D. Balázs Ildikó 2020. február 14., péntek

Holtomiglan, holtodiglan… Jelent ez még valamit?

Van-e létjogosultsága a 21. században a holtomiglan, holtodiglan fogadalomnak? Mi lehet a jó házasság titka? A szerelmesek napja apropóján Albert Ildikó klinikai szakpszichológussal beszélgettünk többek között arról, hogy nem elég csak kimondani a fogadalmakat, hinni is kell bennük.

D. Balázs Ildikó 2020. február 04., kedd

Alattomos, de kiszűrhető. Méhnyakrák, a gyilkos kór

Február 4., a rákellenes világnap apropóján Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgettünk napjaink egyik leggyakoribb daganatos megbetegedéséről.

D. Balázs Ildikó 2020. január 31., péntek

A kovász éltető ereje: Gáll Tímea

Amint a csíkmadarasi templomtorony a hátunk mögé kerül, és letérünk a főútról, kicsit mintha megállna az idő. Mélységes csend fogad a Zsigmond Malom Fogadó udvarán, aztán amikor a ház asszonyának keresésére indulunk és belépünk a konyhába, élettel telik meg minden.

D. Balázs Ildikó 2020. január 28., kedd

Székelyföldi gasztróinspiráció. Csíkban tanult és tanított a szókimondó sztárséf

Séf. Étteremtulajdonos. Szókimondó, polgárpukkasztó stílusa ismert, szereti nevén nevezi a dolgokat, nem szépít. Mert minek is. Ő ilyen. Bíró Lajos. Nevetve mondja, fiatal korábban kicsit Gordon Ramsay-s volt a stílusa, megtörtént, hogy tányérostól repült a sült máj a konyhában, de azóta már lecsillapodott.

D. Balázs Ildikó 2020. január 23., csütörtök

Kamaszkori nagy problémák: ha pattanásos a bőr

Mi lehet egy tinédzser rémálma? Az aknés, pattanásos bőr. S mivel napjainkban egyre több kamasz érintett, egy egész ipar épül a problémás bőr különböző készítményekkel való kezelésére. Hamar Hanga bőrgyógyász szakorvos egy kis eligazítást nyújt abban, hogy mit tegyen a szülő, ha pattanásos a gyermeke.

D. Balázs Ildikó 2020. január 21., kedd

Gumicukor, müzli, csoki. Jó barát vagy ellenség?

A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cukros üdítők, energiaitalok fogyasztása nem „csak” elhízáshoz vezet, hanem számos más egészségügyi probléma sokaságát is maga után vonja. Ha mindez egy gyerek esetében jelentkezik, még drámaibb a helyzet.

D. Balázs Ildikó 2020. január 17., péntek

Összenemezelődött életutak: Kovács Túri Emese és Kovács Imre

Takaró, mamusz, labda, kalap, sapka, játékok, férfitarisznya, női táska – hogy mindez fellelhető egy háztartásban, nem nagy dolog. De ha a felsorolt tárgyak nemezből vannak és ezeket maguk a háziak készítik, arra már érdemes odafigyelni. Csíkborzsovában Kovács Túri Emesét és Kovács Imrét látogattuk meg.

D. Balázs Ildikó 2020. január 16., csütörtök

Erőnléti edzések Miklós Edittel

Van kedvük együtt edzeni minden idők legjobb magyar sízőjével? Teljében a síszezon, irány a sípálya, de előtte ki ne hagyják a felkészülést. Miklós Edit segít ebben.

D. Balázs Ildikó 2020. január 13., hétfő

Pszichés beteg a családban. Mit tegyünk?

Mi a teendő, ha valaki felismeri, hogy egy családtagja depressziós, szorong, pánikrohamai vannak, netán függőségben, demenciában szenved – tettem fel a kérdést Zöldi Emese klinikai szakpszichológusnak, aki válaszaiban arra is kitért, hogy milyen jelei vannak a különböző pszichés betegségeknek.

D. Balázs Ildikó 2020. január 10., péntek

Olimpiára készült, vállalkozó lett: Becze Tibor

Ígéretes tehetség volt gyorskorcsolyában, tizennyolc éven át rótta a köröket, ám egyik napról a másikra, mondhatni a csúcson, abbahagyta a versenysportot. Persze kellett ehhez egy adag székely makacsság is – ismeri el. A sporttól viszont sokat kapott, hiszen megtanulta, hogy a kitartó és céltudatos munka meghozza gyümölcsét.

D. Balázs Ildikó 2020. január 08., szerda

Boldogságtanító gyógyulástörténet: Opra Monica

Zenei karrierje csúcsán volt, amikor egy pofont kapott az élettől. Amolyan atyait – mondja nevetve – amelyről később kiderül, hogy pontosan jókor jött. Tavaly ilyenkor az életéért harcolt, ma azt mondja, újjászületett. A sepsiszentgyörgyi Opra Monicát méhnyakrákkal diagnosztizálták, a hosszas kezelés során megjárta a poklok poklát.

D. Balázs Ildikó , Liget 2020. január 03., péntek

Hogy a sízés élmény legyen: jótanácsok a síszezonra

Ha a szükséges lépéseket, szabályokat betartjuk, akkor hamar kiderül, hogy a sízés és a hódeszkázás biztonságos, kényelmes és élvezetes téli sport. Persze ehhez a megfelelő oktatótól kell megtanulni sízni, de az sem árt, ha ismerjük és tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Síszövetség által kidolgozott sí KRESZ-t.

D. Balázs Ildikó 2019. december 23., hétfő

Egy kiskatona emléke

Nyáron betöltötte a tizennyolc évet, ősszel elvitték katonának. Édesanyját karácsonykor táviratban értesítették fia elhunytáról. A halál oka: lövés. Elkövető: ismeretlen. Müller Lászlóra, az 1989-es decemberi forradalom csíkszeredai hősi halottjára emlékezünk.

D. Balázs Ildikó 2019. december 20., péntek

Ünnepekre várva: felkészülni a misztériumra

Hogyan lehet valóban örömteli a karácsonyra való hangolódás, illetve maga az ünnep? Milyen az igazi karácsony? Hogyan tehetjük szebbé a magányosok, a gyászolók ünnepét? Tudunk igazán örülni? Kérdéseimet Kovács Zsuzsa pszichoterapeutának tettem fel.

D. Balázs Ildikó 2019. december 16., hétfő

Nem csak egy műhely, manólak

Ha egy mesés helyre vágynak mesés termékekkel, ne hagyják ki Luka Szabó Kata manólakszerű műhelyét Csíkszeredában. A kis műhely varázslatos hangulata olyan világba repít, ahová talán kicsit mindannyian vágyunk.

D. Balázs Ildikó 2019. december 13., péntek

Román Hunor: mulatni is tudni kell

Hegedülni szeretett volna megtanulni, de első vizsgája sikertelen volt. Igaz, akkor még csak alig tizenhárom éves lehetett. Aztán egy szerencsés véletlen folytán végül nemcsak hogy megtanult hegedülni, de életében azóta is jelen van a népzene, a népi muzsika. A csíkszentdomokosi Román Hunorral, a Kedves zenekar prímásával beszélgettem.