HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 26., péntek

Tükör a léleknek. Nem az üléseken zajlik a pszichoterápia

Van egy küszöb, melynek átlépéséhez sokaknak hosszú ideig kell erőt gyűjteni, főleg a megbélyegzés miatt. Amíg gyűl az erő, egyre rosszabbá válik az állapot, egyre nehezebb a talpra állás. Mi átléptük a küszöböt, Babos Judit pszichoterapeutánál jártunk.

Balázs Katalin 2018. január 25., csütörtök

Megmaradnak maradinak. Kimaradnak a trágárságokból az Orotvai komák

Az Orotvai komák – így ismerik a humoros előadásokat kedvelők az immár Szárhegyen élő Gál-Pál Lászlót és az Orotván maradt Fazakas Lászlót. Egyikük erdész, másikuk falugondnok, együtt pedig humoristák. Azt mondják, a nevettetés bevált terápia... elsősorban önmaguk számára.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. január 12., péntek

Örmény kincsek nagy dobozban: feltámasztanák Görög Joachimot

Az örmény plébánia melléképületében, nagy szekrényben lapult évekig egy olyan doboz, amelynek értékét talán még most, hogy előkerült sem lehet felbecsülni. Tartalmaz rengeteg régi fényképet, dokumentumot, köztük Görög Joachim számos kéziratát. Gál Hunor plébános feltámasztaná az egykori egyház

Balázs Katalin 2018. január 05., péntek

Örmények Erdélyben: példa a megtartó hitre

Mikor is telepedtek le az örmények Erdélyben, és hányan lehetnek ma az ők leszármazottjaik? Mit tartanak kezükben a vörös köpönyegesek? Hogyan maradnak meg egy nemzet gyökerei távol az őshazától, elveszítve az anyanyelvet? Magyari-Sáska Zsolt egyetemi adjunktustól tudtuk meg.

Balázs Katalin 2018. január 03., szerda

Plébános a képeslapok bűvöletében

Ha valaki örömet akar szerezni a gyergyószárhegyi plébánosnak, képeslapot vigyen neki ajándékba. György Balázs minden karácsonykor szentképkiállítást készít a hittanteremben, és ha senki sem méltatná, akkor is gyönyörködne benne.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. október 19., csütörtök

Aki a tekintetével dicsért: Karancsi Sándor

2003. október 27. volt az utolsó nap az életében. Műtermében várta a tanítványait. Azon a napon szomorkás modellt választott, és egyik tanítványa rajzába bele is javított. Ez volt az utolsó korrekciója az evilági rajzlapon.

Balázs Katalin 2017. október 02., hétfő

Halmozott hátrányok: kereszténynek, értelmiséginek, nőnek lenni

Van, aki azt gondolja, halmozottan hátrányos helyzetű az, aki keresztény, értelmiségi, ráadásul még nő is. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a tíz hölgy, akik a Nőszirom beszélgetőkötet szereplői.

Balázs Katalin 2017. szeptember 25., hétfő

Élet emlékek nélkül: önazonosságát kutatja Kulcsár Géza

Van, aki azt mondja róla, jó kezű mesterember volt világéletében, van, aki az ellenkezőjét állítja. Az érintett ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Egy baleset következtében ugyanis ötvenhat évéből csak tizenhatra emlékezik. A gyergyóditrói Kulcsár Géza azt kutatja, ki is ő valójában.

Balázs Katalin 2017. július 31., hétfő

A huszárszakács gasztrotitkai, avagy ami igazán bajusz alá való

Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk – így jellemzi a mai táplálkozást Bíró-Boér Attila, aki, ha befejezi munkáját a gyergyószentmiklósi önkormányzat mellékgazdaságánál, egyenruhát vesz magára, azon szakácsokét, akik nem leveskockát, mesterséges színezőt vagy csirkét nem látott paprikást főznek. Kó

Balázs Katalin 2017. július 19., szerda

A mindig derűs, csupa szív Sövér Elek

Ma is köztünk élhetne, éppen nyolcvan éves lenne a gyergyóalfalvi festőművész, akinek sokan köszönhetik, hogy az ecsettel szoros barátságba kerültek. Sövér Elek tiszteletére szervezik Alfaluban a Művészetek Éjszakáját, de hogy ki is volt ő valójában, arról családtagjai, tanítványai tudnak a legtöbbet.

Balázs Katalin 2017. július 12., szerda

Montenegró: ahol sűrűn mérik a szépet

Vannak kedvenc nyaralóhelyeink, sokan kacsintunk a tenger felé is, de csak ritkán jelenik meg úti célként az erdélyi ember fejében Montenegró. Amit hátrányának képzelünk, épphogy előnnyé kovácsolódik, de erről csak az győződhet meg, aki helyszínre megy az élményért.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. július 06., csütörtök

Az El Caminóra mentek, más emberként tértek haza

Öt hét alatt 799 kilométert tett meg Szent Jakab útján a hatvanhatodik éves gyergyószentmiklósi Köllő Dávid és a 63 éves gyergyócsomafalvi Mogyorós Csaba. Megváltoztatta őket a tapasztalat: egyikük indulna vissza, másikuk pedig a Mária-utat is fontolgatja.

Balázs Katalin 2017. június 01., csütörtök

Liget-napló: véget ért az alfalviak pünkösdi zarándoklata

Csütörtökön reggel nyolckor indultak, s hétfőn értek vissza szülőfalujukba a gyergyóalfalvi pünkösdi zarándokok, sorukban Balázs Katalin munkatársukkal. Gyalogszerrel megtett útjukról egy webes naplóban számoltunk be.

Balázs Katalin 2017. május 31., szerda

A gyergyóalfalviak gyalogos zarándoklatáról a Ligeten

Nem egyszerű kísérője, résztvevője lesz a Liget a gyergyóalfalvi pünkösdi keresztalja csütörtökön induló zarándoklatának. Terveink szerint a lélekpróbáló gyalogútról többször jelentkezünk képekkel, beszámolóval.

Balázs Katalin 2017. május 30., kedd

Amikor a lélek megbetegíti a testet

Nem biztos, hogy minden testi tünet mögött lelki probléma húzódik meg, de biztos, hogy érdemes megvizsgálni. A gyógymódok sokfélék lehetnek, és ami új, attól nem kell feltétlenül irtózni; érdemes közel menni hozzá, jobban megismerni, és csak utána alkalmazni. Ami kihagyhatatlan: az önismeret és önszeretet.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2017. május 30., kedd

Indul a 450. búcsúba István pap serege

Sok kérdés felvetődik a csíksomlyói búcsú 450 éves múltja kapcsán, azt is firtatják, mit is ünnepel ilyenkor a gyergyóalfalvi sereg. Balázs József, az alfalvi gyalogos zarándokok vezetője beszél erről, hogy aki vele tart, tudja, miért és hová megy.