Katona Zoltán 2019. július 18., csütörtök

Miért nézzünk terroristás játékfilmeket esős délutánokon?

Mert izgalmasak. Mert igazak – már amennyire a filmesek nem tesznek bele még néhány csavart az amúgy néha szörnyűségesen egyszerű történetekbe. Mert jól vannak megcsinálva. Mert – jóisten őrizz! – egyszer velünk is megtörténhetnek.

Katona Zoltán 2019. július 10., szerda

Korunk antihőse: a múltjába meredő lúzer

Írtál te is tizenévesen verseket csajokhoz, amelyeket aztán nem mertél megmutatni nekik? Jártál edzésre, de rájöttél, hogy soha nem lesz belőled sportoló? Énekeltél tükör előtt, s azt képzelted, hogy rocksztár lesz belőled? Festettél, rajzoltál úgy, hogy a felnőttek ránéztek és elhúzták a szájukat, még ha mosolyogtak&

Katona Zoltán 2019. július 01., hétfő

A rozsdás torpedó tovább úszik a cél felé

Lovasi András idén szólólemezzel rukkolt elő, nem is akármilyennel. A tizenegy dal tizenegyféle, s még mindig nincs olyan, hogy valami „lovasis”. Lemezkritika.

Katona Zoltán 2019. június 19., szerda

Megédesített rapszódia: amit a utódok kiraknak az ablakba

Manapság engedékenyebbek vagyunk egy-egy film hitelességével kapcsolatban, de az HBO által a napokban bemutatott Queen-múvi kicsit mintha túlmenne a határon. Ismét beszédtéma, hát beszéljünk róla: megbocsáthatóan idealizált-e a Bohém rapszódia?

Katona Zoltán 2019. június 06., csütörtök

Indult Szombatfalváról. Kilépett a Marthy Dharma a „munkaerőpiacra”

Székelyudvarhelyen is fellépett zenekarával múlt héten Marthy Barna – ez volt az első alkalom, amikor a Budapesten működő, viccesen Marthy Dharma nevet viselő együttes a frontember szülővárosában állt színpadra. A 43 éves Marthy Barna azonban nem a zenekar 2016-os megalakulásakor kezdte a muzsikálást, illetve a dalszövegírást.

Katona Zoltán 2019. június 04., kedd

Aki éhezett és aki főz: ízlik az étel a magyar írók szájában?

Ha szeretsz olvasni és enni, akkor ki ne hagyd a székelyudvarhelyi múzeumban megnyílt kiállítást – a minden részében érdekes és különleges tárlatot augusztus 9-éig lehet megnézni a Haberstumpf-villában.

Katona Zoltán 2019. április 26., péntek

Amit megélni kell: találkozás Kányádi Sándorral

Kányádi Sándor-élménye minden magyar anyanyelvű embernek van a Kárpát-medencében. A tavaly elhunyt költővel kapcsolatos legújabb élmény a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Találkozások című Kányádi Sándor-emlékkiállítása. Akkor néztük meg, mikor csak mi voltunk.

Katona Zoltán 2019. március 11., hétfő

Kultikus „zarándokhelyek” sok-sok zenével. Liverpoolban a Beatles nyomában

Ha a pop-rockzenéről beszélünk, a Beatles nem is mérföld-, hanem alapkő e műfajok történetében. Ezen alapkőnek a legelső fontosabb helyszínén jártunk, hiszen Liverpoolban lépten-nyomon a négy gombafejű emlékeibe ütköztünk. Szubjektív, zenés kultúrtörténeti séta a Beatles-tagok szülővárosában.