A nagy öltözködési mumus: hogyan ne hordjuk a nyakkendőt?

Katona Zoltán 2021. október 26., 18:58 utolsó módosítás: 2021. október 27., 00:18

Mára szinte eltűnt a székelyföldi férfiakról, pedig mindennap lehetne viselni, mert feldobja és elegánssá teszi viselőjének ruháját. Persze a nyakkendőt megkötni, viselni és kombinálni tudni kell! Sajnos az van, hogyha hordjuk, akkor is rosszul tesszük, és nem jó minőségűt, illetve nem oda illően. Pedig annyi lehetőségünk lenne… Hogyan ne viseljük – erről lesz szó most.

A nagy öltözködési mumus: hogyan ne hordjuk a nyakkendőt?
galéria
Egy fekete vagy kék nyakkendő mindig elegáns Fotó: 123RF

Ezelőtt tizenöt-húsz évvel még fontosabb intézményvezetőket, polgármestereket, üzletembereket, vizsgázni igyekvő egyetemistákat hétköznap is nyakkendőben láthatott a székelyföldi atyánkfia, de manapság már az az érzése az embernek, hogy nyakkendőt csak akkor tesz a székely férfi, ha lakodalomba megy, Jehova Tanúja, esetleg (nagyon ritkán) munkahelyi előírás, mert éppen aznap céget látogat a nagyfőnök. Ja, esetleg temetés, de ott már nagyon ritka.

Az első és legfontosabb, hogy kötelességből ne viseljünk nyakkendőt – ha nem érezzük és nem értékeljük a jelentőségét, akkor hagyjuk békén, nem kell vesződni vele.

A nyűg soha nem jó, ha magunkra erőltetünk valamit, az olyan is. Ma már a sokan a kelet-európai parlamentekben sem viselnek nyakkendőt, lassan oda is farmerben járnak be azok, akik még járnak. Nem is azzal van a baj, hogy nem hordjuk, hanem azzal, hogy ha hordjuk, akkor nagyon mellélövünk vele.

Nagy „kedvencem” a székelyföldi nyári nyakkendő-viselet: rövid ujjú színes inggel kombinált széles és mintás nyakkendő, amely körülbelül a has (pocak) közepéig ér. Zakó nélkül, természetesen…

Na, ennél rosszabbat nehezen lehet mutatni ezen a téren. Ugyanez akkor, ha a nyakkendő keskenyebb része lóg ki az övre, a szélesebb pedig a köldököt sem éri el – ezzel mondjuk lehet játszani, mert a laza eleganciába simán belefér, de néha az az üzenete, hogy a viselőjének nem volt türelme megkötni rendesen, csak úgy odanyomta, s kész, aztán valami úgyis eltakarja. Vagy pedig egész egyszerűen nem számít, mert „jól van az úgy”. 

Amikor a nyakkendő tökéletesen talál a zakóval Fotó: 123RF

Számtalan lakodalomban észrevehető, hogy az ing nyaka szűk, vékony, az alája begyömöszölt nyakkendő pedig ki-kilóg – hogy ezt és az ezzel járó kellemetlenséget (tokába vágó ingnyak, izzadás) elkerüljük, fontos lenne, hogy megfelelően kombináljuk a ruhadarabokat és a kiegészítőket. A klasszikus, „cápafogas” fehér vagy világoskék ing nagyon sokféle nyakkendőt „elbír”, csak kicsi szem és jóérzés kell hozzá.

Sokféle kötési mód és csomó létezik, de vannak alapok Fotó: 123RF

A színek és a nyakkendő anyaga nagyon fontos, de egy egyszerűbb, pamut vagy poliészter nyakkendő is tud ízléses lenni, ha talál a szettbe. A selyemből, gyapjúból készült vagy kötött nyakkendőknek is megvan a helye és az üzenete, akárcsak a csokornyakkendőnek (ez az, amit „picusnyakkendőnek” hívunk), de nem feltétlenül kell hétköznapivá tenni ezeket, hadd maradjanak az ünnepekre is – ez is picit székely felfogás, igaz...? Ha azonban az ember ránéz egy olyan, selyemből készült kasmírmintás nyakkendőre, amely tökéletesen bele van variálva egy ing-zakó-nadrág kombinációba, hát legszívesebben mindig nyakkendőben járna! 

Ha néha megigazítjuk, az csak jót tesz Fotó: 123RF

Amit soha ne tegyünk:
 • Mellényhez felvett nyakkendőhöz ne tegyünk nyakkendőtűt – utóbbira különben is nagyon figyeljünk oda, mindig a harmadik és negyedik inggomb között csíptessük meg a nyakkendőt.
 • A nyakkendőt megkötve ne tegyük el! Használat után oldjuk ki, tároljuk lógatva, függőlegesen vagy karikába-gurigába téve, vízszintesen. A gyűrődés nyoma ugyanis meglátszik, gondatlanságot jelez.
 • A vicces figurás, feliratos nyakkendőt hagyjuk komolytalankodós céges rendezvényre, a hópelyhes-fenyőfást pedig karácsonyra. Máskor nem vicces, hanem ízléstelen.  
 • Az ing nyaka ne legyen szűk (nemcsak a nyakkendő szempontjából fontos ez!), ha a legfelsőbb gombot gomboljuk, a két ujjunk férjen be a gallér és a nyak közé – ha ez nem megy, akkor szoros.
 • Nyakkendővel a legfelsőbb inggombot mindig gomboljuk. Nyakkendő nélkül nem, nemcsak nyáron, egyáltalán.
 • A nyakkendő és a díszzsebkendő színe soha ne találjon. Szettben, dobozban ugyanolyan színű díszzsebkendőt és nyakkendőt ne vegyünk, nagyon gáz.

Szín, minta és kötés nagyon fontos Fotó: 123RF

Ha a következő apróságokat betartjuk, nagyon nem lehet mellé lőni:
 • Válasszunk egyszínű, csíkos vagy kasmírmintás nyakkendőt! Mindig az inget és a zakót válasszuk először, hozzá a nyakkendőt és nem fordítva. A tengerészkék és a bordó (vagy például e két színből álló csíkos) nyakkendő a fehér inghez és a sötétkék öltönyhöz tökéletes.
 • A nyakkendő vastagsága az ember testével összhangban van! Ha széles, nagydarab csávó vagy, bátran mehet a széles nyakkendő, a vékony hipszter-nyakkendő ilyen testen nem áll jól. A nyakkendő szélességének nagyjából zakó hajtókájának szélességével kell találnia.
 • A nyakkendő vége érjen pontosan az övig (ha nincs öv, akkor a nadrágig). A megkötésnél kell erre figyelni, hogy megfelelően osszuk be a nyakkendő hosszát.  
 • Az egyszerű négyes csomó vagy a Windsor-csomó pár másodperc alatt elkészíthető, nem kell agyonvariálni, itt és itt is van egy videós útmutató. Ha gyakran csinálod, magától is menni fog.
 • A nyakkendő mindig sötétebb, mint az ing. A fehér nyakkendőt felejtsük el, főleg fekete vagy bordó inggel, de úgy egyáltalán is. Az egy más világ.
 • A csomót nem húzzuk szorosra, ha jó az ing, akkor a nyakkendő is kényelmes. És ez is a cél!
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.