Ahol a simogatás lelket ment: történetek az emberi gonoszságról és jóságról

D. Balázs Ildikó 2020. március 12., 17:10 utolsó módosítás: 2020. március 12., 20:22

A kutyacsaholástól nem halljuk egymás hangját, a kis irodaházba „menekülünk”, ott meg lépten-nyomon lábadozó kutyákba botlunk. Kivert, megunt, kiöregedett, eldobott, elfáradt lelkű kutyák. A csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány által működtetett kutyaotthonban jártunk. Kutyákat simogattunk, hálás tekinteteket kaptunk.

Ahol a simogatás lelket ment: történetek az emberi gonoszságról és jóságról
galéria
Száva Emese, a csíkszeredai kutyamenhely vezetője Fotó: Veres Nándor

Annak immár tizenkilenc esztendeje, hogy egy költöztetés nyomán Csíkszereda északi kijáratánál, a szeméttelep szomszédságában kapott helyet a kutyamenhely. Sajnos az elmúlt évek nem arról szóltak, hogy a menhely működtetése okafogyottá vált volna. Sőt…

„Ha a helyzet egészét nézzük, valóban szomorú az, amit itt láthat az ember, de tulajdonképpen ez egy jó hely. A romániai menhelyekhez, sőt sok székelyföldi portához képest itt jobban élnek a kutyák. Azért is nehéz gyakran beszélni erről, mert semmi vidámat, biztatót nem tudunk mondani. Itt a népléleknek egy olyan keresztmetszete látható, ami egyáltalán nem egy vidám dolog.

Tudom, hogy számos, mondhatni ennél fontosabb dolog is van az életünkben, ami nincs rendben, de amit itt látunk, egy nagyon jó fokmérője annak, hogy hol tart az emberek mentalitása”

– ismeri el Száva Emese, miután rájövünk, hogy a kinti kutyacsaholástól nem tudunk szót váltani, és irodájába kísér. A kis házikóban még éjszakai állapotok uralkodnak, azaz a lábadozó kis jószágok fekhelyein kell itt-ott átlépnünk, ők meg boldogan üdvözlik az ide betérőt. Számomra mellbevágó a látvány, de sokkoló az a gondolat is, hogy itt olyan kutyáknak nyújt menedéket és ad szeretetet egy csapatnyi ember, akik korábbi gazdáiknak hűséges társai voltak. De megunták őket.

Felelőtlen kutyatartás: kóbor kutya

Amit a kutyamenhelyen láthatunk, nem annyira Csíkszereda, mint inkább a Csík környéki falvak sara – jegyzi meg Emese. Mert ugyan a kutyaotthon a megyeszékhelyet hivatott ellátni, de a kóbor, elkergetett ebek a közeli falvakból is ide kerülnek. Azt mondja, egy idő után egy képzeletbeli határt kellett meghúzniuk, mert nem tudnak minden kutyát befogadni, noha az egész megyéből van megkeresésük. Hogy honnan érkeznek ide a kutyák? Felelőtlen gazdáktól – adja meg Emese az egyszerű választ.

„Nincs, ahogy ne szeresd őket” Fotó: Veres Nándor

„A legnagyobb gondot a gazdás kutyák jelentik, hiszen nagyon sokan a saját kutyáikat hozzák be. Ez súrolja a törvényszegés határait, mert minősülhetne elhagyásnak is, de hát ugye nem az utcán engedi el, hanem idehozza, nekünk meg gyakorlatilag örülnünk kell ennek.

Minden visszavezethető oda, hogy iszonyú felelőtlen a gondolkodásmód a kutyákkal kapcsolatban. Mivel nagyon nagy a kínálat, rengeteg az ingyen elvihető kutya, ezért nincs értékük, nagyon könnyen bánnak velük, tulajdonképpen tárgyként kezelik őket. Könnyen kapják és könnyen el is dobják”

– magyarázza a csíkszeredai kutyaotthon vezetője.

A kutyának nem a menhelyen van a helye

A város határában lévő menhelyen mintegy 250 eb várja, hogy naponta enni, inni kapjon. Nyolc állandó alkalmazott van itt, illetve önkéntesek segítenek be a mindennapokba. Sokszor szembesülnek a munkaerőhiánnyal is, de ez nem mentség, az állatokat el kell látni, télen, nyáron.
Számtalan esetben kerül ide kiöregedett, beteg állat.

„A számok alapján merek általánosítani és kijelenteni, hogy a székely ember nem szeret a kutyájára költeni. Ha olyan betegsége van, amiből az állat már két-három nap után nem gyógyult meg, többet kellene ráfordítani, akkor elengedi. Vagy elhozza hozzánk” – magyarázza.

