Akik értenek a gyerekek nyelvén: Mikulás-segédek vallomásai

Simon Virág 2018. december 05., 16:18

Legtöbben nagyon várják, de csak kevés helyre érkezik meg személyesen. Félelemmel vagy ujjongással fogadják érkezését, és keksszel, forró kakaóval vagy kis verssel, énekkel köszönik meg látogatását. Ma este a legtöbb gyerekhez belopódzik a Mikulás, és kisebb-nagyobb ajándékot, esetleg virgácsot is hagy a kitisztított cipőkben. Székelyföldi Mikulásokkal, vagy mondjuk inkább úgy, Mikulás-segédekkel beszélgettünk.

Akik értenek a gyerekek nyelvén: Mikulás-segédek vallomásai
galéria
Mikulásra várva. Sok családban a Mikulás érkezésének és az ajándékoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint a karácsonynak Fotó: 123RF

Mivel a Lappföldön élő Mikulás nem tud mindenhova eljutni, Székelyföldön segédei vannak, akik kézbesítik az ajándékokat. Vannak, akik önkéntesen teszik ezt, mások fizetség fejében. Általában ötödikén kopogtatnak be az óvodák, otthonok ajtaján, de lesznek olyan helyek is, ahova csak csütörtökön jutnak el. 

Ahol kis műsorral fogadják

A csíkszeredai Dobos László elsősorban iskolai és óvodai csoportokhoz látogat el Mikulás-ruhát viselve, s átadja a szülők, oktatók által előkészített kisebb csomagokat. Szerinte nagyon fontos, hogy ne ismerjék fel, és mivel ő csak évente egyszer megy a gyermekcsoportokhoz, ennek veszélye nem is áll fenn. Bár az óvodások fel vannak készítve rá, hogy érkezni fog, mindig akad a csoportban egy-kettő, aki megijed, elsírja magát. De leggyakrabban felugrással és ujjongással fogadják az ajándékhozót. A látogatást a csoportok kis műsorral köszönik meg, és általában elég sok kérdést is feltesznek a gyerekek.

Kíváncsiak arra, hogyan érkezett és hol lakik, s azt is gyakran megkérdezik, hogy haza is elmegy-e hozzájuk.

Dobos László mindig megörvendezteti a gyimesi óvodásokat és kisiskolásokat, de ha ideje engedi, pár magánfelkérést is teljesít. Mint érdeklődésünkre elmondta, ha családokhoz megy, mindig nagyok a csomagok, sőt évről évre nehezebbek.

Fiatalok és önkéntesek

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum önkéntes Mikulásai idén is indulásra készen állnak, sok gyereknek fognak örömet szerezni. Vass Orsolyától, a fórum elnökétől megtudtuk, idén négy fiatal vállalta, hogy kihordja a szülők által előkészített csomagokat. Azaz nem minden esetben a teljes csomagot, hanem csak azt a részét, amit a szülők bevittek a fórumhoz. Mint Vass Orsolya elmondta,

évről évre nagyobbak lettek a gyerekeknek szánt csomagok, így már tárolásra alkalmas helyük sem volt,

ezért lehetővé tették, hogy a szülők csak az ajándék egy részét vigyék be, a többit pedig majd helyezzék ki az ajtó elé, mielőtt a Mikulás megérkezik. Eddigi tapasztalataik alapján a 3–6 éves korosztály tud igazán örvendeni a Mikulás személyes érkezésének, a kisebbek általában félnek, a nagyobbak pedig kételkednek, próbálják felfedni a Mikulás kilétét, például hozzányúlnak a szakállához.

Intézményekhez, de családokhoz is ellátogat a fehérszakállú Fotó: Haáz Vince

Egy családnál általában tíz percet tölt a fehér szakállú, de ez attól is függ, hogy a gyerek miként reagál az érkezésére, illetve hogy készült-e kis verssel, énekkel. „Tudni kell a mi Mikulásainkról, hogy fiatalok és önkéntes munkát végeznek. Ha a család fontosnak tartja, akkor lehetőségeihez mérten támogathatja ezt a tevékenységet. Hiszen kiadásaink azért vannak, az ajándékvivők nem szánnal és rénszarvasokkal, hanem üzemanyaggal működő autóval hordják ki a csomagokat. Ezenkívül, mivel önkénteseink nem barátaik, családjuk körében töltik ezt a különleges napot, hanem örömet szereznek a gyermekeknek, közös vacsorával szoktuk zárni az estét” – számolt be Orsolya.  

Aki a szeretetről beszél

A marosszentgyörgyi Török Szilárd több éve felölti magára ezen a napon a Mikulás-ruhát, és óvodai csoportokba, de magánlakásokba is ellátogat. Érdeklődésünkre elmondta, egyre több helyen már igazi csoportos fogadtatásban van része: összegyűlnek a szomszédok vagy a család, és közösen fogadják a Mikulást. Ilyenkor a kisebb gyermekek általában megszeppennek, inkább a négy év körüliek élvezik igazán, hogy házhoz jött. De a nagyobbak is jól szórakoznak, sőt a szülők arcán is látható, hogy jól sikerült a meglepetés.

„Sok családban a Mikulás érkezésének és az ajándékoknak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint a karácsonynak.

Azért én szoktam a szeretet fontosságáról is beszélni, hátha a hétköznapokban is eszébe jut az a gyereknek és felnőttnek” 

– fogalmazott Szilárd. A tanítóként dolgozó Mikulás jól ért a gyermekek nyelvén, ezért sokat szokott beszélgetni a meglátogatottakkal. Mint meséli, előfordult már, hogy hozzányúltak a fehér szakállához, de olyankor úgy tett, mintha valóban fája neki, hogy meghúzták. Még soha nem lepleződött le, pedig saját unokaöccsénél is volt már. „Az évek során megtanultam pár trükköt, s az a legfontosabb, hogy mindig azonnal reagálj arra, ha bökdösnek vagy a szakállad valódiságát ellenőrzik.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.