HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. október 15., hétfő

4K VIDEÓ: Szováta a tökfesztivál idején

Rendelni sem lehetett volna szebb őszt, mint amilyen ezekben a napokban Erdélyt melegíti, csodálatos díszletek között zajlanak az olyan rendezvények, mint amilyen az idei szovátai tökfesztivál is volt.

Rédai Attila 2018. október 05., péntek

Döcögős utakon: infrastruktúra-fejlesztés az egykori Csík vármegyében

Kátyús, gödrös vagy egyenesen kiépítetlen utak, sár, szemét, hiányos közvilágítás: a közlekedési, városi infrastruktúrára mintha szinte soha nem lett volna kellő figyelem fordítva Csíkban, mindig elmaradott térségnek számított. Gidó Csaba történésszel járjuk körbe a témát.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. szeptember 28., péntek

Apai depresszió: nem csak az anyáknak nehéz a gyerek érkezése

A szülés utáni depresszió szindrómája ugyan közismert, de minden bizonnyal keveseknek jutnak eszébe a fogalom kapcsán az apák. Pedig őket is érinti a jelenség, sőt. Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával járjuk körbe a témát.

Rédai Attila 2018. szeptember 17., hétfő

Vaskos belépő, mennyei élmények: a brassói Víziparadicsom

Élményfürdők, vagy ahogyan itt inkább nevezik, aquaparkok szempontjából még nem túl bő a választék Romániában, szerencsére a kevésből az egyik Székelyföldtől nem túl messze, Brassóban található. Természetesen kipróbáltuk.

Rédai Attila 2018. szeptember 12., szerda

India, a feltörekvő globális hatalom: érvek és ellenérvek

India mint nagyhatalom? Na ne! Micsoda badarság, vágná rá az ember. Pedig a kontinensnyi ország rendelkezik épp elég adottsággal ahhoz, hogy valóra váltsa nagyhatalmi álmait, ha ezek egyáltalán léteznek. Szenkovics Dezső egyetemi adjunktussal fejtjük ki a témát.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. augusztus 30., csütörtök

Benzingőzös férfitestvériség: a motorosklubok

Öntörvényűek, különcök, kinézetük durva, mégis jószívűek, akik szeretnek jótékonykodni. Kapásból soroltam néhány, a motorosokkal kapcsolatos sztereotípiát, amelyeket talán az érintettek sem tagadnak. De milyenek ők valójában? Elmesélték nekünk.

Rédai Attila 2018. augusztus 10., péntek

Olcsó, de jó ötlet-e a felfújható medence?

Végre itt a meleg nyár, s megszaporodtak a Facebookon is azok a fotók, amelyek az olcsó, fejfújható medencékről készültek. De vajon tényleg megéri ezekbe – még ha oly keveset is – befektetni? És milyen feltételek mellett? Leteszteltük.

Rédai Attila 2018. augusztus 07., kedd

Megrendítően hiteles: Annával a 20. századunk

Ötletes, innovatív, magával ragadó, és ami igen fontos: erdélyi. Az Anna. Változatok székely asszonysorsra című, helyi koncepcióban létrejött tárlat jól sikerült budapesti kiszállása után most ismét itthon, méghozzá Gyergyószentmiklóson látogatható. Hát meglátogattuk.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. július 31., kedd

Silány-e, ami olcsó? Jótanácsok egy gépszerelő szakembertől

Túl olcsónak tűnik egy gép a barkácsboltban? Tartunk tőle, hogy a végén többe fog nekünk kerülni? A legtöbb esetben ez így is lesz. De hogyan lehet megkülönböztetni az olcsót a silánytól, és milyenek azok a gépek, amelyekkel nem is érdemes próbálkozni? Szerelő szakember segít minket ebben.

Rédai Attila 2018. július 30., hétfő

Nem beugró, komoly dolog: improvizációról Andrew Heflerrel

Ritkán van alkalma az embernek arra, hogy egy, a távoli Los Angeles kultúrkörében kifejlődött polgárt ne annak anyanyelvén, hanem magyarul faggasson. Andrew Heflerrel erre adódott lehetőség: az amerikai, rendkívül sokoldalú művész 1993 óta Budapest lakója, a napokban pedig Csíkszeredában járt.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. július 27., péntek

Koszt, divat, esőszitu és egyebek az idei Tusványoson

Tusványoson az a jó, hogy minden évben ugyanolyan, mégis egy picit más. Megvan az embernek a biztonsága, hogy ismeri a helyet, mégse fogja pont ugyanazt találni, mint tavaly. Na de miben más vagy ugyanolyan idén? Körülnéztünk.

Rédai Attila 2018. július 26., csütörtök

Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, érdekesebbé tehetjük azt, ami egyébként unalmas.

Rédai Attila 2018. július 20., péntek

Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást. Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön tizedmásodpercet sem merengeni. Nem kell egyáltalán a magyar nyelvet mint olyat, használni.

Rédai Attila 2018. július 10., kedd

Ingyenes, jogtiszta zenék minden hangulatra: Romániában is elérhető a Spotify

Alig néhány hónapja lett elérhető hivatalosan is Romániában a Spotify, a világ egyik legnépszerűbb, ingyenes változatot is kínáló zenei streaming-szolgáltatója. Mit tud? Egyáltalán eszik-e vagy isszák? Leteszteltük.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. június 28., csütörtök

Fiatalok szervezik fiataloknak: épül már a VIBE

Épül már a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál helyszíne, a Maros-parton önkéntesek hada birkózik a feladattal és a folyamatosan csorgó esővel, hogy a létesítmények időben a helyükre kerüljenek. De kik ők, kik azok, akik Erdély legújabb magyar fesztiválján dolgoznak?