Itt sokszor a simogatás, a szeretet fontosabb, mint az étel Fotó: Veres Nándor

De számára az is szomorú – és ebből a kategóriából is egyre több van – hogy olyan személyek keresik meg, akik külföldre mennek dolgozni, és nincs akire kutyájukat hagyják. Mint megjegyzi, ők gyakran nem is veszik a fáradtságot, hogy új otthont, más gazdát keressenek nekik, számukra sokkal könnyebb behozni a menhelyre.

„A megváltozott élethelyzetek így csapódnak le. Persze, hogy itt nincs rossz sorsuk, de egy kutyának sem a menhelyen van a helye, a kutyák nem erre hivatottak, hogy egy kennelben ücsörögjenek. Mikor mi vagyunk az utolsó megoldás, akkor nem tudunk nemet mondani. De ott vannak például a nem kívánt almok. A jobbik megoldás, hogy nem elássa, a patakba dobja, vagy az erdőben hagyja sorsukra a kiskutyákat, hanem elhozza ide. Ez megint a kisebbik rossz esete.

Örülnünk kell, hogy nem megöli őket, de ettől még nem tudunk neki gratulálni. Ugyanis mindez megelőzhető ivartalanítással.

De sajnos az még mindig nem általánosan elfogadott és alkalmazott eljárás nálunk, holott több éve törvény is kötelezi a kutyatulajdonosakat erre” – magyarázza Emese.

Aki viszont ide kerül, az mondhatni szerencsés. A sérült, gazdátlan kutyák – noha a menhely nem klinikai felszereltségű hely – minden esetben orvosi ellátásban, utókezelésben részesülnek. Mivel itt nincs állandó állatorvos, az lenne az ideális – ha lehet ebben a helyzetben ezt a szót használni – hogy a beteg kutya ide már diagnózissal érkezzen, aztán itt gondoskodnak róla. Egy állatorvossal állnak szerződéses viszonyban, és amelyik kutya a telepre kerül, legyen beteg vagy egészséges, átesik a kötelező ellenőrzésen, féregtelenítésen, megkapja a veszettség elleni oltást, ivartalanítják, és elfoglalhatja a lakhelyét, mely lehet hosszú vagy rövid távú.

Itt – mondja Emese – mindig helyhiánnyal küszködnek, nap mint nap komoly kihívás és megterhelő feladat, hogy a kutyákat úgy helyezzék el, hogy ne okozzanak egymásnak sérülést. „Folyamatos sakkjátszma nekünk a 250 kutyával, hogy az újak megtalálják a helyüket” ˜–mutat rá Emese.

Örökbefogadás

Igen, a legszerencsésebbeket örökbe fogadják. Külföldre vagy idehaza. Bár – ismeri el beszélgetőpartnerem – olyan sok szomorú tapasztalatuk van a hazai örökbefogadásokat illetően, hogy elég komoly kritériumrendszert dolgoztak ki erre.

„Az emberek többségében az él, hogy nekünk sok kutyánk van, egyet elvisz. Az emberek iszonyúan felkészületlenül akarnak kutyát.

Lehet, hogy eljön az idő, amikor a külföldi örökbeadási lehetőségek megszűnnek, de most még megtehetjük, hogy ragaszkodunk a helybeni örökbefogadási feltételeinkhez. Olyan helyzetekből kerülnek ide ezek a kutyák, hogy nem játszhatunk újfent a sorsukkal. Muszáj felvállalnunk az ezzel járó konfliktusos helyzeteket, meg kell követelnünk a tudatos, átgondolt kutyavállalást, a felelős állattartást, mert ezek a kutyák eleve már a meggondolatlan kutyatartás következményei” – fűzi hozzá.

Németországi önkéntes. Megvan a napi simogatás Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai kutyaotthonnak immár több mint tíz éves együttműködési szerződése van a németországi Bruno Pet szervezettel, gyakorlatilag a menhely működtetését is az ő segítségükkel tudják finanszírozni, és a külföldi örökbefogadás is rajtuk révén történik. A németországi szervezet ugyanis több mint húsz német menhellyel illetve számos ideiglenes befogadóval áll kapcsolatba,. Hogy az együttműködést éltetni tudják – jegyzi meg Emese – nekik a német mentalitásnak, normának kell megfelelniük.

Azt mondja, számukra hatalmas segítség, hogy nem csak a direkt örökbefogadások vannak, hanem az itteni kutyák kikerülhetnek németországi ideiglenes befogadó helyekre, idehaza pedig helyére befogadhatnak újabb ebet. A Pro Animaliánal minden egyes kutyának van egy fényképpel, élettörténettel ellátott internetes adatlapja, amelyet folyamatosan frissítenek. Minden kutyának van egyébként egy virtuális örökbefogadója is, aki felvállalja, hogy havi rendszerességgel fedezi a kutya étel- és egészségügyi csomagját. A legszerencsésebb esetekben, egy-egy jószág már az adatlapja alapján direkt örökbefogadóra is akad. Havonta, másfél havonta 20-25 székelyföldi kutya utazik Németországba. Helyükre itt hamar kerül új kutya, havonta 30–60 között mozog a menhelyre kerülő kutyák száma. Januárban például 61 kutya számára jelentett otthont az otthon.

Az itteni kutyáknak egy olyan történeteik vannak az emberekről, amikre nem lehetünk büszkék Fotó: Veres Nándor

De sok olyan kutya is van, amelyik teljesen elveszítette az emberekbe vetett bizalmát. Fél. A sarokba húzódik egy felemelt eszköz láttán, menekül, ha közelednek feléje. Ők lesznek a menhely állandó lakói. És a nagyon idős kutyák.

Hátha egyszer jobbak leszünk mi, emberek

Nagy elhivatottság kell ehhez a munkához. És bizalom. Hogy majd egyszer jobbak leszünk mi, emberek is. Száva Emese elhivatott védelmezője az eldobott kutyáknak. Mint megjegyzi, önkéntesként kutyát simogatni járt ki eleinte a telepre, aztán Orendi Éva, a Pro Animalia és a telep korábbi vezetője megtisztelte azzal, hogy átadta az alapítvány működtetését neki.

Egykor házi kedvencek voltak... Fotó: Veres Nándor

„Ennek következményeként én most már legnagyobb bánatomra inkább aktakukac lettem” – fűzi hozzá Emese. Ennek immár négy éve. „Azt szoktam mondani, hogy ha az összképet nézem, akkor holnaptól nem is kéne idejöjjek többé. Jelen körülmények között ez egy szélmalomharc. Egyetlen vigaszod, amibe kapaszkodni tudsz, az egy-egy kutyának az esete, az élete, amivel jót tettünk. Ez egy komoly belső harc, ami az idő során egyre inkább kiéleződik” – magyarázza. Aztán mesél az alig egy naposan,a kukába kidobott kis kutyakölykökről, amiket hazavitt, és cumis üvegből etetett.

„Nincs, ahogy ne szeresd meg, ne ragaszkodj hozzájuk. Akinek nincs kutyája vagy nem szereti az állatokat, nem fogja mindezt megérteni, és én nem is szoktam az embereket győzködni.

Mindig lesznek olyanok, akik nem szeretik az állatokat, ezzel önmagában nincs is baj, de legalább ne ártsanak nekik, és ne szólják le azokat, akik szeretik őket. Mindegyik kutya egy külön egyéniség. Elégtétel, amikor látom, hogy bejön riadtan, kétségbeesve, és amikor megnyugszik, rájön, hogy jó helyen van, kezd kibontakozni, és látni engedi az igazi arcát. Itt sokszor a simogatás, a szeretet fontosabb, mint az étel” – mutat rá Emese.

Sorsok, történetek

Közben szemügyre vesszük a kutyákat is. Van itt minden, kis- és nagy testű, idős és fiatal. Szerencsés négylábúak, hiszen itt már nincsenek láncra verve. A nagyok napi egy alkalommal kapnak élelmet, a kicsik napi háromszor.

Van, aki tárgyként kezeli, van, aki emberként, de kutyaként volna az ideális Fotó: Veres Nándor

Minden kutyának megvan a maga szívbemarkoló története. Épp lábadozik egy kis bichon, amit egy közeli faluból vásárolt meg valaki, mert csak így tudta megmenteni. A kiskutya egy korábbi autóbalesetben szenvedett törése rosszul forrt be, két éven keresztül a műtét helyét rágta, így ott nem hogy szőre, bőre is alig volt. Egy darabig házban tartották, aztán két évvel ezelőtt kikerült a család kegyeiből az udvar végébe a tyúkketrecbe. A menhelyen újraműtötték. Jól van.

Viselték olyan négylábúnak gondját, amit feltehetőleg autó általi vontatás okozta súlyos sebekkel, szétroncsolt hátsó lábakkal, csontig kopott térdekkel, talpakkal hagytak cserben. Olyan kiskutyának, amitől nejlonszatyorba csomagolva szabadultak meg. Olyan jámbor óriásnak, amit csúnyán összevertek, olyan házi kedvencnek, ami lövés által szétroncsolt állkapoccsal érkezett a menhelyre. Üzenik, jól vannak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport