„Diákszínjátszóként megtanultam közösségben dolgozni”

Daczó Hodor Barna 2023. március 03., 18:38 utolsó módosítás: 2023. március 03., 20:28

Daczó Zádor rendező tavalyig a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum irodalmi titkára volt, jelenleg a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház kulturális referense. Hét évig a céhes városi Macskakő diákszínjátszó csoport vezetője volt, most viszont három környékbeli település ifjait vezeti be a színjátszás rejtelmeibe. A színházi szakembert egyebek mellett a kezdetekről és a diákszínjátszás jelentőségéről faggattuk.

„Diákszínjátszóként megtanultam közösségben dolgozni”
galéria
Daczó Zádor rendező színház iránti szenvedélye diákszínjátszóként kezdődött Fotó: Iochom István

Elsőként arról kérdeztük Zádort, hogyan vezetett útja a Kolcsár József által vezetett Macskakő diákszínjátszó csoportba.

„2012-ben, egy táborban ismerkedtem meg a csoporttal, ahol többnyire macskakövesek voltak. Egy előadást készítettek, és a díszletet én festettem. Ugyanazt a darabot Kézdivásárhelyen is bemutatták, és megkértek, segítsek a díszletelemek elkészítésében.

A próbákon megtetszett, hogy amatőrként milyen élvezettel dolgoznak, és arra gondoltam, ennek szívesen lennék részese. Így jelentkeztem a legközelebbi felvételin, majd két évig, a középiskola elvégzéséig diákszínész voltam a csapatban. Jobban megértettem, mit jelent a színház, attól kezdve gyakrabban látogattam a kézdivásárhelyi Vigadóban és a sepsiszentgyörgyi színházban tartott előadásokat”

– osztotta meg lapunkkal.

A Macskakőben eltöltött két év olyannyira hatással volt pályaválasztására, hogy rendezőként diplomázott.

„Diákszínjátszóként megtanultam közösségben, kreatívan dolgozni, alkotni, figyelni másokra. Korábban kosárlabdáztam, picit arra hasonlított, mégis a színháztól valami plusz izgalmat kaptam a sporthoz viszonyítva.

Úgy éreztem, ez az, amit folytatnom kell, ezért felvételiztem a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakára, amit román tagozaton el is végeztem”

– avatott be az egykori diákszínjátszó a pályaválasztási döntésébe.

Jókedvű gelencei diákszínjátszók Fotó: Tamás István

Vissza a gyökerekhez

Ezt követően visszatért szülővárosába, ahol az Udvartér Teátrum munkatársaként előadásokat rendezett, alkalmanként színészként játszott, irodalmi titkárként tevékenykedett, emellett, miután két évig segédvezetőként ténykedett, 2017 októberétől Kolcsár József rábízta a Macskakő vezetését. „Valami hasonlót szerettem volna nyújtani a helyi fiataloknak, mint amiben nekem is részem volt diákszínjátszóként, és ez a célom azóta sem változott.

A diákszínjátszás nagyon sok ajtót megnyitott előttem, a személyiségfejlődésemben is komoly szerepet játszott, és úgy véltem, jó volna hasonló lehetőséget nyújtani a helyi fiataloknak, hogy megtapasztalhassák, milyen, amikor az iskolán kívül egy másik közösséghez is tartoznak, amikor kipróbálhatják magukat olyan tevékenységekben, amelyekre másutt nem adódik lehetőség, előadásokat készíthetnek, táborokban vehetnek részt.

És úgy vélem, mindaz, amit a diák egy jól szervezett csapatban, jókedvvel alkotva tanul és tapasztal, nemcsak színházi berkekben, hanem az élet bármely területén kamatoztatható” – hangsúlyozta.

Mindig csak előre

Bár jelenleg a Macskakő szünetelteti tevékenységét, Zádor megjegyezte, hogy a jövőben folytatná a csoport működtetését, bár valószínű, hogy nem a Vigadóban, hanem más helyszínen. Ám addig környékbeli fiataloknak tart diákszínjátszó foglalkozásokat.

A színházi munkám során sok tanárral jó viszonyba kerültem, akik szívesen hozták előadásokra diákjaikat, mondhatni egy jól bejáratott rendszer volt.

A Macskakő a licis diákokat foglalkoztatja, ám 2021 októberében megkerestek Bereckből, hogy vállaljam el a diákszínjátszó csoport irányítását. Örültem a megkeresésnek, hiszen már régebb gondolkodtam azon, hogy kisebbekkel is belevágnék a dologba, és erre kitűnő lehetőségnek bizonyult a berecki felkérés” – osztotta meg Daczó.

Mint részletezte, hetente egy alkalomal két órát tartanak a foglalkozások. „A településen egy tánccsoport is működik, olykor közös produkciót készítünk, máskor évente három önálló előadással készülünk.

Örülök, hogy a gyerekek, a szülők és a közönség részésől egyaránt pozitív visszajelzések érkeztek. Körülbelül tizenöten járnak a foglalkozásokra, és jó érzés vidéki diákokkal dolgozni, rendkívül elevenek városi társaikhoz viszonyítva”

– jegyezte meg. A polgármesteri hivatal által finanszírozott foglalkozások mellett nyári táborozás is a projekt részét képezi. „Tavaly a táncsoporttal közösen Csomakőrösön tartottuk a remekül sikerült csapatösszerázó tábort.” A sikeren felbuzdulva egyéves működési tervet állított össze, mellyel több környékbeli település elöljáróját felkereste.

„Gelencén és Szentkatolnán pozitívan fogadták a helyi ifjak és az önkormányzati képviselők az ötletet, így február közepétől ezen a két településen is beindult a folyamat. Bízom benne, hogy egyre többen kedvet kapnak a foglalkozásokhoz, és a diákok mellett a közönség is élvezi majd előadásainkat” – összegzett.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.