Búcsú Puskás Hubától, a legidősebb csíki válogatottól

Liget 2019. november 26., 10:59

A németországi Celle városában 90 éves korában elhunyt Puskás Lajos Huba, a legidősebb csíkszeredai születésű, román válogatott jégkorongozó volt. A Székelyhon napilap e heti Erdélyi Sport kiadványában rá emlékeznek.

Régi játszótársak, válogatott jégkorongozók a Márton Áron Gimnázium előtt. Balról jobbra: Kalamár Sándor, Janovits Endre, Róth György, Puskás Huba, Basa János és Takács István Fotó: Gábos Albin

Puskás Huba 1930. augusztus 19-én született Csíkszeredában. „Óvodás korunktól barátunk voltunk” – emlékezett vissza az egy hónappal fiatalabb Takács István sokszoros válogatott jégkorongozó, aki Csíkszereda és Kolozsvár csapatával is nyert bajnoki címet. Takács István 19 évesen tagja volt az első csíkszeredai bajnokcsapatnak, az 1949-ben aranyérmes IPEIL-nek. Huba akkor még nem került be a felnőtt csapatba. Hozzátette, azokban az években még nem voltak hivatalos ifjúsági bajnokságok, az osztályok, iskolák közötti, önszerveződéses alapon létrejött, nagyon komoly megmérettetések jelentették az ugródeszkát a felnőtt csapatba. A jeget, a pályát a csapatok tagjai készítették elő.

Az érettségit követően Takács és Puskás egyetemre felvételizett Kolozsvárra. „Hubával együtt felvételiztem Kolozsvárra, ő nem került be, én igen, de a barátságunk nem szakadt meg.” A visszaemlékezők szerint Puskás egy idényt Brassóban, az akkor élvonalba tartozott Steagu Roșu csapatában játszott, majd tagja lett az 1950-es évek elején alakult Bukaresti CCA-nak, a Steaua elődjének. Az 1951–52-es évadban Bukarestben a labdarúgásban és jégkorongban is gazdag tapasztalatokkal rendelkező Mihai Flamaropol szorgalmazására személyesen Corneliu Mănescu, a Hadsereg Központi Házának (Casa Centrală a Armatei, CCA) akkori vezetője jóváhagyta a jégkorongszakosztály megalakítását. Oda hívták Puskás Lajos Hubát.

„A kapus poszton játszó Puskás Huba izgulós típus volt, nagyon komolyan készült a mérkőzésekre, és csak akkor nyugodott meg valamennyire, amikor jégre lépett”

– emlékezett vissza Takács.

Puskás Huba. Mindig honvágya volt, rendszeresen hazajárt Fotó: Takács István

Puskás egy rövid ideig, az 1972–73-as idényben edzője volt a csíkszeredai felnőtt hokicsapatnak, amely akkor még a Lendület nevet viselte. Annak a szezonnak a végén a csapat felvette a Csíkszeredai Sportklub nevet.

Puskás Huba

az 1980-as években disszidált, Németországban telepedett le, ezért a hokis témájú román nyelvű kiadványokban alig találkozunk nevével.

Takács István elmondta, hogy bármennyire jó élet volt Németországban, Puskásnak mindig honvágya volt, rendszeresen hazajárt, sokat kirándult, tartotta a kapcsolatot a csíki öregfiúkkal is. Idén nyáron is hazajött, részt vett a Márton Áron Gimnáziumban a 70 éves érettségi találkozóján. A csíkszeredai gimnáziumban 1949-ben érettségizettek közül öten jelentek meg az osztálytalálkozón.

Az 1960-as évek meghatározó jégkorongozóinak egy csoportja. Balról jobbra: Puskás Huba, Varga Dezső, Bálint Attila, Basa János, Antal Zsombor és Csiszér Gábor Fotó: Takács István

Az egykori jeles sportolóról az Erdélyi Sport november 26-ai számában olvashatnak. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat