humoros előadásokat kedvelők az immár Szárhegyen élő Gál-Pál Lászlót és az Orotván maradt Fazakas Lászlót. Egyikük erdész, másikuk falugondnok, együtt pedig humoristák. Azt mondják, a nevettetés bevált terápia... elsősorban önmaguk számára.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 12., péntek

Örmény kincsek nagy dobozban: feltámasztanák Görög Joachimot

Az örmény plébánia melléképületében, nagy szekrényben lapult évekig egy olyan doboz, amelynek értékét talán még most, hogy előkerült sem lehet felbecsülni. Tartalmaz rengeteg régi fényképet, dokumentumot, köztük Görög Joachim számos kéziratát. Gál Hunor plébános feltámasztaná az egykori egyház