A cider házilag is készíthető

Liget 2020. március 18., 11:59 utolsó módosítás: 2020. március 18., 12:12

Vidékünkön inkább a pálinkának, bornak, sörnek van keletje. Ám a szénszavas erjesztésű almabor, a cider (szájder, szíder vagy cíder) „fiatalosabb ital”, és készítésének is megvan a maga csodája – olvashatják a Székelyhon szerdai számának Erdélyi Gasztró mellékletében.

A cider házilag is készíthető
galéria
Üdítően pezsgős nyáron, télen melegítve is fogyasztható

Amikor megtudtuk, hogy Vass Tamás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kertészmérnöki szakának végzőseként a ciderkészítésből készül diplomázni, kíváncsiak voltunk indíttatására.

A jelenleg növényorvosi képzésben részesülő Tamás a választott hivatásához közelebb eső témát írt meg. Ám a cider elkészült, és aki kóstolta, mindenkinek ízlett.

Olyan ételek mellé ajánlott, amelyekhez fehérbor vagy pezsgő illik

Az almabornak, a cider készítésének megvan a maga története. A kellemes savanykás ízű, erjesztéssel készített, alacsony alkoholtartalmú ital bölcsője Franciaország és Anglia, de készítik Finnországban, Észtországban, Németországban és Ausztria egyes vidékein is. Megtapasztalta ugyanakkor, hogy a cider-érlelés nem bonyolult folyamat, bárki otthon is elkészítheti.

Tamás a kertjükben termő pónyikot, batult és idaredet választotta, mert mint mondta, mindeniknek más az íze, a savassága és a cukortartalma. Az almabor alapértékeit ezek adják, és teltebb ízű, jobb sav-cukor tartalmú lesz az italunk.

A hagyományos cider almamustból, a száraz pezsgőhöz hasonló eljárással készül, és nem tartalmaz hozzáadott szén-dioxidot.

A buborékok a szénszavas erjedés eredményei, az elkészítési idő 10–12 hét.

Olvassák el a teljes cikket a szerdai Erdélyi Gasztró mellékletből.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.