Az életminőséget is javítja a nyugdíjas torna

D. Balázs Ildikó 2021. november 02., 19:06

A rendszeres testmozgás mindamellett, hogy egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos, nem csak testünket, hanem elménket is fitten tartja, sőt javít a kedélyállapoton is. S bár sokan ódzkodnak tőle, bizony az időskori testmozgásnak is igen sok jótékony hatása van – mondja Zakariás Éva gyógytornász.

Az életminőséget is javítja a nyugdíjas torna
galéria
Mindenkinek ajánlott, aki jól akarja érezni magát a bőrében Fotó: 123RF

„Mindenkinek ajánlom, aki jól akarja érezni magát a bőrében, és egészségesen szeretné élni a mindennapjait. A nyugdíjas- vagy időskori torna a 60-65 év fölöttieket célozza meg és bárkinek ajánlott, hacsak nincs orvosi ellenjavallat e tekintetben” – hangsúlyozza ki Zakariás Éva.

A csíkszeredai gyógytornász közel húsz éve foglalkozik heti rendszerességgel idős emberekkel, a nekik szóló órákat látogatók között akad olyan, akinek kisebb-nagyobb egészségügyi problémája van, így van, aki csontritkulással küszködik, akad olyan személy, aki már átesett egy stroke-on, vagy volt daganatos beteg is.

Testi-lelki-szellemi egyensúlyban tart

„Azért is beszélek nyugdíjas tornáról, mert a nyugdíjazással egy időben nagyon bezárulnak a lehetőségek, nem csak fizikailag, hanem mentálisan is, ugyanis az érintettek nem mozdulnak ki, nincsen annyi feladatuk, nincs ahova elmenniük, nincs, amivel aktívan töltsék az időt. Ez az egyik szempont, a másik meg az, hogy akár saját magukat is korlátozzák a mozgásban, pont emiatt, hogy kiesik a napi rutinszerű tevékenység, mert mindaddig, amíg rendszeresen bejárnak a munkahelyre, sokkal több a teendő, sokkal aktívabb életet élnek. A napi aktivitás drasztikus csökkenésének ellensúlyozásaként jól jön a nyugdíjas torna” – magyarázza.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a mozgáshiánnyal egyenes arányban nő az izomtömegvesztés, rosszabbodik a szív- és érrendszer állapota, és főleg a nők esetében a csontritkulás veszélye is fokozódik.

Mindez pedig sok esetben fájdalommal, gerincproblémákkal, mozgásbeszűküléssel jár. „Idős korban nagyon sok olyan változás megy végbe a szervezetben, amit muszáj valahogyan ellensúlyozni. Mivel megváltozik a hormonháztartás, emiatt izomtömeget és csonttömeget is veszítünk, nagyon fontos lenne az aktív mozgás. Nyilván ez csoportosan sokkal kellemesebb, az órákon jókedv van, vidámság van, nevetünk, mesélünk, igazából ezt egy klubszerű tevékenységnek kell elképzelni, hiszen mesélnek az unokákról, megbeszélik, ki hogyan halad a befőzéssel, a takarítással. De az sem utolsó szempont, hogy alapvetően azzal, hogy fizikailag aktívak maradnak, az a mindennapi életükben is nagy segítségükre válik, mert ha erős a karom, erős a hátam, könnyebben megy a befőzés, az ablakpucolás, bevásárlás. Sok olyan pozitív hatása van ebben a korban a tornának, ami az egészségmegőrzés mellett az életminőséget is javítja, s valójában testi-lelki-szellemi egyensúlyban tart” – hangsúlyozza ki a szakember.

Izomerősítés, helyes testtartás

A torna természetesen bemelegítéssel kezdődik – folytatja Zakariás Éva – amikor is átmozgatják az összes ízületet, a megrövidült izmokat megnyújtják, a helyes testtartásra koncentrálnak, ami minden életkorban nagyon fontos.

Egyébként minél inkább csökken az ízületek mobilitása, az izmok ereje, annál inkább alakul ki helytelen testtartás, ez pedig nagyon sok fájdalom okozója tud lenni.

„Átmozgatással kezdünk, utána célzott izomerősítés következik fontossági sorrendben, így következik a helyes testtartásért felelős poszturális izmok erősítése, tetőtől talpig átmozgatjuk és erősítjük ezeket, beleértve a comb- és lábizmokat, csípő-, far-, has- és hátizmokat. Ahogy telik az idő, megjelenik a koordináció- és egyensúlyzavar, romlanak a különböző érzékszervek, így a hallás, a látás, rosszabbodik a helyzet- és térérzékelés. Különös figyelmet szentelünk a koordinációs- és egyensúlyfejlesztő gyakorlatoknak, hisz sokat segít, ha télen a csúszós járdákon egy véletlen kibillenés esetén képesek vagyunk visszaszerezni az egyensúlyunkat. Figyelünk továbbá a gátizmok karbantartására is, hisz a menopauza beálltával gyengül a gátizmok funkciója, mely nagyban meghatározza életminőségünket. Az órát egy kis relaxációval, levezetéssel zárjuk. Úgy vannak felépítve az órák, hogy bárki elvégezhesse, de közben figyelünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, nyitjuk a mellkast, javítjuk a tüdőkapacitást” – magyarázza a gyógytornász.

Zakariás Éva gyógytornász Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt húsz év során rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a torna résztvevőitől, sokan jelezték, hogy javult az életminőségük, az erőnlétük. „Voltak, akik kimaradtak, de aki elhitte azt, hogy ez hosszú távon csakis előnyére válik, megtapasztalhatta a torna jótékony hatásait, azt, hogyha rendszeresen jár, megvan az eredmény is.

Van olyan résztvevő, aki évekig küzdött hátfájással, és amióta rendszeresen jár tornára, megszűntek a panaszai.

Alapvetően fittebbek, mozgékonyabbak, erősebbek, jobb a kedélyük, és amikor a karantén alatt szünetelt a foglalkozás, a visszatéréskor azt mondták, hogy már annyira az életük részévé vált a torna, hogy hiányérzetük volt. A torna hozzátartozik a mindennapjaikhoz, annyira beépül az életrendjükbe, mindennapjaikba, hogy hiányzik, ha nincs” – mondja mosolyogva a gyógytornász.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.