HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. január 18., csütörtök

Tornászcsillag regényes élettel: születésnapi könyv Szabó Katiról

Kereken ötvenedik születésnapján mutatják be Sepsiszentgyörgyön a többszörös olimpiai- és világbajnok tornász, Szabó Katalin életéről szóló könyvet. Nehéz meccs volt – jellemzi a kötet megszületésének folyamatát szerzője, Csinta Samu. Hogy miért? Beszélgetésünkből kiderül.

Rédai Attila 2017. december 29., péntek

A nem csak szilveszteri pezsgő: hogyan válasszunk jót?

A legtöbb embernek a pezsgő csak szilveszterkor jut eszébe, pedig a borszakértő szerint napjában akár háromszor is lehetne fogyasztani. Tény azonban, hogy ha ünnep, akkor pezsgő. De hogy válasszunk jót? Kormos Zoltán borszakértőt kértük meg, hogy a döntésben segítségünkre legyen.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. december 18., hétfő

Apaforradalomra várva: nem csak női munka a gyereknevelés

Tévedünk, amikor azt gondoljuk, hogy a háttérből fegyelmező apa képe hagyományos volna. Épp ellenkezőleg. Léder László pszichológussal a modern apaság kihívásairól beszélünk és arról, hogy mit tehetünk azért, hogy valóban hagyományossá és ezáltal működővé alakítsuk családjainkat.

Rédai Attila 2017. november 03., péntek

Újjászülető utcai étkezés: kreativitás a büfékocsiban

Az utcán is ehetünk finomat, és egy hot dog is lehet különleges. Már nem az a fontos, hogy minél olcsóbb legyen – ez lehet az ember benyomása, amikor azon új generációs büfékocsik termékeivel találkozik, ahol a lényeg a gyorsaság mellett a kulináris élmény nyújtása.

Rédai Attila 2017. október 30., hétfő

Csülök tizenegyféleképpen: teszteltük a százhúsz éves Basa fogadót

Kevés olyan vendéglő van Székelyföldön, amely múltját dokumentumokkal igazoltan százhúsz évre vezetheti vissza. Önmagában már ez kuriózum, de mi kíváncsiak voltunk, hogyan sáfárkodnak a jelenlegi tulajdonosok ezzel a hagyománnyal. S persze: milyen a kaja?

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese , Rédai Attila 2017. október 20., péntek

#MeToo, avagy köztünk járnak a zaklatók és zaklatottak

#MeToo. Azaz #ÉnIs. Két szócska, amely mára azt jelenti, hogy felvállaljuk, mi is voltunk valamilyen szexuális bántalmazás áldozatai. Azt jelenti, hogy közösséget vállalunk azokkal, akiket megerőszakoltak, akiknek szexuális visszaélésben, megaláztatásban volt részük. A mozgalom Amerikából indult, de nálunk is erről beszélnek.

Rédai Attila 2017. október 13., péntek

Rém hosszú volt az út, de hazatekert Kocsárdra a londoni séf

Már-már celeb lett Romániában az a székelykocsárdi fiatal, aki június 1-jén indult el Londonból biciklivel, s pontosan négy hónappal később karikázott be a szülői házba. Albert Nándor most a gyűjtőakciójára koncentrál, és tervezi a következő nagy kalandot.

Rédai Attila 2017. október 10., kedd

Van-e élet a válás után?

Akár egy áttörhetetlen betonfal, úgy magasodhat sokak előtt a válás réme. A bizonytalanságtól való félelem elriaszthatja a szándéktól azokat is, akiknek már régóta sokkal jobb volna külön. Felkerestünk olyanokat, akik átélték a traumát. A pszichológus pedig értékel.

Rédai Attila 2017. szeptember 29., péntek

Gyerekkori fellángolásból hivatás: lenyűgözi Nagy Istvánt a meteorológia

Négyévesen nagyon félt a villámoktól, ezért nagyapja átejtette a tűzkeresztségen: majdnem szó szerint. Innen származtatja csodálatát az időjárási jelenségek iránt Nagy István. A szentegyházi meteorológiai állomás működtetőjeként ismert fiatal hobbijából később életforma lett.

Rédai Attila 2017. szeptember 27., szerda

Erdélyi fantasztikus történet meglepő csavarral

Megjelent az első erdélyi magyar folytatásos képregény, a Fantomatika első, októberi száma. Kíváncsian vettük kézbe, lapoztuk, csodálkoztunk rajta. Benyomásainkat pedig meg is írjuk.

Rédai Attila 2017. szeptember 20., szerda

Strandteszt: régies hangulatú áztatókúra a Nosztalgiában

Szeptemberben jöhet el a termálfürdők idénye: már nem hűsölni akar a jóember a kánikulában, hanem áztatni fáradt tagjait a jó meleg vízben. Szentegyháza újabb kivitelű, mégis Nosztalgia névre hallgató strandja erre kitűnően alkalmas. Felpróbáltuk.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. szeptember 19., kedd

Strandeszt: hűvös fürdőzés Szentegyháza termálszerű gyöngyénél

Ha szeptemberben akar az emberfia strandolni, biztos lehet benne, hogy a Szentegyháza Gyöngyénél hűvös időben is nyitott kapukra talál. Az már véleményes viszont, hogy a medencében található hűvös víz mennyire „termál”. Kipróbáltuk a kempinggel együtt „kínált” létesítményt.

Rédai Attila 2017. szeptember 15., péntek

Magyar tankönyv, amely a belső tudást hozza felszínre

Fiatalok és Hargita megyeiek – ez is közös nevező abban a csapatban, amelyik egy Romániában teljesen új szemléletű magyar tankönyvet írt az ötödikeseknek. A szerzői ötös két tagjával beszéltünk, hogy megtudjuk: hogyan készült el ez a sokak által kiválónak talált alkotás.

Rédai Attila 2017. szeptember 12., kedd

Turistáskodjunk Romániában: irány Brassó!

Olyan településeket keresünk fel, amelyek akár turisták célállomásai lehetnek, de olyanoké, akik nem autóval érkeznek. Tehát tömegközlekedést kell használni, ami külön kaland. Mit mutat így a vidék magából a 21. század Romániájában? Első állomás: Brassó.

Rédai Attila 2017. augusztus 31., csütörtök

Bürger Albert és „aranykakasos” háza: nagytőkésélet Marosvásárhelyen

A legtöbben a ma is rajta látható felirat után Aranykakasként ismerik, de a marosvásárhelyi Bürger-ház a második világháború előtt a város leggazdagabb emberének volt otthona. Orbán János művészettörténész segítségével az épület sorsa mentén most az emberi történetekbe is betekintést nyerhetünk.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. augusztus 24., csütörtök

Jobb-e a bolgár tengerpart? Szubjektív beszámoló Szarafovóból

Az önmagát átmenet nélkül hol dicsőítő, hol ostorozó románság médiájából nehéz objektív képet kapni arról, hogy valójában milyen a bolgár tengerparton nyaralni. A bezzeg a bolgároknál effektus miatt a beszámolók hajlamosak arra, hogy szemet hunyjanak az ottani visszásságok előtt. Árnyaljuk a képet.