HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. augusztus 10., péntek

Olcsó, de jó ötlet-e a felfújható medence?

Végre itt a meleg nyár, s megszaporodtak a Facebookon is azok a fotók, amelyek az olcsó, fejfújható medencékről készültek. De vajon tényleg megéri ezekbe – még ha oly keveset is – befektetni? És milyen feltételek mellett? Leteszteltük.

Rédai Attila 2018. augusztus 07., kedd

Megrendítően hiteles: Annával a 20. századunk

Ötletes, innovatív, magával ragadó, és ami igen fontos: erdélyi. Az Anna. Változatok székely asszonysorsra című, helyi koncepcióban létrejött tárlat jól sikerült budapesti kiszállása után most ismét itthon, méghozzá Gyergyószentmiklóson látogatható. Hát meglátogattuk.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. július 31., kedd

Silány-e, ami olcsó? Jótanácsok egy gépszerelő szakembertől

Túl olcsónak tűnik egy gép a barkácsboltban? Tartunk tőle, hogy a végén többe fog nekünk kerülni? A legtöbb esetben ez így is lesz. De hogyan lehet megkülönböztetni az olcsót a silánytól, és milyenek azok a gépek, amelyekkel nem is érdemes próbálkozni? Szerelő szakember segít minket ebben.

Rédai Attila 2018. július 30., hétfő

Nem beugró, komoly dolog: improvizációról Andrew Heflerrel

Ritkán van alkalma az embernek arra, hogy egy, a távoli Los Angeles kultúrkörében kifejlődött polgárt ne annak anyanyelvén, hanem magyarul faggasson. Andrew Heflerrel erre adódott lehetőség: az amerikai, rendkívül sokoldalú művész 1993 óta Budapest lakója, a napokban pedig Csíkszeredában járt.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. július 27., péntek

Koszt, divat, esőszitu és egyebek az idei Tusványoson

Tusványoson az a jó, hogy minden évben ugyanolyan, mégis egy picit más. Megvan az embernek a biztonsága, hogy ismeri a helyet, mégse fogja pont ugyanazt találni, mint tavaly. Na de miben más vagy ugyanolyan idén? Körülnéztünk.

Rédai Attila 2018. július 26., csütörtök

Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, érdekesebbé tehetjük azt, ami egyébként unalmas.

Rédai Attila 2018. július 20., péntek

Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást. Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön tizedmásodpercet sem merengeni. Nem kell egyáltalán a magyar nyelvet mint olyat, használni.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. július 10., kedd

Ingyenes, jogtiszta zenék minden hangulatra: Romániában is elérhető a Spotify

Alig néhány hónapja lett elérhető hivatalosan is Romániában a Spotify, a világ egyik legnépszerűbb, ingyenes változatot is kínáló zenei streaming-szolgáltatója. Mit tud? Egyáltalán eszik-e vagy isszák? Leteszteltük.

Rédai Attila 2018. június 28., csütörtök

Fiatalok szervezik fiataloknak: épül már a VIBE

Épül már a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál helyszíne, a Maros-parton önkéntesek hada birkózik a feladattal és a folyamatosan csorgó esővel, hogy a létesítmények időben a helyükre kerüljenek. De kik ők, kik azok, akik Erdély legújabb magyar fesztiválján dolgoznak?

Rédai Attila 2018. június 27., szerda

A bandaháborúkon és a fegyvereken túl: erdélyi tanár el salvadori kalandja

Amikor leülünk kávézni Sólyom Andreával, a csuporban gőzölgő ital nem mindennapi: Közép-Amerikából származik.  A Sapientia egyetem oktatója nemrég érkezett haza El Salvadorból, ahol másfél hónapon keresztül egy iskolában önkénteskedett. Tapasztalatairól beszélgetünk.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. június 22., péntek

Téziscáfoló leletek: Árpád-kori falu maradványai Csíksomlyón

Csíkban a 13. század előtt nem voltak magyar települések, templomok, csak vad erdőségek, bennük hemzsegő vérmedvékkel. Ezt az évszázados történelemtudományi tézist cáfolják azok a friss leletek is, amelyeket helybéli régészek Csíksomlyó és Csobotfalva határán tártak fel.

Rédai Attila 2018. június 20., szerda

Nyáreleji aggódások

Fél éves vagyok, vagyis hát kettő és fél. Ki szokott javítani apa, mert korábban azt mondtam, hogy kétéves vagyok, de most már nagylány lettem.

Rédai Attila 2018. május 30., szerda

Megvetés, lesajnálás: nem csak az anyagiakkal kell megküzdjenek az egyszülős családok

Néha lesajnáltak, néha irigyeltek. De csak ők tudják pontosan, mivel jár egyedül felnevelni egy gyereket. Cikkünkben egyedülálló szülők mesélik el megdöbbentő történeteiket, illetve egy pszichológus is hozzáteszi szakvéleményét ahhoz, ami Erdélyben tulajdonképpen még mindig tabutémának számít.

Rédai Attila 2018. május 23., szerda

Illatos, gyümölcsös, kellemes: nem az ütős az „igazi” pálinka

A pálinka nem feltétlenül ütős, sőt: kóstolásra, ízlelésre alkalmas, gasztronómiai élményt nyújtó termék is lehet. De milyen a jó pálinka, és hogyan készíthetünk ilyet? Ebben Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője lesz segítségünkre

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. május 16., szerda

Ahol mindenkinek diagnózisa van: különleges nap a foglalkoztatóban

A sérültekről nem szeretünk tudni, inkább félrenézünk, amúgy sem tudnánk, mit kezdjünk velük. Igazából azt sem tudjuk, hogy mit csinálnak egész nap, és mindazt kivel. Mi azonban most egy egész napra beköltöztünk a csíkszeredai foglalkoztató központba, oda, ahol mindenkinek van valami diagnózisa.