Dósa Zoltán: az élet egy borzasztóan abszurd dolog

Katona Zoltán 2020. február 14., 17:03 utolsó módosítás: 2020. február 14., 17:24

Egyetemi előadótanár és pszichológus, író és családapa, de majd negyven éve rocker, és mindenből viccet csinál. Dósa Zoltán szerint az élet abszurd – ezt bizonyítják vicces sírversei is, de egyetemi oktatóként neki teljesen természetes beülni egy lakótelepi kocsmába sörözni vagy elmenni egy rockkoncertre, akár külföldre is. Mindennapjai azonban az iskoláról és a tanításról szólnak.

Dósa Zoltán: az élet egy borzasztóan abszurd dolog
galéria
Eredetileg régész szeretett volna lenni Dósa Zoltán Fotó: Erdély Bálint Előd

Dósa Zoltánnal a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Óvodapedagógus- és tanítóképző székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatának épületében találkozunk. A folyosón vizsgázó diákok állnak, miközben a Felméri Lajosról elnevezett tanteremben, valamint a tagozatvezető irodájában beszélgetünk.

A vaskos kilincstől a katonaságig és vissza

Eredetileg régész szeretett volna lenni, de édesanyja nyomdokain haladva tanítóképzőt végzett. „Ma is van egy csomó régiségem, régi pénzek, mindenféle, csak most már nem foglalkozom vele” – mondja a gyermekéveit Gyulakután töltő Dósa Zoltán, aki 1982-ben került az udvarhelyi tanítóképzőbe. Édesanyja székelyvajai, édesapja szövérdi, Zoltán is Szövérden született, de egyéves korában a család Gyulakutára költözött, mert édesapja a hőerőműhöz került dolgozni.

– Soha nem felejtem el az udvarhelyi tanítóképző nagy, vaskos kilincsét. A képzőben a sok lány között kevesen voltunk fiúk, így kiváltságos volt a helyzetünk – a Ceaușescu-korszak dühöngött akkor, de ettől függetlenül nagyon szép évek voltak. Több olyan tanárom volt, akire vegyes érzelmekkel emlékszem, de olyanok is, akik igen jól értették és meg is értették velünk a jövő szavát, mint például Asztalos Ferenc, aki a filozófiatanárom volt. Olyan bátorságokra „vetemedett”, hogy Dinamitot hallgattunk, felvidéki költők antológiájából olvasott fel verseket, holott a dialektikus materializmust kellett volna tanítania nekünk.

Zoltán 1986-ban tanítóként kezdett dolgozni Maros megyében, majd katonának ment, de 19 és fél éves korában már leszolgálta a másfél évet – abban az időben Galacon nem volt egyszerű ez, de jó céllövő volt, és ennek köszönhette, hogy néha hazajöhetett. A rendszerváltás már tanítóként érte, megkapta az állást Kelementelkén.

„Inkább érzem magam egyetemi tanárnak, mint pszichológusnak” Fotó: Erdély Bálint Előd

– Ha folytatódott volna az az éra, én onnan mehettem volna nyugdíjba, nem is gondolkodtak akkor másképp az emberek. De akkoriban újraindult a pszichológia szak Kolozsváron, nagyon érdekelt. Irtózatosan nagy volt a túljelentkezés, huszonhárman voltunk egy helyre 1991-ben, és összesen 13 hely volt. Úgy jutottam be, hogy tízest írtam pszichológiából, ami még engem is meglepett. Otthagytam a tanítói munkát, és elmentem Kolozsvárra egyetemre, ahol már végig jó tanuló voltam, ösztöndíjam volt, és végre azt tanultam, ami érdekelt. 1996-ban végeztem, versenyvizsgáztam, és egyből bejutottam a tanítóképzőbe – ez céltudatos választás volt, vissza akartam kerülni az iskolába. Akkor két kolléganőmmel a pedagógia-pszichológia katedrát frissítettük fel, hoztunk egy csomó új dolgot Kolozsvárról, nyilván a pedagógiai tudás alapjai innen származtak. Emlékszem, tizenharmadikos diáklányokkal kezdtem, az első órám előtt nem tudtam, hol van az osztály. Megállítottam egy lányt a folyosón, és megkérdeztem, hol van a XIII. A, mire mondta, hogy ott fel kell menni a lépcsőn, de történetesen pont abból az osztályból volt ő is. Én bementem az osztályba, ő pedig találkozott egy másik osztálytársával, és mondta neki, hogy menj, mert keres egy srác. Bejött egy csaj, és kérdezte, szia, engem keresel? Mondom, hogy ha ebbe az osztályba jársz, akkor téged IS...

