D. Balázs Ildikó 2019. december 13., péntek

Román Hunor: mulatni is tudni kell

Hegedülni szeretett volna megtanulni, de első vizsgája sikertelen volt. Igaz, akkor még csak alig tizenhárom éves lehetett. Aztán egy szerencsés véletlen folytán végül nemcsak hogy megtanult hegedülni, de életében azóta is jelen van a népzene, a népi muzsika. A csíkszentdomokosi Román Hunorral, a Kedves zenekar prímásával beszélgettem.

D. Balázs Ildikó 2019. december 11., szerda

Testünk titkai. Jó viszonyban lenni mikrobáinkkal

Nem csak életteret biztosítunk a szervezetünkben élő számos baktériumnak, hanem együtt is élünk velük. Sőt, a mikrobák befolyásolhatják a párválasztást, de hatással lehetnek kedélyállapotunkra és akár testsúlyunkra is.

D. Balázs Ildikó 2019. december 05., csütörtök

Tisztelettel és szeretettel bánni a lovakkal: Hamza Viktória

Testbeszéddel kommunikál a lovakkal, képletesen tán úgy is fogalmazhatnánk, hogy a lovak nyelvén beszél. A szelíd bánásmód elkötelezett híve, ami a lovakkal való foglalkozást illeti. A komáromi Hamza Viktória nemrég a Csíkszeredához tartozó Csibában járt.

D. Balázs Ildikó 2019. december 02., hétfő

Felerősített hangok a völgyből. Fődíjas lett a gyimesiek igazi életét bemutató film

A völgy hangja című alkotás nyerte el a fődíjat az idei, XIX. Lakiteleki Filmszemlén. Daczó Katalin és Daczó Dénes közös filmje a Gyimesek völgyébe kalauzolja el a nézőket, hogy bebizonyítsa, nem egy skanzenszerű zárt világ ez, és a gyimesi ember sem népviseletben terelgeti naphosszat a nyáját.

D. Balázs Ildikó 2019. november 25., hétfő

Korababák: egy maroknyi élet

Viola, Dávid és András. Hármas ikrek, akik nyolc évvel ezelőtt látták meg a napvilágot, bár születésük napján némi aggodalom is becsempészte magát szüleik szívébe. A Benchea család gyermekei 33. hetesen születtek. Nemrégiben világszerte a Koraszülöttek Világnapját ünnepelték.

D. Balázs Ildikó 2019. november 22., péntek

Látássérült mindennapok

Ákos tízéves, harmadik osztályos, éles eszű kisfiú. Tanul, játszik, zongorázik, szaval, és néha civódik a testvérével, sőt olykor még szüleit is felbosszantja. Akárcsak bármely más vele egykorú gyermek. Ákos látássérült. Különleges történet következik másságról, elfogadásról.

D. Balázs Ildikó 2019. november 21., csütörtök

Magyar bajnok a székely lány és kutyája

A legjobb junior versenyzője volt az idei magyar agility országos bajnokságnak a csíkszentkirályi Benedek Viktória és border collie kutyája, Naty. A székelyföldi páros maxi junior kategóriában a dobogó legfelső fokára állhatott.

D. Balázs Ildikó 2019. november 15., péntek

Kovács Emőke: orvosnak lenni hálás feladat

Igen szoros kapcsolat tud kialakulni páciens és orvosa között, a páciens pedig – törvényes keretek közt – mi mással is tudná meghálálni orvosa türelmét, szakmai hozzáértését, mint azzal, hogy jelöli A nemzet háziorvosa pályázatra.

D. Balázs Ildikó 2019. november 15., péntek

Lélekből épült iskola. Emlékkönyv a művészetisekről, nem csak művészetiseknek

Régi és új fotókkal gazdagon illusztrált, hajdani és jelenlegi pedagógusok visszaemlékezéseivel tarkított igényes kiadványt jelentetett meg nemrégiben a Nagy István Művészeti Középiskola a csíkszeredai művészeti oktatás ötvenéves születésnapjára.

D. Balázs Ildikó 2019. november 08., péntek

Régi fák új meséje: Szász István

Igen. Van, amikor a régi fák is mesélni tudnak. Szász Istvánnak biztosan. Keze nyomán régi csűrök faanyaga kap új rendeltetést és válik a nappali vagy akár a fürdőszoba díszévé. Szász István Budapesten tanult, majd közel két és fél évvel ezelőtt hazatért Székelyföldre. Azt mondja, élete legjobb döntése volt.

D. Balázs Ildikó 2019. november 07., csütörtök

Szoptatás: nem mindig rózsaszínködös folyamat

Vajon minden édesanya tud szoptatni? Melyek a szoptatással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek? Egy négy gyerekes szoptatási tanácsadónak voltak nehézségei e téren? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Sződy Judit IBCLC laktációs szaktanácsadóval.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. november 01., péntek

Abortusz: az életekre nyomot hagyó döntés

Az abortusz talán ma is az egyik legnagyobb, legmegosztóbb tabu. Az abortuszpártiak gyakran hivatkoznak a nő önálló döntési jogára: „ez az én méhem, tehát az én dolgom, hogy mit teszek vele”, míg a terhességmegszakítás ellenzői a megfogant magzat élethez való jogát emlegetik. A helyzet bizony sosem fehér vagy fekete.

D. Balázs Ildikó 2019. október 31., csütörtök

Fitnesz balett: életerősen és nőiesen

A balettcipő kötelező, de sem balerina alkatra, sem kis halvány rózsaszín tüllszoknyás balettruhára nincs szükség. Pedig balett, mégpedig felnőtteknek. A csíkszeredai Tóth Larisa Táncstúdió idéntől elindította a fitnesz balett szakot felnőttek számára, mi pedig megnéztük, miről is szól.

D. Balázs Ildikó 2019. október 25., péntek

Búvárkodás: a merülés csodája

Együtt lebegni egy bohóchallal vagy egy rájával, korallzátonyokat megcsodálni – álomszerű ez, de akár valósággá is válhat, ha az ember fia, lánya megtanul búvárkodni. Szaniszló Csaba székelyudvarhelyi búvároktatóval a merülés szépségeiről és lehetőségeiről beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. október 24., csütörtök

Művészetterápia: kiemelkedni a mindennapok zűrzavarából

Nem kell tehetségesnek, jól rajzolónak lenni ahhoz, hogy valaki beiratkozzon egy művészetterápiás csoportba. Hogy mégis mire jó, és kiknek szól? Tőke-Mátéffy Noémi a fiatal csíkszeredai pszichológus magyarázza el.

D. Balázs Ildikó 2019. október 23., szerda

Lendületben a székelyföldi lovasíjászok. Kassai Lajos ajándékkal érkezett a pályaavatóra

A ló és az ember közti kapcsolatról, magyarságtudatról, a modern világ rejtette buktatókról és természetesen a lovasíjászatról is szó esett azon a közönségtalálkozón, amelyet Kassai Lajos íjkészítő mester, a modern kori lovasíjászat megteremtője tartott a napokban Székelyföldön.