Biztonság, menetiránnyal szemben: amit az autós gyerekülésekről tudni érdemes

Szász Cs. Emese 2022. május 24., 19:13 utolsó módosítás: 2022. május 24., 19:14

Bár hallani sokan hallottunk arról, hogy a menetiránnyal szemben, vagyis a hátrafelé utazó gyermek van a legnagyobb biztonságban az autóban, példát erre nemigen látunk a gyakorlatban. Ajtay Ildikó tanúsított autós gyermekbiztonsági tanácsadó szerint pedig tényleg fontos, hogy minél tovább így utazzon autóban a gyerek. Az, hogy merre fele nézzen a gyermekülés, azonban csak egyike annak a számos kérdésnek, amelyekkel találkozunk, ha autósülést szeretnénk vásárolni a gyermekünknek.

Biztonság, menetiránnyal szemben: amit az autós gyerekülésekről tudni érdemes
galéria
Bár nagy a választék a gyermekeknek szánt autósülések terén, az információ kevés Fotó: Haáz Vince

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekünk biztonságban utazzon az autóban, s bár nem arra készülünk, hogy balesetet fogunk szenvedni, mégis egy gyerek autóba ültetésekor az a legfontosabb szempont, hogy akkor is minél inkább védve legyen, ha mégis balesetben lesz érintett az autó.

Ajtay Ildikó autós gyermekbiztonsági tanácsadó szerint bár nagy a választék a gyermekeknek szánt autósülések terén, az információ kevés, és még Marosvásárhelyen sincs egy szakbolt, ahol nézelődni tudnánk, kipróbálni a különböző modelleket, netán szóba állni valakivel, aki ért a témához valamelyest. Így legtöbbször vagy az áruházak „no name” üléseit veszik meg a szülők, vagy a netről rendelnek valamit, ami aztán vagy jó, vagy nem.

Miért utazzon hátrafelé?

A marosvásárhelyi Ajtay Ildikó két kisgyerek édesanyjaként maga is akkor szembesült az információhiánnyal, amikor elsőszülöttje kinőtte a babahordozó kagylót, és keresni kezdte a következő gyerekülést. Előbb csak informálódott, utánaolvasott, akkor jött rá arra is, hogy az a legbiztonságosabb, hogy a gyerek hátrafelé utazik az autóban, s azóta is így utazik most már mindkét gyereke: a három és fél éves fia, illetve a kétéves kislánya is.

A skandináv országokban háttal ülnek a gyerekek kilencéves korig az autóban, az ütésvizsgálatok szerint az ebben a helyzetben lévő gyermekek ötször nagyobb biztonságban vannak, mint a haladási iránynak megfelelő helyzetben lévők – magyarázza Ildikó.

Hozzáteszi, egy ütközésnél, intenzív fékezésnél a gyermek nyakára ható erő sokkal nagyobb, ha menetiránnyal megegyezően ül, mintha a gyermek hátrafelé nézne. Ez főleg abból adódik, hogy a gyerek feje nagy a testtömegéhez képest, miközben fejletlen a nyaki izomzata és nincs még becsontosodva a gerince. 

Egy közel négyéves gyerek is jól elfér a hátrafelé néző ülésben Fotó: Haáz Vince

„Ha háttal van a gyerek, akkor a szék ezt kivédi, ha menetirányban, akkor csak a feje megy előre, és nyaksérülés lesz belőle” – magyarázza a tanácsadó, aki gyermekeinek végül két olyan ülést vásárolt meg, amelyet nem is lehet menetiránnyal megegyezően bekötni. „Legtöbben attól félnek, hogy nem látják a gyereket, de lehet venni tükröt, így látja egymást a szülő és a gyerek.

 

Attól is félnek, hogy nem fér a lábuk, de ez is megalapozatlan félelem, mint ahogy nem is attól lesznek rosszul az utazó gyerekek, hogy háttal ülnek, hanem a mozgástól van hányingerük,

és vannak módszerek, amelyekkel enyhíteni lehet ezt” – mondja Ildikó, aki most már előadásokon is igyekszik meggyőzni már a várandós kismamákat is, hogy ez a legbiztonságosabb a gyerekeknek.

Sok a kérdés, kevés a válasz

Közben egy nagy-britanniai szervezetnél elvégzett egy tanfolyamot is, így már igazán hiteles információi vannak, ráadásul másoknak is tud segíteni, olyanoknak, akik úgy érzik, hogy elvesztődnek az autósülések tengerében. Autós gyermekbiztonsági tanácsadóként Ildikó meg tudja mondani, hogy jó-e az az eszköz, amelyben utaztatjuk a gyereket, ha rosszul néz ki benne a gyerek, akkor miért néz ki rosszul. Vajon kicsi lenne vagy nagy? Kilóban lehet jó, de a gyerek magasságához is talál? Rosszul van bekötve? Nincs jól beállítva? Kérdések és válaszok sokaságát lehet körbejárni, s bizony olyan is van, amikor az derül ki, hogy az adott gyerekülés az adott autóba nem talál. 