Zoltán iskolapszichológusként is tevékenykedett, olyasmi korábban nem volt, a diákok jártak hozzá tanulási nehézségeikkel, a serdülőkorhoz kapcsolódó gondjaikkal, illetve olyan problémákkal, mint a diszgráfia, a diszlexia, a diszkalkulia, az ADHD, valamint a nagyobbak számára önismereti kört is létesített.

Az egyetem mellett döntött

Akkoriban rengeteg lehetőség jött, ami a továbbtanulást illeti, Zoltán pedig sok más kollégájához hasonlóan mindenre ráharapott, a transzcendentális meditációtól kezdve a hipnózisig – azonban legjobban a kognitív pszichológia érdekelte, ezt a továbbiakban a Debreceni Egyetemen tanulmányozta, ott is szerezte meg a doktori címét a kétezres évek elején. A tanítóképzőben 2003-ig maradt, akkor indult Csíkszeredában a Sapientia, megpályázott egy állást, és oda került, de 2005-ben már a marosvásárhelyi karon volt főállásban, 2008-ban pedig a Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanára lett.

– Ha volt fordulat az életemben, az ekkor volt, egyszerre fontos és véletlenszerű. Az ember nagyon sokszor belekerül olyan helyzetbe, hogy nem tudja, a mérleg nyelve merre billen

– így választottam én a felsőfokú oktatást, és elköteleztem magam az egyetemi pálya mellett. Ma már inkább vallom magam egyetemi előadótanárnak, mint pszichológusnak – állapítja meg, majd elmélázik azon, hogy óriási szabadsága van egy egyetemi tanárnak abban is, hogy mit és hogyan kutat, ez pedig Dósa Zoli számára pótolhatatlan. Három lánya közül ketten érdeklődnek az apjuk szakmája iránt.  

– A nagylányom, Zsófi pedagógia szakon végez Vásárhelyen, a második, Eszter nem vevő az ilyesmire, ő nemzetközi kapcsolatokat tanul angol nyelven, a legkisebb, Márti pedig pszichológus szeretne lenni. Nem vagyok híve a korai pályaelköteleződésnek. Ha valaki nagyon korán tudja, mi akar lenni, az nagyon szívmelengető, de inkább próbálja ki az ember magát több mindenben, és ő maga döntse el azt, hogy akkor tényleg mivel szeretne foglalkozni. Érdekességképpen mondom, hogy nagyon sok olyan pszichológus van, aki azelőtt mindenféle szakmát kipróbált, a csavargástól a dokkmunkáig, amíg rájött, hogy mi érdekli. Például az egyik legnevesebb fejlődéspszichológus, a svájci Jean Piaget eredetileg biológus volt, és igazából gyermekei születése után kezdett érdeklődni a lélektan iránt. Azt vallom, hogy a felfedezett tudás jusson is vissza a közemberekhez, a szerves kémiától az atomfizikáig. Abban, hogy az emberek mit gondolnak a vírusokról, a tömegmédiáról vagy egymásról, nagy szerepe van a tudománynak, amely tulajdonképpen közösségileg ellenőrzött tudás. Ez a tudás, ha megfelelő módon van bemutatva a tudományos közösségnek, biztosan le lesz tesztelve. A többi ismerettel nem ez a helyzet, ezért bukkannak fel mágusok és sarlatánok.

Nemcsak szakkönyveket írt, abszurd sírversei és novelláskötetei is vannak Fotó: Pethő Melánia

Az írás évek óta jelen van Zoltán életében, de 2012 óta nemcsak szakkönyvei jelentek meg, hanem olyan írásai is, amelyek inkább a szépirodalomhoz kapcsolódnak – részben pszichológiai jelenségek köznapi történésekbe helyezett leírásai ezek az általában néhány oldalas írások.

