HIRDETÉS
Fodor János 2017. november 20., hétfő

Vásárhely, az ellenzéki város: nem kedvelték a „kuruckodó” települést

A „boldog békeidőknek” nevezett első világháborút megelőző időszakban legfeljebb a béke volt igaz, mivel a háború szempontjából valóban „csendes” időszak volt, azonban az országos politika hullámverései gyakran elértek Marosvásárhelyre is.

Fodor János 2017. november 06., hétfő

Amikor Petry Bernádyt heccelte

Az ún. „boldog békeidőkben” is  számos politikai vita, botrány és nem kevés személyeskedés keserítette a korabeli politikusok mindennapjait, amelyek megoldásából olykor a humor sem hiányzott. Ezekből szemlézünk néhányat Marosvásárhelyről.

HIRDETÉS
Fodor János 2017. október 16., hétfő

Bernády György tanítómesterei, azaz akik hatással voltak a személyiségére

Életünket befolyásoló tényező az iskolai nevelés, tanárainknak a későbbi szemléletünkre gyakorolt hatása. Így volt ez Bernády György polgármester esetében is, aki középiskolai tanulmányait a Református Kollégiumban végezte, itteni tanítómesterei pedig jelentősen hozzájárultak az érett politikus mentalitáshoz.

Fodor János 2017. szeptember 11., hétfő

Apponyi és Tisza Marosvásárhelyen: a híres államférfiak látogatásai nem maradtak következmények nélkül

Marosvásárhely történetében több olyan alkalom is felsorolható, amikor a város díszes vendége volt valamely fővárosi főméltóság. Különösen a 20. század hajnalán, amelyet többnyire „boldog békeidőként” emlegetnek, valójában azonban a politikai vitáktól igencsak hangos időszak volt. Ebből az időszakból szemléz&

Fodor János 2017. augusztus 22., kedd

Bernády György apja, a mintául szolgáló gyógyszerész

„E percekben jut eszembe, hogy ma 42 éve temettük el szegény áldott emlékű édesapámat. Adjon neki az Úr csöndes nyugodalmat” − írta 1926 augusztusában Bernády György feleségének. Az igencsak elfoglalt marosvásárhelyi polgármester életére, későbbi pályájára az édesapja mély hatással volt.

HIRDETÉS
Fodor János 2017. július 21., péntek

Családi tragédia: Bernády megtört a lánya halála után

Bernády György életéről többnyire politikai tevékenysége következtében értesülünk, azonban az impériumváltás után családi élete egyre nagyobb hangsúlyt kapott, az 1930-as évektől pedig kizárólag az határozta meg prioritásait.

Fodor János 2017. július 11., kedd

Sokat szenvedett, rengeteget fáradott Bernády György második polgármestersége alatt

„Nehéz és küzdelmes volt a polgármesteri székben eltöltött újabb több mint két és fél év, sokat szenvedtem, lelkileg, rengeteget fáradtam fizikailag, s mindezek dacára hálás vagyok a Mindenhatónak azért, hogy módot és erőt adott nekem arra, hogy ezt végig kínlódjam”− írta e szomorkás sorokat Bernády.

Fodor János 2017. június 05., hétfő

Meghatározó politikusok Vásárhelyről

Marosvásárhely politikai élet szempontjából mindig kiemelkedő helyen szerepelt. Erdély hovatartozásától függetlenül a helyi politikai életet meghatározták az országos folyamatok, ebből kiindulva pedig a 19. század végén, 20. század elején számos országos jelentőségű politikus köthető a városhoz.