HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2018. augusztus 28., kedd

Amerikától Kecsetig – elmenni jó, de hazajönni még jobb

Pár éve már aszfaltút vezet Kecsetre, a Farkaslakához tartozó ötszáz fős településre, amelynek tehénállománya idéntől Elbával, Fakóval és Rigóval gyarapodott. Gazdájuk, a 28 éves Kis Attila és Csilla mesél arról, hogy miért érdemes haza jönni másfél év után az Államokból.

Hajnal Csilla 2018. február 12., hétfő

Vége a merevségnek: szobahangulatot a konyhába is

Otthonunk kialakításának talán legnagyobb kihívása a konyhatervezés. Nem csak azért, mert nem olcsó mulatság berendezni, hanem mert nem is cseréljük le minden évben a bútorokat, konyhagépeket, csaptelepeket, világítótesteket. Utánanéztünk, milyen konyhatrendek határozzák meg idén a lakberendezést.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2018. január 25., csütörtök

Szülés és otthonszülés: anyai félelmek, jogi dilemmák

Geréb Ágnes, az otthonszülés magyarországi arcának számító orvos börtönbüntetésének híre Erdélyben is megosztotta az embereket. Arra voltunk kíváncsiak, miért választja valaki a gyerek világrajövetelének ezt a módját, s vár-e valakire büntetés, ha az otthonszülést választja, segédkezik benne.

Hajnal Csilla 2018. január 22., hétfő

Kilépni érzelmi mocsarunkból. Hogyan segíthet a családon a terapeuta?

Ha mi nem tudjuk megoldani a saját családi problémáinkat, akkor egy kívülálló sem fog tudni segíteni rajtunk – gondolják sokan. Pedig ez egyáltalán nem igaz, legtöbbször ugyanis túlságosan benne vagyunk érzelmileg a saját „mocsarunkban”, ezért sem látjuk a kiutat.

Hajnal Csilla 2018. január 05., péntek

Télen se féljünk a friss levegőtől!

Rossz közérzet, fáradtság, ingerlékenység – csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyekkel szembesülhet az az ember, aki hosszabb időt tölt zárt térben, márpedig télen többet vagyunk bent, mint kint. Mindezeknek oka a friss levegő hiánya, amelyet egy mozdulattal orvosolhatunk: szellőztessünk bátran a leghidegebb napokon is.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 29., péntek

„Útmutató” a boldog újévhez: hiedelmek, babonák

Azt mindenki tudja, hogy nem szabad szárnyast enni szilveszterkor, mert az hátrafele kapar, és elkaparhatja a szerencsét az új évben. A legtöbb babonánk a szilveszterhez kötődik, összeszedtünk néhányat, hogy megtudjuk, mi mindent kell tennünk ezen a napon ahhoz, hogy szerencsések legyünk 2018-ban.

Hajnal Csilla 2017. december 22., péntek

Van, ahol menekülnek a Télapó elől a gyerekek

Bár a skandináv országok nem fényév távolságra vannak tőlünk, mégis sok szokáson meglepődhetünk, ha ott karácsonyozunk. Vannak hagyományok, amelyeket még évek múltán sem értenek az ott élők. A Télapótól például miért kell féljenek a norvég gyerekek?

Hajnal Csilla 2017. december 21., csütörtök

Nem ciki a tavalyi gömböket felakasztani a fára

Nem kell évről évre új díszeket beszerezni, de azért érdemes figyelni, hogyan alakul a karácsonyi divat. Már csak azért is, hogy lássuk, mennyire érzünk rá a trendekre, vagy azért, hogy mit ne kövessünk. Belsőépítész-lakberendezőtől kértünk tanácsot.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 05., kedd

Az életmentő mellrákszűrés: tudunk eleget róla?

Az emlőrák kialakulását nem lehet megelőzni, de életet menthet, ha időben felfedezik, korai stádiumában diagnosztizálják. Mellrákszűrésről, az emlőrák diagnosztizálásának lépéseiről, illetve tévhitekről és kockázati tényezőkről beszélgettünk Baróti Beáta Ágota radiológus főorvossal.

Hajnal Csilla 2017. november 20., hétfő

A Wizz Air-sztori: légitársasági titkok egy elszármazott topmenedzsertől

Abrán György története nem csak azért érdekes, hogy miképpen lett egy marosvásárhelyi, bolyais diákból Európa egyik vezető légitársaságának a kereskedelmi vezérigazgatója, hanem azért is, mert megdönti a világ topmenedzsereiről alkotott előítéleteinket.

Hajnal Csilla 2017. november 09., csütörtök

Valóságról lekapcsolt anyák – a gyes árnyoldalairól mesélnek

Etetés, pelenkacsere, házimunka és ezek végtelenül ismétlődő spirálja – talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni az édesanyák többségének gyes alatt kifejtett napi teendőit. A gyes rózsaszín-felhős álomképét a szürke hétköznapok monotonitása, a környezet elvárásai és sokszor a bűntudat váltja fel.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. november 01., szerda

Homok helyett kőszikla: fejezetek egy 460 éves iskola történetéből

Csáky Károly nyugalmazott lelkész 1949-ben kezdett tanulni a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban, később tanárként tért vissza a falai közé. Azt mondja, annak idején nem csak tanítottak, hanem neveltek is az immár 460 éves iskolában, pedig már akkor sem az volt az intézet, mint hajdanán.

Hajnal Csilla 2017. október 13., péntek

A tapasztalt óvónő tanácsa: töltsünk több időt a gyerekeinkkel!

Fazakas Margit óvónő volt akkor is, amikor az ovisok kicsi széken, hátratett kézzel ültek egész nap, s néha még „lakatot” is tettek a szájukra. A forradalom meghozta a rendszerváltást az óvodákba is, amiből pedig kivette a részét a ma már nyugdíjas óvónő, akivel a régi és a mai óvodákról beszélgettünk.

Hajnal Csilla 2017. október 05., csütörtök

A lakás nem raktár! Tárolási ötletek egy szellősebb, hangulatosabb otthonért

Egy élhető, hangulatos otthon kialakításánál figyelni kell arra, hogy ne tűnjön lakásunk egy hatalmas raktárhelyiségnek. Belsőépítészeket kérdeztünk arról, hogy milyen tárolási lehetőségeket javasolnak egy szellősebb, rendezettebb otthont kialakításához.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 27., szerda

Nem az az enyém, amit megeszek, hanem ami fel is szívódik bennem

A 21. század emberének egyik legnagyobb kihívása talán az, hogy hogyan találja meg mindennapjaiban az egyensúlyt ahhoz, hogy felgyorsult életritmusa ne váljon ellenségévé. Életünk minden területe ugyanis tele van káros anyagokkal, amelyek hormonegyensúlyunk felbomlásához vezethetnek, legyen szó élelmiszerről vagy kozmetikumról.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. szeptember 20., szerda

Van a család fogalmában valami ősrégi

Mennyire ismerjük felmenőinket, családi hátterünket, amelyek a mi életünket is befolyásolják? Ebben segíthet a Családmonográfia 2.0 projektje, melynek célja a hazatalálás, az élő kapcsolatok feltérképezése. Kezdeményezőjével, Borsos Szabolcs filozófussal, mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk.