HIRDETÉS

Csillogó háztartás vegyszerek nélkül? A biológus szerint lehetséges

R. Kiss Edit 2017. november 02., 14:45

A takarítás legtöbbünk számára nem tartozik a kellemes elfoglaltságok közé, ezért aztán igyekszünk minél hatékonyabb tisztítószereket bevetni, hogy megkönnyítsék a munkánkat. Ezek az erős vegyszerek azonban több módon is károsak lehetnek az emberi szervezet számára. Ártalmatlan, természetes vegyi anyagokkal is tisztaságot teremthetünk, például a már nagyanyáink által is alkalmazott ecet, szódapor, mosószappan segítségével.

Mara Gyöngyvér és takarításra használt kelléktára Fotó: Gecse Noémi

A tisztítószerekről szóló reklámokban gyakran hangsúlyozzák, hogy ezek a szerek eltávolítják a kórokozókat környezetünkből, ez azt jelenti, hogy antimikrobiális anyagok vannak bennük. De ha túlságosan steril környezetet hozunk létre, akkor sajnos megteremtjük annak is a lehetőségét, hogy a gyermekek immunrendszere ne megfelelőképpen fejlődjön, ennek következtében pedig később allergiák vagy akár autoimmun betegségek alakulhatnak ki – mutatott rá Mara Gyöngyvér biológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense. A szakember nemrég az egyetem ismeretterjesztő sorozatában, népszerű videóban összegezte a természetes tisztítószerek előnyeit, és ő maga is ilyeneket használ otthonában.

Veszélyesek is lehetnek

Mara Gyöngyvértől megtudtuk, amellett, hogy a vegyszer alapú, mesterségesen előállított anyagokat tartalmazó tisztítószerekkel túl steril környezetet hozhatunk létre, ezekben több olyan vegyi anyag is van, amelyek bizonyítottan ártalmasak az emberi szervezet számára. Például a különböző illatosítók gyártásához mesterséges illatanyagokat használnak, olyanokat is, amelyek a ftalátok vegyületcsoportjába tartoznak, ezeknek pedig kimutatták az egészségkárosító hatását – mondta el. A biológus rámutatott, ezek a vegyszerek gyakran korrozívak is, főleg a vécétisztítók, illetve a klóralapú vegyületek, amelyek roncsoló hatását elkerülendő, ajánlott gumikesztyűvel kezelni őket.

HIRDETÉS

Sok időt töltünk a lakásban, nem jó, ha az tele van szintetikus anyagokkal Fotó: Pixabay.com

„Nagyon sok vegyszer erősen savas vagy lúgos, ez is okozhat problémát. Például az eltömődött vezetékeket kidugaszoló készítmények használatakor, a gázfejlődéskor érezhetünk erős, csípős szagot, ez is veszélyes alapanyagokat tartalmaz. Belélegezve mérgezők, irritáló hatásúak, akár szabad gyököket is képezhetnek, amelyek a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokba tudnak beleavatkozni és más egészségkárosító hatásuk is van.

Vannak olyan tisztítószerek, amelyek helyi allergiát is kiváltanak, én saját magamon például azt tapasztaltam, hogy egyes mosogatószerek használata után hámlani kezd a kezemen a bőr, ezért olyan terméket használok mosogatáshoz, amelyet lebomlóként, környezetbarátként hirdetnek”

– sorolta. Mara Gyöngyvér rámutatott, sok időt töltünk a lakásban, nem jó, ha az tele van szintetikus anyagokkal. Saját, belső terünk megóvása mellett pedig a környezet védelme érdekében is teszünk, ha ezeket a vegyszereket természetes anyagokra cseréljük.

Ecet ablakra, padlóra

A vegyszerekkel szemben a természetes alapanyagú, a környezetben lebomló tisztítószerek nem ártalmasak az emberre nézve, és kellő hatékonysággal használhatók takarításra is – emelte ki a biológus.

Ecet, citromsav, illóolajok, szódapor és ezek keverékei mind jók a háztartásban Fotó: Gecse Noémi

Ismertette, például az egyik, már nagyanyáink által is alkalmazott ilyen szer az ecet. Az ecetes víz használható ablakpucolásra, a padló feltörlésére, ha pedig valaki nem szereti az ecet illatát, akkor egy csepp illóolajjal illatosíthatja a felmosóvizet, vagy jól átszellőztetheti a lakást.

Az ecetnek szagmegkötő hatása is van, tehát ha ezzel mosunk fel, akkor sokkal tisztábbnak hat a lakás, a kellemetlen szagokat is semlegesíti.

„Van, aki ruhák öblítésére is használja a mosógépben, például én sem használok textilöblítőt, hanem ecetet illóolajjal” – mondta. Az ecetnek a vízben oldott citromsavhoz hasonlóan vízkőoldó hatása is van.

Szódapor, mint súrolópor

A szódaport nemcsak sütemények készítéséhez lehet használni, hanem nagyon jól alkalmazható súrolásra, erre forgalmazott termékeket tudunk vele helyettesíteni: ha egy picit megvizezzük, akkor súrolópor-állagot kapunk és azzal dörzsölhetjük át a felületeket vagy csak egyszerűen rátesszük a mosogatószivacsra, és úgy pucoljuk le vele a kagylót.

A tisztaság a lényeg, nem a sterilitás Fotó: Pixabay.com

A szódapornak elsősorban a dörzsölő hatása érvényesül,

de ecettel társítva lehet használni például a vécé tisztítására, eldugult kagylóba, zsíros lerakódások eltávolítására, a két anyag ugyanis reagál egymásra, ezen reakció során viszont nem káros gázok, hanem szén-dioxid képződik – tudtuk meg. Van, aki mosogatógépbe is teszi, és mosógépbe is adagolják a ruhák öblítésére.

Citromsó: általános felülettisztító

A citromsó vagy citromsav szintén jó tisztítószer, aki nem szereti az ecetet, ezzel helyettesítheti azt. Mara Gyöngyvér citromsóból, illóolajból és vízből szokott általános felülettisztító keveréket készíteni. „Két vagy három kiskanál citromsót feloldunk két deci vízben, és konyhai, fürdőszobai felületek, munkalap, kagyló tisztításához lehet használni. Ha több lerakódás van, akkor szódaporral átsúrolhatjuk, de ha rendszeresen takarítunk, akkor ennek az alkalmazása bőségesen elégséges. Én általában teafa vagy citrus illóolajat cseppentek még bele" – osztotta meg a receptet.

A környezetet is védjük, ha természetes szerekkel takarítunk Fotó: Pixabay.com

A bútorfényezésre sokan használnak hajtógázas sprayt, ez viszont egyrészt a hajtógáz, másrészt pedig a számos vegyi összetevő miatt nem túl egészséges. Jól lehet ezt a terméket is helyettesíteni természetes anyagokkal.

„Az én bútorfényezőm ecetet, olívaolajat és illóolajat tartalmaz kettő az egy arányban: két rész olívaolaj, egy rész ecet és néhány csepp teafa, narancs illóolaj. Nagyon jól lehet alkalmazni, egyrészt portörlésre, másrészt bútorápolásra. Bútorlapból készült bútorokra is jó, de a valódi fa igazán szép lesz tőle, beszívja ezt. Érdemes ezzel a bútorápolóval takarítani"

– tanácsolta a biológus.

Szeretjük, ha jó illat van a lakásunkban, ezt pedig természetes módon is többféleképpen megoldhatjuk. Az egyik lehetőség, hogy mécsessel működő vagy elektromos illóolaj-párologtatót használunk, azonban mindkét esetben törekedjünk arra, hogy természetes illóolajakat tegyünk beléjük – ajánlotta Mara Gyöngyvér, hozzátéve, kerüljük a mesterségesen illatosított illatmécseseket. Saját készítésű, szórófejes palackba tett levegőillatosítójában alkohol és illóolaj van, vízzel keverve pedig ezt a keveréket a vasalásra váró ruhák bespriccelésére is használja. Az ágynemű is frissebb hatást kelt, ha ezzel a keverékkel bespricceljük, és a fürdőszoba levegőjének illatosítására is jó. A felsoroltakhoz kívánkozik még a mosószappan, ez mosáshoz, folteltávolításhoz is hasznos, a makacs foltokat be lehet dörzsölni vele, mielőtt a mosógépbe tesszük.

Légfrissítőt is lehet készíteni házilag Fotó: Gecse Noémi

Mara Gyöngyvér szerint az említett természetes szerekkel is megfelelő hatékonysággal lehet takarítani, főként, hogy

a tisztaság a cél, és nem az, hogy minden steril legyen a lakásban.

Persze, nem úgy fog megtisztulni a kagyló és a padló, mint a reklámokban, szinte magától, de egy dörzsölő felületű mosogatószivaccsal eredményes munkát végezhetünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS