Hajnal Csilla 2019. február 27., szerda

Tegyük fel a kérdést: ki készítette a ruhámat?

A bangladesi ruhagyár emlékezetes összeomlásában szinte 1200 ember vesztette életét, ezt követően alakult meg a Fashion Revolution mozgalom, amely a divatipar átláthatóságára, fenntarthatóságára törekszik. Joggal teszi fel a kérdést: ki készítette a ruhámat? Tegyük fel mi is magunknak.

Hajnal Csilla 2019. január 28., hétfő

Kapszulagardrób. Avagy elég harminc ruhadarab a boldogsághoz?

Leggyakrabban nem tudatosan vásárolunk magunknak ruhákat, hanem hirtelen ötlettől vezérelve, impulzívan csapunk le egy-egy leárazott termékre, hogy aztán hónapokig, évekig lapuljon a szekrényünk mélyén. A roskadásig pakolt szekrények zavarbaejtő polcai előtt aztán gyakran ejtjük ki: már megint nincs mit felvennem!

Hajnal Csilla 2018. december 03., hétfő

A besárgult könyvlapok adventi élete

December első napján lefújom a port a tavalyi textilekből készített adventi naptárról, keresek egy jó helyet neki a gyerekszobában, és visszaszámlálás indul. Ebben az évben egy ajándékba kapott angol lakberendezési magazin ihletett meg.

Hajnal Csilla 2018. november 23., péntek

Ne az internet használja a gyereket!

A mindennapi valóságunkhoz hozzátartozik a közösségi média: átértelmezi korábbi szokásainkat, kiveszi részét az ünnepeinkből, megváltoztatja azt, ahogyan a magunk és mások hétköznapjait érzékeljük. Különbség van azonban abban, ahogyan már felnőtt generáció viszonyul az online közösséghez, illetve ahogy a tini

Hajnal Csilla 2018. augusztus 28., kedd

Amerikától Kecsetig – elmenni jó, de hazajönni még jobb

Pár éve már aszfaltút vezet Kecsetre, a Farkaslakához tartozó ötszáz fős településre, amelynek tehénállománya idéntől Elbával, Fakóval és Rigóval gyarapodott. Gazdájuk, a 28 éves Kis Attila és Csilla mesél arról, hogy miért érdemes haza jönni másfél év után az Államokból.

Hajnal Csilla 2018. február 12., hétfő

Vége a merevségnek: szobahangulatot a konyhába is

Otthonunk kialakításának talán legnagyobb kihívása a konyhatervezés. Nem csak azért, mert nem olcsó mulatság berendezni, hanem mert nem is cseréljük le minden évben a bútorokat, konyhagépeket, csaptelepeket, világítótesteket. Utánanéztünk, milyen konyhatrendek határozzák meg idén a lakberendezést.

Hajnal Csilla 2018. január 25., csütörtök

Szülés és otthonszülés: anyai félelmek, jogi dilemmák

Geréb Ágnes, az otthonszülés magyarországi arcának számító orvos börtönbüntetésének híre Erdélyben is megosztotta az embereket. Arra voltunk kíváncsiak, miért választja valaki a gyerek világrajövetelének ezt a módját, s vár-e valakire büntetés, ha az otthonszülést választja, segédkezik benne.

Hajnal Csilla 2018. január 22., hétfő

Kilépni érzelmi mocsarunkból. Hogyan segíthet a családon a terapeuta?

Ha mi nem tudjuk megoldani a saját családi problémáinkat, akkor egy kívülálló sem fog tudni segíteni rajtunk – gondolják sokan. Pedig ez egyáltalán nem igaz, legtöbbször ugyanis túlságosan benne vagyunk érzelmileg a saját „mocsarunkban”, ezért sem látjuk a kiutat.

Hajnal Csilla 2018. január 05., péntek

Télen se féljünk a friss levegőtől!

Rossz közérzet, fáradtság, ingerlékenység – csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyekkel szembesülhet az az ember, aki hosszabb időt tölt zárt térben, márpedig télen többet vagyunk bent, mint kint. Mindezeknek oka a friss levegő hiánya, amelyet egy mozdulattal orvosolhatunk: szellőztessünk bátran a leghidegebb napokon is.

Hajnal Csilla 2017. december 29., péntek

„Útmutató” a boldog újévhez: hiedelmek, babonák

Azt mindenki tudja, hogy nem szabad szárnyast enni szilveszterkor, mert az hátrafele kapar, és elkaparhatja a szerencsét az új évben. A legtöbb babonánk a szilveszterhez kötődik, összeszedtünk néhányat, hogy megtudjuk, mi mindent kell tennünk ezen a napon ahhoz, hogy szerencsések legyünk 2018-ban.

Hajnal Csilla 2017. december 22., péntek

Van, ahol menekülnek a Télapó elől a gyerekek

Bár a skandináv országok nem fényév távolságra vannak tőlünk, mégis sok szokáson meglepődhetünk, ha ott karácsonyozunk. Vannak hagyományok, amelyeket még évek múltán sem értenek az ott élők. A Télapótól például miért kell féljenek a norvég gyerekek?

Hajnal Csilla 2017. december 21., csütörtök

Nem ciki a tavalyi gömböket felakasztani a fára

Nem kell évről évre új díszeket beszerezni, de azért érdemes figyelni, hogyan alakul a karácsonyi divat. Már csak azért is, hogy lássuk, mennyire érzünk rá a trendekre, vagy azért, hogy mit ne kövessünk. Belsőépítész-lakberendezőtől kértünk tanácsot.

Hajnal Csilla 2017. december 05., kedd

Az életmentő mellrákszűrés: tudunk eleget róla?

Az emlőrák kialakulását nem lehet megelőzni, de életet menthet, ha időben felfedezik, korai stádiumában diagnosztizálják. Mellrákszűrésről, az emlőrák diagnosztizálásának lépéseiről, illetve tévhitekről és kockázati tényezőkről beszélgettünk Baróti Beáta Ágota radiológus főorvossal.

Hajnal Csilla 2017. november 20., hétfő

A Wizz Air-sztori: légitársasági titkok egy elszármazott topmenedzsertől

Abrán György története nem csak azért érdekes, hogy miképpen lett egy marosvásárhelyi, bolyais diákból Európa egyik vezető légitársaságának a kereskedelmi vezérigazgatója, hanem azért is, mert megdönti a világ topmenedzsereiről alkotott előítéleteinket.

Hajnal Csilla 2017. november 09., csütörtök

Valóságról lekapcsolt anyák – a gyes árnyoldalairól mesélnek

Etetés, pelenkacsere, házimunka és ezek végtelenül ismétlődő spirálja – talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni az édesanyák többségének gyes alatt kifejtett napi teendőit. A gyes rózsaszín-felhős álomképét a szürke hétköznapok monotonitása, a környezet elvárásai és sokszor a bűntudat váltja fel.

Hajnal Csilla 2017. november 01., szerda

Homok helyett kőszikla: fejezetek egy 460 éves iskola történetéből

Csáky Károly nyugalmazott lelkész 1949-ben kezdett tanulni a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban, később tanárként tért vissza a falai közé. Azt mondja, annak idején nem csak tanítottak, hanem neveltek is az immár 460 éves iskolában, pedig már akkor sem az volt az intézet, mint hajdanán.