Rédai Attila 2019. augusztus 09., péntek

Világot romboló álhírek: a Cambridge Analytica sztori

Álhírek mindig is voltak, de valahogy mégsem volt ekkora balhé belőlük, mint manapság. Miért nagyobb a baj, mint régebb? Mert rombolják a demokráciát – mondja például Székedi Levente egyetemi adjunktus. Hogy miképpen, arra éppen a Brexit és a benne szerepet vállaló Cambridge Analyitca az egyik legjobb példa.

Rédai Attila 2019. augusztus 02., péntek

Ahol annak idején a wellness fogalmával ismerkedtünk. Teszteltük a Septimiát

A csodájára jártunk, amikor annak idején megnyílt: a székelyudvarhelyi Septimia a térség egyik első modern wellness-létesítménye volt. Ennek azonban már több éve. Vajon megcsappant a varázs?

Rédai Attila 2019. július 29., hétfő

Tusványos: koviubi-leves és egyéb érdekességek

Miközben egyre több Erdélyben a fesztivál, harmincadik kiadására a Tusványos az maradt, ami egyik évben a szlogenje is volt: egy biztos pont. Miközben minden évben van egy kis, előnyére váló újdonság.

Rédai Attila 2019. július 16., kedd

Homoródfürdő ma: borvízút és wellness teszt

Székelyföldet építjük – és utána hagyjuk szétrohadni. Legalábbis ez lehet az érzése annak, aki Homoródfürdőn vakációzik, látva a karbantartás nélküli, romló „borvízutat”. Szerencsére van magánberuházó is a telepen. Vagy szerencse ez egyáltalán? Megnéztük.

Rédai Attila 2019. június 24., hétfő

A levendula ünnepe Csekefalván (VIDEÓ)

Az udvarhelyszéki Csekefalva levendulafesztiváljára látogattunk ki, hogy mozgóképeken megmutathassuk azoknak, akik nem érhettek oda ki. Illatos szórakozást!

Rédai Attila 2019. június 17., hétfő

Sziporkázó fesztiválbemutatkozás: világszínvonal Oltszemen

Világszínvonalú szervezés és lebonyolítás, világsztárok: tetszetős az erdélyi és ezen belül székelyföldi fesztiválpaletta legújabb színe. Az oltszemi DiMansions slágerzenei fesztivál túl van a bemutatkozáson, és igencsak jól vizsgázott.

Rédai Attila 2019. június 03., hétfő

Cyberzsarolók célkeresztjében: fizessünk vagy sem?

Mit csináljon a jóember, ha olyan levelet kap elektronikus postaládájába, amiben egy szégyellhető dologgal zsarolják, igen hihetően? Semmiképpen ne fizessen, szól a rendőr tanácsa, aki egyéb tudnivalókkal is szolgál internetes énünk biztonságát illetően.

Rédai Attila 2019. május 30., csütörtök

LED-falak, adásfolyam: műszaki szempontból is rendkívüli a pápalátogatás

Hat darab óriási LED-fal, többszáz tudósító, számtalan tévékamera, gyakorlatilag napokig tartó adásfolyam: nem pusztán szimbolikus jellege miatt számít történelmi eseménynek Ferenc pápa romániai látogatása.

Rédai Attila 2019. május 21., kedd

Új gasztrófesztivál, új fesztiválhelyszín

Új fesztiválhelyszín jelent meg a székelyföldi rendezvénypalettán azzal, hogy a sepsiszentgyörgyi BBQ gasztrófesztivál az oltszemi Mikó-kastély udvarára költözött. Körülnéztünk a helyszínen.

Rédai Attila 2019. május 15., szerda

Fájdalmas emlékeztető a kegyetlen valóságról: Csernobil

Kegyetlen történelmi drámával állt elő az HBO: a 2019-es Csernobil című minisorozat a 33 évvel ezelőtti atomkatasztrófa eseményeit dolgozza fel. És nem is akárhogy.

Rédai Attila 2019. május 13., hétfő

Szezonon kívül: májusi élmények a román tengerpartról

Itt van, viszonylag közel, beülünk az autóba reggel, és délutánra már ott vagyunk. De megéri-e felkeresni? Még mindig rászolgál-e rossz hírére, vagy már tapasztalható a fejlődés? A román tengerparton egy májusi hosszú hétvégén átélt tapasztalatainkat osztjuk meg.

Rédai Attila 2019. május 10., péntek

Lent és fent, akkor és most: Lenny Kravitz kolozsvári koncertjéről

Ha Lenny Kravitz nem az volna, aki: egy szupersztár, egy zenei őstehetség, akkor minden bizonnyal lelkész volna, aki felvillanyozó gospelre ugráltatná a híveit. Valami ilyesmit tett Kolozsváron is, ahol a BT Arénába jó pénzért begyűlt tömeget végül sikeresen lecsalogatta a virtualitás felhőjéből. Szubjektív élményeink beszámolója.

Rédai Attila 2019. április 26., péntek

A gyermeki pajkosságért. Új egyházi ünnep indulhat Csíksomlyóról

Akár egy újabb nagy egyházi ünnep origója is lehet Csíksomlyó, amennyiben Ferenc pápa Böjte Csaba ferences szerzetes kérésére, a pápalátogatás alkalmából a gyermek Jézus napjává nyilvánítaná június 1-jét.

Rédai Attila 2019. április 09., kedd

Levadászni Bonnie-t és Clyde-ot: különleges filmes időutazás

Filmek tucatjai választották témaként az elhíresült amerikai gengszterpáros, Bonnie és Clyde történetét, ezúttal azonban az ámokfutásuknak véget vető rangerek szemszögéből láthatjuk a történetet. Kevin Costner és Woody Harrelson alkot párost a Netflix friss „mozijában”. The Highwaymen-ajánló.

Rédai Attila 2019. március 28., csütörtök

Ha interneten jön a tévé: a streamingszolgáltatókat teszteltük

Netflix vagy HBO GO? Azaz melyik, nálunk jobban meghonosodott streaming tartalomszolgáltatót válasszuk? Esetleg muszáj mindkettőt? Mivel van némi összehasonlítási alapom, arra teszek kísérletet, hogy tanácsot adjak ehhez.

Rédai Attila 2019. március 26., kedd

Akik a legsötétebb titkainkon osztoznak: a társadalom ablaka is a lelkisegély-szolgálat

Megérkezik, gyertyát gyújt. Esetleg imádkozik. De ami a legfontosabb: felajánlja idejét és képességeit azok számára, akik rászorulnak. Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat ügyelője számára sokan vannak, akiknek ő az utolsó kapaszkodó.