D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 20., kedd

Kukaelemzéstől a tudatos hulladékmentességig. Így is lehet!

Mosogatórongy helyett luffaszivacs, papír helyett textilzsebkendő, folteltávolításra marhaepe szappan, arctisztító vatta helyett textilkorong – csak néhány trükk, amit Haba Tünde alkalmaz, és amelynek köszönhetően fürdőszobájából és konyhájából teljesen száműzte a vegyszereket. A Csíkszépvízen élő fiatal nő és csal&

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 14., szerda

A Közel-Keletről Székelyföldre: megtalálta helyét a jordániai orvos

Jordániában született, és több mint húsz évvel ezelőtt azért jött Romániába, hogy álma valóra váljon. Ma már nem is tudná elképzelni, hogy visszatérjen a Közel-Keletre. Azt mondja, itt otthonra lelt. Szaíd Mohammad, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház allergológus és klinikai immunológus szakorvosa mesél a beil

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 13., kedd

Jógázni a levegőben. A repülő jóga boldogsághormont termel, önbizalmat ad

A jóga nem csak egy jótékony mozgásforma, kiegyensúlyozottságot, önbizalmat ad, s sokaknak az életét is megváltoztatja. Tomsits Anikó néhány évvel ezelőtt ismerkedett meg a jógával és magával ragadta olyannyira, hogy egy ideje már nem csupán gyakorolja, hanem oktatja is.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 08., csütörtök

Meseház a tájba simulva: beváltotta a reményeket a szalmabála-épület

Formabontó épület, nem csupán ami az építkezési anyagok felhasználást illeti, hanem ránézésre is. A kétgyermekes Lázár család immár öt éve lakik a maguk tervezte és építette különleges házban.

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 07., szerda

A sósivatagban tükröződő Tejút: a hónap asztrofotójának története

Fodor István fül-orr-gégész szakorvos, osztályvezető főorvos több tucat kiállításon van túl, fotóalbuma jelent meg, előadásokat, úti beszámolókat tart. Beszélgetésünk apropójául pedig az szolgált, hogy júliusban egy Fodor-fotó volt a hónap asztrofotója a National Geografic online kiadásban.

D. Balázs Ildikó 2019. július 31., szerda

Nyersen, sülve és főve. Fürjtojásban az egészség

Alig kilenc-tíz dekagramm a súlya, és mégis vitaminbombaként emlegetik, hiszen igen gazdag fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban. Fogyasztása – kúraszerűen – nyersen ajánlott, de főve és sütve is egyaránt ínyencfalat. Az apró, barna pettyes fürjtojásokig nem is kell messze mennünk.

D. Balázs Ildikó 2019. július 31., szerda

Házi kedvenc- és önismeret, ezek a felelős kutyatartás alapjai

Ne csak azért vásároljunk meg egy kutyát, mert cuki, de még csak azért sem, mert jó házőrző. Sőt azért sem kell mindenképpen kutyát venni, mert a szomszédnak van. Akkor vegyünk kutyát, ha ismerjük magunkról, hogy tudunk rá időt, energiát, pénzt szánni. Megannyi jó tanács, amellyel Gegő Katalin, a Har Dogs Egyesület elnöke látott el.

D. Balázs Ildikó 2019. július 25., csütörtök

A boldogság nem cél. Albert Ildikó terapeuta a kiegyensúlyozott gyereknevelésről

Hogyan lesznek a mai gyermekekből a holnap kiegyensúlyozott és boldog felnőttjei? Mi a szülő feladata, és mit tehet a társadalom? Albert Ildikó klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

D. Balázs Ildikó 2019. július 19., péntek

Lovaglás: nem csak sport, inkább szerelem

A testre, a lélekre és az elmére is jó hatással van a lovaglás – állítja Biró Anna szakképzett lovasedző, akit a kotormányi lovas klubban látogattunk meg. A Németországban szerzett tudással nemrég hazatért fiatal lány mesélt a lovak iránti szeretetéről és a lovassport jótékony hatásairól.

D. Balázs Ildikó 2019. július 19., péntek

Sminkeljünk, de hogyan? Sminkelési tanácsok kezdőknek

Mikor és hogyan kell alapozókrémet használni? Mire jó a primer? És mi is az a BB krém? Hát a highlighter? Egyáltalán mire figyeljen egy nő, ha ki szeretné sminkelni magát? Szász Enikő kozmetikus hasznos tanácsokkal látott el.

D. Balázs Ildikó 2019. július 17., szerda

Ha a székely harcba száll. Régészeti anyagokból rekonstruált hagyományőrzés

Sodronyvértezet, láncing, vaskesztyű, vaskalap, pikkelypáncél – nem, nem a mai trendeknek megfelelő öltözet, de hasznos. Persze nem napjainkban, így nézhetett ki a 14-15. században egy székely harcos. Az Arany Griff Rend vezetője Sashalmi-Fekete Tamás történész mesél.

D. Balázs Ildikó 2019. július 15., hétfő

Présel a zenész: dióolaj az egészségért

Berze Albert egy balesete nyomán saját bőrén tapasztalta meg a dióolaj mondhatni csodatevő hatását. Hogy miért lát hozzá diót préselni egy rézfúvós tanár, zenész, és egyáltalán kis manufaktúrájában milyen csodaszerek készülnek, arról ő maga mesél.

D. Balázs Ildikó 2019. július 12., péntek

Székelyföldi brácsás a nagyvilágban

Csíkszereda, Kolozsvár, Budapest, Groningen, Graz, Bécs, Brünn – csak néhány állomás, ahol Antal Sándor hosszabb, rövidebb ideig megfordult, élt, tanult, belekóstolt a nagyvilági életbe. A székelyföldi fiatalember szabadságvágya határtalan, szárnyalni akar, fejlődni. Legnagyobb ellensége a rutin. Kalandos életéről mesélt.

D. Balázs Ildikó 2019. július 09., kedd

Felhőkarcolók szomszédságából a székely mezőre

Epret vásárolni mentem Csíkborzsovába és az ízletes eper mellett egy izgalmas történettel tértem haza. Adott egy fiatalember, aki húsz évvel ezelőtt elindult világot látni, nemrégiben pedig két gyermekével és cseh nemzetiségű feleségével tért haza Székelyföldre. Következzen egy színes családi történet eperrel is.

D. Balázs Ildikó 2019. július 03., szerda

Folyékony vitaminbomba: hogyan készítsünk dzsúzt?

Bár mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, sokunk számára a naponta elfogyasztott adag nem ér el számottevő mennyiséget. Pedig szervezetünknek szüksége vana  zöldségekre és gyümölcsökre. De ha nem esszük, akkor legalább igyuk. Dzsúzkészítési útmutató.

D. Balázs Ildikó 2019. június 14., péntek

桂 Kacura. Fából készült meseautók

Még a felnőttek is csodálattal veszik kezükbe azokat az egyedi kis játékautókat, amelyeket keményfából készít Székely-Vakon János. A tulajdonképpen biológusnak tanult fiatalember messze földről beszerzett vésői társaságában érzi igazán jól magát, örömét leli a fa megmunkálásában. Meglátogattuk.