– Találkozom egy csomó olyan helyzettel, amit aztán később kibontok egy történetben, és ha azon elgondolkodik az olvasó, akkor az már egy óriási eredmény. Szerintem jobb szemem van a pszichológiai jelenségekhez, mint másoknak, az élményeimből bizonyos fiktív elemek hozzáadásával történetek kerekedtek, vagy mások élményeiből, de vannak olyanok is, amelyeknek a története teljesen fikció. Nagyjából ez a három csapás van, és eddig három ilyen jellegű kötetem jelent meg. Szerintem az élet egy borzasztóan abszurd dolog – fűzi hozzá nevetve, de erről tanúskodnak a Facebookon elég rendszeresen megjelenő rövid sírversei is, amelyek egy része kötetben is megjelent.

Nekem asztalos kell, nem pedig ezermester!

Egyetemi oktatóként folyamatosan képezi magát, tudományos cikkeket olvas, pillanatnyilag a fekete humor és az intelligencia összefüggéseiről.

– Azok az emberek, akik ezt a fajta fanyar humort értik, azok még többek, mint akik a humort.

A vicc nemcsak a nevetésről szól, hanem egyfajta intellektuális átkeretezése egy problémának – márpedig van olyan helyzet, amikor egy nagyon komoly dologból lehet valami nagyon nevettetőt csinálni.

Nemrég olvastam a cikkedet a Brian élete című filmről, ami pont erről szól: úgy nyúlni hozzá tabutémához, hogy közben esel szét a röhögéstől. Nagyon egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy ez a gondolkodásnak a szabadsága: mindenhez hozzá lehet nyúlni, mindenből lehet viccet csinálni. Ezek vagyunk mi. A dogmatizmusnak, a merevségnek és a rugalmatlanságnak a kifejezője az, hogy ha nem tudsz önmagadon nevetni.

Mindenből lehet viccet csinálni Fotó: Erdély Bálint Előd

A sok-sok tenni- és kutatnivaló mellett Zoli mindennap olvas és zenét hallgat. „Muddy Waterstől a Slayerig igen széles a skála, tegnap például Ramonest hallgattam” – vigyorodik el. 1981 óta hallgat rockzenét, amióta egyik gyerekkori játszótársa tornacipőjén meglátta az AC/DC feliratot, és rákérdezett, hogy az meg mi – másnap meghallgatta az első lemezt, egy év múlva pedig Budapesten megvette a Hobo Blues Band Oly sokáig voltunk lenn című albumát. A rockzene azóta is jelen van az életében, az elmúlt harminc évben gyakorlatilag minden olyan együttest megnézett legalább egyszer, amely érdekelte.

Azt még hozzáteszi, hogy a fellengzős, kirekesztős „intellektualizmust”, az ebből fakadó gőgöt nagyon károsnak tartja.

– Tényleg egy olyan világ kellene, ahol a tudós tudja kellőképpen méltányolni azt, hogy a szakácsnő milyen jól főz, és fordítva, a szakácsnő is megértse őt.

Nagyon széteső a társadalom, ékek verődnek a szubkultúrák közé, és ez azt hozza, hogy ha az ember jól megvan az elefántcsonttornyában, akkor nem akar tudomást venni a másik világáról. Rengeteg értékes embert látok a környezetemben. Mondjuk egy sajtkészítőt. Apropó, Brian élete, abban is benne van, hogy „Boldogok a sajtkészítők!” Nekifog, és kitalálja, elkészíti, és annak a dolognak a szakértője, mestere lesz – ez egy olyan óriási szellemi tőke, hogy az hihetetlen. S ezek a dolgok az utóbbi harminc évben szerintem nem voltak kellőképpen értékelve. Jómagam a szakmai „szakbarbárságnak” vagyok a híve: ha asztalosra van szükségem, akkor asztalos kell nekem, nem pedig ezermester. Abban hiszek, hogy egy víz-gázszerelő sokkal jobb a szakmájában, mint én, tehát hadd jöjjön ő hozzám megjavítani a vízcsapomat, én meg lecsorgatom neki azt, ami megilleti.

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. február 14-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport