Bocskor Bíborka gyermekkori karácsonyainak emléke

Péter Beáta 2021. december 27., 15:04

Tudatosabban készült a karácsonyra Bocskor Bíborka az idei évben, hiszen most már hárman ülhetnek a karácsonyfa mellé. Férjével, Bocskor Lóránttal igyekeznek kislányuknak, Zsolnának emlékezetes családi karácsonyt varázsolni, olyant, amelyre az angyal fényekkel, melegséggel, illatokkal érkezik.

Bocskor Bíborka gyermekkori karácsonyainak emléke
galéria
Sok mindent vitt magával itthonról Fotó: Falus Kriszta / Forrás: Bocskor Bíborka

Az asztalon adventi koszorú, a másfél éves Zsolna kacagva jön-megy a lakásban, Lóránt is integetve beköszön, békesség, vidámság lengi be a Bocskor család otthonát – ez még a kamerán keresztül is érzékelhető, amikor leülünk virtuálisan kávézni Bíborkával, hogy a karácsonyi készülődésről, gyermekkori emlékekről beszélgessünk. Ő Budapesten, én Csíkszeredában.

„A tavaly is az voltam, de az idén még tudatosabb vagyok, hiszen Zsolna egy és fél éves, és mindenben benne van az, hogy neki megmutatni és egy kicsit rendezni.

Összeraktam egy adventi koszorút is, és fontos számomra a négy gyertya jelentése. És valahogy, ahogy minden évben, minden periódusomban felfedezem a saját vallásomat, a mélyebb rétegeit is. Tényleg szeretném megélni a gyertyák jelentését, tudatosítani, és azt kitolni egy kicsit a jövő évre is.
Gyermekkori karácsonyok

A csíkszentmártoni születésű énekesnő a gyermekkori karácsonyi emlékeiről is mesélt. Mint mondja, úgy érzi, hogy az otthonról hozott minta, a szokások és hagyományok szépen ötvöződnek a mostani élete szokásaival, gondolatiságával.

Nagyon sok mindent hoztam magammal otthonról. Ha a múltba révedek egy kicsit, akkor rögtön eszembe jut a decemberi csíki hideg, az, hogy ahogy kiléptem a lakásból, és az orromba felcsapott, a sálamba belefagyott leheletem, az, hogy a templomban hideg volt, de mégis jó érzés volt ott lenni.

Eszembe jut az a várakozás, hogy jöjjön az angyal. Van egy szép, nagy hármas csűrünk, és arra is emlékszem, hogy jött a szomszéd, és mondta, hogy a csűr fölött egy zöld angyal repült el. Én pedig annyit néztem, annyit vártam, hátha meglátom azt az angyalt. Fura ez a zöld angyal, a ministránsruhákra, Chagallra, sok mindenre ki tudom terjeszteni, ez olyan szép, hogy ezt mondta.”

Bíborka azt is felidézte, hogyan készültek régebb a karácsonyra, és hogy a készülődés része volt a disznóvágás is.

„Most nekem nincs benne a pakliban a disznóvágás. Ahogy én tudtam koordinálni az életemet, egyre inkább a szelídebb irányba kezdtem nézni – ne haragudjanak meg az otthoniak ezért, de most ilyen vagyok én.

Zsolnának szeretném a jelenlegi nézeteimet is megmutatni, hogy ne szemeteljünk annyit, a kicsit zero waste-ebb karácsonyt, de ugyanakkor a tradicionális dolgokat is.

Évekkel ezelőtt nem is hozott az angyal karácsonyfát, hanem valamilyen jelzésértékű fényekkel és faágakkal megoldottam. Zsolna előtt nem volt rituálénk ilyenkor, kicsi megmutatás volt, hogy éljük meg ezt a szegmensét az évnek. Most szeretnénk karácsonyfát, hogy legyen neki, tavaly például egy otthoni fenyőfánk volt, amire nagyon vágytunk. És hát ott van az adventi koszorú is, úgyhogy úgy érzem, hogy kicsit a hagyományok és kicsit a saját énem vegyül ebbe a dologba.”

Dió, házikenyér, szaloncukor

Beszélgetésünkkor még nem állította össze gondolatban az ünnepi menüt, de valami különlegességgel kedveskedik majd a családnak, és már annyit biztosra tudott, hogy szeretne olyan mézeskalácsot sütni, amelyből Zsolna is ehet, és amelyben tápláló kiegészítők is vannak, például mandula, dió. És hát

ezekhez a napokhoz hozzátartozik a narancs-, alma-, fahéjillat is, a dió, mazsola.

„Nálunk annak idején teljesen tradicionálisan disznóételek voltak. Édesanyám egy olyan csodás teremtmény, hogy azon kívül, hogy munkába járt, minden hétvégén ott volt az asztalunkon a friss házikenyér, amit ő sütött. Anyukám hihetetlen figyelmességgel foglalkozott velünk. Lórinak, a férjemnek is mindig elmesélem, hogy nálunk »svédasztalos« reggeli volt, aki akart, májas kenyeret evett mentateával, aki akart, sajtos laskát evett, aki akart, pirítóst, tehát minden elő volt rakva az asztalra számunkra.

Soha nem felejtem el azt sem, hogy a kommunizmusnak a legmélyebb pontján anyukám csak vaníliás cukrot talált, és azzal édesítette a teánkat, amelynek ettől lett egy édes, szúrós illata. De mégis olyan boldogság volt, mert volt is, meg nem is, és inkább arra figyeltünk, hogy van, és kellemes az, ami van.

Ezt is próbálom behozni, hogy tényleg annak örüljünk, ami van, és azt tegyük széppé, ami van. Úgyhogy a diós-mákos kalács mindig ott volt, én nagyon szerettem, ha kicsit roppant a cukor a számban. Töltött káposzta is volt, azt este, az éjféli mise után ettük. Nagyon sokáig féltem a sötétben, de mentünk az esti misére, és olyan jó volt, mert mindenki jött a faluból, és lehetett sok emberrel találkozni. Kicsit félelmetes volt a sötét, kicsit hideg volt, kicsit ködös volt, de mentünk. A templomban mindig kaptunk szeretetcsomagot, édességet, és amikor hazaértünk, a testvéreimmel mindent megzabáltunk.”

Fotó: Martin Wanda

Azt már kacagva meséli, hogy mire eljött a házszentelés ideje,

mindig leették a szaloncukrot a fáról, de Bíborka kitalálta, hogy pityókadarabokat csomagol vissza a papírba.

Mindig szorongtak ugyan, hogy a pap bácsi meg szeretne majd kóstolni egyet, és kiderül a huncutság, de ez nem következett be.

Tartozunk valahová

Éveken keresztül férjével mindig hazalátogattak karácsonyra, de ez most megvalósíthatatlannak látszik. „Semmi baj nincs ezzel, így most szűk családban ünnepelünk, és ezt is szépnek találom.

Már a Mikulás-járás is élmény volt Zsolnának: elindultunk sétálni, és amíg Lórival lent vártak, addig kiraktam három mikulássapkát az asztalra, illetve négyet, hogy Zsolna babájának is legyen, és amikor hazajöttünk, gyertyát gyújtottunk. Zsolna bejött, és azt mondta, hogy hűűűű! Teljesen el volt képedve.

Úgyhogy biztos, hogy az angyal is hasonlóan fog megérkezni, fényekkel, melegséggel és illatokkal.”

És mit kívánna magának és a családjának az angyaltól? Mindenképp lelki dolgokat, hiszen a tárgyak, főleg ebben az időszakban, amelyben vagyunk, nagyon kicsi és rövid örömet okoznak – mutat rá.

Csak azt tudom kívánni, hogy egészségünk legyen – mindannyiunknak. És ezen kívül pedig azt a fajta tudatot, hogy van erőnk széppé és jóvá tenni egymásnak és magunknak a dolgainkat, és hogy tartozunk valahová.

Nekem ez az isteni szféra, ami egy olyan gondviselést jelent és egy olyan folyamatosságot, ami megtart. És akkor ezen az úton egy-egy fellángoló, folyamatos öröm és békességérzést.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 24-én.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.