A szexuális nevelés mint lehetőség

Hajnal Csilla 2020. június 09., 18:00 utolsó módosítás: 2020. június 09., 18:03

Sokunkban nincs minta arra, hogyan kezeljük a gyerekeink által feltett szexualitással kapcsolatos kérdéseket vagy egyáltalán a nemiséget. Ingoványos talajon mozgunk felnőttként is, a gyerekek kimondott és kimondatlan kérdései sok szülőben keltenek szorongást, ezért elengedik a beszélgetés lehetőségét. Az oktatási kultúrában sem szerepel a szexualitás témaköre, a legújabb törvénykezés is inkább átnevezi egészségügyi nevelésre a nemiséget érintő tantárgyat. A szexuális nevelés tabukérdéseit jártuk körül pszichológussal és iskolai tanácsadóval.

A szexuális nevelés mint lehetőség
galéria
A gyerek születésétől fogva érdeklődő lény. Nem biztos, hogy a barátok vagy az internet jobb hely lenne a kérdéseik megválaszolására, mint az iskola Fotó: Haáz Vince

A médiából, reklámokból ömlik a szexualitással kapcsolatos tartalom, a gyerekek pedig sok időt töltenek az online világban, a jelenlegi járványhelyzetben főleg. Szülőként csak egy ideig áll módunkban korlátozni a gyerek online tartalomfogyasztási- vagy akár előállítási szokásait, a felnőtt tartalmakkal való találkozás pedig csak néhány kattintásra lehet tőlük. A gyerekek születésüktől kezdve kíváncsiak a természetes biológiai folyamatokra is, de az ingerek fel is gyorsíthatják ezt bennük.

A felgyorsult életmód következménye az is, hogy egyre fiatalabb lányok kezdenek el menstruálni, van, hogy már negyedikesen vagy ötödikesen biológiailag érettek a gyereknemzésre. Fejben, viselkedésben és sokszor lélekben is azonban még gyerekek,

ezért is kell időben elkezdeni beszélgetni velük az ő szintjüknek megfelelően a saját nemiségükről, férfi és nő közötti különbségről, a másodlagos nemi jellegekről, a nemi aktus érzelmi részéről, következményeiről – vélik a szakemberek. A kérdés azért is aktuális, mert múlt héten a képviselőház döntőházként szavazta meg annak a törvénynek a módosítását, amely révén a szexuálpedagógia bekerül az iskolai tantárgyak közé egészségügyi nevelés néven, és szülői beleegyezéssel vehetnek részt rajta a diákok.

Lukács-Márton Réka marosvásárhelyi pszichológust is keresték már meg, hogy tartson ilyen jellegű órákat, és a szülők nagy része azt mondta, hogy aktuális és fontos téma, de volt, aki határozottan elutasította azzal érvelve, hogy majd ő szeretné felvilágosítani a gyerekét. Ezzel nincs is baj, ha megfelelő időben teszi, nem túl későn vagy túl korán. Mindig fel kell mérni a gyerek szintjét, hogy ne mondjunk többet, mint amennyi őt érdekli – fejti ki a véleményét a pszichológus.

Nem a világ vége

„A másodlagos nemi jellegek kialakulása nem egyik napról a másikra történik, és úgy vélem, egy család esetében kizárt, hogy a gyerekek ne tudjanak arról, ha az édesanya menstruál, nem csak azért, mert házisárkánnyá teszi őket erre a pár napra, hanem mert ez a világ legtermészetesebb dolga. Ha tud erről a kislány, akkor nem esik kétségbe, ha megjön a menstruációja, nem gondolja, hogy ettől meg fog halni. A szexuális fejlődés velejárója, hogy a lányok egyszer elkezdenek menstruálni, és néha fáj a hasuk, de szerintem örüljünk annak, amíg ez van, mert ez a természetes. Az is fontos, hogy a lányainknak mit adunk át, ezt nevezzük transzgenerációs átörökítésnek.

Ha a menstruációt bajnak, betegségnek nevezzük, és fekszünk egész nap, a gyerek is így fog rá tekinteni.

