Katona Zoltán 2019. november 14., csütörtök

De jó volna szeretni még! „Sziámi” életérzések Erdélyben

A nyolcvanas éves undergroundjának legfontosabb alakja életművének (talán) legfontosabb darabjait egy erdélyi klubturnén is átadta zenekarával. A Müller Péter Sziámi AndFriends udvarhelyi koncertjén mazsolázgattunk belőle.

Katona Zoltán 2019. november 04., hétfő

Márpedig nincsen világ Beatles nélkül!

Alapvetően egy abszurd helyzet az, hogy „a világ a Beatles nélkül” – a Trainspotting és a Gettómilliomos rendezője azonban eljátszott a dologgal. Egy ártatlan, kedves kis film – egy kellemes vicc (vagy rémálom..?) az egész, de legalább arra jó, hogy az ember figyelme e félelmetesen sokoldalú zenekar felé forduljon már sokadszorra.

Katona Zoltán 2019. október 22., kedd

Hol volt hold, hol nem volt: EL mint Elefánt

A székelyföldi kocsmákon is végigdübörgött az Elefánt, azazhogy dehogy, semmi közük nincs a klasszikus elefántdübörgéshez – a mai harmincasok lelkületéhez, az ironikus szerelmi balladákhoz és a melankóhoz annál is inkább.

Katona Zoltán 2019. október 09., szerda

Traianus oszlopán nem csak dákok voltak: az újra felfedezett szarmaták

Egy ókori nép, amely a Kárpát-medencében és azon túl is letette a névjegyét. Az udvarhelyi múzeum szarmatákról szóló kiállítása még januárig megtekinthető. De mi köze van a szarmatáknak a lengyel főnemességhez? Ez is kiderül.

Katona Zoltán 2019. szeptember 16., hétfő

Szép és igaz mese, amelynek a végén Tarantino ismét pofán üt

Egyszerre szép, varázslatos, kőkemény, melankolikus és úgy véres az új Tarantino-film, hogy hahotázom rajta. Egy igaz történethez hozzáadott fikciós sztori, ami akkorát csavart a végén, hogy szinte úgy ugráltam a moziszékben, mint egy koncerten. Spoilermentes kritika.

Katona Zoltán 2019. szeptember 03., kedd

Nem lányregény: a fehérzoknis maffiózók sírfelirata

„Megkereslek és kitípem a beled!” – ismerősek az ilyen és ehhez hasonló fenyegetések? Hallott ön is ilyenről? No és a felvidéki, színtiszta magyar maffiáról, amely a kilencvenes évek végén (és azelőtt is) rettegésben tartotta Dunaszerdahely lakóit? Nem film, nem mozi, hanem egy igen jó regény született a történetből.

Katona Zoltán 2019. augusztus 23., péntek

Vízakna ma: a patinás régmúlt és a giccses új világ vegyülete

Mindenben tapintható ez címbeli a kettősség: látványban, szolgáltatásban, érzésben. A Nagyszeben melletti Vízakna ma elsősorban sóstavairól híres, még ha nekünk, magyaroknak elsősorban történelmi emlékek jutnak is eszünkbe. Néhány napot eltöltve vegyesek az itteni élmények, a mulatságostól a szomorúig és a sztenderdig m

Katona Zoltán 2019. július 31., szerda

Gazdagodó Petőfi-legendárium: létezik egy másik, ispánkúti tömegsír?

Hamarosan újabb válaszokat kaphatunk a 170 évvel ezelőtti fehéregyházi csatával kapcsolatos kérdésekre, miután elvégzik a tervezett régészeti feltárásokat. Addig is elevenítsünk fel egy olyan részletet, ami lehet a helyi legendárium része, de akár figyelemre méltó, öröklött szájhagyomány is.

Katona Zoltán 2019. július 26., péntek

Akinek a zene az, ami másnak a kokain

Szatmári gyerek, de a határ túloldaláról, ifjú színész, de gyerekkora óta zenél és dalokat ír. Pásztor Márk már ahhoz a generációhoz tartozik, amely számára nem feltétlenül fontos, hogy CD-n vagy kazettán átnyújtsa a lemezét valakinek vagy valakiknek.

Katona Zoltán 2019. július 18., csütörtök

Miért nézzünk terroristás játékfilmeket esős délutánokon?

Mert izgalmasak. Mert igazak – már amennyire a filmesek nem tesznek bele még néhány csavart az amúgy néha szörnyűségesen egyszerű történetekbe. Mert jól vannak megcsinálva. Mert – jóisten őrizz! – egyszer velünk is megtörténhetnek.

Katona Zoltán 2019. július 10., szerda

Korunk antihőse: a múltjába meredő lúzer

Írtál te is tizenévesen verseket csajokhoz, amelyeket aztán nem mertél megmutatni nekik? Jártál edzésre, de rájöttél, hogy soha nem lesz belőled sportoló? Énekeltél tükör előtt, s azt képzelted, hogy rocksztár lesz belőled? Festettél, rajzoltál úgy, hogy a felnőttek ránéztek és elhúzták a szájukat, még ha mosolyogtak&

Katona Zoltán 2019. július 01., hétfő

A rozsdás torpedó tovább úszik a cél felé

Lovasi András idén szólólemezzel rukkolt elő, nem is akármilyennel. A tizenegy dal tizenegyféle, s még mindig nincs olyan, hogy valami „lovasis”. Lemezkritika.

Katona Zoltán 2019. június 19., szerda

Megédesített rapszódia: amit a utódok kiraknak az ablakba

Manapság engedékenyebbek vagyunk egy-egy film hitelességével kapcsolatban, de az HBO által a napokban bemutatott Queen-múvi kicsit mintha túlmenne a határon. Ismét beszédtéma, hát beszéljünk róla: megbocsáthatóan idealizált-e a Bohém rapszódia?

Katona Zoltán 2019. június 06., csütörtök

Indult Szombatfalváról. Kilépett a Marthy Dharma a „munkaerőpiacra”

Székelyudvarhelyen is fellépett zenekarával múlt héten Marthy Barna – ez volt az első alkalom, amikor a Budapesten működő, viccesen Marthy Dharma nevet viselő együttes a frontember szülővárosában állt színpadra. A 43 éves Marthy Barna azonban nem a zenekar 2016-os megalakulásakor kezdte a muzsikálást, illetve a dalszövegírást.

Katona Zoltán 2019. június 04., kedd

Aki éhezett és aki főz: ízlik az étel a magyar írók szájában?

Ha szeretsz olvasni és enni, akkor ki ne hagyd a székelyudvarhelyi múzeumban megnyílt kiállítást – a minden részében érdekes és különleges tárlatot augusztus 9-éig lehet megnézni a Haberstumpf-villában.

Katona Zoltán 2019. április 26., péntek

Amit megélni kell: találkozás Kányádi Sándorral

Kányádi Sándor-élménye minden magyar anyanyelvű embernek van a Kárpát-medencében. A tavaly elhunyt költővel kapcsolatos legújabb élmény a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Találkozások című Kányádi Sándor-emlékkiállítása. Akkor néztük meg, mikor csak mi voltunk.