HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Értékesebbé válhat a magyar stílus, a magyar ló

A magyar lóé, a jó lovasé és az egyensúlyban lévő, egyenes férfié a jövő Gőblyös István szerint. A Nemzeti Lovasakadémia alapítója úgy véli: zajlik a kultúrateremtés. Nem is csoda, hiszen manapság a lóval már nem a férfiak mennek háborúzni, egyre több nő ül nyeregbe.

Balázs Katalin 2018. április 27., péntek

Csak csonkok és ördögbogok

Történt, hogy Berecz András Székelyföldet járva és megszeretve nagy búsulással fogadta, hogy Hazug Pista innen továbbállt, és nyitva tartotta a fülét, hogy újabb remetéről halljon. Talált is.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. április 05., csütörtök

Szóra bírt házak: menedék a 249-es szám alatt

Van egy ház Gyergyóalfaluban, a Fenek útján: olyan, mint a hallgatag öregemberek, kik a figyelő szemre nyílnak meg. Minap leültünk a küszöbére.

Balázs Katalin 2018. február 28., szerda

A víz gyógyító ereje: Kneipp-kúrák akár otthon is

„Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását, amely segítségetekre lesz ott, ahol az még lehetséges” – üzeni Kneipp. Számos bajra javasolt kúráiból kaphatunk ízelítőt Péter Máriától, azaz Imelda nővértől.

Balázs Katalin 2018. január 26., péntek

Tükör a léleknek. Nem az üléseken zajlik a pszichoterápia

Van egy küszöb, melynek átlépéséhez sokaknak hosszú ideig kell erőt gyűjteni, főleg a megbélyegzés miatt. Amíg gyűl az erő, egyre rosszabbá válik az állapot, egyre nehezebb a talpra állás. Mi átléptük a küszöböt, Babos Judit pszichoterapeutánál jártunk.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 25., csütörtök

Megmaradnak maradinak. Kimaradnak a trágárságokból az Orotvai komák

Az Orotvai komák – így ismerik a humoros előadásokat kedvelők az immár Szárhegyen élő Gál-Pál Lászlót és az Orotván maradt Fazakas Lászlót. Egyikük erdész, másikuk falugondnok, együtt pedig humoristák. Azt mondják, a nevettetés bevált terápia... elsősorban önmaguk számára.

Balázs Katalin 2018. január 12., péntek

Örmény kincsek nagy dobozban: feltámasztanák Görög Joachimot

Az örmény plébánia melléképületében, nagy szekrényben lapult évekig egy olyan doboz, amelynek értékét talán még most, hogy előkerült sem lehet felbecsülni. Tartalmaz rengeteg régi fényképet, dokumentumot, köztük Görög Joachim számos kéziratát. Gál Hunor plébános feltámasztaná az egykori egyház

Balázs Katalin 2018. január 05., péntek

Örmények Erdélyben: példa a megtartó hitre

Mikor is telepedtek le az örmények Erdélyben, és hányan lehetnek ma az ők leszármazottjaik? Mit tartanak kezükben a vörös köpönyegesek? Hogyan maradnak meg egy nemzet gyökerei távol az őshazától, elveszítve az anyanyelvet? Magyari-Sáska Zsolt egyetemi adjunktustól tudtuk meg.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 03., szerda

Plébános a képeslapok bűvöletében

Ha valaki örömet akar szerezni a gyergyószárhegyi plébánosnak, képeslapot vigyen neki ajándékba. György Balázs minden karácsonykor szentképkiállítást készít a hittanteremben, és ha senki sem méltatná, akkor is gyönyörködne benne.

Balázs Katalin 2017. október 19., csütörtök

Aki a tekintetével dicsért: Karancsi Sándor

2003. október 27. volt az utolsó nap az életében. Műtermében várta a tanítványait. Azon a napon szomorkás modellt választott, és egyik tanítványa rajzába bele is javított. Ez volt az utolsó korrekciója az evilági rajzlapon.

Balázs Katalin 2017. október 02., hétfő

Halmozott hátrányok: kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

Van, aki azt gondolja, halmozottan hátrányos helyzetű az, aki keresztény, értelmiségi, ráadásul még nő is. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a tíz hölgy, akik a Nőszirom beszélgetőkötet szereplői.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 25., hétfő

Élet emlékek nélkül: önazonosságát kutatja Kulcsár Géza

Van, aki azt mondja róla, jó kezű mesterember volt világéletében, van, aki az ellenkezőjét állítja. Az érintett ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Egy baleset következtében ugyanis ötvenhat évéből csak tizenhatra emlékezik. A gyergyóditrói Kulcsár Géza azt kutatja, ki is ő valójában.

Balázs Katalin 2017. július 31., hétfő

A huszárszakács gasztrotitkai, avagy ami igazán bajusz alá való

Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk – így jellemzi a mai táplálkozást Bíró-Boér Attila, aki, ha befejezi munkáját a gyergyószentmiklósi önkormányzat mellékgazdaságánál, egyenruhát vesz magára, azon szakácsokét, akik nem leveskockát, mesterséges színezőt vagy csirkét nem látott paprikást főznek. Kó

Balázs Katalin 2017. július 19., szerda

A mindig derűs, csupa szív Sövér Elek

Ma is köztünk élhetne, éppen nyolcvan éves lenne a gyergyóalfalvi festőművész, akinek sokan köszönhetik, hogy az ecsettel szoros barátságba kerültek. Sövér Elek tiszteletére szervezik Alfaluban a Művészetek Éjszakáját, de hogy ki is volt ő valójában, arról családtagjai, tanítványai tudnak a legtöbbet.

Balázs Katalin 2017. július 12., szerda

Montenegró: ahol sűrűn mérik a szépet

Vannak kedvenc nyaralóhelyeink, sokan kacsintunk a tenger felé is, de csak ritkán jelenik meg úti célként az erdélyi ember fejében Montenegró. Amit hátrányának képzelünk, épphogy előnnyé kovácsolódik, de erről csak az győződhet meg, aki helyszínre megy az élményért.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. július 06., csütörtök

Az El Caminóra mentek, más emberként tértek haza

Öt hét alatt 799 kilométert tett meg Szent Jakab útján a hatvanhatodik éves gyergyószentmiklósi Köllő Dávid és a 63 éves gyergyócsomafalvi Mogyorós Csaba. Megváltoztatta őket a tapasztalat: egyikük indulna vissza, másikuk pedig a Mária-utat is fontolgatja.