Ha esetleg sportolunk ebben az időszakban is, talán egy kicsit morcosabbak vagyunk, de megy tovább az élet ezeken a napokon is, akkor nyilván a gyerek is ezt úgy próbálja megélni, hogy ez a nőiességünk része. Mikor elkezdődik a másodlagos nemi jellegek kialakulása, például a lányunk elkezd szőrösödni, megnőnek a mellei, fel kell ajánlani a beszélgetés lehetőségét. A fiúknál az érés később történik, de negyedik-ötödik végén elkezdődhet náluk is a másodlagos nemi jellegek kialakulása, például a fanszőrzet növekedése, a hang mutálása, az éjszakai pollúció, beszélgetni kell velük ezekről, mert ezek természetes folyamatok, és ha a szülő ezt úgy tudja tálalni, hogy ne tűnjön a világ végének, hanem úgy, hogy ezek az emberi lét velejárói, és nem tabuként kezeli, akkor a gyerekek tudnak megfelelően kérdezni. Illetve ajánljuk fel a lehetőséget, hogy bármi kérdésük van, akkor válaszolunk nekik” – magyarázza a szakember.

Szerinte a legnagyobb baj az, hogy a mai fiatalok nagy része pornófilmeken szocializálódik, és azt gondolják, hogy a normális szexuális aktusnak mindazt kell tartalmaznia, amit a megrendezett filmben látnak.

Lukács-Márton Réka szerint az egyik legnagyobb kérdés az iskolai szexuális nevelésben: hogyan beszéljünk róla, mennyi ideig? Ha nem beszélünk róluk, akkor nem lesz lehetőségük a fiataloknak, hogy hiteles információhoz jussanak, mert másként internetről, kétes és féltudományos oldalakról, egymástól informálódnak a szexualitás terén. Vannak oktató filmek, amelyek szépen, és nem pornográf stílusban mutatják be a szexualitást, de a többség nem ilyen filmeken szocializálódik – mondta el a pszichológus.

Nem a banánnal és az óvszerrel kezdik

Városi Emőke iskolai tanácsadó megérti a szülők kételyeit, amit a szexuális nevelés iskolai megközelítésével kapcsolatban érezhet egy részük. „Ők valószínű, attól félnek, hogy konkrétan a nemi aktus lesz a lényeg az órákon. Még nem tudom én sem, hogy miről fog szólni ez, lehet, hogy a végén én sem fogok mindennel egyetérteni, de a lényeg, hogy a szexuális felvilágosítás magába foglalja az önismeretet, a nemi identitást, a saját nemeddel- és a nemi szerepekkel való azonosulást, az önbizalom fejlesztést és az értékeink feltérképezését, nem a banánnal és az óvszerrel kezdjük, ahogy ezt sokan elképzelik, és nem is ez az elsődleges célja a szexuális felvilágosításnak” – fejtette ki a marosvásárhelyi iskolai tanácsadó, aki maga is szervezett már öt–nyolc osztályosok, illetve középiskolások számára szexuális felvilágosítással kapcsolatos tevékenységeket.

„Kifejezetten szexuális felvilágosítással kapcsolatos tevékenységet tartottam meghívott szakemberekkel, vannak olyan alapítványok, amelyek foglalkoznak ezzel. Volt, aki nem kérte a szülők beleegyezését, de volt olyan, amely ragaszkodott a szülő hozzájárulásához.

Azt gondolom, hogy jó a szülői beleegyezés, mert fontos, hogy tudja, mi történik az iskolában, és dönthet arról, hogy a gyerekét milyen nevelési hatások érik. Bár kevés olyan szülő volt, aki nem egyezett bele a felvilágosító tevékenységekbe, de volt rá példa.

Ezek bizalmas beszélgetések, volt alapítvány, amelyik nekem sem engedte meg, hogy részt vegyek rajtuk, de általában az osztályfőnök felé történő visszajelzések alapján az derült ki, hogy a diákok hasznosnak tartották, és nem tudok arról, hogy lett volna ebből valakinek gondja. Az alapítvány meghívottai orvosok és rezidensorvosok voltak. A nemi felvilágosításnál ugyanis fontos, hogy melyik szemszöget képviselik, létezik az orvosi, keresztény és pszichológiai megközelítés, attól függ, mi a cél. Úgy vélem, az orvosi például sok szemszöget tud képviselni, és a fiatal rezidensekkel a gyerekek is bizalmasabbak voltak” – mesélte el tapasztalatait az iskolai tanácsadó.

A családban kellene erről beszélni

Sokan félnek a témától, van olyan pedagógus, aki fontosnak tartja, hogy erről beszéljen a gyerekekkel, de sokszor csak akkor merik ezt felhozni, amikor kiderül, hogy valaki terhes, akkor viszont már késő, legfeljebb példa lehet arra, hogy ez is megtörténhet – tette hozzá Városi Emőke.

„Életkori sajátosságok témakörbe próbáltam belefoglalni azt, hogyan működik a női és a férfi szervezet, és volt olyan ötödikes kislány, aki meglepődött, amikor megtudta, hogy a lányok menstruálnak.

Megértem a szülők fenntartását is, mert van olyan szakember is, aki esetleg annyira lazán veszi, hogy az aktust magát népszerűsítené a kiskorúak körében, vagy van, aki a konzervatívabb szempontok túlzott képviseletével frusztrációt és szégyenérzetet váltana ki a gyerekből.

Értem, hogy a szülőknek vannak fenntartásaik, de vannak olyan dolgok, amelyeket a szülőnek kellene megbeszélni a gyerekével, de sajnos sokan nem teszik meg.

Például ha egy ötödikes lány nem tudja, hogy menstruálhat, akkor a nemiségének a megélése sokkot fog kiváltani belőle, nem is beszélve arról, hogy a menstruációval járó ismeretek hiánya milyen következményekkel járhat. Volt a csoportban olyan a fiúk között, aki tudott róla, mert beszélgettek már otthon a szülőkkel erről, és meglepő, hogy mindezt ugyanabban a közösségben tapasztaltam, de a legtöbben nem beszélnek erről nyíltan a szülőkkel” mutatott rá a tanácsadó.

Az iskolában kapott információ és nevelés csak egy kis részt tud lefedni, és nem helyettesíti az otthoni nevelést vagy felvilágosítást Fotó: Haáz Vince

Hozzátette: a tevékenység külön lány és fiú csoportban zajlott, ahol az életkori sajátosságok keretén belül dolgoztákk fel a témát. Tehát a szexuális nevelés egy felvilágosultabb szülői közösséget is igényel, akik nem zárkóznak el a gyerekek kényes kérdései elől, mert azzal csak máshová fordulnak, és nem biztos, hogy a barátok vagy az internet jobb hely lenne ezen kérdések megválaszolására, mint az iskola. Fokozatosan kell elmondani, hogy mitől nő a nő, mitől férfi a férfi, lehetőséget nyújtani arra, hogy megismerjék egyszer önmagukat, értékrendjeiket, céljaikat megfogalmazhassák, és jövőbeli terveket tűzzenek ki maguknak, mert ha mindez hiányzik, az anatómiai ismeretek és családi támogatás mellett sajnos már hatodikos-hetedikes lányok esnek teherbe. Szomorú, de ez igen gyakori szegény vagy szociálisan hátrányos, rendezetlen családi környezetben nevelkedő gyerekek körében, olyannyira, hogy nem is gondolnánk. Az iskolában kapott információ és nevelés csak egy kis részt tud lefedni, és nem helyettesíti az otthoni nevelést vagy felvilágosítást. Az iskola és a szülők közösen és összedolgozva kellene ezt a feladatot is ellássák, kiegészítve, nem pedig helyettesítve egymást – fogalmazott az iskolai tanácsadó.

A szakemberek véleménye is alátámasztja azt, hogy a szexuális felvilágosítás hiánya különböző szociális okokkal keveredve vezethet oda, hogy Románia élen jár az európai abortusz-statisztikákban, és a kiskorúak teherbe esési mutatóiban világszinten vezető helyen áll az ország.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport