A madárfotós medvét „lőtt” és díjat nyert

Bodor Tünde 2023. október 18., 16:54

Első díjas lett a sepsiszentgyörgyi Babos Attila fotója a Fotogeografica 2023 – Román Nemzeti Fotószalon pályázatán a nyílt verseny Wildlife kategóriájában, de más beküldött fényképét is beválogatták a beérkezett munkák javából összeállított tárlatra. Ki és mi van van a kép mögött? – érdeklődtünk a bukaresti Nemzeti Könyvtárban megtartott díjkiosztó és tárlatmegnyitó után.

A madárfotós medvét „lőtt” és díjat nyert
galéria
Babos Attila a díjkiosztón Fotó: Babos Attila

A most 43 éves Babos Attila gyermekkora óta közel áll a természethez és hosszabb ideje foglalkozik természetfotózással,

több éve benne van a Vadon Egyesület által szervezett Transnatura nemzetközi fotóverseny szervezőbizottságában is.

Mivel végzettsége és szakmája mindig is a természethez kötötte, ezen nincs miért meglepődni: miután vadgazdaként végzett a Soproni Egyetemen. pár évig dolgozott erdészként, a természetvédelmi területek gondnokságát ellátó civil egyesületnél (Vinca Minor), majd a Vadon Egyesület munkatársa volt, jelenleg a Védett Területek Országos Ügynökségénél (ANANP) tanácsadó .

Babos Attila Fotó: Oláh-Badi Csaba

Vadászni soha nem vadászott – vallotta be érdeklődésünkre,

csak a fényképezőgéppel „lőtt” megörökítésre érdemes pillanatokra.

Ez számára azt jelenti, hogy a hazai állatvilágot fényképezi, népszerűsíti, hiszen a közvetlen környezetünkben is sok lehetőség van erre – a pályázatra is több, a megyében készült képet küldtek be – de őt elsősorban a madarak érdeklik. Ehhez saját, forgalmas utcák által közrezárt városi kertjében megépített egy madáretetőt és -itatót, ahol

már számtalan jó fotót készített és ritka madarakat is sikerült lencsevégre kapnia – meséli: többek között csonttollút, süvöltőt, ökörszemet.

Csonttollú a kerti itatónál Fotó: Babos Attila

Másik kedvenc helye a Rétyi Nyír, itt már sokan készítettek díjnyertes fotókat, Babos Attilának is vannak elégtétellel szolgáló képkockái innen, például havas viharfelhőben szálló bíbicekről.

Ha a környezeti adottságok, a hajnal vagy a naplemente fényei valami különlegeset ígérnek, akkor nekem muszáj menni”

– mondja Babos Attila. Előre elképzeli, mit szeretne a képen látni, majd megkomponálja a környezetet és várja, hogy abba mint egy kirakósdarab, a madár vagy az állat is elfoglalja megfelelő helyét. Ez nem mindig jön össze, vagy nagyon sokat kell várni rá, de ez hozzátartozik a természetfotózáshoz, így eszébe sem jut békétlenkedni emiatt.

A Fotogeografica pályázatra augusztus 6-ig várták a képeket három kategóriában:

  • kulturális örökség: népi hagyományok, építmények, települések
  • tájkép: víz, föld, természeti jelenségek
  • a vadak élete természetes környezetükben (wildlife).

A Medve naplementében című díjnyertes fotót Babos Attila egy zárt vadlesből készítette, a Zabola Estate birtokán.

A díjnyertes fotó Fotó: Babos Attila

Ezt részben Péter Leventének, a Mikes-birtok rangerének is köszönheti, de, mint minden természetfotóhoz, kellett hozzá egy szerencsés pillanat és együttállás, amelyben a fények, az alany és a kompozíció igazodik ahhoz, amit az ember előre elképzel, no és sok korábbi év tapasztalata, megszerzett tudása is.

Babos Attila mind a három meghirdetett kategóriában nevezett, a kategóriájában első díjas medvefotó mellett a mintegy 2000 fotóból készült tárlat anyagába bekerült másik két fotója is a „wildlife” kategóriából.

Interjúalanyunk ugyanakkor az Arany Teknős című, nemzetközi szinten is nívósnak számító nagy orosz természetfotó-pályázaton döntős lett Bíbicek a hóviharban című fényképe, és október 27-én megtekinthető lesz a díjátadó alkalmával megnyíló kiállításon.

Bíbice a hóviharban –Moszkvában szeretik ezt a fotót Fotó: Babos Attila

Idei statisztika még nincs, de tavaly közel tizenegyezer képet küldtek be erre a pályázatra. Ráadásul ide olyan képeket vártak, amelyeken semmilyen utólagos beavatkozást, szerkesztést nem lehetett megejteni. Ha hozzávesszük, hogy Budapesten a XXIII. Nemzetközi-Magyar Fotószalonon is látható egy természetfotója, akkor 2023 októbere bekeretezendő a naptárban, hiszen három európai fővárosban láthatók a képei.

Úgy néz ki, a közeljövőben még marad a vadak életének a meglesésénél, perspektívában lehet hogy majd a tájkép is „játszik” , illetve a hétvégén megrendezett természetfotó-konferencián a makrofotózás is felcsiholta kíváncsiságát – árulta el Babos Attila érdeklődésünkre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.