HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 05., kedd

Az életmentő mellrákszűrés: tudunk eleget róla?

Az emlőrák kialakulását nem lehet megelőzni, de életet menthet, ha időben felfedezik, korai stádiumában diagnosztizálják. Mellrákszűrésről, az emlőrák diagnosztizálásának lépéseiről, illetve tévhitekről és kockázati tényezőkről beszélgettünk Baróti Beáta Ágota radiológus főorvossal.

Hajnal Csilla 2017. november 20., hétfő

A Wizz Air-sztori: légitársasági titkok egy elszármazott topmenedzsertől

Abrán György története nem csak azért érdekes, hogy miképpen lett egy marosvásárhelyi, bolyais diákból Európa egyik vezető légitársaságának a kereskedelmi vezérigazgatója, hanem azért is, mert megdönti a világ topmenedzsereiről alkotott előítéleteinket.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. november 09., csütörtök

Valóságról lekapcsolt anyák – a gyes árnyoldalairól mesélnek

Etetés, pelenkacsere, házimunka és ezek végtelenül ismétlődő spirálja – talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni az édesanyák többségének gyes alatt kifejtett napi teendőit. A gyes rózsaszín-felhős álomképét a szürke hétköznapok monotonitása, a környezet elvárásai és sokszor a bűntudat váltja fel.

Hajnal Csilla 2017. november 01., szerda

Homok helyett kőszikla: fejezetek egy 460 éves iskola történetéből

Csáky Károly nyugalmazott lelkész 1949-ben kezdett tanulni a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban, később tanárként tért vissza a falai közé. Azt mondja, annak idején nem csak tanítottak, hanem neveltek is az immár 460 éves iskolában, pedig már akkor sem az volt az intézet, mint hajdanán.

Hajnal Csilla 2017. október 13., péntek

A tapasztalt óvónő tanácsa: töltsünk több időt a gyerekeinkkel!

Fazakas Margit óvónő volt akkor is, amikor az ovisok kicsi széken, hátratett kézzel ültek egész nap, s néha még „lakatot” is tettek a szájukra. A forradalom meghozta a rendszerváltást az óvodákba is, amiből pedig kivette a részét a ma már nyugdíjas óvónő, akivel a régi és a mai óvodákról beszélgettünk.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. október 05., csütörtök

A lakás nem raktár! Tárolási ötletek egy szellősebb, hangulatosabb otthonért

Egy élhető, hangulatos otthon kialakításánál figyelni kell arra, hogy ne tűnjön lakásunk egy hatalmas raktárhelyiségnek. Belsőépítészeket kérdeztünk arról, hogy milyen tárolási lehetőségeket javasolnak egy szellősebb, rendezettebb otthont kialakításához.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 27., szerda

Nem az az enyém, amit megeszek, hanem ami fel is szívódik bennem

A 21. század emberének egyik legnagyobb kihívása talán az, hogy hogyan találja meg mindennapjaiban az egyensúlyt ahhoz, hogy felgyorsult életritmusa ne váljon ellenségévé. Életünk minden területe ugyanis tele van káros anyagokkal, amelyek hormonegyensúlyunk felbomlásához vezethetnek, legyen szó élelmiszerről vagy kozmetikumról.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 20., szerda

Van a család fogalmában valami ősrégi

Mennyire ismerjük felmenőinket, családi hátterünket, amelyek a mi életünket is befolyásolják? Ebben segíthet a Családmonográfia 2.0 projektje, melynek célja a hazatalálás, az élő kapcsolatok feltérképezése. Kezdeményezőjével, Borsos Szabolcs filozófussal, mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 13., szerda

Iskolai kiközösítések: áldozatok egymás ellen

Sok esetben már az is elég, ha másként hordod a hajad, mint a többi osztálytársad, vagy éppen másfajta zenét hallgatsz, mint ők. A kiközösítés sosem kellemes érzés a kiközösített számára, sőt sérülések széles skálájával járhat. A megoldás kulcsa az iskolai tanácsadó szerint a családban van

Hajnal Csilla 2017. szeptember 01., péntek

Lelki éheztetés – az ártalmatlan fogyókúráktól az evészavarokig

Az adott társadalom szépségideáljai – amelyet jelenleg a csontsovány modellek, sztárok képviselnek – mind befolyásolják az evészavaroknak nevezett betegségek kialakulását. Meglepően sokakat  érintenek ezek a betegségek. Suba Réka táplálkozási tanácsadóval jártuk körül a két leggyakoribb evészavart.

Hajnal Csilla 2017. augusztus 30., szerda

Ne csak hibáira hívjuk fel a gyerek figyelmét

A gyerekek nagyon hamar elhiszik, hogy ők rosszak, főleg, ha folyton ezt dörgöljük az orruk alá, akkor később már nehezebben hiszik el azt, hogy jók. Az iskolai teljesítménnyel is ugyanaz a helyzet: ha csak az elhibázott betűkre hívjuk fel a figyelmüket, nem biztos, hogy eléggé motiváló számukra, hogy legközelebb jobban teljesítsenek.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. augusztus 22., kedd

Földönkívüliek szállják meg az erdélyi újságosbódékat

A képregényeket vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon nem. A science fiction műfajjal is hasonló a helyzet. Ezért sincs olyan könnyű dolga annak a két erdélyi fiatalnak, akik elhatározták, hogy létrehozzák Erdély első képregényhavilapját.

Hajnal Csilla 2017. augusztus 21., hétfő

Könczey Elemér: karikatúrában nincs tabu, a lényeg a tálalás módja

Bárki tud karikatúrát rajzolni – mondja Könczey Elemér, karikaturista, grafikus a Szférának otthont adó Aranykakas vendéglő árnyékos udvarán. Rajz, téma, poén – csupán ennyi szükséges a készítéshez. Azért engem nem győzött meg teljesen.

Hajnal Csilla 2017. július 27., csütörtök

Civilizáltak és „kivételezettek”: sorban állási anomáliák

Egy adott társadalomban uralkodó viszonyok hű tükre az, hogy az egyének miképpen viszonyulnak a sorban állás szokásához. A skála a rendkívül fegyelmezett japán rendszertől a teljesen kaotikus tülekedésig terjed. Szociológussal elemezzük a hazai helyzetet.

Hajnal Csilla 2017. július 27., csütörtök

Védoltásokról a gyerekorvos: életeket ment, de nem kötelezhető

Romániában 1978 óta adják a kanyaró elleni védőoltást, az elmúlt hónapokban mégis több ezer  kanyaróval fertőzött, igazolt esetet jegyeztek országszinten. Az elhunytak egyike sem volt beoltva a kór ellen. A hazai védőoltások rendszeréről beszélgettünk Farkas-Ráduly Julianna marosvásárhelyi gyerekorvossal.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. július 20., csütörtök

A Facebook árnyoldalai, avagy jöttem, láttam, posztoltam

Nagyanyáink tinédzser korukban attól tartottak, nehogy lemaradjanak a legfrissebb pletykákról, ezzel szemben a mai tinik attól szoronganak, nehogy lemaradjanak az online közösségi oldalak legfrissebb történéseiről, mert úgy érzik, ha lemaradnak, kimaradnak.  Ezt nevezik manapság FOMO-jelenségnek.