D. Balázs Ildikó 2019. október 11., péntek

Daradics Karina és a kórházi mesevilág

Falfestményei bájosak, színesek, szívet melengetők, mosolyt csalnak az arcokra, legyenek kórházi folyosón, iskolában vagy óvodában. Daradics Karina így próbál szebbé varázsolni akár egy gondterhelt napot is. Segítségére vannak a hupikék törpikék, a minyonok vagy éppenséggel Sid a Jégkorszak című rajzfilmből.

D. Balázs Ildikó 2019. október 07., hétfő

Az érzelmeket támadó fotós: az emberi történetek érdeklik Miklós Csongort

Stílusát akár polgárpukkasztónak is nevezhetnénk, de nem az. Olykor provokál, de nem járat le. Miklós Csongor a családi események hiteles és jó humorú krónikása, akinek sikere abban rejlik, hogy szereti az embereket, az emberi történeteket. A fotózásról beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. október 04., péntek

Édes, mégis egészséges. A nyers vegán tortakészítés fortélyai

Kóstoltak már olyan sajttortát, amelyben nyoma sem volt a sajtnak? És készült-e a konyhájukban olyan torta, amelyhez még a sütőt sem kellett bekapcsolni? Gyerkó Elena nyers vegán tortákat készít. S mielőtt valaki megijedne, gyorsan elmondjuk, hogy mi az erdei gyümölcsöset meg is kóstoltuk. S ízlett, bizony.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 27., péntek

Egy csokiműhely titkai

Ugye ismerős Gombóc Artúr, aki a világon mindennél jobban szerette a csokoládét? Minden bizonnyal örömmel elkísért volna a napokban Csíkszentimrére, ahol egy kézműves csokikészítő műhelyben jártam.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 26., csütörtök

Letisztult lenvilág. Amikor az egyedi a kihívás

Diszkrétek és mégis figyelemfelkeltők Márton Adél lenvászonból készült egyedi ruhái. A letisztult vonalú ruhadarabok kortól és alkattól függetlenül hordhatók, csak tudni kell őket viselni. Márton Adéllal ruhavarrásról, divatról beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 20., péntek

Vegyszermentesen a „világ legfinomabb” zakuszkájáért

Szőcs Zsófia és Levente hét szezont dolgozott Svájcban egy zöldségfarmon, majd hazatértek, és Csíkvacsárcsi határában vegyszermentes zöldségtermesztésbe kezdtek.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 18., szerda

Gyerekeink helyes testtartásáért: a gyógytornász tanácsai

Milyen típusú cipőben tanuljon meg járni a gyermek? Mi a teendő bokasüllyedés vagy lúdtalp esetén? Mire figyeljünk, ha iskolatáskát vásárolunk? Miért lenne jó minél többet gyalogolni, illetve egyenetlen talajon mezítláb járni? Kelemen Zsófia gyógytornásszal beszélgettem.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 13., péntek

Az életet nem lehet megúszni. Hagyományos szülésről, bábaságról Bernád Ilonával

Az erdélyi gyökerekkel rendelkező, ma Budapesten élő Bernád Ilona szívügye a természetes és hagyományos szülés, születés. Bába, természetgyógyász, néprajzos, szakíró, akivel a Biztonságban szülni és születni című csíkszeredai konferencián beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 11., szerda

Ahol és ahogy a legfinomabb a pisztráng

Bár a brassói Erdészeti Egyetemen tanult ugyan a haltenyésztésről és halnevelésről, minden bizonnyal akkor még maga sem gondolta, hogy néhány év múlva pisztrángokkal fog foglalkozni. Kedves Zsolt udvarán ma hárommedencés tenyészet működik.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 06., péntek

Gedő Mária: a hibából is tanul a kézműves

Formára vág, reszel, hajtogat, nyitol, zsanért forraszt, kézügyben vannak mindig a lombfűrészek, fúrók, reszelők, fogók, a forrasztópisztoly. Gedő Mária angol-német szakos tanár, de szabadidejében rézből bizsukat, ezüstből ékszereket készít.

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 05., csütörtök

Szeptemberi szorongások. Szülők iskola- és óvodakezdés előtt

Indul a szeptemberi zsongás: a kicsi óvodába megy, a nagy iskolába, a szülő pedig – az egyensúlyra törekedve – ott „vergődik” valahol a kötődés és az elengedés között. Kádár Enikő pszichológussal beszélgettem az elengedésről, a beszoktatásról, az óvodai, iskolai élményeket feldolgozó közös olvasásról.&

D. Balázs Ildikó 2019. szeptember 02., hétfő

Orotvai varázslat: akiket megszólítottak a gyógynövények

A hetvenes években a halasági Csibi Imre hetedhét határban is híres saját készítésű gyógynövényes kenőccsel gyógyította a sebeket. Tevékenységét a hatóságok nem mindig nézték jó szemmel, de Imre bácsi tudására sokaknak szüksége volt. Hagyatékát ma leszármazottai viszik tovább.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 30., péntek

Helytállni a végeken: Vaszi Levente

Nyitott szemmel jár-kel, keres, kutat, kosmotol, ahogy ő mondja. Öt évvel ezelőtt a népszerű Fölszállott a páva című műsor közönségdíjasa volt a kosteleki Vaszi Levente. Ma három gyermek édesapjaként tesz azért, hogy a végeken is megmaradjon a kis csángó magyar közösség. Vaszi Leventével beszélgettünk.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 30., péntek

Hogy élmény legyen a babázás

Teljes mértékben természetes anyagból készülnek azok a babák, amelyeket Fodor Mónika varr kicsiknek és nagyoknak egyaránt. De nem akármilyen babák ezek, hanem Waldorf-babák. És nincs belőlük kettő egyforma.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 30., péntek

Alkoholfogyasztás: hol a határ?

Levélben fordult szerkesztőségünkhöz egy hölgy, aki párja alkoholfogyasztási szokását megelégelve kéri egy szakember segítségét. Mint fogalmaz, párja nem az a fajta, aki mindennap iszik, nem is zugivó, viszont nem telik el úgy hétvége, hogy ne részegedne meg. Forró-Erős Gyöngyi pszichológus reagál.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 29., csütörtök

Újrahasznosítva: pamutból nyakék, fából kopogtató

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor a kinőtt, elhasznált ruhákat csíkokra vágták, és belőlük rongyszőnyeget szőttek? Ezek az idők jutottak eszembe, miközben Ágoston Erika nyakba kívánkozó színes pamut nyakékeit csodáltam.