D. Balázs Ildikó 2019. június 14., péntek

桂 Kacura. Fából készült meseautók

Még a felnőttek is csodálattal veszik kezükbe azokat az egyedi kis játékautókat, amelyeket keményfából készít Székely-Vakon János. A tulajdonképpen biológusnak tanult fiatalember messze földről beszerzett vésői társaságában érzi igazán jól magát, örömét leli a fa megmunkálásában. Meglátogattuk.

D. Balázs Ildikó 2019. június 07., péntek

Amikor a pápa magyarul mosolygott

Mérföldkő volt a múlt szombati nap az Izsák-Székely család életében. A székelyruhába öltözött héttagú család minden bizonnyal sokak szemébe könnyeket csalt, amikor a Hármashalom oltárnál bemutatott pápai szentmisén Őszentségéhez adományokat vitt.

D. Balázs Ildikó 2019. május 29., szerda

Harcművészet és hagyományőrzés: lovasíjászat

Szőrén ülik meg a lovat, vágtázó lóról íjjal célba lőnek, de attól sem riadnak meg, ha éppen tánclépésben vagy egy vékony deszkán egyensúlyozva kell célba találjanak. Lovasíjászok. Egy kis közösség, melynek tagjai a Kassai-féle lovasíjászmódszer tisztelői, követői.

Hallgassa online rádióinkat
D. Balázs Ildikó 2019. május 24., péntek

Kis műhely nagy feladattal

Egy csíkszentléleki varrodában készültek el azok a liturgikus ruhadarabok, kiegészítők, amelyeket a pápai szentmisén fog viselni a papság. Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték az asszonyok, akiket büszkeséggel töltött el az őket ért megtisztelő feladat.

D. Balázs Ildikó 2019. május 23., csütörtök

Ha szükség van rá, robogóra pattan, és segít

Ha segítséget kért tőle valaki és ideje engedte, szó nélkül segített. Néhány hete gondolt egy nagyot és a közösségi médiában hirdette meg: hívják, ha segíthet. Ha pedig hívják, Miklós Imre robogóra pattan és indul. Mert bízik az emberekben és mert titkon talán reméli, hogy a jó példa ragadós.

D. Balázs Ildikó 2019. május 21., kedd

Sörgyári dokureality: emberek a főnök mögött

Nem akármilyen szemszögből, az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi csatorna révén is megismerhették a nézők a Csíki Sör Manufaktúra alkalmazottainak életét. Az RTL Klub Főnök inkognitóban című műsorának egyik részét Csíkban forgatták, és nem a főnök sztorija volt benne az érdekes.

D. Balázs Ildikó 2019. május 20., hétfő

Szavak eredeti jóindulattal. Grecsó Krisztiánnal nyelvről, gyógyulásról

Grecsó Krisztiánt tavaly ősszel áttétes fej-nyaki tumorral diagnosztizálták. Vele beszélgettem betegségről, gyógyulásról, de a magyar nyelv szépségéről is.

D. Balázs Ildikó 2019. május 17., péntek

Az emberfaragó népdalénekes

Azt mondja, szerencsés, mert jó emberekkel hozta össze Babba Mária. Magasra tette a mércét, úgy adja át zenei tudását, hogy embert is farag. Igaz magyar embert. Népdalénekes, zenetanár, családapa. Ha színpadon látom, csodálattal figyelem, mennyire szereti, élvezi azt, amit csinál. De nem csak szereti, hisz is benne.

D. Balázs Ildikó 2019. május 16., csütörtök

Nem csak a pofon bánt. Pletykák, szexting és társai

Sok esetben tán magukban a bántalmazottakban sem tudatosodik, hogy bántalmazó kapcsolatban élnek. Mert nem csak a pofonok számítanak. Miképpen nyilvánul meg a kortársbántalmazás illetve a családon belüli bántalmazás, no meg mit tehet a bántalmazott fél, arról Forró-Erős Gyöngyi pszichológus beszél.

D. Balázs Ildikó 2019. május 10., péntek

Tulipán áruház: 45 év. Új idők, új kihívások (x)

1974. május 10-én minden bizonnyal nagy érdeklődésre tartott számot Csíkszeredában a Központi áruház megnyitása. Bár ez esetben az évek múlása a javára szolgált, a ma 45 éves Tulipán áruház ugyanolyan fontossággal bír a megyeszékhely és a környező települések életében, mint korábban.

D. Balázs Ildikó 2019. május 09., csütörtök

Karcolások metamorfózisa a könyvvásáron

Izgalmas játék: mit emel ki a mindennapokból az íróember, és mit lát meg a szövegben a képzőművész? Péter Beáta, a Liget.ro portál munkatársa mesél a Karcolások blogon megjelent írásokról, a kiállítás ötletéről.

D. Balázs Ildikó 2019. május 07., kedd

Májusi teendők a kiskertben: a kertészmérnök tanácsai

Május nem csak a természet csodálatáról szól: megsokasodnak a kerti teendők. Hogyan gondozzuk a gyepet, miként ültessük a rózsákat, és hogy alakítsuk ki a veteményest? Burista Csilla kertészmérnököt arra kértem, igazítson el a májusi kerti teendők között.

D. Balázs Ildikó 2019. május 03., péntek

Amikor a cipész álmodik

A székelyföldi kis műhelyből kézzel készített, egyedi női és férficipők kerülnek ki, viselőjük legnagyobb boldogságára és nem utolsósorban büszkeségére. A cipőkészítés rejtelmeibe Ruzsa Lehel vezetett be.

D. Balázs Ildikó 2019. április 30., kedd

Séfnek készül a squashjátékos

Néhány évvel ezelőtt még teniszezett, ma már a squashban ér el kiemelkedő eredményeket. Azt mondja szívből csinálja, és annak is tudatában van, hogy sok fiatal játékos tartja őt példaképnek. Hogy ne csalódjanak benne, de hogy álmait is valóra tudja váltani napi rendszerességgel edz, céltudatosan és határozottan halad céljai fele.

D. Balázs Ildikó 2019. április 26., péntek

Élete meghatározója a népzene

Kisgyerek volt, amikor egyszer a rádióban felcsendült egy dallam, ami semmi addig hallhatóhoz nem volt fogható. Az akkor már a hegedűvel ismerkedő kicsi legényt annyira megfogta az ördöngösfüzesi népzene, hogy onnantól kezdve tudta, merre vezet az útja. Molnár Szabolcs ma már a Kárpát-medence egyik kiemelkedő prímása.

D. Balázs Ildikó 2019. április 25., csütörtök

Tavaszi fáradtság: tévhit vagy valóság?

Létezik vagy sem tavaszi fáradtság? Egyáltalán tavasszal szüksége van-e szervezetünknek vitaminpótlásra, és ha igen, mire figyeljünk? Vagy az egész csupán valamiféle divatos kitaláció, marketingfogás? Kovács Emőke háziorvos segítségével merülünk el a témában.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat