HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. augusztus 07., kedd

Összeér a kutyamancs és embertenyér

Három esztendeje ismerkedtünk. Az évszakok menyasszonyait álmodta meg, természetes anyagokba, virágba öltöztetve az arákat. Hónapokig készültek a kreációk, és egy fotózás ideéig tartottak. Mert semmihez sem kell ragaszkodni – mondta akkor. Ezt mondja ma is, csak most másra érti.

Balázs Katalin 2018. augusztus 02., csütörtök

Múlttemetés jeltelen sírokba: kalákában zajlik a történelemmásítás

Nemrég Gyergyóremetén mérték fel az örmények sírhelyeit. Név szerint számon akarják tartani azokat, akik az őshazából érkezve itt éltek bármikor és bármennyit is. Kicsit hátrébb, a temető végében az őshonos székelyek kőkeresztjei halomban. Kegyelet helyett burján övezi. Remete nem a kivétel, hanem a szokás erősítője

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. július 20., péntek

Hol vannak a Novákok, a Sáskák?

1817-et írtunk. Gyergyóremete központjában egy kis asztal mögül kínálta portékáját a szentmiklósi Mélik: csecsebecséket, cseréppipát, dohányt. Pár év múlva már háza volt a településen. 2018-at írunk. Az örmény családok sírjait veszik számba táborozó fiatalok a temetőben.

Balázs Katalin 2018. június 06., szerda

Kapuba faragott vágy és humor

Nem hagyományos székely kapu készült Szárhegyen, hisz gazdája sem hagyományos fafaragó. Gál-Pál László műkedvelő színjátszó és humorista, az Orotvai komák egyike ezúttal keze nyomát mutatta meg a világnak.

Balázs Katalin 2018. május 15., kedd

Értékesebbé válhat a magyar stílus, a magyar ló

A magyar lóé, a jó lovasé és az egyensúlyban lévő, egyenes férfié a jövő Gőblyös István szerint. A Nemzeti Lovasakadémia alapítója úgy véli: zajlik a kultúrateremtés. Nem is csoda, hiszen manapság a lóval már nem a férfiak mennek háborúzni, egyre több nő ül nyeregbe.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. április 27., péntek

Csak csonkok és ördögbogok

Történt, hogy Berecz András Székelyföldet járva és megszeretve nagy búsulással fogadta, hogy Hazug Pista innen továbbállt, és nyitva tartotta a fülét, hogy újabb remetéről halljon. Talált is.

Balázs Katalin 2018. április 05., csütörtök

Szóra bírt házak: menedék a 249-es szám alatt

Van egy ház Gyergyóalfaluban, a Fenek útján: olyan, mint a hallgatag öregemberek, kik a figyelő szemre nyílnak meg. Minap leültünk a küszöbére.

Balázs Katalin 2018. február 28., szerda

A víz gyógyító ereje: Kneipp-kúrák akár otthon is

„Tanuljátok meg a víz helyes használatát, erejét és hatását, amely segítségetekre lesz ott, ahol az még lehetséges” – üzeni Kneipp. Számos bajra javasolt kúráiból kaphatunk ízelítőt Péter Máriától, azaz Imelda nővértől.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 26., péntek

Tükör a léleknek. Nem az üléseken zajlik a pszichoterápia

Van egy küszöb, melynek átlépéséhez sokaknak hosszú ideig kell erőt gyűjteni, főleg a megbélyegzés miatt. Amíg gyűl az erő, egyre rosszabbá válik az állapot, egyre nehezebb a talpra állás. Mi átléptük a küszöböt, Babos Judit pszichoterapeutánál jártunk.

Balázs Katalin 2018. január 25., csütörtök

Megmaradnak maradinak. Kimaradnak a trágárságokból az Orotvai komák

Az Orotvai komák – így ismerik a humoros előadásokat kedvelők az immár Szárhegyen élő Gál-Pál Lászlót és az Orotván maradt Fazakas Lászlót. Egyikük erdész, másikuk falugondnok, együtt pedig humoristák. Azt mondják, a nevettetés bevált terápia... elsősorban önmaguk számára.

Balázs Katalin 2018. január 12., péntek

Örmény kincsek nagy dobozban: feltámasztanák Görög Joachimot

Az örmény plébánia melléképületében, nagy szekrényben lapult évekig egy olyan doboz, amelynek értékét talán még most, hogy előkerült sem lehet felbecsülni. Tartalmaz rengeteg régi fényképet, dokumentumot, köztük Görög Joachim számos kéziratát. Gál Hunor plébános feltámasztaná az egykori egyház

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 05., péntek

Örmények Erdélyben: példa a megtartó hitre

Mikor is telepedtek le az örmények Erdélyben, és hányan lehetnek ma az ők leszármazottjaik? Mit tartanak kezükben a vörös köpönyegesek? Hogyan maradnak meg egy nemzet gyökerei távol az őshazától, elveszítve az anyanyelvet? Magyari-Sáska Zsolt egyetemi adjunktustól tudtuk meg.

Balázs Katalin 2018. január 03., szerda

Plébános a képeslapok bűvöletében

Ha valaki örömet akar szerezni a gyergyószárhegyi plébánosnak, képeslapot vigyen neki ajándékba. György Balázs minden karácsonykor szentképkiállítást készít a hittanteremben, és ha senki sem méltatná, akkor is gyönyörködne benne.

Balázs Katalin 2017. október 19., csütörtök

Aki a tekintetével dicsért: Karancsi Sándor

2003. október 27. volt az utolsó nap az életében. Műtermében várta a tanítványait. Azon a napon szomorkás modellt választott, és egyik tanítványa rajzába bele is javított. Ez volt az utolsó korrekciója az evilági rajzlapon.

Balázs Katalin 2017. október 02., hétfő

Halmozott hátrányok: kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

Van, aki azt gondolja, halmozottan hátrányos helyzetű az, aki keresztény, értelmiségi, ráadásul még nő is. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a tíz hölgy, akik a Nőszirom beszélgetőkötet szereplői.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. szeptember 25., hétfő

Élet emlékek nélkül: önazonosságát kutatja Kulcsár Géza

Van, aki azt mondja róla, jó kezű mesterember volt világéletében, van, aki az ellenkezőjét állítja. Az érintett ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Egy baleset következtében ugyanis ötvenhat évéből csak tizenhatra emlékezik. A gyergyóditrói Kulcsár Géza azt kutatja, ki is ő valójában.