A császármetszéstől az otthonszülésig – két édesanya hasonló útja

Szász Cs. Emese 2017. június 26., 15:32 utolsó módosítás: 2017. június 26., 23:57

Bár legtöbb nőnek császármetszés után még a természetes szülést sem igazán javasolják az orvosok, vannak, akik nem csak megpróbálkoznak a hüvelyi szüléssel, de mindezt otthoni körülmények között teszik. És nem, nem halnak bele. Két ilyen édesanya történetét ismerhettük meg a marosvásárhelyi Születés hetén. Azt mondják, nem gondolják, hogy mindenki számára ez a követendő út, csak azt szeretnék, ha lenne alternatívájuk a szülő nőknek.

A császármetszéstől az otthonszülésig – két édesanya hasonló útja
galéria
Egy anyának ott kell szülnie, ahol biztonságban érzi magát Fotó: Camila Cordeiro/Unsplash.com

Az otthonszülést manapság is nagyon sok tabu övezi, azokat a nőket, akik ezt az utat választják, vagy emberfeletti erővel rendelkező, csodálni való nőknek tekintik, vagy épp hatalmas felelőtlenséggel vádolják, mondván, hogy kockáztatják a maguk és a születendő gyerek életét. Azok, akik mindezen már keresztülmentek, azonban állítják, mindkettő előítélet.

Át kell esni rajta, mint kutya a kerten?

Kovács Réka Rozália pszichológus bevallja, valamikor maga is azt gondolta, csak azok választják az otthonszülést mint lehetőséget, akik elég „alternatív és társadalmon kívüli emberek”, és ő maga is felelőtlennek tartotta az ilyen anyákat. Hogy hogy jutott el mégis ugyanehhez az úthoz? A pszichológus állítja, a kórházi körülmények és a rossz tapasztalatok vezették rá arra, hogy alternatívát keressen.

Az immár ötgyermekes édesanya 12 évvel ezelőtt, 28 évesen várta első gyermekét. Saját bevallása szerint a szülésről csak annyit tudott – amit a környezetében hallott –, hogy az egy borzasztó dolog, amin át kell esni minden nőnek, „mint kutya a kerten”. Tabu volt még beszélni is róla. A pszichológus ezzel a koncepcióval érkezett be szülni a kórházba, s bár volt egy fogadott orvosa, az mégsem tudott bemenni a szülésére. Réka mindemellett nagyon lesújtó dolgokkal találkozott a kórházban, a vajúdó nőt tegezték, szidták, nem segítették, miközben az ő szülése nem igazán haladt előre, így amikor az ügyeletes orvos megállapította, hogy császárolni kell, csak arra gondolt, jó, hogy vége lesz. A műtét után azonban 48 óráig kellett feküdnie az intenzíven, így külön volt a gyermekétől, amit, úgy érzi, nem pótolhat be soha. Mint ahogy azt a 12 napot sem kaphatja vissza, amit a kórházban kellett tölteniük újszülött kisfiával.

Még egy császárra „kapott engedélyt”

„Azzal jöttem ki a kórházból, hogy még egy gyereket vállalhatok maximum, utána köttessem el magam, mert ez a méh és ez a vágás még egy várandóságot nem bír ki. Ja, és a következő feltétlenül programozott császár legyen” – mondja Réka, akinek sokáig fogalmi zavarai is voltak, mert nem tudta azt mondani, hogy szülte a fiát, mert végül is kivágták belőle, így sokáig inkább úgy fogalmazott, hogy megszületett a fia.

Kovács Réka Rozália férjével és öt gyermekével

Amikor kisfia tíz hónapos volt, és Réka ismét teherbe esett, azért kezdett alternatívák után kutatni, mert nem tudta elképzelni, hogy a még mindig szopizó gyermekét 12 napra, de akár egy hétre is magára hagyja, amíg ő kórházban van. Az otthonszülés gondolatáig persze még hosszú út vezetett, de egyszerűen úgy érezte, számára nincs más lehetőség. Felvette a kapcsolatot a szakértőkkel, s bár még maga sem volt biztos, hogy ezt akarja, részt vettek családilag egy otthonszülés-felkészítőn Budapesten.

