HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. június 22., péntek

Téziscáfoló leletek: Árpád-kori falu maradványai Csíksomlyón

Csíkban a 13. század előtt nem voltak magyar települések, templomok, csak vad erdőségek, bennük hemzsegő vérmedvékkel. Ezt az évszázados történelemtudományi tézist cáfolják azok a friss leletek is, amelyeket helybéli régészek Csíksomlyó és Csobotfalva határán tártak fel.

Rédai Attila 2018. június 20., szerda

Nyáreleji aggódások

Fél éves vagyok, vagyis hát kettő és fél. Ki szokott javítani apa, mert korábban azt mondtam, hogy kétéves vagyok, de most már nagylány lettem.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. május 30., szerda

Megvetés, lesajnálás: nem csak az anyagiakkal kell megküzdjenek az egyszülős családok

Néha lesajnáltak, néha irigyeltek. De csak ők tudják pontosan, mivel jár egyedül felnevelni egy gyereket. Cikkünkben egyedülálló szülők mesélik el megdöbbentő történeteiket, illetve egy pszichológus is hozzáteszi szakvéleményét ahhoz, ami Erdélyben tulajdonképpen még mindig tabutémának számít.

Rédai Attila 2018. május 23., szerda

Illatos, gyümölcsös, kellemes: nem az ütős az „igazi” pálinka

A pálinka nem feltétlenül ütős, sőt: kóstolásra, ízlelésre alkalmas, gasztronómiai élményt nyújtó termék is lehet. De milyen a jó pálinka, és hogyan készíthetünk ilyet? Ebben Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője lesz segítségünkre

Rédai Attila 2018. május 16., szerda

Ahol mindenkinek diagnózisa van: különleges nap a foglalkoztatóban

A sérültekről nem szeretünk tudni, inkább félrenézünk, amúgy sem tudnánk, mit kezdjünk velük. Igazából azt sem tudjuk, hogy mit csinálnak egész nap, és mindazt kivel. Mi azonban most egy egész napra beköltöztünk a csíkszeredai foglalkoztató központba, oda, ahol mindenkinek van valami diagnózisa.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. május 09., szerda

Régészek a színház mögött: az elfeledett mártonfalvi ház

Tizenkét évvel ezelőtt izgalmas leletegyüttesre bukkantak a régészek Csíkszeredában, egy, a színház mellett elkezdett parkolóépítés helyén. De pontosan mit találtak a szakemberek azon a helyen, ahol elsétálva ma is valamiféle romokat látunk? Ezt elevenítjük fel Darvas Lóránt régésszel.

Rédai Attila 2018. május 02., szerda

Szent György Napok egy kétévessel? Persze!

Vurstli, hömpölygő tömeg, hangos zene, drága lacikonyhák: nem épp olyan hely egy városfesztivál, ahová a kétévesedet vinnéd? Idén mi mégis úgy döntöttünk, a sepsiszentgyörgyi Szent György Napokat kipróbáljuk a gyerkőccel. És akkor már be is számolunk róla.

Rédai Attila 2018. április 24., kedd

Igaz történetek: a kijózanító Avicii-sztori

Talán soha még ilyen közelről nem láthattuk, hogyan ragadja meg és falja fel a szórakoztatóipar egy ember életét. Avicii ebbe a sablonba hajló, igaz története viszont optimista kicsengésű kellett volna legyen. Ezért is készült róla dokumentumfilm.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. március 29., csütörtök

Hokista, vérmes szurkoló és fodrász: Kasky Kati csavaros története

Ne gondoljuk azt, hogy egy sportág, a sportolás iránti szélsőséges szenvedély csupán a férfiak sajátja. A csíkszeredai Sajtos Katalin korcsolyát húzva a Sportklub és a román női jégkorong-válogatott oszlopos tagja, emellett saját fodrászszalonjában dolgozik. De hogyan fér ez össze?

Rédai Attila 2018. március 16., péntek

Biodivat: „természetes” tévhitek az élelmiszerfogyasztásban

Nagyon menők a biotermékek, de vajon tényleg jót teszünk vele, ha ezeket vásároljuk? Van néhány tévhit, amelyet érdemes eloszlatni. Ebben lesz segítségünkre András Csaba, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanársegédje.

Rédai Attila 2018. március 09., péntek

Tényleg belehalunk abba, hogy húst eszünk?

Sokkoló, megdöbbentő és elrettentő. Még ha nem is akartunk volna különösebben áttérni a vegetáriánus életmódra, ha megnézzük a What the Health című, a Netflixen elérhető dokumentumfilmet, erősen hajlamosak leszünk rá. De tényleg belehalunk abba, hogy húst eszünk?

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. február 20., kedd

Házi joghurt egyszerűen: nem bonyolult, csak időigényes

Nem olyan rég még természetesnek számított, de manapság mintha volna egy pszichikai akadálya a házi joghurtkészítésnek. Mintha valami olyan bonyolult dolog volna. Pedig pofonegyszerű. Rögtön be is bizonyítom.

Rédai Attila 2018. február 14., szerda

Hozzáférhetőség és megbízhatóság: az Orange okostelefonját teszteltük

Mit tud egy olyan „noname” okostelefon, amelyet a szolgáltató gyakorlatilag ingyen kínál a klienseinek, hogy újabb két évre magához láncolja őket? Erre voltunk kíváncsiak, amikor kipróbáltuk az Orange Dive 72 néven futó modellt.

Rédai Attila 2018. február 05., hétfő

Pénztárcakímélő téli hétvégék terepe: Hargitafürdő

Túl sok város nem mondhatja el a környéken magáról, hogy egyik „negyede” egy síparadicsom. Na jó, a paradicsom talán túlzás, de tény, hogy bő húsz perc autózásra a belvárostól sokféle téli kikapcsolódásnak élhetünk úgy, hogy nem megyünk tőle csődbe. Hargitafürdőn néztünk körül.

Rédai Attila 2018. január 29., hétfő

Disznyóvágás mai módra – turisták nélkül

Kakaskukorékolás, hajnalhasadta és csattogó hideg. Pálinka, jó kedély és zsíros ételek. Ilyen lehet a romantikus, turistacsalogató kép egy székely disznóölésről, a valóság azonban ennél árnyaltabb. De hogy végeznek a sertéssel Marosszéken olyankor, amikor nincsenek bámészkodó turisták?

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. január 18., csütörtök

Tornászcsillag regényes élettel: születésnapi könyv Szabó Katiról

Kereken ötvenedik születésnapján mutatják be Sepsiszentgyörgyön a többszörös olimpiai- és világbajnok tornász, Szabó Katalin életéről szóló könyvet. Nehéz meccs volt – jellemzi a kötet megszületésének folyamatát szerzője, Csinta Samu. Hogy miért? Beszélgetésünkből kiderül.