HIRDETÉS
HIRDETÉS
Pacsika Emília 2018. március 27., kedd

Textilszerelem a gyergyói gyerekkorból

Sajgó Ilona textíliái ősi spirituális erőket rejtenek magukban. A Gyergyóalfaluban született, ma Marosvásárhelyen élő képzőművésszel életútjáról beszélgettünk.

Pacsika Emília 2017. október 20., péntek

Kultúrpalotai premier: képzőművészek a reformációról

Gondolták volna, hogy először ad helyet vallásos tematikájú kiállításnak a marosvásárhelyi Kultúrpalota? Az ötszáz éves reformáció tiszteletére megnyitott tárlaton néztünk szét.

HIRDETÉS
Pacsika Emília 2017. október 09., hétfő

Klamm tanár úr drámája

„Az iskola kényszer. Mindig az volt és mindörökre az is marad, és tanár és diák egyaránt ennek a kényszernek köszönheti, hogy egyáltalán létezik.” Ezt a Kant idézetet olvashatjuk színházi prospektusként szolgáló kockás iskolai füzet hátulján a Klamm háborúja című előadásról.

Pacsika Emília 2017. szeptember 29., péntek

Tranzit, de nem átjáróház: újra van színházi fesztiválja Szatmárnémetinek

Volt már korábban egy színházi fesztiválja Szatmárnémetinek, amit megszüntettek, most Tranzit Feszt néven élesztették újra. Villáminterjúnkban Bessenyei Gedő Istvánnal, a Harag György Társulat művészeti igazgatójával a fesztivál tanulságairól beszélgettünk.

Pacsika Emília 2017. szeptember 18., hétfő

Sződligetről Temesvárra: magasabb fokozatba kapcsolna Molnár Bence

Sződligetről érkezett a kolozsvári színire, majd annak elvégzése után Temesvárra szerződött. Molnár Bence azon színművészek közé tartozik, akik nem Erdélyben születtek, mégis ide vonzotta őket a hely és az itteni színiegyetemek. Ő itt is ragadt. Elbeszélgettünk vele.

HIRDETÉS
Pacsika Emília 2017. augusztus 30., szerda

Elültetni mások agyában a felkiáltójeleket

Különös, hogy néha egy törékeny alkatban milyen markáns egyéniség lakozik, Borbély B. Emília naiva szerepekre is alkalmas külseje egy nagyon is karakteres dívát hordoz magában. A Székelyudvarhelyt, Békéscsabát és Marosvásárhelyt is megjárt, gyergyói születésű temesvári színművésszel beszélgettünk.

Pacsika Emília 2017. augusztus 24., csütörtök

66 perc visszaszámlálás

Shakespeare biztos nem gondolta, hogy szonettjének tizennégy sorosából valaki drámát kreál és színre viszi, ráadásul olyan formában, hogy a darabból egy egész életmű visszakacsint.

Pacsika Emília 2017. augusztus 17., csütörtök

Gáspárik Attila: otthon szándékosan tartom magam távol a színpadtól

Antonio szerepe Shakespeare vígjátékában szerény színészi feladat, de a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadásában benne lenni egy erdélyi menedzser igazgató számára kincses bánya. Lehetőség újabb kapcsolatok kiépítésére, de egy rokon intézmény kulisszatitkainak meglesésére is.

HIRDETÉS
Pacsika Emília 2017. augusztus 10., csütörtök

Vagy amit akartok – avagy játék Béres Attila „homokozójában”

Igazi, huszonegyedik századi népszínművet csinált Béres Attila a Vízkeresztből. Lelkületét illetően olyasmit, mint amit Shakespeare idején csinálhattak a Globe színházban, ahol a korabeli közönség mulatott és sírt, vagy akár közbe kiabált egy előadáson.

Pacsika Emília 2017. július 31., hétfő

Tévedések à la Bocsárdi

Örök probléma a művész számára: hogyan lehet tetszeni a közönségnek, eközben értékesnek, tartalmasnak lenni. Korszerűen fogalmazni, mégis közérthetőnek maradni. A modernitás útját járni, mégis dekódolhatónak lenni. Példákat követni, de úgy, hogy a mondanivalók ne vesszenek bele a formai útvesztőkbe.

Pacsika Emília 2017. június 26., hétfő

Eurorégiós harcmodor? – Urbán András őrjöngő előadásáról

Sokadszor gondolkodtam el komolyan azon, hogy vajon milyen motiváció, generális szándék, érzéshalmaz, kifejezési vágy húzódik meg a vajdasági magyar rendező, Urbán András őrjöngő előadásai mögött. Pacsika Emília kritikája.

HIRDETÉS
Pacsika Emília 2017. június 12., hétfő

Születéstől a halálig: BOGozva az élet értelmét

A holland társulat neve: BOG, ez az ő nyelvükön nagyjából íjat jelent. Az íj szerkezete, tudjuk, egy ívet formáz, ahogyan az élet is a kezdet, a csúcsfeszülés és a lankadás ívét rajzolja meg a születéstől a halálig.

Pacsika Emília 2017. június 05., hétfő

Egy cipőben vándorlunk?

Egy alternatív színházi fesztivál nemcsak arra jó, hogy megtudjuk, milyen színvonalon teljesít a színházművészet eme fajtája mostanában, hanem arra is, hogy láthassuk, milyen problémák és mondanivalók feszítik azokat alkotókat, akik projektjeikkel nincsenek repertoárhoz, ízléshez, elvárásokhoz kötve.

Pacsika Emília 2017. május 23., kedd

Szó-Szodoma és Szó-Gomora: nő-színház egy férfiről, aki ott sincs

A marosvásárhelyi Ariel Színházban Porogi Dorka rendezésében hónapok óta játsszák a Madame de Sade című darabot, amely Párizsban, valós történelmi korban mutat be egy fiktív történetet, a botrányos életű filozófus, de Sade márki feleségéről és annak családjáról.

Pacsika Emília 2017. május 18., csütörtök

Olyan vagyok, mint Trepljov

Valódi homo ludens, egy örökké játszó ember, aki benne él a szerepeiben, aki színház nélkül „hivatásos felnőtté” válna, s ez nagyon unalmas, szürke állapot lenne számára.  Bartha László Zsolttal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészével beszélgettünk.