HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. november 03., péntek

Újjászülető utcai étkezés: kreativitás a büfékocsiban

Az utcán is ehetünk finomat, és egy hot dog is lehet különleges. Már nem az a fontos, hogy minél olcsóbb legyen – ez lehet az ember benyomása, amikor azon új generációs büfékocsik termékeivel találkozik, ahol a lényeg a gyorsaság mellett a kulináris élmény nyújtása.

Rédai Attila 2017. október 30., hétfő

Csülök tizenegyféleképpen: teszteltük a százhúsz éves Basa fogadót

Kevés olyan vendéglő van Székelyföldön, amely múltját dokumentumokkal igazoltan százhúsz évre vezetheti vissza. Önmagában már ez kuriózum, de mi kíváncsiak voltunk, hogyan sáfárkodnak a jelenlegi tulajdonosok ezzel a hagyománnyal. S persze: milyen a kaja?

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Rédai Attila 2017. október 20., péntek

#MeToo, avagy köztünk járnak a zaklatók és zaklatottak

#MeToo. Azaz #ÉnIs. Két szócska, amely mára azt jelenti, hogy felvállaljuk, mi is voltunk valamilyen szexuális bántalmazás áldozatai. Azt jelenti, hogy közösséget vállalunk azokkal, akiket megerőszakoltak, akiknek szexuális visszaélésben, megaláztatásban volt részük. A mozgalom Amerikából indult, de nálunk is erről beszélnek.

Rédai Attila 2017. október 13., péntek

Rém hosszú volt az út, de hazatekert Kocsárdra a londoni séf

Már-már celeb lett Romániában az a székelykocsárdi fiatal, aki június 1-jén indult el Londonból biciklivel, s pontosan négy hónappal később karikázott be a szülői házba. Albert Nándor most a gyűjtőakciójára koncentrál, és tervezi a következő nagy kalandot.

Rédai Attila 2017. október 10., kedd

Van-e élet a válás után?

Akár egy áttörhetetlen betonfal, úgy magasodhat sokak előtt a válás réme. A bizonytalanságtól való félelem elriaszthatja a szándéktól azokat is, akiknek már régóta sokkal jobb volna külön. Felkerestünk olyanokat, akik átélték a traumát. A pszichológus pedig értékel.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. szeptember 29., péntek

Gyerekkori fellángolásból hivatás: lenyűgözi Nagy Istvánt a meteorológia

Négyévesen nagyon félt a villámoktól, ezért nagyapja átejtette a tűzkeresztségen: majdnem szó szerint. Innen származtatja csodálatát az időjárási jelenségek iránt Nagy István. A szentegyházi meteorológiai állomás működtetőjeként ismert fiatal hobbijából később életforma lett.

Rédai Attila 2017. szeptember 27., szerda

Erdélyi fantasztikus történet meglepő csavarral

Megjelent az első erdélyi magyar folytatásos képregény, a Fantomatika első, októberi száma. Kíváncsian vettük kézbe, lapoztuk, csodálkoztunk rajta. Benyomásainkat pedig meg is írjuk.

Rédai Attila 2017. szeptember 20., szerda

Strandteszt: régies hangulatú áztatókúra a Nosztalgiában

Szeptemberben jöhet el a termálfürdők idénye: már nem hűsölni akar a jóember a kánikulában, hanem áztatni fáradt tagjait a jó meleg vízben. Szentegyháza újabb kivitelű, mégis Nosztalgia névre hallgató strandja erre kitűnően alkalmas. Felpróbáltuk.

Rédai Attila 2017. szeptember 19., kedd

Strandeszt: hűvös fürdőzés Szentegyháza termálszerű gyöngyénél

Ha szeptemberben akar az emberfia strandolni, biztos lehet benne, hogy a Szentegyháza Gyöngyénél hűvös időben is nyitott kapukra talál. Az már véleményes viszont, hogy a medencében található hűvös víz mennyire „termál”. Kipróbáltuk a kempinggel együtt „kínált” létesítményt.

Rédai Attila 2017. szeptember 15., péntek

Magyar tankönyv, amely a belső tudást hozza felszínre

Fiatalok és Hargita megyeiek – ez is közös nevező abban a csapatban, amelyik egy Romániában teljesen új szemléletű magyar tankönyvet írt az ötödikeseknek. A szerzői ötös két tagjával beszéltünk, hogy megtudjuk: hogyan készült el ez a sokak által kiválónak talált alkotás.

Rédai Attila 2017. szeptember 12., kedd

Turistáskodjunk Romániában: irány Brassó!

Olyan településeket keresünk fel, amelyek akár turisták célállomásai lehetnek, de olyanoké, akik nem autóval érkeznek. Tehát tömegközlekedést kell használni, ami külön kaland. Mit mutat így a vidék magából a 21. század Romániájában? Első állomás: Brassó.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. augusztus 31., csütörtök

Bürger Albert és „aranykakasos” háza: nagytőkésélet Marosvásárhelyen

A legtöbben a ma is rajta látható felirat után Aranykakasként ismerik, de a marosvásárhelyi Bürger-ház a második világháború előtt a város leggazdagabb emberének volt otthona. Orbán János művészettörténész segítségével az épület sorsa mentén most az emberi történetekbe is betekintést nyerhetünk.

Rédai Attila 2017. augusztus 24., csütörtök

Jobb-e a bolgár tengerpart? Szubjektív beszámoló Szarafovóból

Az önmagát átmenet nélkül hol dicsőítő, hol ostorozó románság médiájából nehéz objektív képet kapni arról, hogy valójában milyen a bolgár tengerparton nyaralni. A bezzeg a bolgároknál effektus miatt a beszámolók hajlamosak arra, hogy szemet hunyjanak az ottani visszásságok előtt. Árnyaljuk a képet.

Rédai Attila 2017. augusztus 23., szerda

Újjáéledő „tündérkert” – ismét színpadon a kultikus erdélyi zenekar

Négy év „hibernálás” után újra fellép a Tündérground zenekar: a történelmi esemény augusztus 27-én az uzonkafürdői Voice of Nature fesztiválon valósulhat meg. Az együttes hét jelenlegi tagja a napokban Csíkszeredában éjt nappallá téve próbál a fellépésre. Itt kerestem fel őket.

Rédai Attila 2017. augusztus 21., hétfő

Hosszú úton hazafelé: túl az út kétharmadán a kocsárdi fiatal

Már Lengyelországban jár Albert Nándor székelykocsárdi fiatal, aki londoni munkahelyéről kerékpárral, egy jó nagy vargabetűt téve teker haza. Eredetileg 17 országot szándékozott felkeresni, most úgy döntött, két országot még bevesz a projektbe, amely folyamán Böjte Csaba árváinak is gyűjt.

HIRDETÉS
IT
Rédai Attila 2017. augusztus 16., szerda

Megalkottuk a Liget chatbotját: cikkek új csatornán

Aki a friss Liget-cikkek megjelenéséről értesülne vagy kapcsolatba lépne a szerkesztőkkel, mostantól egy ún. chatboton keresztül is megteheti. Hogy mi is ez a furcsa nevű találmány, informatikusunk segítéségével magyarázzuk el.