Nánó Csaba 2020. január 20., hétfő

Hölgyek őrült teadélutánja: Susan Sontag egyetlen színdarabja Kolozsváron

Január 23-án este 8 órától tűzte újra műsorára a Kolozsvári Magyar Színház Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját, miután az előadás decemberi bemutatója nagy sikernek örvendett.

Nánó Csaba 2019. december 09., hétfő

Kurázsi mama, avagy egy anya háborúja

December 12-én 19 órától láthatja a közönség Bertold Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámáját a kolozsvári teátrum nagyszínpadán. A novemberi bemutató hatalmas sikert aratott, a német drámaíró mondanivalója korunkban is érvényes.

Nánó Csaba 2019. november 13., szerda

Gondolatok egy hatalmas hal gyomrában. Nyerj jegyet a kolozsvári stúdióelőadásra!

Bibliai történet, maga a darab 1968-ban született, mondanivalója azonban korunkban sem veszített aktualitásából. November 17-én 20 órától tűzte műsorára a Kolozsvári Állami Magyar Színház Marin Sorescu Jónás című drámáját Tompa Gábor rendezésében. Az előadásra most a Liget olvasói is nyerhetnek belépőt!

Nánó Csaba 2019. október 07., hétfő

Suttogások és sikolyok – évtizedes sikertörténet a kolozsvári színpadon. Nyerj rá jegyet te is!

A Kolozsvári Magyar Színház október 10-én 20 órától tűzte műsorára az Andrei Şerban által rendezett Suttogások és sikolyok című stúdió előadást. A produkció közel egy évtizede töretlen sikernek örvend a sétatéri színpadon, most pedig a Liget olvasói is jegyet nyerhetnek rá.

 

Nánó Csaba 2019. szeptember 17., kedd

A végzet asszonya, egy asszony végzete. Nyerj jegyet Eszenyi Enikő kolozsvári rendezésére!

Frank Wedekind Lulu című darabját mutatta be szeptember 6-án a kolozsvári színház társulata. Az előadást a budapesti Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő rendezte, és szeptember 20-án tekinthető ismét meg, a pénteki előadásra pedig jegyet is lehet nyerni.

Nánó Csaba 2019. június 07., péntek

Menni vagy maradni – ez itt a kérdés! A kivándorlás dilemmája Dragomán drámájában

Június 10-én 20 órától tűzte műsorára a Kolozsvári Magyar Színház társulata Dragomán György Kalucsni című drámáját Visky András rendezésében. A darab egy letűnt korszakot idéz, amikor bőven volt félnivalójuk az embereknek a kommunista Romániában.

Nánó Csaba 2019. május 24., péntek

Spanyol udvarhölgyek a sétatéri színpadon. Nyerj jegyet a Las Meninas-ra!

Márciusban mutatta be a Kolozsvári Magyar Színház a Las Meninas című előadást a fiatal Andrei Măjeri rendezésében. A darabot az érdeklődők május 27-én, hétfőn este 8 órától ismét megtekinthetik a színház stúdiójában, ugyanakkor jegyet is nyerhetnek rá a Liget olvasói.

Nánó Csaba 2019. április 15., hétfő

A láthatatlan láthatósága. Kollázs-előadás Kolozsváron

Ismét megtekinthető a kolozsvári színház stúdiójában a Lát(hatatlan) című előadás. Ha új színházi kifejezési módokra vagyunk kíváncsiak, feltétlenül nézzük meg a produkciót! És most nyerhetünk is jegyet rá a Ligettel.

Nánó Csaba 2019. március 18., hétfő

Molière klasszikusa nem túl klasszikusan. Nyerj jegyet rá!

Az Úrhatnám polgár mulatságos története 350 évvel a keletkezése után is képes mosolyt csalni a nézők arcára – ezt ígéri a kolozsvári színház, amely az múlt évad utolsó bemutatójaként a  Molière klasszikus komédiáját vitte színre, de nem túl klasszikusan. Kritika.

Nánó Csaba 2019. február 12., kedd

A mélység, amely örökre elnyel

Amikor a bemutatót annak idején megtekintettem, első gondolatom az volt, hogy hálás lehetek a sorsnak, hogy kortársa vagyok ennek a kolozsvári társulatnak, és hogy láthattam Gorkij drámájának Yuri Kordonsky által színre vitt változatát.

Nánó Csaba 2019. január 11., péntek

A bűn elől nincs menekvés

Nyilvánvaló, hogy Rebek­kával nincs minden rendben. Az is egyértelmű, hogy a birtok szebb napokat is megért. De nem tudjuk, Beaté miért halt meg: megölték, öngyilkos lett, netán baleset áldozata? Ám három és fél óra múlva minden kiderül. Mert a bűn, saját bűnössége elől senki nem menekülhet.

Nánó Csaba 2018. december 17., hétfő

Valóság és látszat tragikus összecsapása

December 22-én 19 órától ismét megtekinthető a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Tennessee Williams A vágy villamosa című darabja.  A stúdió előadást egy éve játssza töretlen sikerrel a kincses város társulata. Aki még nem látta, akár jegyet is nyerhet ezúttal.

Nánó Csaba 2018. november 12., hétfő

A velencei kalmár: kényes téma a kolozsvári színpadon

Shakespeare remekművét Tompa Gábor igazgató-főrendező állította színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A darab legközelebb november 16-án, pénteken tekinthető meg a színház nagytermében: az előadásra, mint megszokhatták, belépőket sorsolunk ki.

Nánó Csaba 2018. október 22., hétfő

Tanuljunk jóknak lenni – Nyilas Misi története a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Remek előadás, boldog gyerekarcok, büszke szülők, ünneplő emberek, perceken át tartó taps – ezek jellemezték a Légy jó mindhalálig című musical kolozsvári bemutatóját. Október végén az előadást ismét műsorára tűzi a színház. Kritika.

Nánó Csaba 2018. július 02., hétfő

Az emberre kell szabni a helyzetet, és nem a papírhoz igazítani az embert

A Kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának vezetője, teatrológus, műfordító. Csűrös Réka nem mindig a színház és a színdarabok világában mozgott: önkéntesként menekültekkel foglalkozott a jugoszláv háborúban, és dolgozott idegenvezetőként afrikai és ázsiai országokban.

Nánó Csaba 2018. március 05., hétfő

Kik vagyunk, mi magyarok? Pro és kontra vélemények a finnugor származáselméletről

Akadémikusok, nyelvészek, önjelölt tudósok évszázadok óta kutatják a magyar nép és nyelv eredetét. A vita máig ébren tartja a közvélemény érdeklődését, bár úgy tűnik, a kutatóknak még sokáig nem sikerül egyezségre jutniuk.