„Nagyon érdekes volt, feltettük a legfontosabb kérdéseinket, s amikor ezekre választ kaptunk, beindult a szülés”
– meséli Réka, akinek a szülése végül egy budapesti születésházban zajlott otthoni körülmények között, ami végül Rékának is bebizonyította, nem fog meghalni, ha hüvelyi úton szül egy császármetszés után. Réka állítja, neki ott és akkor gyógyult be igazán a császármetszése.
Az erőszakos szülés

Rékáék a harmadik gyereküket örökbe fogadták, majd rá négy évre lett ismét várandós. Természetesen otthonszülést terveztek, de a fiúknak sokáig nem akaródzott kijönni, végül a betöltött 43. héten indult el a szülés, amikor már ott volt a bába is náluk. „Gyorsan haladtunk előre, a nagyon erős kontrakciók alatt csökkent a szívhang, így a bába úgy ítélte meg, jobb, ha bemegyünk, hogy ha valamilyen speciális segítségre lenne szüksége a babának, legyünk bent a kórházban” – mondta Réka, akinek nagyon rossz élményei voltak a kórházban.

A kórházi körülmények sok kismamát kiábrándítanak Fotó: Pixabay.com

„Az, ahogy velem bántak azalatt a húsz perc alatt a kecskén, az szörnyű volt: nem hagyták, hogy más pózban szüljek, csak a kecskén, lent tágítottak két kanállal, fent ki akarták nyomni belőlem a gyereket, én ordítottam és nem hagytam, ösztönszerűen vettem el a kezeket. Pszichoterápiát végzek, s amikor a nők arról beszélnek, hogy milyen volt, amikor erőszakolják, hogy lekötözik, hogy alázzák, hogy nem tud szabadulni: én is ugyanazt éreztem” – mondja a pszichológus, aki végül két óra után saját felelősségére távozott a kórházból gyerekével, miközben rendőrséggel fenyegették, s nem akarták elengedni.

„Mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát”

Az igazi otthonszülés élményét végül a legkisebb gyerekével élhette meg, amelyre lelkileg is és testileg is fel tudott készülni, maga a szülés folyamata egy felfújható medencében történt a férje jelenlétében.

„Annyira szép volt, és annyira viselhető, nem hittem, hogy ennyire szép és jó tud lenni egy szülés, és annyira természetes”

– vallja be Réka, aki egyáltalán nem gondolja, hogy az ő útja bárkinek is követendő példa kellene legyen. „Az enyém egyfajta út volt, de van sokféle. Azt gondolom, mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát. Én azonban nem tudom biztonságban érezni magam egy olyan kórházban, ahol nem hagyják, hogy szabadon választott testhelyzetben vajúdjak, szüljek, ahol meg akarom fogni valaki kezét, és eltolják a kezem. Ahol az, hogy kecskén szülnek a nők, nem a nő, hanem az orvos kényelmét szolgálja” – magyarázza az édesanya.

Tárgyként kezelték

Bár nem ugyanaz a történet, Birtók-Dán Orsolya esetében is vannak hasonlóságok. Az immár kétgyerekes édesanya mindig is reál beállítottságú volt, szakmája szerint biológus, egészségügyben is dolgozott, sosem gondolta volna, hogy valamikor ő lesz az, aki az otthonszülést választja.
Saját elmondása szerint első terhessége problémamentesen zajlott.

Birtók-Dán Orsolya két gyermekével

„Volt egy olyan határozott elképzelésem a szülésről, hogy a lehető legkevesebb beavatkozást szeretném, és fontos volt, hogy a párom jelen legyen” – mondja Orsolya, aki úgy döntött, magánkórházba megy, ahol meg is ígérték neki, hogy a lehető legháborítatlanabb lesz a dolog, szabadon választott testhelyzetben szülhet, s a gátmetszést is megpróbálják hanyagolni. Maga a szülés aztán mégis teljesen másként zajlott, egy idő után befektették az ágyba, nem kelhetett fel, a babaszívhang-figyelő folyamatosan rajta kellett legyen, húsz percenként mérték a vérnyomását, s mondták neki, hogy ez a szülés nem halad.

