Bede Laura 2019. június 24., hétfő

Van, akinek padláson felejtett szemét, másnak igazi érték

Padláson felejtett régi bútorok, lámpák, csészék, különböző sokak által csak kacatnak nevezett lakberendezési tárgyak ihletik meg azt a két kolozsvári fiatal dizájnert, akik a románul sokatmondó Calabalâc márkanév alatt alkotnak.  Rudolf Eszter és Szilágyi-Kispista Ágota azt keresi, hogy lehet új kontextusba helyezni jól ismert

Bede Laura 2018. december 19., szerda

Rémálom, amiből nem lehet felébredni

Az emberek jóindulata, odafigyelése és szeretete ad erőt Fekete (Ingber) Gizellának, akit pár hónapja akut limfoblasztikus leukémiával diagnosztizáltak. A kolozsvári tanítónő csontvelő-átültetésének költségei magasak, családja jelenleg erre gyűjt adományokat.

Bede Laura 2018. november 05., hétfő

Egy menyasszonyi ruha is lehet kényelmes

Csipkebetét, gyöngyözött részletek, virágos minták, egyenes vonal, egyszerűségben rejlő nagyszerűség – mindez jellemző a csíkszeredai Delikates Couture új, Nemora nevű ruhakollekciójára, amelyben menyasszonyi ruhákat és alkalmi ruhákat egyaránt találunk. Mindkét esetben fő szempont a kényelem.

Bede Laura 2018. augusztus 08., szerda

Látvány és nyitottság, Untold a neved

Hömpölygő tömeg, dübörgő zene, villózó fények, látványos pirotechnikai elemek, eksztázis – röviden így lehet összefoglalni a kolozsvári 4. Untold fesztivált. Benyomásaink a négynapos megarendezvényről.

Bede Laura 2018. augusztus 06., hétfő

Exkluzív koncert, funky szett, garantált lazulás a gernyeszegi Awake fesztiválon

A nyugalom és bulizás birodalmává válik a gernyeszegi Teleki-birtok augusztus 17–19. között, ugyanis ekkor szervezik meg második alkalommal az Awake fesztivált.

Bede Laura 2018. július 18., szerda

Világzenei kavalkád a mérai csűrfesztiválon

Tizenhat fellépő, öt ország, négy porta, három kontinens – számokban így lehetne leírni a 3. Méra világzenei csűrfesztivált, viszont a zenei műfajok kavalkádja és az előadóművészek története sokkal vonzóbb lehet a látogatók számára.

Bede Laura 2018. július 03., kedd

A Székelykő bűvöletében: a látvány kárpótolta a „sártengerben” fesztiválozást

A hétvégén ismét bebizonyosodott, hogy az eső a szabadtéri rendezvények egyik legnagyobb ellensége, viszont a vérbeli fesztiválozókat a kedvezőtlen időjárási viszonyok sem gátolják meg a felhőtlen szórakozásban. Így volt ez a harmadik alkalommal, Torockón szervezett Double Rise fesztiválon is.

Bede Laura 2018. június 08., péntek

Több program, nagyobb érdeklődés: Szabó Lillával a Várkert Fesztiválról

Milyen újdonságokkal bővül a Várkert Fesztivál programja, hogyan lehet kijutni a gyalui várkastélyhoz, onnan vissza Kolozsvárra, mit fogyaszthatunk a háromnaposra bővült rendezvényen? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ interjúnkban Szabó Lilla, a fesztivál programigazgatója.

Bede Laura 2018. május 29., kedd

Zengő-bongó gyerekdalok mellett sikolydzsessz is. Megnéztük, kik lépnek fel a Várkert Fesztiválon

Budapest Bár, Hobó, 100 Folk Celsius, Kaláka, Bohemian Betyars, Braindogs – csak pár név azok közül, akikkel együtt bulizhatunk június 15–17. között a 3. Várkert Fesztiválon. A gyalui várkastély hatalmas parkjába igazi zenei csemegékkel kecsegtetnek. De nem csak emiatt érdemes ellátogatni a fesztiválra.

Bede Laura 2018. május 11., péntek

Apás szülés: amikor a család a szülőszobában születik

Hollywoodi klisé, ahogy az aggódó apuka maszírozza a szülő kismama hátát, diktálja az egyenletes lélegzés ütemét, majd a véres látványtól elájul. Egykor talán tabu volt, ma már bátran beszélnek az apukák az élményről, amelyet a legtöbben újra bevállalnának.

Bede Laura 2018. április 27., péntek

Ami a mikrofon mögött van: kutatta a humort a humorista

Az erdélyi humoristák „mikrofon mögötti” oldalát szerette volna megmutatni új, Dumakavics című könyvében György Botond gyergyószentmiklósi stand-upos. Az Erdélyi Humorfesztivál egyik szervezője a kötet tartalmáról, a szakma kihívásairól és jövőjéről mesélt.

Bede Laura 2018. április 19., csütörtök

Napfényes muzsika, zenei elvágyódás nyugodt ritmusokkal

Napfényes, optimista, napjainkbéli hangzású, nyugodt muzsika, ami felajánlja, hogy kiszabaduljunk a sablonos hétköznapokból, s elinduljunk egy lelki utazásra. A Belau együttes üdítő hangulatából és a kortárs zenei kultúrából most három székelyföldi városban kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Bede Laura 2018. április 12., csütörtök

Saját dalok népzenei motívumokkal: visszavágyott a gyökerekhez Antal Tímea

A legújabb daláról és videoklipjéről, a két éve megalakult zenekarról, illetve fellépéseikről beszél interjúnkban az erdélyi származású, jelenleg Budapesten élő Antal Tímea. Az énekesnő szerint egy együttes akkor lehet egyedi és hiteles, ha a saját dalait adja elő a közönségnek.

Bede Laura 2017. augusztus 25., péntek

Magasztos erdélyi drónfelvételek a szegedi egyetemi tanártól

Légi felvételeken mutatja be Erdély természeti csodáit Ötvös Sándor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. A 4K felbontásban készült mozgóképsorozat első részét pár nap alatt már több ezren tekintették meg.