HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. március 16., péntek

Biodivat: „természetes” tévhitek az élelmiszerfogyasztásban

Nagyon menők a biotermékek, de vajon tényleg jót teszünk vele, ha ezeket vásároljuk? Van néhány tévhit, amelyet érdemes eloszlatni. Ebben lesz segítségünkre András Csaba, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanársegédje.

Rédai Attila 2018. március 09., péntek

Tényleg belehalunk abba, hogy húst eszünk?

Sokkoló, megdöbbentő és elrettentő. Még ha nem is akartunk volna különösebben áttérni a vegetáriánus életmódra, ha megnézzük a What the Health című, a Netflixen elérhető dokumentumfilmet, erősen hajlamosak leszünk rá. De tényleg belehalunk abba, hogy húst eszünk?

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. február 20., kedd

Házi joghurt egyszerűen: nem bonyolult, csak időigényes

Nem olyan rég még természetesnek számított, de manapság mintha volna egy pszichikai akadálya a házi joghurtkészítésnek. Mintha valami olyan bonyolult dolog volna. Pedig pofonegyszerű. Rögtön be is bizonyítom.

Rédai Attila 2018. február 14., szerda

Hozzáférhetőség és megbízhatóság: az Orange okostelefonját teszteltük

Mit tud egy olyan „noname” okostelefon, amelyet a szolgáltató gyakorlatilag ingyen kínál a klienseinek, hogy újabb két évre magához láncolja őket? Erre voltunk kíváncsiak, amikor kipróbáltuk az Orange Dive 72 néven futó modellt.

Rédai Attila 2018. február 05., hétfő

Pénztárcakímélő téli hétvégék terepe: Hargitafürdő

Túl sok város nem mondhatja el a környéken magáról, hogy egyik „negyede” egy síparadicsom. Na jó, a paradicsom talán túlzás, de tény, hogy bő húsz perc autózásra a belvárostól sokféle téli kikapcsolódásnak élhetünk úgy, hogy nem megyünk tőle csődbe. Hargitafürdőn néztünk körül.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. január 29., hétfő

Disznyóvágás mai módra – turisták nélkül

Kakaskukorékolás, hajnalhasadta és csattogó hideg. Pálinka, jó kedély és zsíros ételek. Ilyen lehet a romantikus, turistacsalogató kép egy székely disznóölésről, a valóság azonban ennél árnyaltabb. De hogy végeznek a sertéssel Marosszéken olyankor, amikor nincsenek bámészkodó turisták?

Rédai Attila 2018. január 18., csütörtök

Tornászcsillag regényes élettel: születésnapi könyv Szabó Katiról

Kereken ötvenedik születésnapján mutatják be Sepsiszentgyörgyön a többszörös olimpiai- és világbajnok tornász, Szabó Katalin életéről szóló könyvet. Nehéz meccs volt – jellemzi a kötet megszületésének folyamatát szerzője, Csinta Samu. Hogy miért? Beszélgetésünkből kiderül.

Rédai Attila 2017. december 29., péntek

A nem csak szilveszteri pezsgő: hogyan válasszunk jót?

A legtöbb embernek a pezsgő csak szilveszterkor jut eszébe, pedig a borszakértő szerint napjában akár háromszor is lehetne fogyasztani. Tény azonban, hogy ha ünnep, akkor pezsgő. De hogy válasszunk jót? Kormos Zoltán borszakértőt kértük meg, hogy a döntésben segítségünkre legyen.

Rédai Attila 2017. december 18., hétfő

Apaforradalomra várva: nem csak női munka a gyereknevelés

Tévedünk, amikor azt gondoljuk, hogy a háttérből fegyelmező apa képe hagyományos volna. Épp ellenkezőleg. Léder László pszichológussal a modern apaság kihívásairól beszélünk és arról, hogy mit tehetünk azért, hogy valóban hagyományossá és ezáltal működővé alakítsuk családjainkat.

Rédai Attila 2017. november 03., péntek

Újjászülető utcai étkezés: kreativitás a büfékocsiban

Az utcán is ehetünk finomat, és egy hot dog is lehet különleges. Már nem az a fontos, hogy minél olcsóbb legyen – ez lehet az ember benyomása, amikor azon új generációs büfékocsik termékeivel találkozik, ahol a lényeg a gyorsaság mellett a kulináris élmény nyújtása.

Rédai Attila 2017. október 30., hétfő

Csülök tizenegyféleképpen: teszteltük a százhúsz éves Basa fogadót

Kevés olyan vendéglő van Székelyföldön, amely múltját dokumentumokkal igazoltan százhúsz évre vezetheti vissza. Önmagában már ez kuriózum, de mi kíváncsiak voltunk, hogyan sáfárkodnak a jelenlegi tulajdonosok ezzel a hagyománnyal. S persze: milyen a kaja?

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Rédai Attila 2017. október 20., péntek

#MeToo, avagy köztünk járnak a zaklatók és zaklatottak

#MeToo. Azaz #ÉnIs. Két szócska, amely mára azt jelenti, hogy felvállaljuk, mi is voltunk valamilyen szexuális bántalmazás áldozatai. Azt jelenti, hogy közösséget vállalunk azokkal, akiket megerőszakoltak, akiknek szexuális visszaélésben, megaláztatásban volt részük. A mozgalom Amerikából indult, de nálunk is erről beszélnek.

Rédai Attila 2017. október 13., péntek

Rém hosszú volt az út, de hazatekert Kocsárdra a londoni séf

Már-már celeb lett Romániában az a székelykocsárdi fiatal, aki június 1-jén indult el Londonból biciklivel, s pontosan négy hónappal később karikázott be a szülői házba. Albert Nándor most a gyűjtőakciójára koncentrál, és tervezi a következő nagy kalandot.

Rédai Attila 2017. október 10., kedd

Van-e élet a válás után?

Akár egy áttörhetetlen betonfal, úgy magasodhat sokak előtt a válás réme. A bizonytalanságtól való félelem elriaszthatja a szándéktól azokat is, akiknek már régóta sokkal jobb volna külön. Felkerestünk olyanokat, akik átélték a traumát. A pszichológus pedig értékel.

Rédai Attila 2017. szeptember 29., péntek

Gyerekkori fellángolásból hivatás: lenyűgözi Nagy Istvánt a meteorológia

Négyévesen nagyon félt a villámoktól, ezért nagyapja átejtette a tűzkeresztségen: majdnem szó szerint. Innen származtatja csodálatát az időjárási jelenségek iránt Nagy István. A szentegyházi meteorológiai állomás működtetőjeként ismert fiatal hobbijából később életforma lett.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. szeptember 27., szerda

Erdélyi fantasztikus történet meglepő csavarral

Megjelent az első erdélyi magyar folytatásos képregény, a Fantomatika első, októberi száma. Kíváncsian vettük kézbe, lapoztuk, csodálkoztunk rajta. Benyomásainkat pedig meg is írjuk.