Ajtay Ildikó tanúsított autós gyermekbiztonsági tanácsadó Fotó: Haáz Vince

„Legtöbben nem is olvassák el a kézikönyvet, amelyet kapnak a gyereküléshez, így könnyen meglehet, hogy nem jól használják azt. Senki nem mondja el, hogy például 18 kilónál már nem a gyerekülés saját övével kell használni az ülést, hanem az autó biztonsági övével kell bekötni. Van, aki a 20 kilós gyereket is igyekszik betuszkolni. A fordított eset, amikor a hároméves jó súlyban van, s már az autós biztonsági övvel kötik be, holott egy háromévesnek még szüksége van az ötpontos biztonsági övre, ami a vállakat, a csípőt és a medence két oldalát tartja. Egy hároméves fejben sincs megérve arra, hogy ne mind bújjon ki az autó biztonsági övéből” – magyarázza a számos dilemma egyikét Ildikó, akit arra kértünk, kicsit igazítson el a gyerekülések világában. 

A babahordozó kagylótól a magasítóig

Először is azt tudjuk meg, hogy egy gyereknek általában három autósülésre szokott szüksége lenni (bár most már van lehetőség arra is, hogy kettővel felnőjön), egy babahordozó kagylóra – ebben az esetben sem az a legjobb megoldás, amelyeket a babakocsikkal együtt adnak. Ildikó szerint gyerekülésteszteken átment, biztonságos megoldásokat kell választani: Cybex, BeSafe, Maxi Cosi, Axkid, Britax Römer, sorol pár megbízható márkát. 

Ne kabátban ültessük a gyereket az ülésbe, le kell vetkőztetni, hogy ne legyen semmi pluszréteg a gyerek és a szék között Fotó: Haáz Vince

Ha ezt kinövi a gyerek – nem akkor, amikor elkezd nyűglődni benne, vagy a lába eléri a széktámlát, hanem amikor a feje búbja eléri a hordozó felső peremét – akkor kell választani a következő kategóriát. A 9–18 kilogrammos vagy a 25 kilóig megfelelő gyerekülés következik, majd a hátas magasító 135 cm fölötti gyerek esetén. „Most már egyáltalán nem ajánljuk ezt a sima magasító ülést, amelynek nincs háta. Nem biztonságos” – jelenti ki a tanácsadó. Ülésmagasító nélkül pedig a 150 centiméternél magasabbak ülhetnek be az autóba, a gépkocsik biztonsági övét ugyanis felnőttekre méretezték. 

Ragaszkodjunk a szabályokhoz!

Ha megtaláltuk a megfelelő gyerekülést, ami magasságban, kilóban is a gyereknek való, az autónkba is befér, akkor jól be kell állítani azt: a szék biztonsági övét jól meg kell húzni, hogy ne tudja kiszedni a gyerek a kezét, ne lógjon az öv a vállán le. S még mindig van pár fontos szabály, amelyet be kell tartani a biztonságos utazás érdekében: például soha ne vegyük ki utazás közben a gyereket az autóból. „Ne azért ne tegyünk ilyet, mert megbüntet a rendőr, hanem mert nem biztonságos. Nemrég volt egy baleset Temesváron, ahol a gyerek az anyukája ölében volt. Mindketten meghaltak. Nyilván lehet úgy is utazni egész életünkben, hogy nincs bekötve a gyerek, és nem történik semmi, de egyszer kell megtörténjen, és annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek sajnos” – mondja Ildikó.

Bevallja, sokszor elcsodálkozik az olyan eseteken, amikor a szülő az első ülésen beköti magát, a gyerek meg középen áll.

Fontos szabály az is, hogy nem kabátban ültetjük a gyereket az ülésbe, le kell vetkőztetni, hogy ne legyen semmi plusz réteg a gyerek és a szék között. Sosem eszünk az autóban – hangsúlyozza Ildikó, rámutatva, hogy nagy a fulladásveszély, és nehezen tudunk megállni, ha félrenyel a gyerek.

Hátrafelé utazva is nyugodtan lehet aludni Fotó: Haáz Vince

A gyártók ugyanakkor azt ajánlják, ha tíz kilométernél nagyobb sebességnél ütköztünk, akkor le kell cserélni a gyerekülést. Lehet, hogy nem látszik semmi hibája kívülről, de nem biztos, hogy ugyanolyan védelmet nyújt már. Ugyanakkor ha nem mi voltunk a vétkesek, akkor a hibás fél biztosítójának a gyerekülések cseréjét is ki kell fizetnie. Ajtay Ildikó szerint a használt gyerekülésekkel is érdemes vigyázni, egyrészt azért, mert lejár a székek szavatossága – hiszen mínusz húsz fokban ugyanúgy kint vannak, mint a plusz negyven fokban –, másrészt nem tudjuk, hogy megvan-e minden része az ülésnek. 

A tükör segíti a szülő és a gyermek kommunikációját Fotó: Haáz Vince

A tanácsadó – aki Mimi's Choice néven működtet információs oldalt a Facebookon – nem győzi hangsúlyozni a próba fontosságát, ugyanis a megfelelő gyerekülés kiválasztása nem csak súlytól, magasságtól, autótól, de egyéntől is függ.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.