Rédai Attila 2019. december 30., hétfő

Palermo: paradicsominak tűnő kikapcsolódás

Nem is annyira pénz, inkább megfelelő kedélyállapot kell ahhoz, hogy az ember felkerekedjen az ilyenkor hűvös Erdélyből a napfényes Szicíliába. Az út elé gördített akadályok inkább pszichológiaiak: maffiával, rossz közbiztonsággal, sok szeméttel riogatnak. Ti elindulnátok egy négyévessel Palermóba? Mi megtettük.

Rédai Attila 2019. december 02., hétfő

Családbarát média: versenyben a Liget portál szerzői

Két jelöltje is van a Liget portálnak a külhoni Média a családért-díj közönségversenyében: Péter Beáta és Szász Cs. Emese is esélyes a kitüntetésre, ezért arra kérjük olvasóinkat, bátran szavazzanak is rájuk.

Rédai Attila 2019. november 12., kedd

Tízéves a Székelyhon.ro: egy portál és egy eszme születése

Egy hírportál születése nagy esemény lenne most is, hát még tíz évvel ezelőtt. A Székelyhon.ro tíz évvel ezelőtt úgy jött létre, hogy szinte kizárólag csak helyi, székelyföldi erők és energiák álltak mögötte.

Rédai Attila 2019. november 06., szerda

A viszony vége. Tükröt tart elénk a kultikus sorozat

És vége, véget ért az affér, a kaland, a félrelépés – azaz pontot tettek a The Affair, vagyis A viszony című, mondhatni kultikus sorozat végére. Öt évadon keresztül figyelhettük az eleinte hétköznapinak tűnő karakterek szerencsétlen bukdácsolását, hogy a végén okosabbak lehessünk. De lettünk-e?

Rédai Attila 2019. október 21., hétfő

Városnézés jégkoronggal. Német október egy hétéves apropó ürügyén

Hét évvel ezelőtt a csíkszeredai hokicsapat az európai kupaporondon vitézkedett, méghozzá Németországban. A hétvége nem annyira a sportteljesítményről maradt számunkra emlékezetes.

Rédai Attila 2019. szeptember 30., hétfő

Könyv az apaforradalomért: nem csak az apák kedvéért

Mert mi is az apa dolga? Hozza a pénzt a házhoz, néha-néha szigorúan szóljon rá a gyerekre, hogy legyen rend, s azzal menjen, szereljen kocsit. Igaz? Ennél azonban nem is állhatnánk távolabb az igazságtól. Léder Lászlóval már beszéltünk az „apaforradalomról”, most elhozta a posta a könyvét is.

Rédai Attila 2019. szeptember 13., péntek

Tizennyolc évvel később: szeptember 11. mai szemmel

2001. szeptember 11-ről újabb és újabb bőröket lehet lehúzni, már ami a mozgóképes alkotásokat is illeti. Két friss mozi immár nem oknyomozó, hanem történelmi perspektívából dolgozza fel a témát, s mindkettő nálunk is látható. Ajánló.

Rédai Attila 2019. szeptember 06., péntek

Retrómúzeum Várnában: lenyűgöző időutazás

Ha Várnába vinne utunk – és miért ne vinne –, van egy hely, amit nem érdemes kihagynunk, ha érdekelnek a közelmúlt tárgyi emlékei.

Rédai Attila 2019. augusztus 28., szerda

Bulgária az all inclusive-on túl. Tengerparti élmények tömegnyomormentesen

Ha Bulgária, akkor manapság all inclusive és emberleves a parton, de van nyaralás az Aranyhomokon és a Naposparton túl is. Kis szerencsével és sok nyomozással megvalósítható a nyugodt, csendes tengerpart-fíling. Erre tettünk egy újabb kísérletet.

Rédai Attila 2019. augusztus 09., péntek

Világot romboló álhírek: a Cambridge Analytica sztori

Álhírek mindig is voltak, de valahogy mégsem volt ekkora balhé belőlük, mint manapság. Miért nagyobb a baj, mint régebb? Mert rombolják a demokráciát – mondja például Székedi Levente egyetemi adjunktus. Hogy miképpen, arra éppen a Brexit és a benne szerepet vállaló Cambridge Analyitca az egyik legjobb példa.

Rédai Attila 2019. augusztus 02., péntek

Ahol annak idején a wellness fogalmával ismerkedtünk. Teszteltük a Septimiát

A csodájára jártunk, amikor annak idején megnyílt: a székelyudvarhelyi Septimia a térség egyik első modern wellness-létesítménye volt. Ennek azonban már több éve. Vajon megcsappant a varázs?

Rédai Attila 2019. július 29., hétfő

Tusványos: koviubi-leves és egyéb érdekességek

Miközben egyre több Erdélyben a fesztivál, harmincadik kiadására a Tusványos az maradt, ami egyik évben a szlogenje is volt: egy biztos pont. Miközben minden évben van egy kis, előnyére váló újdonság.

Rédai Attila 2019. július 16., kedd

Homoródfürdő ma: borvízút és wellness teszt

Székelyföldet építjük – és utána hagyjuk szétrohadni. Legalábbis ez lehet az érzése annak, aki Homoródfürdőn vakációzik, látva a karbantartás nélküli, romló „borvízutat”. Szerencsére van magánberuházó is a telepen. Vagy szerencse ez egyáltalán? Megnéztük.

Rédai Attila 2019. június 24., hétfő

A levendula ünnepe Csekefalván (VIDEÓ)

Az udvarhelyszéki Csekefalva levendulafesztiváljára látogattunk ki, hogy mozgóképeken megmutathassuk azoknak, akik nem érhettek oda ki. Illatos szórakozást!

Rédai Attila 2019. június 17., hétfő

Sziporkázó fesztiválbemutatkozás: világszínvonal Oltszemen

Világszínvonalú szervezés és lebonyolítás, világsztárok: tetszetős az erdélyi és ezen belül székelyföldi fesztiválpaletta legújabb színe. Az oltszemi DiMansions slágerzenei fesztivál túl van a bemutatkozáson, és igencsak jól vizsgázott.

Rédai Attila 2019. június 03., hétfő

Cyberzsarolók célkeresztjében: fizessünk vagy sem?

Mit csináljon a jóember, ha olyan levelet kap elektronikus postaládájába, amiben egy szégyellhető dologgal zsarolják, igen hihetően? Semmiképpen ne fizessen, szól a rendőr tanácsa, aki egyéb tudnivalókkal is szolgál internetes énünk biztonságát illetően.