„Akkor nagyon összetörtem, azt éreztem, hogy ez már nem az, amit én szeretnék, gyakorlatilag tárgyként vagyok kezelve, s éreztem, hogy én itt biztos nem tudok szülni. Ahogy ez bennem megfogalmazódott, felment a vérnyomásom, s ez elég volt az ügyeletesnek ahhoz, hogy sürgősségi császárt válasszon”

– mesél kislánya világrajöveteléről Orsolya. Hozzáteszi, amikor a másodikat tervezték, elkezdett érdeklődni, hogy egyáltalán milyen lehetőségei vannak egy szülő nőnek. Egyik orvos sem akart hallani arról, hogy elvállalja, hogy megpróbáljon Orsolya vele természetesen szülni. Ekkor került kapcsolatba olyan anyukákkal, akik otthon szültek, s ők mondták, hogy lehet császár után is szülni. „Elkezdtem akkor érdeklődni az otthonszülés irányába, pedig nagyon sokáig nem akartam, bennem volt az az egyészségügyi mentalitás, hogy ez felelőtlenség. De számomra sem volt elfogadható, hogy vajúdás alatt a kórházban megmondják, hogy mit csináljak, mit ne csináljak. A gátmetszés lehetőségét sem tudtam elfogadni. Úgyhogy egyik nap mégis úgy ébredtem, hogy márpedig én otthon fogok szülni, és minden rendben lesz” – mondja Orsolya. S úgy is volt. Terminus előtt indult be a szülés, a segítő is odaért a nagy havazás ellenére, s bár volt egy holtpont, amikor Orsolya azt érezte, túl nagy falat ez neki, végül minden rendben zajlott, s megszületett az egészséges kisfia., akivel azóta is elválaszthatatlanok.

Orsolyáék előzetesen nem nagyon tájékoztatták környezetüket, mire készülnek, volt is belőle gond. „Apósom kinyomta a telefont hirtelen, amikor meghallotta, mire vállalkoztunk. A családorvos is fenntartásokkal kezelte a helyzetet, pedig mondtuk neki, hogy ezért őt nem terheli felelősség” – fogalmaz a kétgyerekes édesanya.

Természetes élettani esemény

A biológus szerint az otthonszülést nem úgy kellene beállítani, mint valami furcsa, rendellenes döntést, hanem mint valami természetes, élettani eseményt, ami a legtöbb nyugati országban teljesen legális és elfogadott.

Azt szeretnék, hogy egy szülő nőnek legyenek alternatívái Fotó: Pixabay.com

„Statisztikailag minden nő ott szül a legkönnyebben és a legkevesebb problémával, ahol teljesen biztonságban érzi magát, és igen, nem mindenki számára jelenti ezt a biztonságot a kórház. Sokan vagyunk sokfélék, lényeg, hogy ne ítélkezzünk elhamarkodottan, próbáljuk meg elfogadni a másságot. Úgyis az az első reakció a témával kapcsolatban, hogy akik otthon szülnek, azok felelőtlenek, kockáztatják a maguk és a gyerek életét, holott nem erről van szó, mi is arra törekszünk, hogy a legkisebb kockázatú szülést, születést válasszuk. Azt például nekem egyik orvos sem mondta el, hogy milyen hosszútávú következményekkel és veszélyekkel jár a többszörös császármetszés, csak mindenki azt javasolta, ha az első császár, akkor a többi gyereknek is műtéttel kell megszületnie” – fogalmaz az édesanya. Hozzáteszi: az, hogy beszélnek erről, annak sem az a célja, hogy bárkit is meggyőzzenek arról, hogy otthon szüljenek, csupán

annyit szeretnének, hogy legyenek alternatívák, és az anyának legyen joga választani, hogyan és hol szeretne szülni,

anélkül, hogy megbélyegeznék, és ítélkeznének róla.

 

Az otthonszülés

Az otthonszülés olyan gyermekszülés, amely tervezetten kórházon kívül zajlik az anya otthonában vagy az elégtelen feltételek esetén speciális szülő otthonban. Az anya szabadon ehet, ihat, járkálhat, alhat, vagy bármit tehet, ami jólesik neki – amit esetleg a kórház szabályainak alárendelve nem tehet meg. Az anya kényelme a szülés lefolyását könnyítheti, gyorsíthatja. A kiszolgáltatott helyzet és a kontroll elveszítése nehezen feldolgozható és elfogadható egyes anyák számára. A kórházi és az otthoni szülés kockázatai különböznek. Például nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve az anya a kórházban (beleértve az antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzseket, mint a Staphylococcus aureus), aminek otthonszülésnél jóval kevesebb az esélye. A sürgősségi helyzetekben azonban, mint például újraélesztést igénylő légzésproblémáknál vagy erős méhvérzés esetén az otthoni szülésnél kevesebb életmentő eszköz áll rendelkezésre.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport